rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Святкування 50-річного ювілею Української Католицької Церкви Непорочного Зачаття Парафіяльний бенкет як завершення святкувань та поповнення фонду для будівництва нової церкви

Святкування 50-річного ювілею Української Католицької Церкви Непорочного Зачаття міста Палатайн. Парафіяльний бенкет як завершення святкувань та поповнення фонду для будівництва нової церкви

  Title
  

2013 рік був особливим для нашої церкви, адже вона відзначила свій півсторічний ювілей. Протягом цілого року проводилося багато заходів з цієї нагоди, які проходили під гаслом «Початки… Сьогодення… Майбутнє…»
Так, у жовтні минулого року ми мали великий парафіяльний фестин, приурочений до ювілею. А у лютому 2013 року парафія організувала благодійний обід з метою вшанування родин-фундаторів церкви – людей, працею, коштами і зусиллями яких була збудована і посвячена у 1963 р. Українська Католицька Церква Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії м. Палатайн.
Завершальним етапом ювілейних святкувань став гала-бенкет, що відбувся 5 жовтня цього року у приміщенні СУМу. Бенкету передувала старанна і довга підготовка, адже ця подія була завершальною сторінкою всього ювілейного року. Організатором і відповідальною особою була Джіл Панко, яка разом з членами підготовчого комітету подбала про те, аби запрошені парафіяни та гості отримали задоволення від культурної та духовної програми вечора.
Бенкет зібрав велику кількість людей. Доречно зауважити, що всім бажаючим, на жаль, забракло квитків, адже зал міг вмістити тільки близько 200 осіб. У залі панувала пафосна, святкова атмосфера: зі смаком створений інтер’єр, тематичні декорації, вишукане сервірування столів та особливий радісний дух налаштовували гостей на гарний настрій.
На бенкеті зібралися різні покоління українських емігрантів, які протягом усіх років життя в Америці – хто довгих, а хто не дуже – підтримують духовну культуру нашої нації.
Ми справді можемо похвалитися, що наша парафія – жива, активнодіюча духовна структура. Радісно від того, що збільшується кількість людей, які щонеділі відвідують Святі Літургії, а також беруть участь у різних церковних подіях. Наші парафіяни – це найцінніший скарб церкви, бо вони своїми молитвами укріпляють силу Святого Духа храму. Церква Непорочного Зачаття м. Палатайн може пишатися тим, що за 50 років свого служіння Богу і людям вона стала духовним домом для багатьох сімейних генерацій.

Title  
  

Отож, було надзвичайно приємно бачити, що ювілейний бенкет зібрав так багато парафіян та гостей, які хотіли розділити з нами радість святкування. Чудова музика та пісні, що звучали українською, англійською та італійською мовами розпочали культурну програму вечора. Серед бажаючих виступити з привітальним словом були: голова відділу УККА в Іллінойсі доктор Олесь Стрільчук, архімандрид Іван Кротець, президент Кредитівки «Самопоміч» Богдан Ватраль, голова СУМу Мирон Васюнець, священик церкви Святої Трійці м. Бенсенвіл отець Богдан Калинюк, духовний пастор нашої церкви протоієрей отець Михайло Кузьма та інші. Серед почесних гостей був єпископ Ричард-Степан, ректор Інституту митрополита Андрія Шептицького в м. Оттаві (Канада) доктор отець Андрій Чировський, ректор катедри святого Миколая отець Богдан Налисник, пастор церкви Різдва Пресвятої Діви Марії Василь Салковський, доктор Стефан Сірко зі сім’єю, які прибули з Нью-Йорка, члени президії директорів Кредитівки «Самопоміч» Олег Караван та Ореста Фединяк та багато інших.
Усі запрошені отримали пам’ятну книгу, яка була підготовлена спеціально для завершального святкування. У книзі зібрано привітання з нагоди ювілею Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Святослава Шевчука та багатьох духовних отців Української Католицької церкви Америки та України; подано найголовніші сторінки історії церкви з перших днів будівництва та до сьогоднішнього часу; розміщено багато фотографій, які відображають духовно-культурне життя парафії за півсторіччя.
2013 рік був не просто ювілейним роком для нашої парафії. Цей рік став одночасно початком активної компанії з будівництва нової церкви, потреба в якій назріла в останні роки. І хоч ми дуже любимо нашу «малу церкву з великим серцем», яка протягом півсторіччя дає духовну опіку всім бажаючим, але усвідомлюємо, що новий більший храм вмістив би більше віруючих, став би нашою гордістю і духовним домом для наших дітей та онуків.
Тому наступного дня, у неділю, парафіяни церкви зібралися на Архієрейську Святу Літургію, під час якої відбулася церемонія посвячення місця будівництва. Цитую слова духовного пастора нашої церкви отця Михайла Кузьми: «Перед парафіянами тепер стоїть величезне завдання побудови Українського Католицького Храму в м. Палатайн. Згідно з Канонами Католицької Церкви (1230-1231), «термін «відпустовий храм» (shrine) означає, що це церква або інше святе місце, яке, за схваленням місцевого управління, є місцем відвідування віруючими і паломниками...»
Отож, усі кошти, вилучені з бенкету, а це і надходження з лотереї, і з аукціону, який проводився в рамках гала-бенкету, передані у будівельний фонд. Ми сподіваємося, що так само, як і 50 років тому, знайшлися однодумці та ентузіасти, які за короткий час збудували нашу церкву, так і зараз ми об’єднаємося в ім’я благородної справи і залишимо духовний слід для наступних поколінь українців та інших віруючих християн.
Важкий початок, але з Божою поміччю і нашою вірою та працею ми здатні зробити багато. Спішімо робити добро!

 

Title  Title
  
Title  Title
  

Парафія Непорочного Зачаття в місті Палатайн: історія та розвиток

У празник Покрови Богородиці – 45-річчя парафії св. Володимира й Ольги

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers