rss
04/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Чого очікувати від самостійного навчання?

Ви твердо вирішили одержати вищу освіту - першу або другу. Однак денна форма навчання з якихось причин для вас неприйнятна. У такому випадку, вибираємо навчання для самостійних людей - заочне або дистанційне.

Вивчаємо... Довго...

Принцип заочного, дистанційного навчання та навчання екстерном приблизно однаковий. Полягає він у тому, що студент проходить курс навчання у формі самостійної підготовки, мінімально контактуючи з викладацьким складом ВНЗ.

У випадку дистанційного навчання цей контакт взагалі віртуальний. Якщо ж ви вибрали заочне відділення або екстернат, то будете зустрічатися з викладачем лише кілька разів на місяць (а то і у семестр): для одержання завдань, на консультації, лабораторній роботі та іспиті. Весь інший час ви зможете присвятити улюбленій справі, улюбленій сім'ї або собі. Теж улюбленому. Як ви будете готуватися до іспитів, де будете добувати посібники та літературу - викладача зовсім не цікавить. Раз ви такий самостійний, відповідальність за підготовку цілком лягає на ваші плечі. Або совість. У кого що міцніше.

Звичайно, ви можете розраховувати на студентську бібліотеку. Студентський квиток, виданий при вступі, допускає вільне відвідування будівлі інституту в будь-який зручний для вас час. (Уночі краще не приходити. Усі сплять. Бібліотекар теж. Не сплять тільки студенти вечірнього відділення.) Але навіть якщо удача вам посміхнеться та під час чергового відвідування інституту двері бібліотеки виявляться відкриті, немає ніякої гарантії, що необхідна література буде в наявності: раніше вас тут уже побували очники. Як людина розумна, ви розумієте, що чекати, коли книга повернеться на своє місце, - губити дорогоцінний час. Набагато простіше буде придбати її в магазині. Або знайти в Інтернеті.

Заповнивши в такий спосіб своє житло необхідною літературою або апаратурою, або і тим, і іншим, можете приступати до навчання. Визначати, із чого почати заняття, а що залишити на потім, ви будете самі. Викладач задає вам лише "напрямок руху". Тому планування свого робочого часу та часу, відведеного на навчання, - невід'ємна частина навчального процесу.

Можливо, ви маєте унікальну здатність починати кілька справ одночасно та жодну з них не доводити до кінця? У цьому випадку заочна форма навчання допоможе вам стати уважним, зібраним, послідовним у своїх діях. Звичайно, якщо ви захочете цього самі.

Приваблює в заочному та екстерн-навчанні послідовність вивчення предметів. Часто студенти протягом деякого часу займаються однією дисципліною, здають по ній іспит і тільки після цього переходять до наступної. Очникам і вечірникам таке щастя недоступне. Взагалі, стати заочником або студентом дистанційного навчання набагато легше, ніж студентом стаціонару. Прохідний бал менший та вимоги нижчі... Однак потрібно мати на увазі, що обсяг знань у студента-заочника теж буде менший. Якщо не вірите - виберіть яку-небудь гуманітарну дисципліну та порівняйте списки необхідних для очників і заочників книг. Буває, перелік літератури для "заочників" - у два рази коротший! Однак ніхто не заважає їм займатися додатково...

Так, до речі, не варто забувати, що вчитися "заочник" має довше.

Є справедлива думка, що заочне освіта призначене головним чином для "сумісників". Просто говорячи, для тих, хто прагне гармонійно поєднувати навчання та роботу або навчання та сім'ю. Хто заздалегідь змирився з тим, що повноцінного студентського життя, про яке співають у піснях та яке показують у кіно, у нього не буде. Більшість заочників - людей зайняті: поспілкувалися під час сесії та розбіглися хто куди. Проте їм так зручно!

Не дуже давно заочно вчилися переважно ті, хто хотів одержати другу вищу освіту. Зрозуміло, серед заочників було чимало людей у віці біля тридцяти років і більше. З ними було все зрозуміло: закінчили школу, вступили на денне відділення, повчилися, одержали диплом, попрацювали - набридло (або вирішили різноманітити свої знання), відправилися здавати іспити знову, але вже на заочне, тому що через денне вже пройшли. Однак сьогодні серед "заочників" усе більше стає недавніх випускників шкіл, кому немає ще й двадцяти. Причина - елементарний острах перед вступом на денне відділення або крилата мрія скоріше почати доросле життя, зовсім не схоже на "шкільні роки чудесні"? Напевно, і те, і інше...

Екстернат від інших форм навчання відрізняється ще й тим, що відкриває перед студентами перспективи прискореного проходження курсу. Можна два роки за один, можна й більше: отут вже у кого на скільки вистачить таланту та посидючості. Так що молоді люди, що навчаються в екстернаті, набагато раніше своїх однолітків одержують професію та виходять у велике життя. Наскільки вони добре готові до нього і які вони фахівці - судити роботодавцям.

 

E-Learning

В останні роки все більшу симпатію в абітурієнтів викликає думка про дистанційну освіту. Постійно зростаюча кількість персональних комп'ютерів і доступний практично всім Інтернет прямо-таки манять до вибору такої форми навчання. Ще б пак! Перспектива, не виходячи з дому, вступити в будь-який вищий навчальний заклад планети, закінчити його та познайомитися з викладачами тільки на церемонії вручення дипломів дуже приваблива. Придушити це бажання може лише неприйнятна ціна за навчання.

Головна відмінність дистанційної освіти від традиційної заочної - особистісно-орієнтирований підхід. Інтернет вже перестали сприймати як набір комп'ютерних іграшок. Тому й дистанційне навчання (e-learning) - це не просто колекція дисків з написами "Історія. 1-й курс" або "Логіка. 2-й курс". Вихід у Всесвітню павутину відіграє важливу роль. Втім, тут доречніше назвати його входом: студент вступає в Інтернет, як у будівлю ВНЗ, заходить в "аудиторії" за новими навчальними матеріалами та може одержати консультацію викладача в режимі реального часу.

Безумовно, це заманливо одержувати знання відповідно до власного життєвого ритму, не виходячи із квартири або робочого кабінету. Зручно та відносно недорого. Однак не факт, що отримана освіта буде настільки ж якісною, як і "традиційна". Збираючись навчатися дистанційно, варто звернути увагу на зміст електронних курсів. Треба оцінити, які елементи дизайну та навігації використаються, чи є присутнім весь набір обов'язкових елементів: посібник з вивчення дисципліни, календарний план навчання (з вимогами до виконання завдань і шкалою оцінки), навчальний посібник, тести та завдання для самоперевірки, презентації, список обов'язкових і додаткових джерел, питання та плани для обговорення в певних форумах і чатах. Дуже добре, якщо курс доповнений відеороликами, флеш-анімаціями, різними тренажерами.

Освіта й суспільство: небезпека простих рішень

Для чого вигадали дистанційне навчання?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers