rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Святом Юрія пластуни привітали весну

У чиказькій станиці Пласту існує традиція – завершувати так званий пластовий рік, тобто, період пластових занять, святом Юрія. Воно проводиться у Пластовій домівці в Чикаго та символізує початок таборового літа. Цей рік не став винятком, хоча так склалося, що свято Юрія припало на вихідні, коли відзначається свято Матері. Отже, свято виявилося подвійним.

Розпочали з офіційної частини – збірки, під час якої, традиційно, вручають всі відзнаки та оголошують про підвищення, адже задля цього діти працювали протягом усього року. Наприкінці збірки відбулося вручення Відзнаки Вічного Вогню в Золоті, яке дається Начальним Пластуном. Ним було нагороджено посмертно доктора Марію Слиж-Фішер, що померла у Торонто, Канада. Вона була співзасновницею Пластового Племені «Перші Стежі».

 Title
  

Подруга Уся (як її називали пластуни) народилася у Коломиї, але доля розпорядилася наступним чином: спочатку Марія стала студенткою медичного факультету Мюнхенського Університету, а потім приїхала до Чикаго. Тут вона була лікарем-педіатром. Після здобуття незалежності у 1991 р. п. Марія всю свою увагу і допоміжну руку звернула на Україну. Хоча вже була не молода, все ж їздила туди кілька разів на рік та допомагала і фізичним особам, і різним установам. На схилі свого життя Марія Слиж-Фішер пожертвувала один мільйон доларів на Український Католицький Університет.
Відзначення передала пластунка – сеньйора Ореста Фединяк – на руки племінниці Марії Слиж-Фішер, пластунки, сеньйори Рути Ріпецької, Голови Виховного Сектору станиці Чикаго.
Наприкінці офіційної частини юнаки та юначки (нагадаємо, це діти віком від 11-ти до 18-ти років) представили свої презентації, що були підготовлені до інтелектуально-мистецького змагу «Орликіада». Загін юнаків провів презентацію під назвою «З піснею до волі», а загін юначок – «Українські жінки на оперній сцені у світі». Цей змаг відбувся у листопаді минулого року, і загони від нашої станиці посіли, відповідно, 1-е та 2-е місця.
Святий Юрій є патроном Пласту. Він є також патроном багатьох країн та й лицарства загалом. Саме про це і говорили пластуни минулої суботи. Діти довідалися про біографію святого Юрія та про його місце в історії України. Говорили про лицарські заповіді та чесноти і їхнє місце у житті кожного пластуна.
У цей час пластові новаки та новачки (діти віком від 6-ти до 11-ти років) вітали трояндами та тістечками своїх мамів!
На такій приємній ноті і завершився цей день! Попереду в дітей літо, сповнене пригод у пластових таборах. Нагадаємо, що в Америці пластуни таборують на трьох пластових оселях: «Писаний Камінь», поблизу міста Клівленда, Огайо, «Вовча тропа» – на північ від міста Нью-Йорка та «Новий Сокіл», що розташована недалеко від міста Баффало, Нью-Йорк, – півгодини їзди на авто.
Пластові заняття розпочнуться восени з проведення Пластового фестину на оселі у Раунд-Лейк, що поблизу Чикаго. Тоді, а також під час фестивалю «Українські дні» у серпні, буде нагода долучитися до Пласту.
Детальніша інформація на

www.plastchicago.org
Референт із пресових
зв’язків станиці Чикаго – Милана Семенюк
Фото Алі Бабченко

Мітинг-підтримка Всеукраїнської протестної акції «Вставай, Україно!»

«Шоу талантів» у школі Святого Миколая

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers