rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Освіта об'єднує нове покоління для європейського майбутнього

Чимало було написано про причини розколу України, але настав час подивитись на сучасну Україну та припинити повторювати старі стереотипні думки. Як сказав Фарід Закарія (Fareed Zakaria) у своїй статті «Чому Україна в сум'ятті (Why Ukraine is in turmoil)», «Багато що змінилося з 1654 року. Сили демократії, глобалізації, торгівлі та технологій дають Україні набагато більшу свободу дій».
Раптова відмова Януковича від підписання угоди з ЄС та його рішення щодо Росії стало тією іскрою, яка спричинила масові протести. Всі опитування показують, що переважна більшість українського народу хочете прямувати європейським напрямком у майбутньому.
Студенти та молоде освічене покоління першими вибухнули протестами. Янукович не розуміє, що це покоління відрізняється від попередніх. Це покоління є продуктом освіти, яка дає доступ до світових знань, а також можливість для навчання та подорожей за кордон. Це покоління інтегрується зі свободою і відкритим спілкуванням, які надаються технологіями та соціальними медіа, що наближає Україну до світового співтовариства.
Це покоління ідентифікує себе зі Заходом більше, ніж з Росією. Це дуже важливо зрозуміти. Мало того, що студенти відреагували на втрату політичних і економічних можливостей, коли Янукович відмовився підписати угоду про асоціацію з ЄС, але вони також не погодилися з думкою, що Росія ближче до них. Вони не ототожнюють себе з Росією. А ідентифікують себе з інтегрованою світовою спільнотою.
Молоді люди мають надію і сподівання на краще майбутнє. Вони відкидають корупцію, зловживання владою, вибіркове правосуддя, некомпетентність і жадібність як спосіб життя. Вони хочуть рівних можливостей та прозорості для свого майбутнього.
Євромайдан розвіяв улюблений міф минулого, який продовжує проголошувати Росія та її прислужники в Україні, розповсюджений оплаченими російськими пліткарями і прийнятий іноземними ЗМІ та аналітиками, які не знають і не розуміють історію України. Настирливі плітки про те, що в Україні існує фундаментальний поділ, були використані для того, щоби зобразити країну слабкою і роздробленою. Ця точка зору часто спрощено зображується аналітиками, які малюють лінії, кола і квадрати на карті, розділяючи регіони України, намагаючись описати відмінності, засновані на мові, релігії та етнічній приналежності, які, мовляв, неможливо подолати.
Нинішній протест об'єднав українців незалежно від мови, географічного положення чи етнічної приналежності. Є протестувальники з Києва, Одеси, Севастополя, Донецька, Харкова, Львова, Тернополя – з усієї країни. Ця картина є відображенням довгого переліку подій, які об'єднували українців впродовж тривалого часу.
Організація «Солдатські матері, сестри й доньки» (Mothers, Sister and Daughters of Soldiers) була заснована в Україні як протест проти жорстокості в армії під час радянсько-афганської війни і об'єднала жінок, незалежно від мови, етнічної приналежності чи регіону.
Реакція на Чорнобильську катастрофу у 1986 році також не знала розбіжностей. У 1991 році за незалежність України проголосували понад 92%. Навіть комуністи хотіли відділитися від Москви. Затвердження Конституції України в 1996 році, перш ніж повсюдно поширилася політична корупція, було чудовим свідченням того, що парламентарії з усіх регіонів України, всіх партій, усіх національностей і всіх мов могли дійти консенсусу.
Помаранчева революція, яка тривала місяць у 2004 році, була акцією громадянського протесту, що не знала перешкод. Таким же є й Євромайдан 2013. Незважаючи на безупинні похмурі прогнози, у будь-якому випадку, Україна ніколи не мала суттєвих протиріч через етнічне чи релігійне насильство.
Непорозуміння в Україні не пов’язані з мовою, етнічною приналежністю чи географією, але вони існують між цим урядом і його власним народом.
Принциповою відмінністю в Україні є світогляд. Український народ це добре розуміє. Люди на Майдані та мільйони, яких вони представляють, відкидають тоталітарну російську версію про славетне минуле і повністю корумповану владу, яка зневажливо ставиться до верховенства закону, прав людини, а також національної безпеки своєї власної нації. Вони не хочуть, щоб їх позбавили їхнього майбутнього.
Освіта відіграє важливу роль у цій трансформації суспільства. Нельсон Мандела сказав: «Освіта є найбільш потужною зброєю, яку можна використати, щоби змінити світ», і ніде ви не знайдете найяскравішого підтвердження цьому вислову, ніж зараз в Україні.

Марта Фаріон,  Президент Києво-Могилянської Фундації Америки
Англомовна версія цієї статті була надрукована в KyivPost

Дилема в’язня і політична відповідальність

Євромайдан та Антимайдан як політичні технології

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers