rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Березовиця – «засіка» вітамінів

Березовий сік або березовиця, як його називають у народі – дуже цінний продукт, що має благотворний вплив на весь організм людини.

Недарма на Русі завжди так любили і поважали білокоре дерево, присвячуючи йому так багато душевних пісень і віршів.
Точний період виділення березового соку встановити важко, тому що він залежить від погодних умов. До прикладу, якщо під час березневої відлиги сік вже почав текти, і несподівано повернулися морози, він може на якийсь час припинити виділятися. Проте, як правило, сік починає «бігти», коли тане сніг і набухають бруньки, приблизно у середині березня. Збирати сік припиняють, коли вже розпускається листя, у другій половині квітня.
Наскільки мені вдалося з`ясувати, дозволу для збору березового соку не вимагають, якщо одна людина бере не більше, ніж 50 літрів. Збирати «березові сльози» потрібно тільки в екологічно чистих лісах, тому що дерево здатне вбирати шкідливі речовини і вихлопні гази.
Найкраще вибрати березу, діаметр якої не менший, ніж 20 см, з добре розвиненою кроною. На відстані 20 см від землі в стовбурі дерева акуратно проробляють маленький отвір. Важливо знати, що сік, здебільшого, тече в поверхневому шарі між корою і деревиною, тому глибоку дірку робити зовсім не потрібно. У зроблений отвір або під ним прикріплюють лоток з бересту або інше напівкругле пристосування, яким стікатиме сік. Сік по жолобку стікатиме в пляшку, банку або пакет.
Кращим часом для збору соку вважається проміжок між 12 і 18 год., коли він тече найсильніше. Від діаметра дерева залежить кількість отворів, які можна зробити: якщо 20-25 см – то тільки один, при діаметрі 25-35 см – два, при 35-40 – три, а якщо діаметр більший, ніж 40 см – можна зробити чотири отвори.
Після того, коли зберете сік, не забудьте допомогти дереву видужати: потрібно щільно закрити отвір воском, пробкою або мохом, щоб у стовбур не потрапили бактерії, які можуть становити серйозну загрозу для життя дерева. Зберігати березовий сік можна в холодильнику трохи більше, ніж 2 доби.
Медичні дослідження показали, що споживання хоч би однієї склянки в день протягом 2-3 тижнів (оптимально випивати тричі на день одну склянку за півгодини до їди) допоможе організму впоратися з весняною слабкістю, авітамінозом, неуважністю, втомою і депресією. Протипоказаний березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези.
У березовому соку містяться органічні кислоти, дубильні речовини, мінеральні речовини, залізо, калій, кальцій, глюкоза, фруктоза, фітонциди. Вживання березового соку сприяє розщеплюванню каменів у сечовому міхурі і нирках, очищенню крові, посиленню обмінних процесів. Корисно пити сік і при виразці шлунка, захворюваннях печінки, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, заниженій кислотності, радикуліті, ревматизмі, артриті, бронхіті, туберкульозі, цинзі, головному болю і венеричних захворюваннях.
До того ж, березовий сік підвищує опірність організму до застудних, інфекційних і алергічних захворювань, має глистогінну, сечогінну, протипухлинну дію. Також соком берези корисно протирати шкіру при екземі, вуграх, для зволоження й очищення сухої шкіри.
Дуже добре нанести на шкіру обличчя таку маску: змішати 1 ст. л. сметани з 2 ст. л. березового соку і 1 ч. л. меду. Тримати таку маску потрібно близько 15 хвилин, змити прохолодною водою. Шкіра після неї матиме гарний матовий відтінок.
А ще – березовим соком корисно мити волосся при лупі, для посилення росту волосся і появи блиску і м`якості (ту ж властивість має настій березового листя).
Щоб зберегти березовий сік, з нього готують квас: нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Вийде дуже смачний газований напій!
Квас можна приготувати дещо інакше: до 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штуки на пляшку. Розлити у пляшки і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. В описаних вище випадках квас може бути готовий вже через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується: його можна зберегти на все літо.
Наші предки пили березовицю без додавання цукру – це був традиційний слабоалкогольний напій на застіллях. Можна настояти березовий сік на сухофруктах, у банці, прикритій марлею, теж приблизно 2 тижні. А ще можна додавати в «березові сльози» сік ягід, їхні настої на травах. Використовуйте на здоров`я цей чудовий весняний подарунок природи!

Джерело: Оrganic.ua

 


 

 

 Харчування в піст-2014: рецепти овочевих киселів

 

  Title
  

Корисне харчування в піст – спробуй вітамінні та ситні напої

Харчування в піст має бути не просто правильним, але ще й корисним, поживним і продуманим.
Адже мало того, що з раціону вилучають м’ясні та молочні продукти, проте харчування в піст передбачає ще і часте вживання сирих продуктів, які далеко не завжди добре впливають на шлунок. А насичені кислотами фруктові та овочеві соки здатні подразнювати слизову. Кисіль має обволікаючу властивість, а тому дуже корисний для шлунка.

Гарбузовий кисіль
Інгредієнти:
500 г гарбуза,
130 г цукру,
100 г кукурудзяного крохмалю,
40 г олії,
щіпка кориці,
800 мл води.
Приготування:
Гарбуз почисти, поріж на шматочки. На сковороду налий олію, трохи води і потушкуй гарбуз на повільному вогні під кришкою до м’якості.
Готовий гарбуз протри через сито. Додай цукор, корицю, воду, доведи до кипіння і вилий у неї, помішуючи, розведений у воді крохмаль. Доведи гарбуз до кипіння.
Гарбузовий кисіль подавай охолодженим, з ягідним соком.

Морквяно-яблучний кисіль
Інгредієнти:
200 г моркви,
100 г картопляного крохмалю,
130 г цукру,
цедра лимона і апельсина
200 мл ягідного соку,
500 мл води.
Приготування:
Моркву натри на великій тертці. Висип моркву в киплячу воду і вари до готовності 10 хвилин.
Крохмаль розведи в ягідному соку. Додай до моркви цукор, цедру і крохмаль зі соком. Помішуючи, доведи до кипіння.
Подавай морквяно-яблучний кисіль охолодженим.

Кисіль із житнього хліба
Інгредієнти:
200 г житнього хліба,
100 г картопляного крохмалю,
130 г цукру,
3 ст. ложки ізюму,
цедра лимона й апельсина,
800 мл води.
Приготування:
Житній хліб наріж скибочками і підрум’янь у духовці.
Потім залий хліб окропом і дай настоятися 30 хвилин.
Злий рідину, додай до неї ізюм, цукор, лимонну і апельсинову цедру і провари 10 хвилин. Додай розведений у холодній воді крохмаль і, помішуючи, доведи до кипіння.
Подавай кисіль холодним.
Смачного!

Автор: Ольга Княжевич
Джерело: lady.tochka.net

 


 

 

 Весна без авітамінозу

 

  Title
  

Весняний авітаміноз проявляється по-різному – залежно від того, яких вітамінів не вистачає організму.

При нестачі вітаміну А значно погіршується зір, очі швидше втомлюються, волосся стає ламким і випадає, з’являється лупа.
Коли бракує вітамінів В1 і В9 (фолієвої кислоти), турбує швидка стомлюваність, безсоння, головний біль, втрата апетиту. Ознакою дефіциту вітаміну В6 є ранки в роті, тріщинки на губах, дерматит і лущення шкіри обличчя.
Про брак вітаміну В12 свідчать погіршення пам’яті, оніміння кінцівок, проблеми зі шлунком. А от про нестачу вітаміну С нагадують кровоточивість ясен, погане загоєння саден і ранок.
Нестача вітамінів Е та D може проявитися у безпричинному зниженні ваги, підвищеній пітливості.
Навесні багато хто починає їсти аптечні вітаміни. Та при бажанні можна налагодити правильне харчування й отримувати необхідні організму вітаміни з продуктів.
Найменше проблем із вітаміном С. Хоча його добова потреба досить велика (близько 100 мг), цей вітамін містять багато фруктів й овочі. Настоянка хвої багата на аскорбінову кислоту.
Варто звернути увагу на традиційні продукти харчування. Цибуля у великій кількості містить калій, залізо й інші мікроелементи. Також у ній є вітаміни З, РР й В, фіонциди, каротин. Дуже багатий на вітаміни часник, особливо багато в ньому вітамінів А, С, В, D.
Крім того, у часнику багато ефірних олій, магнію, заліза, міді, калію, кальцію, цинку.
У білокачанній капусті містяться мікроелементи й амінокислоти, що перешкоджають перетворенню вуглеводів на жири. При квашенні частина вітамінів переходить у розсіл.
Бажано їсти якомога більше червоних буряків, бо, завдяки вдалому поєднанню вітамінів В9, С і калію, вони сприяють усуненню втоми й депресії.
Морква з вітамінами В1, В2, З, В6, Е, РР запобігає анемії, поліпшує зір і стан шкіри.
У період авітамінозу варто надати перевагу таким фруктам, як яблука й цитрусові. З ягід – малині, червоній і чорній смородині, аґрусу, вишні й полуниці. При зберіганні в замороженому стані вони практично не втрачають корисних властивостей.
Ослаблений організм буде радий різноманітним горіхам – фундуку, волоським, кедровим, кеш’ю; гарбузовому й соняшниковому насінню, в арсеналі яких є вітаміни Е, А, В15.
Вітаміну D багато в ікрі й жирній рибі, А – у сирі, яєчних жовтках, яловичій печінці, В12 – у м’ясі птиці, морській рибі.

Джерело: Оrganic.ua

Лікарня руками людей Майдану. Як за тиждень обладнати сучасну лікарню силами звичайних людей

Пісок у нирках: звідки він там береться і як його позбутися?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers