rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Кіноклуб \ Найкращі американські романтичні комедії

Загалом рейтинги - річ доволі суб'єктивна. А якщо для політиків - то й взагалі майже міфічна: то він піднімається, то він падає, то він взагалі щезає незрозуміло чому і куди. Адже думка творців рейтингів і їхніх читачів співпадає далеко не завжди. Цього разу ви маєте нагоду порівняти, наскільки співпадають ваші смаки зі смаками працівників Американського інститут кіномистецтва.  Американський інститут кіномистецтва оприлюднив рейтинг «Найкращі фільми» у десяти жанрах. Цими жанрами стали: анімація, фантастика, гангстерський фільм, вестерн, спортивне кіно, детектив, романтична комедія, епічне кіно та судова драма.

 

Романтичну комедію Інститут кіномистецтва визначає як жанр, у якому романтичні відносини між людьми розвиваються на тлі комічних ситуацій. Отже, найкращі романтичні комедії Америки (AFI)

 

«Вогні великого міста» (1931)

Title

Цей фільм за участю неповторного Чарлі Чапліна справедливо вважається шедевром кіномистецтва. Історія про маленьку людину у великих кам'яних джунглях, про Людину з великої літери, яка допомагає тим, хто цього потребує, безкорисливо та щиро. Історія, яку вигадав Чарлі Чаплін - це історія справжнього кохання з першого погляду, сповнена зворушливих епізодів.

 

«Енні Холл» (1977)

Title

«Енні Холл» - це найбільш трагікомічний фільм Вуді Аллена, який позначив головні творчі орієнтири метра. «Енні Холл» - смішна історія заплутаного роману двох активних, але закомплексованих нью-йоркських інтелектуалів. Герої розмовляють на різні теми - від сексу до сенсу життя. Під однією ковдрою вони дискутують про фільми Бергмана, злоякісні пухлини, психоаналіз, інтелектуальний ексгібіціонізм... Картина «Енні Холл» отримала чотири «Оскари» за найкращий фільм, режисуру, оригінальний сценарій та найкращу жіночу роль.

 

«Однієї щасливої ночі» (1934)

Title

Романтична комедія з Клодет Кольбер та Кларком Гейблом у головних ролях. Фільм отримав п'ять «Оскарів», зокрема й за найкращий фільм та найкращі жіночу й чоловічу ролі. Героїня Клодет Кольбер - Еллі - примхлива дочка мільйонера, яка робить уся як їй заманеться. А тому вона може, не отримавши схвалення батька, таємно вийти заміж, втекти світ за очі... та зустріти Пітера Варна (Кларк Гейбл), перед яким жодна дівчина не встоїть. Проте ця зустріч виявилась важливою для кожного з них, а романтичний потяг - взаємним.

 

«Римські канікули» (1953)

Title

Сповнений романтики фільм відомого американського режисера Вільяма Вайлера розповідає зворушливу історію кохання принцеси невідомої країни (Одрі Гепберн) та цинічного американського репортера (Грегорі Пек). Хоч їм і не судилося бути разом, ці римські канікули назавжди залишаться в їхніх серцях та в серцях всіх, хто хоча б раз бачив цей теплий, чарівливий фільм.

 

«Філадельфійська історія» (1941)

Title

Виставу Філіпа Беррі «Філадельфійська історія» втілив на екрані Джордж К'юкор, який залучив до цього проекту фантастичний зірковий склад: Кетрін Гепберн, Джеймса Стюарта та Кері Гранта. Стрічка відразу ж підкорила серця глядачів з усього світу. Комедійні ситуації та геніальна гра акторів вражають і сьогодні, а вміло закручена сюжетна лінія змушує публіку до останньої секунди мудрувати, з ким же залишиться головна героїня.

 

«Коли Гаррі зустрів Саллі» (1989)

Title

Романтичний фільм, який, попри комедійний виклад сюжету, ставить питання, на яке головні герої разом з усім людством намагаються знайти відповідь: «А чи можлива дружба між чоловіком та жінкою?» Він - Гаррі (Білі Крістел), вона - Саллі (Мег Раян); випадкова зустріч докорінно змінює їхнє життя.

 

«Ребро Адама» (1949)

Title

Це кіно про подружжя юристів, які опиняються з різних боків судової зали, захищаючи інтереси своїх клієнтів. Суперечка про рівні права чоловіків та жінок героїв Спенсера Трейсі та Кетрін Гепберн переходить у сімейну сварку. Хто виграє суд, а хто відновить родинний спокій - про це ми дізнаємось лише наприкінці стрічки.

 

«Влада місяця» (1987)

Title

Фантастичне кіно про італійців на Мангетені. Історія про вдову-італійку Лоретту (Шер), яка втомилася мріяти про принців і вирішила віддати руку й серце своєму залицяльнику (Денні Айєлло). Проте насправді Лоретта закохається в брата свого нареченого Роні (Ніколас Кейдж)... Гарячі італійські пристрасті розгораються в Нью-Йорку.

 

«Гарольд і Мод» (1971)

Title

Ексцентричний фільм про підлітка, якого мучить депресія, тож він схильний до імітації самогубства, та милої 79-річної старушенції, котра хворіє бажанням жити. Дві протилежності - зачарований смертю Гарольд і закохана в життя Мод - стають справжніми друзями, доки дружба не переростає в любов... Зворушливий фільм про незвичні стосунки.

 

«Ті, що не сплять у Сіетлі» (1983)

Title

У День закоханих Том Генкс та Мег Раян зустрічаються на Емпайр Стейт Білдінг. Вони спілкуються через радіо, мешкаючи в різних кінцях країни. Багато перешкод на шляху до щастя - відстань, інший наречений, пам'ять про померлу дружину... Проте бажання, яке загадуєш на Різдво, може здійснитися - треба лише по-справжньому вірити.

 

Аби сформувати топ-10 у кожному жанрі, Інститут кіномистецтва уклав перелік із 500 фільмів (по 50 на кожен жанр) і розповсюдив ці списки серед журі. Журі - це 1500 акторів, сценаристів, редакторів, критиків, істориків кіно. Фільми мали відповідати таким критеріям:

 

1.  Повнометражність: тривалість щонайменше 60 хвилин та оповідна манера.

2. Приналежність до американської культури: англійська мова, значний творчий внесок у створення фільму чи фінансовий вклад у його виробництво американців.

3.  Визнання критикою: формальне визнання фільму критиками у друкованих виданнях.

4.  Нагороди: наявність у фільму нагород і премій поважних кінофестивалів.

5.  Популярність незалежно від дати виходу: кількість проданих копій фільму в наш час.

6.  Історичне значення: вплив фільму на розвиток кіноіндустрії.

7.  «Культурний шок»: вплив фільму на американське суспільство, на стиль життя людей.

 

Довідка «МП»

Американський інститут кіномистецтва (American Film Institute, AFI) - незалежна неприбуткова організація, заснована 1967 року Національним фондом мистецтв США. Організація спеціалізується не тільки на кіно, але й на телебаченні та відеоматеріалах. Серед іншого працівники Кіноінституту створюють навчальні фільми для студентів і школярів. Ще один вид діяльності організації - збереження старих кіноплівок від пошкодження.

AFI виховує наступне покоління кіновиробників,  видає спеціальний Каталог художніх фільмів, вивчає сучасні технології в індустрії розваг та освіті на базі своєї цифрової лабораторії.

AFI - найбільший некомерційний прокатник художніх фільмів в Америці. Кіно інститут проводить два щорічні кінофестивалі: AFI FEST та SILVERDOCS. Американський інститут кіномистецтва запровадив щорічну премію для найкращих в американському кіно.

Джолі, вбивця і матір Тереза, або Як поєднати непоєднуване

Як треба і як не треба робити призове кіно

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers