rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спортивний майданчик \ Спорт – сила. Але з двома кінцями…

Займатися спортом останнім часом - суперпопулярно. Кожен другий збирається цим зайнятися, кожен четвертий бігає у спортзал... Однак результати такої модної тенденції бувають не завжди позитивними, а іноді - приємними, але не очікуваними. Отже, чого варто і чого не варто очікувати від занять спортом, і коли їх можна починати?

 

Обережно: спортоманія

Учені давно запідозрили, що пристрасть до виснажливих фізичних навантажень у тренажерному залі - не просто прагнення поліпшити свою форму, а справжнісінька залежність. Вправи сприяють виробленню ендорфіну, який, як відомо, є хімічною першопричиною позитивних емоцій.

Фахівці елітних центрів психологічної допомоги вимушені констатувати сумну закономірність: останнім часом серед їх клієнтів все частіше з'являються люди, які втратили здатність вести нормальний спосіб життя через заняття фітнесом. Ці нещасні не можуть провести і дня без гантелей, штанг і інших тренажерів, і пропустити чергове тренування для них набагато більш жахливіше, ніж не з'явитися на власне весілля.

Свою пристрасть фітнесомани пояснюють прагненням уникнути депресії, яка "накриває" тих, хто раптово відмовляється від занять спортом, що стали звичними.

Фахівці дійшли висновку: фітнес-наркоманією найчастіше захворює неспокійна і замкнута натура, яка не любить знаходитися в центрі уваги і що не терплять насмішок над собою.

Наслідки такого роду залежності можуть бути найрізноманітнішими, але, як правило, вони носять негативний характер, особливо якщо людина схильна перестаратися на тренуваннях. Регулярні перевантаження здатні привести до серйозних проблем з психічним і фізичним здоров'ям.

Деякі особливо наполегливі фітнесомани додають до виснажливих вправ низькокалорійне харчування, доводячи свій організм до виснаження, після чого починають непритомніти прямо в залах спортивних комплексів, стають дратівливими і страждають безсонням. Причому навіть особистий тренер далеко не завжди здатний вплинути на свого підопічного в подібній ситуації, оскільки, якщо справа дійшла до фанатизму, клієнт так просто від своєї манії не відмовиться.

Головні ознаки "хворої" фітнесом людини: сприйняття пропущеного тренування як трагедії, багатогодинні відвідини спортзалу, безсоння і поганий апетит, нервова дратівливість, замкнутість і агресія, а також зсув шкали цінностей на користь занять спортом.

Щоб уникнути виникнення залежності, слід частіше міняти програму тренувань, поєднувати  заняття в тренажерному залі з активним відпочинком на свіжому повітрі і іншими видами фітнесу - уроками танців, заспокійливою йогою і стретчінгом, східними єдиноборствами, що дають позитивну енергію. У жодному випадку не можна переборщувати з навантаженнями, дозволяючи собі інтенсивні тренування не більше трьох - чотирьох разів на тиждень тривалістю півтора - дві години кожна, і це тільки для підготованих.

 

Уважно: потенція

Регулярні заняття спортом підвищують сексуальну потенцію як у чоловіків, так і у жінок. На думку фахівця з фізичної культури і йоги Naina Marballi, Нью-Йорк, США, будь-які вправи, направлені на зміцнення м'язів спини і тазового дна, особливо сідниць і стегон, а також глибокі розтяжки, здатні підсилити приток крові до статевих органів і тим самим стимулювати підвищення лібідо і потенції.

Для того, щоб підвищити витривалість і фізичну силу, що гарантує високу якість статевого життя, необхідно виконувати фізичні вправи, направлені на тренування серцево-судинної системи принаймні 3-5 днів в тиждень по 20-30 хвилин.

Динамічні види спорту, які підвищать температуру вашого тіла і збільшать частоту серцевих скорочень додадуть вам енергію, яка вивільнятиметься саме в ту мить, коли буде потрібна.

Гнучкість - також необхідна складова гармонійних інтимних відносин. Стародавня практика йоги, яка налічує близько 5,000 років допоможе з'єднати воєдино ваш розум, відчуття і тіло, і разом з тим подарує м'язам гнучкості. Крім того, стимулюючи нервові закінчення, вона загострить відчуття і чутливість окремих зон тіла.

Багато проблем в інтимному житті виникають, за даними сексологів, від низького кровотоку в статевих органах, а такі види спорту як йога, енергійна ходьба, біг підтюпцем або їзда на велосипеді - збільшуючи його, дарують відродження відчуттів і можливостей.

Одно слово, хорошому танцюристу скаржитися нема на що....

 

Надуважно: хороша постава

Нам з дитинства говорили: «Не горбся! Сиди рівно!», але, на жаль, не на всіх це діяло. Адже постава дуже важлива. Але не все втрачено. Все можемо виправити. Ну, або хоч би спробувати. До того ж, для цього не обовязково йти до спортзалу: всі вправи можна виконувати і дома. А ваших домочадців можна не тільки попередити про те, що це не «глюки», а зарядка, а й залучити до корисного процесу.

Вправа 1. Для виконання цієї вправи тобі потрібно буде притулитися до стіни всім тілом - потилицею, плечима, сідницями. У такому положенні необхідно трохи сісти і в такому положенні пробути близько хвилини. Таку вправу необхідно виконувати 3 рази на день: вранці, вдень і увечері.

Вправа 2. Тепер махаємо. Тобі необхідно одночасно зробити мах лівою ногою і правою рукою 7 разів, після цього повтори цю вправу з точністю до навпаки: роби мах правою ногою і лівою рукою, також 7 разів.

Вправа 3. Для виконання цієї вправи тобі необхідно скласти долоні разом, після чого їх слід опустити перед собою, притиснувши ребрами до тіла. У такому положенні необхідно плавно піднімати руки вгору, не розмикаючи при цьому долонь.

При виконанні цієї вправи повинні згинатися тільки лікті, а плечі потрібно прагнути не задирати.

Після цього, опусти руки, також не розмикаючи долонь. Цю вправу слід повторити не менше 10 разів.

Ця гімнастика не займає багато часу, в той час, як ці вправи є дуже ефективними.

 

Про всяк випадок: Заняття спортом при вагітності

Вагітним жінкам загалом спорт не дуже рекомендують, але все ж, є винятки... Найбільш безпечний період для занять спортом - другий триместр; у першому й третьому треба поводитися більш обережно. При цьому вагітним варто уникати тренувань, пов'язаних зі стрибками, підскоками, вібрацією, кисневим голодуванням, охолодженням або перегріванням, а також всього, що може спричинитися до падінь, травм й ударів в живіт. Якщо ви звикли до якогось з видів спорту, як до рідного, мусите добре поміркувати...

Біг. У першому триместрі краще перейти на ходу, потім бігові тренування зі зменшеним навантаженням можуть бути відновлені на кілька місяців, але тільки з дозволу лікаря.

Лижі. За умови зниження інтенсивності й з дозволу лікаря можна займатися протягом всієї вагітності, але тільки не в умовах високогір'я через недостачу кисню й небезпеки падінь.

Волейбол. Категорично заборонений.

Велосипед. Найбільшу небезпеку становить ймовірність падінь. Тому продовжувати тренування можна не тільки за умови зниження навантажень, але й при найбільшій обережності.

Ковзани. Про цей вид спорту можна сказати те ж, що й про велосипедний.

Кінний спорт. Краще відмовитися взагалі на увесь час вагітності.

Теніс. За умови зниження навантажень можна займатися до 4-5 місяця з дозволу лікаря.

Парашутний спорт. Заняття заборонено протягом всієї вагітності.

Плавання допомагає чудово провести час і є вкрай корисним під час вагітності. Але перш, ніж зануритися в басейн або річку, спробуйте дізнатися: а чи чиста там вода? Побоюйтеся інфекцій, які передаються статевим шляхом, а також інфекцій, що потрапляють у воду ріки з фекаліями. Вибираючи басейн, поцікавтеся, як часто там чистять воду, чи потрібні для відвідування басейну довідки від лікаря, чи багато людей у басейні і т.д. Плавати у відкритих водоймах під час вагітності не рекомендується. Пірнання й стрибки у воду, підводне плавання - забороняється.

Плавання по праву вважається найкращим видом спорту для майбутньої мами. Похлюпатися у басейні на пренатальних водних заняттях - одне задоволення! Під час таких уроків жінкам пропонуються вправи низької інтенсивності. Гідростатичний тиск поліпшує кровообіг, тому плавання допомагає жіночому організму звільнитися від токсичних речовин, які можуть нашкодити маляті. Крім того, ризик надмірно навантажити м'язи в процесі акватренувань істотно нижчий, ніж під час гімнастичних занять. Відвідувати аквазаняття можна протягом всієї вагітності, до самих пологів, за умови гарного самопочуття. Але не забудьте до початку спортивних тренувань проконсультуватися з лікарем. Яким би не був чудовим спорт, він не рекомендований жінкам з деякими особливостями плину вагітності (загроза переривання вагітності, загроза/схильність до передчасних родів, передлежання плаценти). Крім того, не забувайте, що майбутній мамі варто утриматися занять із силовими тренажерами.

У сучасних мам багато спортивних можливостей: аеробіка й шейпинг для вагітних, спеціальний масаж і плавання. Це чудові способи тренувати м'язи, підготувати їх до пологів, а заодно запобігти появі надлишків власної ваги. Ненькам треба пам'ятати, що при заняттях спортом під час не ускладненої вагітності, спокій маляти не буде потривожений, тому що вправи, з яких складаються уроки, дуже м'які, а навантаження - невеличкі.

Гімнастика для майбутніх мам допомагає розробити, насамперед, м'язи пресу, спини, тазового дна, тобто ті, які під час пологів матимуть найбільше навантаження. Для цього існують вправи на розтяжку, практики розслаблення й ціла серія дуже веселих і приємних вправ, таких як «Кішечка», «Метелик», «Рибка» та ін.

Останнім часом стають популярними різні екзотичні курси для майбутніх мамів. Наприклад, беллі-денс для вагітних. З такими речами потрібно бути дуже обережними: танець живота підходить далеко не всім жінкам «у цікавому становищі». Якщо є або була погроза передчасних пологів, краще підшукати собі інше захоплення.

Йога для майбутніх мамів відрізняється від різних видів йоги для людей в іншому стані відмовою від вправ, які створюють тиск на живіт. ДО курсу також входять додаткові вправи для прийняття плодом правильного положення, підготовки тазу й інших органів до родів. Важливе місце займають вправи на розслаблення, досягнення внутрішньої рівноваги й гармонії. Як не дивно, але в курсі йоги для майбутніх мамів використовуються також перевернені пози. Виявляється, у період вагітності вони допомагають зняти навантаження із шийного відділу хребта й верхнього плечового пояса, регулювати виведення зайвої води й солей з організму. На заняттях з йоги жінку також учать правильно дихати: це вміння згодиться їй, щоб керувати своїм тілом при пологах, зробити перейми менш болючими, уникнути розривів.

Таємниця, яку танцюють двоє

Час, назад! Секрети тибетських монахів на службі здоров’я

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers