rss
05/08/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
American-Ukrainian Club \ Про неправильні дієслова

Як ми вже говорили, англійські дієслова поділяються на дві нерівні групи - правильні (тобто відповідні правилу) і неправильні. Правило, про яке йдеться, описує утворення II і III форми: II ф = III ф = I ф + -ed.

II форма існує в англійській мові спеціально для побудови часу Past Indefinite:

When I was young I played basketball.

Час цей зазвичай асоціюється з чисто технічною проблемою: як завчити всі неправильні дієслова? Ну, що ж, давайте поміркуємо. По-перше, треба уявити об'єм майбутньої роботи - в англійській мові близько 250 неправильних дієслів. Обійтися без них неможливо - не забувайте, що у винятки мають тенденцію потрапляти найважливіші слова. Проте, велика частина з них зустрічається нечасто, так що на початковому етапі вам доведеться запам'ятати II і III форми "всього" для 50 -70 дієслів.

Схоже на суперечність, чи не так? Якщо найважливіші, чому рідко зустрічаються? Для того, щоб знайти розгадку, треба врахувати несподіваний чинник - час, причому не граматичний, а саме життєвий. Річ у тому, що сучасна мова формувалася сотні років назад і багато слів, що були тоді в числі найважливіших, нині свою значущість втратили (наприклад, дієслова, пов'язані з трудовою діяльністю, - жати, прясти і т.д.). Багато таких слів перейшло, в основному, в поетичну, піднесену лексику.

І ще. У нас вже було ділення дієслів на сильні і слабкі; воно є глибшим і відноситься до самих основ англійської граматики. Сильних дієслів всього 10 і всі вони, природно, неправильні з погляду форм. Тим, хто тільки починає вивчення мови, я б порадив скласти власною рукою табличку форм основних сильних дієслів (to be, can, may, must, shall, will).

Як же найпростіше вивчити потрібні вам неправильні дієслова? У підручниках наводяться їх алфавітні списки (повні або "усічені"). Це зручно для довідкових цілей, але для запам'ятовування - ви вже, напевно, переконалися - майже безнадійно. Я запропоную вам іншу систему підбору - за схожістю звучання. Виявляється, англійські неправильні дієслова можна розбити на декілька характерних груп (ми наведемо лише прості приклади, при бажанні ви зможете їх доповнити самі; у дужках вказуються II і III форми дієслова).

 

1 група - короткі односкладові дієслова, у яких всі три форми співпадають:

cut (cut, cut) - різати;

put (put, put) - класти;

lеt (let, let) - дозволяти;

shut (shut, shut) - закривати;

cost (cost, cost) - коштувати;

hit (hit, hit) - вдаряти.

Дієслово read (read, read) має одну особливість: його II і III форми вимовляються як слово red.

2 група: send (sent, sent) - посилати;

lend (lent, lent) - позичати;

bend (bent, bent) - згинати;

spend (spent, spent) - витрачати.

3 група: know (knew, known) - знати;

grow (grew, grown) - рости;

blow (blew, blown) - дути;

throw (threw, thrown) - кидати.

4 група: lead (led, led) - вести;

feed (fed, fed) - годувати;

bleed (bled, bled) - кровоточити.

5). Для наступної групи характерне чергування голосних:

sing (sang, sung) - співати;

ring (rang,rung) - дзвонити;

drink (drank, drunk) - пити;

swim (swam, swum) - плавати;

begin (began, begun) - починати.

6 група: feel (felt, felt) - відчувати;

sleep (slept, slept) - спати;

keep (kept, kept) - зберігати; тримати

weep (wept, wept) - плакати;

sweep (swept, swept) - підмітати.

7 група, bear(bore, born) - терпіти; народжувати;

tear (tore, torn) - рвати;

wear (wore, worn) - носити (одяг);

swear (swore, sworn) - присягатися; лаятися.

8) У цій групі дієслова лише трішки відійшли від правила в написанні, а дієслово say ще і у вимов, тому будьте уважні:

lay (laid, laid) - класти;

pay (paid, paid) - платити;

say (said, said) - сказати.

 

9) І, нарешті, група зовсім несхожих між собою дієслів, їх II і III форми дуже незвичні для нас. Відзначте, тут є два варіанти написання, але останні 5 букв завжди читаються однаково: bought (як "боот"), caught (як "коот"):

bring (brought, brought) - приносити;

think (thought, thought) - думати;

fight (fought, fought) - боротися;

buy (bought, bought) - купувати;

catch (caught, caught) - ловити;

teach (taught, taught) - учити.

Буде добре, якщо для себе ви самі складете ще одну групу з дієслів, які утворюють II і III форми зовсім своєрідним способом; у неї потрапляє десятка півтора найважливіших слів (таких, як do, go, run, see і т.д.). Але цей список буде не таким вже страхітливим. Спробуйте самі знайти загальне в побудові II і III форм у дієслів, котрі вивчаєте. Зверніть увагу, що зазвичай всі три форми будуються від однієї основи (тобто перша буква у них співпадає). Є лише два помітні винятки: to be (is - was - been) і go (went, gone). Але і в українській: є - був, йду - йшов, чи не дивно це?

Ще раз хочу звернути вашу увагу: всі неправильні дієслова (якщо залишити осторонь "застарілі" слова) є важливими, але не всі важливі дієслова - неправильні (приблизно половина). Вибір достатньо випадковий, для прикладу поглянемо на пари дієслів, котрі вживаються абсолютно рівноправно - одне з них правильне, а друге - ні: look - see; listen - hear.

На закінчення, невелике граматичне нагадування - як уникнути стандартних помилок (ще раз спробуємо підстелити соломки). Коли слабкі дієслова будують питання або заперечення в простому минулому часі, на сцені з'являється допоміжне дієслово to do (у II формі), а смислове дієслово повертається до основної форми; тому в реальній мові весь час доводиться "перемикатися" від однієї форми дієслова до іншої; це непростий навик - він вимагає уваги і певного тренування:

I saw David at school. - I didn't see him.

He bought а new jacket. - Did he buy а new jacket?

Про приставки

LET IT BE

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers