rss
04/19/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Сторінка редактора \ Єдність, Маккартні і невигадані велосипеди

Пару тижнів тому Україна гула під ритми «Бітлз»: зять екс-президента вирішив об'єднати державу. І не лише привіз за свій кошт сера Пола Маккартні на Майдан Незалежності із безкоштовним концертом, а ще й організував трансляцію цього дійства по телевізору та на плазмових моніторах в 5 містах в регіонах країни. Сер Пол працював на славу, попри грозу велетенська купа людей підстрибувала і підтанцьовувала, що в Києві, що біля плазмових моніторів в містах, що на своїх диванах перед телевізором. І все би було непогано, якби не велосипед...

 

Легенда на 2 колесах

На концерт Маккартні на Майдані зібралося понад 200 тисяч осіб - такого натовпу Майдан не бачив давненько. Сер Пол навіть трошки підівчив українську, тож натовп був просто щасливий. І навряд чи всі в тому натовпові знали, що легенді музики, серед всіх інших захцянок, запраглося проїхати Києвом на велосипеді.

І тут бо всіх добре поінформованих про столицю і велосипеди бітломанів не на жарт настрахопудило. Їх можна зрозуміти: з початку літа в українській столиці загинуло кілька велосипедистів.

«...Співак планує побачити Київ і його найкращі куточки саме під час велосипедної прогулянки, а не крізь шибки автомобіля.

Пол Маккартні, певно, не знає реалій українських міст і, тим паче, столиці. Інакше, цілком ймовірно, передумав би. Впродовж перших літніх днів у Києві з вини водіїв загинули два велосипедисти. Ще двоє перебувають в лікарні.

...Смерть людини на велосипеді все ще персоналізована. Ці загибелі не перетворюються в статистику завдяки людям, для яких велосипед став частиною щоденного життя. Вони тиснуть на МВС і міські адміністрації своїми листами і зверненнями. Вони просто не дають замовчати про такі випадки.

Новина про загибель Олексія Башкирцева внаслідок наїзду п'яного водія потрапила в Яндекс Топ-30 за обговореннями і кількістю посилань в Інтернеті. Це означає, що в очах українських користувачів Інтернету саме ця сумна новина було однією з головних впродовж кількох днів.

Загибель видатного перекладача Анатолія Перепаді під час руху на велосипеді шокувала своєю нелогічністю. З-під його руки вийшли переклади безсмертних творів Сервантеса, Сент-Екзюпері, Пруста, Камю... Але дійсність у тому, що багаж знань в десяток іноземних мов і слава рідкісного професіонала нездатні врятувати від водіїв-злочинців на дорогах.

З Полом МакКартні все буде добре. За його безпеку в Україні потурбуються як слід. Неважко уявити и як виглядатиме його велосипедна прогулянка в найближчі вихідні.

Оточений охоронцями, захищений міліцією, що зупинятиме автомобілі по всьому маршруту прогулянки, сер Пол здійснить справді приємну подорож. Аби не псувати враження від столиці, непридатної для проїзду на велосипеді, йому, можливо, навіть встигнуть прокласти щось подібне до велосипедних доріжок.

І хоча знайдуться і ті, хто оцінить прогулянку МакКартні на велосипеді як одну з властивих зіркам забаганок, насправді серу Полу потрібно подякувати. І не один раз. Для тисяч молодих людей своїм прикладом МакКартні покаже, що не швидкісна їзда на крутому автомобілі, з якого горланить примітивна музика, має бути критерієм для суспільства.

...Добре, що в цьому світі ще є Пол МакКартні, який знайде час проїхатися на велосипеді по місту, призначеному не тільки для кількох тисяч непідсудних водіїв. Сер Пол, напише пісню про Київ, побаченого з перспективи двох, а не чотирьох колес. В нас так мало тих, хто розуміє прості істини.

(Мороз Віталій, «Не давайте МакКартні велосипед!», УП)

Втім, з Маккартні і справді нічого страшного не трапилося, він поїхав з Києва цілий і неушкоджений. А проблема залишилася.

 

«Велонаїзд»

Минулих вихідних десь з півтисячі киян провели велосипедний пробіг центральними вулицями столиці, присвячений велосипедистам, які загинули і постраждали на вулицях міста останніми місяцями.

"Велонаїзд" почався і завершився на Софійській площі, під вікнами столичного міліційного главку. Після пробігу частина учасників лягла на площу, а інші змальовували контури їхніх тіл і велосипедів - як нагадування міліціонерам, що справи загиблих мають бути доведені до кінця.

Велосипедисти вже оголосили, що наступна акція протесту відбудеться під стінами столичної мерії. Вони пообіцяли офіційно запросити на зустріч "просто неба" Київського міського голови Леоніда Черновецького, керівництво столичної Державтоінспекції та інших чиновників для обговорення термінів створення в Києві велосипедної інфраструктури.

"Ми маємо намір тиснути на чиновників всіма можливими способами - доки не буде зроблено конкретні кроки для вирішення проблем. Чиновники живуть за гроші громадян - громадяни мають право змусити їх працювати!" - сказано в заяві, розповсюдженій під час акції.

За даними Асоціації велосипедистів Києва, з початку 2008 року на дорогах столиці відбулося 25 дорожньо-транспортних пригод за участю велосипедистів, в яких 15 людей отримали тяжкі травми, а 3 - загинули. Зокрема, у червні на дорогах столиці загинули вже двоє людей - 23-річний музикант, студент КПІ Олексій Башкірцев і знаменитий український літератор і перекладач Анатолій Перепадя.»

(УНІАН)

Подібні акції проходять в столиці -та й не лише у столиці - досить часто, однак ні ефекту, ні велосипедних доріжок чому не помітно.

Ентузіасти вдаються не тільки до протестного дійства - велопробіги для пропаганди здорового способу життя на двох колесах у Львові, для прикладу, проходять регулярно. Однак користі від них десь майже стільки ж, скільки і від протестних акцій, тобто - нуль. Скільки не заохочують львівян до пересування містом на велосипедах, а автомашини та маршрутки всеодно популярніші.

От якби завівся в Україні хоч один міністр, який на роботу на велосипеді їздить - може б тоді справа трошки зрушилася з місця. Однак на таких міністрів країні наразі не щастить.

 

Масштаби трагедії

Майже всі мої знайомі, котрі полюбляють проїхатися на велосипеді столичними вулицями, мають досвід «цілування» свого велосипеда з чиїмось авто. Однак зазвичай обходиться, на щастя, без тяжких наслідків.

Однак тенденція доволі потужна - минулої п'ятниці увечері на фестиваль феєверків у Києві з'їхалася купа глядачів на велосипедах і ще купа - на так званих скутерах. У столиці скутери полюбляють ще й за те, що на двох колесах в столичних корках почуваєшся набагато легше. Втім, велосипеди в такій халепі також помічні.

Скутери (вони ж «дирчики», вони ж - дешеві китайські моторолери) - це ще один різновид проблеми.

Завдяки дешевизні і порівняній простоті цього виді транспорту, українські громадяни на нього пересідають масово. Їздять 10-річні дітиська і 60-річні пані.

Правил дорожнього руху не знають, прав не мають. В Україні, на відміну від США, практики здавати на права в школі в обов'язковому порядку, немає. А шкода.

Бо «скутеризація» школярів міст і містечок крокує таки семимильними кроками. І такими ж темпами збільшується кількість аварій.

Бо «джигітів», охочих похизуватися крутою їздою, серед школярів не бракує, добре що на «дирчику» більше, ніж 50 км за годину не набереш. Але для того, щоб напоротися на іншого джигіта і злетіти з дороги, цієї швидкості цілком вистачає. Зрозуміло, ідея купити собі разом зі скутером «шльом» на голову до цієї голови приходить тільки після першого серйозного падіння. Тому подекуди таки люди на скутерах і в шоломі трапляються. Але тільки подекуди.

З цієї точки зору, подорожчання бензину - дуже навіть корисна річ, що для природи, що для юних пошановувачів дирчиків. Досить навіть вагомий аргумент для того, щоб пересісти з цього дива китайської техніки на велосипеди.

Та й для господарів авто - що в Україні, що у США - цей аргумент на користь велосипеда теж досить незле виглядає.

Студенти, наприклад, за цю ідею вже вхопилися непогано.

І тому поволеньки велосипед із засобу проведення дозвілля перетворюється на засіб пересування. Що, загалом не так вже й зле. Та й для здоров'я корисно...

А там, дивись, не тільки у США з'являться велодоріжки і позначки найпопулярніших веломаршрутів... А якщо ще хтось із активістів руху велоспротиву до крісла великого чиновника доросте, і в тому процесі пам'ять і здоровий глузд не втратить - то й взагалі що природі, що здоров'ю нації всерйоз полегшає.

Щоправда, охочих довести їзду на велосипеді до екстріму теж не бракує. З іншого боку, як на мене, набагато цікавіше дертися на велосипеді на дерево, ніж котитися у кювет разом зі скутером. Та й на велосипеді в кювет падати - воно якось безпечніше і спокійніше, наскільки я пам'ятаю

І от що цікаво, що у київському метро останнім часом ролики з велоекстрімомо крутять доволі часто. З огляду на те, що ролики крутять із мовчазної згоди столичної мерії, і людських доріжок для велосипедистів не вистачає теж з її мовчазного благословення, залишається тільки здогадуватися, на що вона, та мерія, натякає...

Про інформацію цікаву і не дуже або в чому помилка професора Преображенського

Свята і будні трипільської тарілки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers