rss
04/29/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ З чистої дошки

Кожен вихований громадянин ще у шкільному віці розуміє, наскільки важливою для масштабної геніальної думки є звичайна чиста дошка на стіні і шматок крейди. Однак ці дідівські методи вже відійшли у минуле. Сучасні настінні дошки подекуди дозволяють малювати навіть пальцями, до того ж, можуть зберегти намальоване назавжди. Ними зручно користуватися не лише у школі чи університеті, а й на фірмі чи навіть удома - бодай для того, щоб змалювати другій половині залежність вмісту гаманця від її захцянок і ваших заробітків. Одно слово, надзвичайно корисна річ, з можливостями і моделями якої не завадить ознайомитися.

 

Інтерактивні презентації

Ні для кого не секрет, що левова частка інформації, яку засвоює людина, потрапляє до неї саме за допомогою зору. Цим і пояснюють високу ефективність доповідей і презентацій, зроблених з аудіовізуальним оформленням. Раніше для такого щастя у бізнесі використовувалися мультимедійні проектори. Зрозуміло, у них є купа недоліків - починаючи з того, що промовець аж ніяк не може вплинути на вже готові кадри і закінчуючи тим, що постать згаданого промовця запросто може банально затінити екран. А читати гасла на костюмі промовця, навіть якщо він просто білосніжний, все одно не зручно. Та й глядачеві в цьому процесі ніц не лишається, окрім як сидіти і кивати головою

Навіть звичайна крейдяна дошка з цього боку набагато краща. Однак людині завжди хочеться ще кращого - так з'явилася магніто-маркерна дошка.

Далі вигадали фліп-чарти. Навіть вони за допомогою малюнків і схем, виконаних від руки прямо по ходу виступу, здатні заощадити величезну кількість часу. Використовуючи зображення, можна легко показати причинно-наслідкові зв'язки, схему взаємодії різних елементів логічної конструкції і тому подібне

Але всі згадані засоби мають один спільний недолік - неможливість зберегти намальоване для подальшого використання. Адже доволі часто в процесі мозкового штурму чи навіть звичайного обговорення презентації виникає нова оригінальна ідея, втрачати яку із суто технічних причин абсолютно не виправдано. Крім того, може з'явитися необхідність порівняти між собою різні варіанти рішення, запропоновані учасниками обговорення з різних аудиторій.

Наступним технологічним кроком стали копі-дошки, які за допомогою вбудованого сканера і термопринтера (подібних до тих, що використовуються в апаратах факсиміле) дозволяють отримати оцифроване зображення або паперову копію. Проте розмір робочої зони в таких пристроях невеликий, тому для великої групи слухачів цей варіант навряд чи підійде.

І нарешті, найсучаснішими на сьогодні є інтерактивні дошки. Вони дозволяють поєднати достоїнства електронної презентації, що демонструється за допомогою комп'ютера та мультимедійного проектора, з можливістю оперативного коректування зображення на екрані, а також створення власних малюнків і написів, зроблених безпосередньо під час виступу. От саме з роботою останніх і варто детальніше познайомитися.

 

Технічні подробиці

Інтерактивна дошка, по суті, є пристроєм введення і позиціювання курсора і конструктивно нагадує звичайну магнітно-маркерну поверхню з поліефірним покриттям. Функціонально вона складається з двох частин: робочій області, яка служить екраном для проектора, і датчика місця розташування електронного пера. Стілус - саме так називається надсучаний потомок шкільної крейди - є автономним ультразвуковим п'єзоелектричним випромінювачем імпульсних сигналів. У верхньому кутку рамки дошки розташовані ультразвукові мікрофони.

Тимчасова затримка між сигналами, прийнятими від них, залежить від місця розташування стілуса. Таким чином, за допомогою алгоритмів тріангуляції обчислюються координати випромінювача. А ефект Доплера дозволяє відстежити рухи. Така конструкція має декілька переваг в порівнянні з сенсорними екранами і світловим пером: немає необхідності в додатковій екранній плівці-оцифровувачі, яка має цілих два важливих недоліки: вносить спотворення до зображення і збільшує собівартість продукту. У нових конструкціях як покриття використовують полімерний матеріал.

Можна визначити дві основні сфери вживання подібних пристроїв: проведення ділових презентацій (що супроводяться оперативним внесенням змін до слайдів) і учбових занять (лекції, семінари, майстер-класи). Досвідчені лектори напевно стикалися з ситуацією, коли прямо під час презентації необхідне було дещо домальовувати на слайді для уточнення якихось «тонкощів». Крім того, малювати безпосередньо на екрані виявляється частенько зручніше, ніж на спеціальному планшеті: точність позиціювання значно вища; правда, не враховуються ступінь натиснення і кут нахилу стілуса.

Не дивлячись на всі переваги інтерактивної дошки, вона все ж не є замкнутою системою для проведення презентацій: як мінімум потрібний проектор. У простому випадку можна застосовувати звичайний апарат фронтальної проекції. Але у такому разі знову виникають два неприємні моменти: підходячи ближче до дошки, доповідач відкидає тінь на екран, а проектор засліпить промовця відразу, як тільки він повернеться обличчям до аудиторії. Подібна проблема вирішується використанням трансмісійних екранів, що працюють на просвіт (знижується ефективність утилізації світлового потоку), або апаратів ближньої проекції.

 

Ближня проекція

Останні від звичайного мультимедійного проектора вони відрізняються наявністю виносного модуля, в якому знаходиться весь оптичний тракт. Кріпиться модуль на розсувній штанзі, що дозволяє регулювати відстань від об'єктиву до екрану і, відповідно, варіювати розмір зображення. Технологічну основу таких пристроїв складають ширококутний об'єктив і система увігнутих рефлекторів.

Спільне використання інтерактивної дошки і апарату ближньої проекції дозволяє досягнути високого рівня наочності і інформативності бізнес-презентаций, а також зробити роботу доповідача зручнішою і менш втомливою (перебувати тривалий час у яскравому світлі потужного проектора досить складно, до того ж це може привести до захворювань очей).

 

Експериментальна частина

Почнемо з питань інсталяції устаткування. На відміну від мобільних і традиційних офісних проекторів, які завдяки зум-об'єктивам і системі корекції трапецієвидних спотворень надають досить велику свободу розміщення екрану, апарати ближньої проекції вельми вимогливі до умов установки. Важливу роль відіграють такі нюанси, як горізонтування, центрування, регулювання зазору між корпусом і верхньою кромкою екрану.

Інтерактивна дошка підключається до комп'ютера через USB і розпізнається системою як Hid-пристрій. Перед початком роботи її слід відкалібрувати. Для цього за допомогою екранного меню викликається спеціальна таблиця з дев'ятьма контрольними крапками, до яких необхідно по черзі прикласти стілус. Після процедури калібрування електронне перо стає засобом позиціювання курсора. Дотик до поверхні дошки еквівалентний натисненню лівої клавіші миші, а додаткові кнопки на стілусі слугують для виклику контекстного і екранного меню.

Останнє надає набір віртуальних маркерів і гумок, що відрізняються за кольором і товщиною лінії, екранну клавіатуру, засоби створення і програвання анімації. Візуально меню виконане у вигляді кільцевого селектора, розділеного на сектори з піктограмами. Воно дуже зручне у використанні, вибір потрібного інструменту і його параметрів здійснюється одним рухом.

На особливу згадку заслуговує програмне забезпечення для створення і демонстрації презентацій, яке йде в комплекті з дошками. Воно надає досить багаті можливості для компоновки і модифікації слайдів, і, що дуже важливо, підтримує формати PPT, PPS, а також PDF.

Програма яка йде до дошки Panasonic Panaboard UB-2315C дозволяє редагувати отримані скановані зображення, групувати їх у багатосторінкові документи и викладати результати у вигляді каталогу. Підтримуються формати TIFF, JPEG, PDF.

Проектор 3m DMS 800 в роботі також виявився досить простим. Характер отримуваного зображення типовий для пристроїв цього типа: дуже контрастна і насичена картинка, але з грубими переходами яскравості і сильно завищеною колірною температурою.

Зміна заводських установок дозволяє досягти плавнішого відображення градієнтних розтяжок, але точного «попадання в колір» вам навряд чи вдасться домогтися. Для бізнес-презентацій, насичених схемами, графіками і діаграмами, це не принципово, але для демонстрації фотографій цей проектор - далеко не найкращий.

Ергономічность пристрою продумана до дрібниць, починаючи від фіксаторів висувної штанги до комутаційного блоку. Єдине, до чого можна чіплятися, - це компоновка кнопок навігації на пульті дистанційного керування. Враховуючи те, що проектор кріпиться стаціонарно десь на висоті піднятої руки, доступ до нього утруднений. Тому для зручності підключення джерел сигналу .передбачений виносний порт-реплікатор.

Комутаційний модуль містить стандартний набір роз'ємів, серед яких є цифровий вхід DVI-D, аналогові компонентний і композитний відеовходи, а також аудіовходи mini-jack і RCA. Крім того, є USB -хост для підключення флешок.

У лінійці проекторів 3m DMS серії 800 присутні моделі, оснащені вбудованими або виносними сенсорними модулями, аналогічні до тих, що використовуються на інтерактивних дошках, так що маючи високоякісний настінний екран (з твердою підставкою), можна не витрачатися на покупку відразу двох пристроїв, а придбати лише проектор і перетворити свій екран на інтерактивний.

Таким чином, презентаційний комплекс з інтерактивної дошки і проектора ближньої проекції виявився хорошою, зручною у вживанні реалізацією ідеї екрана-планшета.

 

Підсумки

Головна jзнака різних типів інтерактивних дошок - принципи реєстрації положення і руху електронного пера. Окрім описаної вище схеми ультразвукової локації, використовуються також інфрачервоні (перо є джерелом, а на рамці дошки розташовані приймачі) і електромагнітні. Останні можна розділити на дві групи: ємкісні і резистивні. У перших робоча поверхня є матрицею з тонкоплівкових конденсаторів. Рука доповідача або стілус вносять збурення до електричного поля, що створюється зарядом на конденсаторі, тим самим локально змінюючи напругу на елементі матриці, що, у свою чергу, дозволяє визначити точку дотику.

Другі містять двомірну мережу металевих провідників, нанесених на два шари полімерної основи, розділені тонким повітряним зазором. Провідники замикаються від тиску на поверхню. Таким чином, доповідач може використовувати для роботи з дошкою будь-який предмет - указку, маркер або навіть палець.

Цікавим різновидом інтерактивних дошок є прозорі сенсорні панелі. В цьому випадку для здобуття зображення з комп'ютера застосовуються плазмові або рідкокристалічні дисплеї з великою діагоналлю (40-50 дюймів). Сенсорна панель встановлюється поверх екрану і підключається до комп'ютера. Малювати на екранному зображенні можна з допомогою комплекту електронних маркерів різних кольорів. Для видалення і коректування зроблених позначок і написів є електронний стираючий інструмент.

Вага дошок - від 9 до 34 кілограм. При виборі дошки варто пам'ятати: чим більша аудиторія - тим більшу потрібно дошку.

Десять тисяч книг над землею!

Муки вибору: якими бувають ноутбуки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers