rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Політичні протести і сила

На момент здачі цього матеріалу до друку добігає кінця п’ятий день так званого Євромайдану – протестів громадськості проти рішення Кабміну від 21 листопада припинити підготовку до підписання Угоди з Євросоюзом.
Євромайдан було започатковано у Києві того ж дня, але аналогічні протести тривають у багатьох областях і містах України.
Хто виходить на Євромайдани? Здебільшого, молодь, але є люди середнього та старшого віку. У чому їхня сила? Їхня сила – у переконанні, що майбутнє України – в Євросоюзі, що Угоду з ЄС конче необхідно підписувати і проти усіляких спроб загальмувати цей євроінтеграційний рух.
А так, це цілком мирні і не дуже спортивні люди, їх не можна назвати фізично сильними, тренованими, навченими фізично боротися за свої ідеї, протистояти силовикам тощо.
Їхня сила – це сила Духу, сила Віри, сила Переконаності.
А хто проти них? Хто активно перешкоджає протестуючим продовжувати свої мирні зібрання, гарантовані людям Конституцією України?
А проти них – сила м’язів, сила тиску і, можливо, у перспективі – сила зброї.
За ці п’ять днів протесту міліція і спецпідрозділи «Беркуту» неодноразово намагалися витиснути протестувальників з місць їхнього протесту, атакували вночі і вдень, зносили все на своєму шляху, як торнадо у шоломах.
Знесли у Чернігові намет народного депутата від ВО «Свобода» Марцинківа, у Києві зламали палець нардепу Андрієві Парубію, зламали руку свободівцю Олександрові Свиридовському, били в обличчя, в голову, по тілу людей, затримували то там, то тут окремих протестувальників, кидали їх у автозаки, везли до відділків міліції, допитували. Деякі ЗМІ повідомляли про знущання над затриманими. Людей штовхають на крайнощі – так активіст намагався самоспаленням зупинити знесення евромайдану в Чернігові.
На допомогу міліції і «Беркуту», як повідомлялося, мобілізовують і так званих «тітушків» – напівкримінальних спортсменів-молодиків, які за гроші готові залякувати, погрожувати і бити мирних громадян на Євромайданах країни.
Більше того, сьогодні почали з’являтися повідомлення, що роту спецназівців Одеси відмобілізовують на Київ, що їм видали кийки, а зброю, мовляв, видадуть у Києві.
Потім стало відомо, що за селом Ново-Петрівці, поблизу Києва, стоїть повністю відмобілізований полк спецназу і чекає тільки команди. Ходять чутки і про спецназівців Запоріжжя, які, начебто, також готові стати стіною перед протестувальниками Євромайдану.
Виникає питання – чи побоюється влада, що Євромайдан може перерости у нову Помаранчеву революцію? Якщо так, то чи готова вона в нових умовах не повторити «помилку» (як твердять прихильники твердої руки) тодішнього Президента Кучми, який у 2004 році не дав команди на силовий розгін Майдану?
Тобто, чи наважиться влада і персонально чинний глава держави у випадку різкого загострення ситуації, посилення протестів, блокувань будівель державної влади віддати команду розігнати людей силою, і у крайньому випадку, – навіть стріляти?
Усім нам у це не віриться, усім цього не хочеться? Але, все-таки, якщо… То що?
Відомий український соціолог Євген Головаха вважає, що Янукович не наважиться ввійти в історію кривавим прецедентом – першим Президентом, який може дати наказ стріляти по власних громадянах. І тут же сам собі заперечує – але ж до нього також ніхто з українських Президентів не створював кримінального прецеденту – не ув’язнював політичних попередників. Так що питання у всіх – і в експертів, і у політиків, і в громадян.
Поки що міліція відкидає всі підозри про те, що планується розгін: «Жодної інформації про подібні плановані заходи у мене немає. Правоохоронці забезпечують охорону громадського порядку в рамках чинного законодавства», – заявила заступник начальника прес-служби управління МВС Києва Ольга Білик.
Але факти свідчать про інше. Правозахисник Юрій Мартиненко повідомив, що у Києві, 25 листопада, близько 12:30, на проспекті Перемоги, специ «Беркута» безпідставно жорстоко побили і затримали сімох юнаків зі Львова, які поверталися на власному авто додому з Євромайдану: «Вони пробули в столиці три дні і вирішили їхати додому. Зупинилися на проспекті Перемоги випити кави. Коли вони стояли, припарковані до тротуару, до них під’їхали два мікроавтобуси з тонованими стеклами. Звідти миттєво вибігли «беркутів ці» і почали всіх дуже сильно бити», – каже адвокат.
«Вибили одному хлопцеві щелепу, поламали ребра, під питанням перелом ноги. Шістьох затримали і привезли в Печерське райуправління міліції, одного забрала «швидка», – додав він.
За словами Мартиненка, юнакам нічого абсолютно не пояснювали, за що їх затримують.
«Коли їх везли, то хлопці запитали, що сталося. А правоохоронці відповідали російською мовою: «Ви – бандерівці! Вас треба всіх повбивати. Чого ви сюди приїхали?» – розповів правозахисник.
Як бачите, тут не до сміху. Але українці і у таких непростих умовах примудряються жартувати. Ось свіжий «євромайданівський» анекдот: «З усієї України до Києва стягуються спецпідрозділи МВС і СБУ. – Ці заходи вживаються для того, щоб встановити на Майдані ялинку! – пояснив дії силовиків прем’єр Азаров».
Найсмішніше те, що насправді й ялинку намагалися поставити на місяць раніше терміну, і каток хотіли залити о третій ночі – і все це на місці мітингу. Фантазії, як бачимо, кіт наплакав.
Політики прагнуть очолити протест громадян, і це зрозуміло. Хоча самі громадяни, все-таки, іронізують над цим: «Оголошення: «Солідна опозиційна партія погодинно зніме перспективне місце на Майдані. Місця біля «Беркута» і туалету не пропонувати».
Ну, а серйозно – ми бачимо, що українці встають на протест не після дещо штучних гасел київських опозиціонерів: «Вставай, Україно!», а тоді, коли грубо порушена їхня гідність, коли у них відбирають право на справедливість або майбутнє.
Євромайдан продовжується. Ми тримаємо руку на пульсі. Що то буде?..

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор «Час і Події»

Перша маніфестація в пам’ять про Голодомор. 1948 рік

Пенсію з України повернуто нашому клієнту

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers