rss
05/07/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Десять тисяч книг над землею!

Зовсім недавно, відлітаючи у справах з Нью-Йорку до Лос-Анджелесу, і, розуміючи, що попереду шість чи навіть і більше годин очікування в аеропорту і польоту, я заскочив у перший книжковий магазин, що попався, і купив книгу. У дорогу, так би мовити. Невідомого мені раніше автора, але в красивій обкладинці.

Вже сівши в літак, я прочитав дві сторінки і зрозумів, що краще було б підібрати безкоштовну газету оголошень, ніж платити п'ятнадцять доларів за цю муть. Злодійкувато кинувши книгу під сидіння, я став роздумувати про витрачені гроші, вирубані дерева і шість годин вільного часу, який треба було якось убити. На щастя, редакція оплачувала бізнес-клас літака, тому був шанс спробувати заснути, розвалившись в зручному кріслі. І тут мою увагу привернув сусід, добре одягнений бізнесмен, котрий, потягуючи джин з тоніком, щось читав, дивлячись на широкий екран елегантного електронного приладу Найцікавіше було те, що читав він російський текст. Помітивши мій зацікавлений погляд і розгледівши в мені співвітчизника, з посмішкою протягнув руку: «Руслан».

- Віктор, - представився я.

- Невдалий вибір? - запитав Руслан, кивнувши в напрямі кинутої мною книги.

- Так, попав у черговий раз, тепер весь вільний час псові під хвіст - з тугою відповів я. - А Ви до Лос-Анджелесу у справах? - продовжив я, настроюючись убити час хоч би в бесіді.

Ще через кілька хвилин я дізнався, що Руслан займається оптовими закупівлями машин з відправкою до Росії. Дуже багато їздить по всіляких шоу і аукціонах. Ось і зараз він летів в ЛА в тюнінгову компанію, а потім до Лас-Вегасу на авто шоу. Після вручення вірчих грамот у вигляді візитних карток, я дозволив собі поцікавитися, а що ж все-таки таке у нього в руках. "Напевно, який-небудь супер-тонкий комп'ютер? - запитав я. - мабуть контракт читаєте?"

Руслан почав відповідати від зворотного - "Ні, Акуніна читаю, Алмазну колісницю. Це не комп'ютер. Це новий продукт, який випускає компанія «Ектако», називається JetBook або просто «електронна книга".

Про «Ектако» я знав давно. Ця компанія випускає електронні словники і лінгвістичні програми. Я навіть користувався одним з них. Але такий прилад я бачив вперше.

- І які можливості відкриваються перед власником електронної книги? - дещо іронічно запитав я (не люблю, коли відстаю від часу).

- Можливості просто безмежні, - коротко відповів Руслан. - Ось у тебе удома, скільки книг?

- Ну, якщо полічити усі - і художні, і професійні, то штук сто, сто п'ятдесят.

- Ну ось, - сказав Руслан, - а у мене в JetBook -1,070 повних книг.

- 1,070 книг, - очманів я.

- Ага, ось дивися, і Руслан протягнув мені JetBook.

Прилад точно повторював ширину і довжину середньої книги - paperback. Але - він був набагато тонший. А важив при цьому грамів 200.

- 1000 книг вагою 200 грам, - здивовано прошепотів я, дивлячись на екран. На екрані чітко і яскраво висвітилися жанри книг: Детективи, Бойовики, Проза, Професійне, Англійські книги, Дитячі книги, Поезія і тому подібне. Руслан доторкнувся до кнопки напроти розділу "Детективи" і моєму погляду з'явилися списки найпопулярніших авторів детективів: Борис Акунін, Стівен Кінг, Роберт Людлом, Том Кленсі, Едгар По. Неймовірно.

- Перегортати можна натискаючи кнопки внизу і збоку, - сказав Руслан.

Озброївшись його порадою і натиснувши кнопку, я побачив продовження списку і серед імен - улюбленого з дитинства Артура Конан Дойля.

- А як подивитися книги Конан Дойля? - запитав я.

- Повне зібрання творів - дещо хвалькувато сказав Руслан. - все життя мріяв, щоб була персональна бібліотека. Давай покажу, як все тут влаштовано. Ось дивися: уміти і знати тут нічого не треба. Все простіше за парену ріпу. На екрані список з книг. На корпусі JetBook справа 10 клавіш. Натискаєш клавішу напроти автора або назви і на екрані з'являється текст. Листати можна, натискаючи дві кнопки внизу або натискаючи важіль збоку.

- Супер, - сказав я, - а очі не втомлюються читати з такого екрану? Я ось з комп'ютера не можу довго читати.

- Це тому, що в моніторі компа джерело світла розташоване за екраном. Ти дивишся на це джерело, і очі швидко втомлюються. Це мені знайомий окуліст пояснив. А JetBook ти читаєш у відбитому світлі, як звичайну книгу - кажу тобі як колишній інженер, відповів Руслан. - І видно все чіткіше, ніж на папері. До того ж, можеш міняти розмір шрифту: у мене короткозорість, а дружина - бачить цеглу на будинку через 2 вулиці. Отже шість варіантів шрифтів - це допомагає.

- Руслане, - дещо фамільярно запитав я - а звідки стільки книг хороших? Тут же все, що тільки написане в детективному жанрі за останні сто років.

- Ага, сказав Руслан - і стільки ж в прозі, в класиці, і в дитячій літературі, - дитині на ніч читаю, коли час є.

- Ну так звідки книжки-бо, і почому, - наполегливо запитав я.

Руслан відсьорбнув зі склянки.

- Вітю, ну ти ж не повіриш, - все безкоштовно. І буде більше, теж безкоштовно. Ніколи в житті більше я не платитиму за книги - із притиском закарбував Руслан. - Взагалі-то розповідати нічого, ось уяви - ти купив мобільник за 300 баксів і все. Платити за дзвінки вже не треба, НІКОЛИ.

- Так не буває, - твердо сказав я.

- Так, - погодився Руслан, - не буває. З мобільником, не буває. А ось з книгами буває. Мені, коли купував в «Ектако» цей JetBook, закачали 120 книг. Ну, а поки суть та справа, все детально розповіли, де на Інтернеті можна все це узяти безкоштовно, а якщо виникнуть питання, типу, телефонуйте - телефони колишні, або до них на WEB-сайт.

- Ну і як? - запитав я

- Нормально, ось вже напевно книг 800 сам закачав, - відповів Руслан допиваючи свій джин. - Повіриш, я в житті стільки не читав. То ніколи в магазин піти. То підеш і купиш книгу за 20 баксів, яку вже читав. Вони що, бандити, роблять: беруть скажемо Веллера "24 години" і перевидають її під іншою назвою, типу "Гонець із Пізи" (тут Руслан неголосно вилаявся). Я як лох вже кілька разів на ці прихвати потрапив. Повбивав би, - пробурчав він.

- Так може ти в комп'ютерах добре розбираєшся? - виникло у мене резонне питання.

- Ні, я в машинах добре, в мотоциклах непогано, в моторних човнах - теж - я в Пітері в минулому житті автодорожній закінчував. А в комп'ютерах як свиня в апельсинах. Але тут нічого не треба знати. В «Ектако» або в їх магазинах Лінгвобіт все розкажуть і покажуть.

- Руслане, - дбайливо запитав я - ти напевно втомився і спати хочеш. Давай ти спатимеш, а я з JetBook буду охороняти твій сон?

- Гаразд, - сказав Руслан - буду. Мені ще від Лос-Анджелесу до Вегаса на машині рулити.

З цими словами він накрився ковдрою і заплющив очі. Для мене залишок польоту пройшов абсолютно непомітно. Підбірка книг, куди входив весь Булгаков, Бабель і все сузір'я детективного жанру, привела б у захоплення кого завгодно. Коротше кажучи, до кінця польоту я не розумів, як я жив раніше без цього пристрою. Чому платив божевільні гроші за книги, багато з котрих навіть не коштували паперу, на якому були віддруковані, і цілком пасували до виразу: погані книги не переживають дефіциту туалетного паперу.

Через кілька годин Руслан заворушився під ковдрою і прокинувся. Побачивши мене з JetBook в руках, запитав:

- Ну що? Все прочитав?

- Ні, - чесно відповів я, - все більше дивився, що саме є.

- Очі не втомилися ?

- Ні. Взагалі ні. Навіть дивно. Слухай, а що там ще є?

- Ну, - протягнув Руслан - а аудіо книги бачив?

- Що? - перепитав я.

- Розумієш, Вітю, - ми звикли, що книги можна тільки читати, але якщо руки і очі зайняті в даний момент управлінням машини або приготуванням вечері, то на допомогу можуть прийти аудіокниги, які озвучують наш побут або монотонність дороги на роботу. Мене ось зазвичай на аукціон везуть, - я книгу читаю. А назад їду, в сенсі рулюю сам, то вмикаю аудіокнигу. Взагалі аудіокниги не читають в прямому розумінні цього слова. Аудіокниги існували і в радянський, і пострадянський час, ми їх тоді називали радіопостановками. Відповідно могли слухати лише те, що дають, і лише там, де є радіоприймач. А з Jetbook стало можливим носити з собою сотні аудіокниг і вони - «читання додаткове нове звучання» - процитував він когось. - Коротше, жити стало краще - жити стало веселіше.

- Ага, - зітхнув я, - ні тобі забитих макулатурою полиць, вся бібліотека завжди з собою, все безкоштовно, і ще аудіокниги, музика, і ліси збережені, і від пилу не чхаєш.

- Правильно, сказав Руслан, - убий бобра, збережи дерево. Ну або принаймні качнув книгу з Інтернету - врятував дерево.

- Так скільки коштує уся ця ліпота? - вже наміряючись купити JetBook, скільки б він не коштував, розуміючи скільки я збережу грошей, коли не буду платити за книги.

- Я заплатив $400. Але кілька днів назад «Ектако» проводили спеціальний розпродаж, мені ось книг прислали безкоштовно, і під час розпродажу пропонували по $299.95. Отже, дзвони їм сам за телефоном 1-800-784-8444

- Як тільки приземлимося, - сказав я, - списуючи телефон і адресу компанії з екрану його JetBook.

Безкоштовний номер телефону - 1-800-784-8444,

Офіс в Чікаго - магазин Lingvobit;

5700 W. Belmont Ave., Chicago, IL, 60634.

Користувачам Windows Vista: яких сюрпризів варто чекати від Service Pack 1?

З чистої дошки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers