rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Дід Хасан, дід Мазай та інші злодії з добродіями

Періодично в житті трапляються події, які є певним тестом для вимірювання морально-психологічного стану суспільства. Однією з таких подій, яка цими днями резонансно прогриміла на весь інформаційний простір України, є вбивство російського «злодія в законі» Аслана Усояна, відомого за прізвиськом Дід Хасан.

Повідомлення про це вбивство зайняло перші рядки інформаційної стрічки Росії і низки пострадянських країн, особливо України. За лічені дні всі бажаючі могли довідатися, хто такий цей кримінальний Дід, що за ним водиться, хто і чому міг бути організатором вбивства, як це власне сталося, як поховали покійного, і що за цим очікується у кримінальному світі Росії (і не тільки).

Читаючи ці численні матеріали, я не міг звільнитися від думки - а що собою нині являє російське та українське суспільство? Чому обсяг надрукованого за ці дні про вбивство старого кримінальника набагато перевершує інформацію про всі - разом взяті - події у царині освіти, літератури, музики, культури загалом не тільки за минулий тиждень, а й за набагато більший період часу?

Що за історичний період такий ми переживаємо, коли кримінальники фактично є «героями нашого часу» і впевнено посідають провідні місця у будь-яких рейтингах?

Судіть самі.

Аслан Рашидович Усоян народився в кривавому 1937 році у столиці Грузії, якою тоді керував, заливаючи її кров'ю, сталінський кат Лаврентій Берія. Але за національністю Усоян є курд-єзид (зазначу, що багато єзидів різко протестують проти долучення їх до курдів). Що цікаво, слово єзид походить від слова «йезд» - геній добра і світла. Запам'ятаймо це чудове визначення.

Єзидів у всьому світі набереться ледь 1,5-2 мільйони, в пострадянських країнах вони проживають у Вірменії, Грузії і найбільше в Росії - там їх десь 40,5 тисячі. Так що кожен єзид на видноті.

Якщо хтось захоче дізнатися щось про видатних єзидів усіх часів, то з великим подивом із довідників вичитає, що у списку відомих єзидів, поряд з єзидськими принцами та принцесами, полководцями і вченими, митцями і атлетами, преспокійно перебуває і злодій Дід Хасан, якого у цьому переліку скромно іменують «кримінальний авторитет».

І, якщо скласти матеріали про всіх пристойних єзидів разом, то ніхто з них - ні національний герой єзидського народу Джангір-ага, ні Герой Радянського Союзу Саманд Сіабандов, ні чемпіон світу з боксу Михайло Алоян, ні популярна співачка Зара, ніхто інший - ні поодинці, ні навіть разом узяті - не мають такої преси, як їхній однокровник Дід Хасан.

А чим же прославився цей суперзнаменитий єзид? Тим, що з 19-річного віку неодноразово засуджувався за злодійство, став одним із найвпливовіших «хрещених батьків» російського злочинного світу, зумів об'єднати кавказьку та слов'янську мафії і тому тримав загальноросійський злодійський «общак», тобто, «чорну касу», до якої мали платити всі злочинці, які «ходили під Хасаном».

А таких було багато, бо під кінець життя Дід Хасан вибився-таки в лідери російського злочинного світу, став першим серед рівних.

Були в нього і заздрісники, і люті суперники, вони вже організовували замах на Діда Хасана у 2010 році, але той вижив. Подібні речі Дід Хасан також не залишав без відповіді, тож не один його конкурент уже на тому світі згадує невмолимого Діда.

Однак хтось все-таки виніс Дідові остаточний вирок, і 16 січня цього року, біля ресторану «Старий фаетон», що був офісом Хасана, на престижній Кухарській (Поварській) вулиці Москви, куля снайпера пробила йому потилицю і вийшла біля рота.

Стріляв снайпер із доволі рідкісної зброї - безшумного автомата з оптичним прицілом «Вал», який є на озброєнні елітних частин спецназу - і це дало привід говорити, що то, можливо, акція не бандитів. Принаймні, очевидно з точності стрільби, що снайпер мав спецпідготовку.

Зараз слідчі активно шукають тих працівників силових структур Росії, хто міг би брати участь у підготовці цього замаху, хто останнім часом «засвітився» тим, що цікавився інформацією зі закритих баз даних МВС Росії про автомобілі Діда Хасана, його місце проживання, маршрути поїздок його розкішного Mercedes S600 та супровідного кортежу, прослуховування його мобілок тощо.

А яке значення для України має це російське вбивство? - може запитати читач. А ось яке.

Дід Хасан мав намір розповсюдити свій вплив і на український кримінальний світ, але щоразу наштовхувався на відсіч. Одного разу його випроводили вже аж з аеропорту «Бориспіль», коли він намагався в'їхати в Україну.

Але чартерний рейс, яким везли в останню путь тіло Діда Хасана, належав чомусь не російській, а українській авіакомпанії «Роза вітрів», і приземлився він не де не-будь, а в Донецьку, чекаючи згоди Уряду Грузії на поховання Діда Хасана в Тбілісі, де поховані його мати і брат, і де проживають його дружина і донька. Три племінники Діда Хасана є також злодіями в законі і «достойно» продовжують справу дядька.

Там же, в Донецьку, спочатку в літаку, а потім уже й на землі, могла бути проведена «сходка» злодіїв «в законі», які боялися летіти в Грузію, бо там би їх стовідсотково арештували. Тому голови мафіозних угрупувань планували обговорити «постхасанівську» ситуацію на «гостинній» донецькій землі - як і кому відповісти на це вбивство і між ким розподілити спадок Хасана, кому довірити «общак».

У Грузію злодії їхати побоялися, а ось в Україну - ні. Про що це говорить?

Наведемо ще один красномовний факт: 28 жовтня 2012 року, коли Україна голосувала на виборах до Верховної Ради, у Греції, на березі Егейського моря, уродженець Старого Самбора 39-річний Андрій Нєдзєльський, знаний у кримінальному світі України ще й за прізвиськами «Нєдєля», «Самбірський», Андрій «Львівський», «Рагуль», був «коронований» у ранг злодія «в законі» на «східняку» в Греції.

Коронували його якраз хасанівці. А це свідчить про те, що Дід Хасан не прямо, а дотично, все-таки хотів закріпитися в кримінальному світі України і мати вплив на вирішення не тільки злочинних, але й суто економічних рішень, приватизаційних процесів тощо. Тим більше, що до 2010 року Дід Хасан проживав і в Україні також.

Генерал міліції і нардеп Геннадій Москаль вважає, що в Україні нині є насправді аж 42 злодії «в законі», а не 5-6, як вважають в МВС, і вони впливають не тільки на економічні, але й кадрові процеси, розставляючи своїх людей у центрі і на місцях.

І, наостанок: голова Національної спілки єзидів світу - Азіз Тамоян - розповсюдив заяву, в якій, зокрема, повідомляється (вдумайтеся!!! - В. Р.), що «оголошується семиденний траур» у зв'язку з вбивством у Москві 16 січня провідного кримінального авторитета Аслана Усояна (Діда Хасана), яке «потрясло єзидів у всьому світі».

Тамоян також заявив, що такий траур оголошується у випадку смерті шановних представників громади єзидів - нагадаю: «геніїв добра і світла». Ну це, напевно, якраз про Діда Хасана.

Ось так, панове. Дожилися. А чого дивуватися? Адже і в Україні кримінальники також активно прагнуть перейти з рангу зло-діїв у ранг добро-діїв - обираються депутатами, призначаються на вагомі державні посади, проникають у правоохоронну систему, стають не тільки «смотрящими», але й офіційними державними діячами.

Та й кримінальна молодість В. Януковича, про яку так активно і довго говорила опозиція, не завадила йому вибороти найвищу посаду - мільйонам виборців це здалося неважливим фактом, і державу очолив двічі засуджений.

Підкоривши кримінальний світ Росії, Дід Хасан в Україну так і не потрапив, бо вітчизняні «діди хасани» стіною стали і не пустили його до тих ласих шматків заробляння шалених коштів, які вони розподілили і досі перерозподіляють між собою.

Порівняно з нашими «хрещеними батьками», 75-річний Дід Хасан був хлопчиком, бо змушений був ховатися у тіні і красти залишки. А наші «дони карлеоне» перебувають на авансцені, у світлі юпітерів і крадуть глобально, перетворивши Україну у свою «дійну корову». Їхні Мерседеси не відслідковують, а супроводжують міліцейські машини з «мигалками», розчищаючи їм дорогу.

Але чи можемо цим пишатися?

P. S. Діда Хасана поховали у Москві на третьосортному Хованському кладовищі. Наших «хасанів» чекають центральні алеї головного кладовища країни - Байкового цвинтаря, поряд з класиками українського суспільно-політичного життя усіх часів.

P. P. S. А до чого тут дід Мазай? - запитає читач. А ось до чого. Цього симпатичного добродія, героя популярної казки, який рятував зайчиків, у наш час - відповідно з духом епохи - уже характеризують так:

«Пропливає дід Мазай -

Ти йому по морді дай...

За зайчат, що в нашім краї

Він втопив у водограї...»

А що дивуватися, адже таким дід Мазай набагато ближчий до Діда Хасана та інших прихованих і явних господарів цього світу, «героїв» нашого часу, тому його й криміналізують відповідно до стилю епохи. На черзі інші герої популярних книг?

Віктор Рибаченко,
шеф-редактор «Час і Події».

Як влаштована Україна? Пошук шляху вирішення внутрішнього конфлікту

Героям Крут – формальні церемонії та чергові фрази

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers