rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ УПЦ США надає негайну допомогу Україні

У дні, коли тисячі українсько-американських громадян Сполучених Штатів Америки у всьому світі на вулицях своїх міст і відповідних громадських місць висловлюють підтримку Україні, вірні Української Православної Церкви США також під проводом своїх духовних отців – Митрополита Антонія та єпископа Даниїла – взяли активну участь у богослужіннях за Боголюбиву і Богом бережену Україну.

Політика і злочинні дії українського уряду призвели до кривавих і смертельних подій, під час яких постраждали мирні демонстранти. Усвідомлюючи болючу реальність подій, керівництво Церкви одразу побачило необхідність надання додаткової медичної та гуманітарної допомоги і прийняло рішення – допомоги людям, які пережили жорстокі події, а також – сім’ям загиблих.

  Title
  

Собор єпископів Української Православної Церкви США у своєму зверненні, опублікованому через Відділ Зовнішніх Стосунків Консисторії, заявив: «Українська Православна Церква США закликає владу негайно зупинити напад на український народ і розпочати мирні демократичні переговори. Ми урочисто нагадуємо, що шлях до вирішення конфліктних питань повинен бути дипломатичним та врівноваженим. Потрібна сміливість, щоб вийти поза межі конфлікту і брати до уваги людську гідність інших людей, щоб єдність переважала над конфліктом, і тоді можна буде будувати шлях до співпорозуміння над розбіжностями та конфліктами. Політична демагогія, жорстокість і насильство повинні бути негайно припинені».
Проте прагнення до мирного врегулювання не було реалізоване. «Небесна Сотня» молодих людей, здебільшого, студенти, загинула від рук так званих «захисників» суспільства. Вічна їм пам’ять!
Розуміючи необхідність негайної допомоги, ієрархи Церкви звернулися до парафій, вірних і друзів УПЦ США з наступним проханням: «Як повідомили інформаційні агентства всього світу, ситуація в Україні погіршилася до такої міри, що уряд навмисно розстрілює натовп демонстрантів на площі Незалежності в Києві. Схоже, що уроки історії не було вивчено, і вбивство громадян використовується для « підтримки контролю» або «добра» нації.
Навмисний і безладний напад, здійснений урядовими силами з вогнепальною зброєю, гранатами і багатьма іншими засобами виходить далеко поза рамки цивілізованої відповіді.
У минулому ми закликали наших вірних, якщо вони мають бажання, вносити кошти на підтримку мирних демонстрантів через уже створені фонди у кредитних спілках тощо.
Ми тепер дізналися, що уряд України заблокував банки України для отримання коштів з-за кордону, і диспозиція коштів вже перерахована в невідомому напрямку. Тому ми терміново звернулись за внесками, які будуть передані особисто людям, які є відповідальні за медичне обслуговування сотень людей, що були поранені, деякі з них – дуже серйозно, у важкі дні цього тижня. Ваш внесок може бути основною причиною, що та чи інша людина отримає необхідне лікування».

Title  
  

Вірні відгукнулися! Парафії взяли до уваги, і одразу ж, через кілька годин після виходу заяви, сума $10000 була зібрана для народу України. У той час, коли кошти готувалися до відправлення, інші парафії і церковні організації заявили про свою прихильність і готовність допомогти впродовж наступних днів. Очікується, що остаточна сума складе не менше, ніж $50000.
Слухаючи заклики до негайних дій з України і бачачи зображення виїзних лікарень в церквах і громадських центрах по всьому Києві, з благословення Високопреосвященнішого Митрополита Антонія єпископ Даниїл – голова Консисторії Української Православної Церкви – побував у Києві і передав перші $10 000 для потребуючих. Фотографії, які ви бачите, є реальністю молитовних меморіалів на головній вулиці Києва.

 Title 
  

Владика Даниїл, у супроводі Тараса Миронюка, професора Київського університету ім. Грінченка, протягом перших двох днів перебування в Україні відвідував три виїзні громадські центри і лікарні, один з них, створений на території Українського Православного монастиря Архістратига Михаїла. Зустріч єпископа з лікарями і пораненими пов’язала любов, молитовна підтримка і солідарність всього українського американства, і насамперед, українських православних громад з народом України. Преосвященний владика заявив: «Усього кілька днів тому вірні УПЦ США зібралися в своїх парафіях, щоби провести молебні за загиблими і пораненими. Сьогодні я відвідую цей Майдан, і це все зворушує моє серце, коли дивлюся на квіти, молитовно викладені на головній вулиці Києва на знак вшанування пам’яті вбитих і поранених людей. Ці люди – наші батьки і матері, брати і сестри, наші діти – як ми можемо впоратися з такими виявами насильства? Ті люди, які хочуть керувати державою, повинні залишити позаду користь, від якої твердіють їхні серця, подолати байдужість, що робить їх нечутливими до інших, перебороти свої смертельні міркування і відкритися для діалогу, примирення та підзвітності перед народом України... Українська Православна Церква Сполучених Штатів Америки молиться за народ України та мирну передачу влади, так як нація під покровом Богородиці починає процес загоєння і відновлення...»
У середу і четвер, 26-27 лютого 2014 року, Преосвященний єпископ Даниїл відвідав Тернопільську область України, де один з учасників Майдану в Києві був поранений і перебуває в районній лікарні м. Бучача. Володимир Вікарчук, молода молитовна людина зі сильним характером, поранений у ногу, говорив з єпископом з лікарняного ліжка про свій особистий досвід трагічних подій 19-21 лютого 2014 року. Владика Даниїл подякував юнакові за його хоробрість і відданість Батьківщині, а Володимир поділився з єпископом роздумами про те, що для нього означає діяти від імені своєї країни, захищаючи основні права і свободи. «Я – не герой, я зробив те, що інші б зробили для нашого народу... Я був поранений снайпером... Куля пройшла через мою ногу, люди занесли мене, щоб я міг отримати медичну допомогу, однак деякі з них втратили своє життя...»
По завершенні відвідин Преосвященніший владика зустрівся з матір’ю Володимира і вони разом помолилися за його одужання. Йдучи з лікарні, єпископ вручив сім’ї Вікарчуків грошову підтримку від імені Української Православної Церкви США, щоб компенсувати медичні рахунки.

Title  
  

Пізніше в той же день владика Даниїл вирушив до невеликого села Зубрець, Бучацького району. Саме це село втратило двох своїх молодих мешканців – Ігоря Костенка (22 років) і Василя Moйсея (21 року). Відвідуючи родину новоспочилого Ігоря Костенка, єпископ Даниїл висловив щирі співчуття від імені Високопреосвященнішого Митрополита Антонія, духовенства та вірних Української Православної Церкви в США батькам, бабусям і дідусями новоспочилого. Намагаючись заспокоїти його матір та розмовляючи з бабусею, владика дізнався про відданість Ігоря Україні, українським традиціям та історії, про його надзвичайні академічні досягнення. Ігор також був турботливим хлопцем, який перед поїздкою до столиці України – Києва – доглядав за своєю старенькою бабцею, яка була важкохворою. Тим не менше, тепер ця його бабуся промовляє молитви зі сльозами на очах за свого «ангела». Пізніше, того ж дня, єпископ у супроводі місцевого настоятеля і голови сільської ради відвідав могилу покійного слуги Ігоря, де і відслужив панахиду.
Відвідини закінчилися емоційним прощанням і запевнянням у молитвах вірних Української Православної Церкви США за спочилих рабів Божих, а також за тих, хто продовжує страждати від наслідків трагічних подій у Києві.
У п’ятницю, 28 лютого 2014 року, єпископ Даниїл повернувся до Києва, щоб передати додаткові кошти для медичного персоналу Майдану. Вся сума перших $10000 була зібрана завдяки щедрості вірних Церкви.
Консисторійні відділи Церкви висловлюють щиру подяку кожній людині, організаціям та парафіяльним громадам Української Православної Церкви в США за щирі і щедрі пожертви, які були отримані і продовжують надходити, щоб надати додаткову допомогу тим, хто її потребує. Хай Боже благословення буде з кожним із вас!

Consistory Office of Public Relations
Ukrainian Orthodox Church of the USA
Web: www.uocofusa.org

Бути всемогутнім: про етику вченого

Благословен, хто йде в ім’я Господнє...

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers