rss
04/18/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Користувачам Windows Vista: яких сюрпризів варто чекати від Service Pack 1?

Користувачі операційних систем від Microsoft вже звикли до того, що після випуску нової системи доводиться встановлювати Service Pack. Така вже проза життя: спочатку програмісти компанії клепають нашвидкуруч нову «операційку», потім вони її доробляють і залатують прогалини, котрі простому смертному юзерові не тільки незрозумілі, а й зовсім непомітні. Однак цього разу не помітити зміни, котрі відбуваються з системою після встановлення «сервіспаку» майже неможливо. Справа в тому, що Vista після встановлення сервіспаку навідріз відмовляється працювати з деякими цілком пристойними програмами - і таких програм досить багато. Однак це не єдиний сюрприз, якого варто чекати від першого пакету поновлень...

Традиційно сервіс-пакети є значними віхами в розвитку операційних систем Microsoft. Нерідко ними вимірюють «зрілість» Windows саме вони стають ґрунтом для рекомендацій від досвідчених програмістів щодо того, після якого саме «сервіспаку» вартує переходити на нову версію. Для цього безумовно є певні підстави, адже сервіс-пакет у будь-якому випадку є чимось більшим, ніж просто збірка латочок, що накопичилися, а інколи його випуск навіть прирівнюється до принципового оновлення ОС.

При розробці Windows Vista Service Pack 1 також вирішувалися ряд вельми непростих завдань і дізнатися про нього деякі подробиці вартувало б ще до початку офіційного релізу пакету.

Важко сказати, чи був Windows Vista Service Pack 1 (надалі просто Sp1) таким вже довгожданим, але певні надії на нього, поза сумнівом, покладалися. Як вже багато раз наголошувалося, Windows Vista ринк зустрів досить неоднозначно і, всупереч всім зусиллям, система поширювалася зовсім не такими темпами, як хотілося б менеджерам з корпорації Гейтса.

Microsoft традиційно вирішувала виникаючі проблеми в чергових оновленнях (до речі, в сфері безпеки їх було зовсім небагато), проте деякі аспекти, мабуть, вимагали серйознішого і невідкладного втручання.

Значна частина змін Sp1 прихована глибоко в коді ОС, так що визначити його наявність візуально можна лише одним стандартним способом.

Примітно, що Sp1 був випущений одночасно з релізом Windows Server 2008, хоча і він не потрапив у вільне розповсюдження став наразі доступним лише підписчикам MSDN і Technet. (Останнє - взагалі окрема історія, обумовлена проблемами з установкою Sp1 в системах з якимись певними драйверами, які були виявлені на найпізніших стадіях тестування.)

Це пояснюється тим, що обидві платформи в значній мірі ґрунтуються на спільному коді (зокрема, ядра). Більш того, маркування «Sp1» присутнє навіть у номері збірки Windows Server 2008 RTM, тому не позбавлені сенсу припущення про те, що і подальші сервіс-пакети виходитимуть синхронно і мати спільну нумерацію.

Слід відразу відзначити, що нинішній Sp1 є саме набором виправлень, на відміну, скажімо, від Windows XP Service Pack 2, який нерідко порівнюють з повноцінним релізом операційної системи (рівня Windows 98 або хоч би Windows 98 SE). При цьому значна частина змін прихована «під капотом» і фактично непомітна для користувача (якщо він, звичайно, не є одним з тих «щасливчиків», які ніс до носа зіткнулися з проблемами Windows Vista).

Повний розмір Sp1 перевищує 400 МБ, а його установка на середньостатистичній машині займає майже цілу годину (порівняєте з 20 хв для розгортання самої ОС) і вимагає декількох перезавантажень. Проте при використанні Windows Update процедура виявиться менш накладною.

Річ у тому, що ця служба уміє оперувати фрагментами файлів і, за прогнозами фахівців Microsoft, сумарний трафік складе всього приблизно... 65 МБ. Якщо ви користуєтеся старим дідівським способом отримання інтернету через діал-ап, або ж просто маєте повільний інтернет, цей сервіспак - явно не для вас.

Основні зусилля розробники направили на вирішення проблем в сфері сумісності, надійності і продуктивності. Останній аспект, безумовно, відразу впадає в очі і тому привертає найбільшу увагу.

Певні поліпшення були внесені до механізмів Readydrive (хоча навряд чи багатьом вже довелося зіткнутися з гібридними накопичувачами), Readyboost і Superfetch. Втім, зрозуміти їх суть досить складно, оскільки все, що не стосується виправлення конкретних помилок, в документації описується найзагальнішими фразами з незмінною обмовкою «в деяких сценаріях».

На ділі ж, наприклад, відразу після установки Sp1 багато користувачів відзначають якраз певне уповільнення роботи, що пов'язане з очищенням кеша Superfetch.

Як ні дивно, але розробникам довелося займатися навіть такою, здавалося б, очевидною функцією, як копіювання файлів. Річ у тому, що в Windows Vista вона була значно перероблена і, як виявилось, не цілком вдало. Якщо вам ні разу не доводилося нервуватися через те, що звичний «кантрл+С» не копіює файли, приміром, в інтернет-експлорері або в блокноті - тоді або ви не користувалися Vista, або ж просто належите до пестунчиків долі...

Відповідно, довелося частково піти назад, але навіть це не дозволило у багатьох випадках досягнути продуктивності, сумірної з показниками Windows XP. Мабуть, єдина сфера, де нова ОС виглядає краще - мережеві операції, особливо, коли на інших комп'ютерах у мережі також стоїть Windows Vista або Windows Server 2008 (тобто системи з аналогічним мережевим стеком).

Вдосконаленню мережевої взаємодії в Sp1 взагалі приділили багато увгаи. Зокрема, підвищена надійність бездротових ad-hoc мереж, скоректований механізм вибору якнайкращого каналу з декількох доступних, реалізований новий алгоритм компресії растрових зображень в RDP, за рахунок чого обіцяєють скорочення відповідного трафіку на 25-60%.

Microsoft продовжує демонструвати лояльність по відношенню до сторонніх постачальників ПО. Цього разу удостоїлися честі розробники локальних пошукачів - їх програми тепер можна вибрати на системному рівні як стандартні. Напевне, розробників з Microsoft нарешті почала гризти совість за те, що їхні пошуковці не в стані нормально здійснювати пошук на комп'ютері - про що ми вже писали у одному з минулих номерів.

Велика кількість виправлень також стосується коректної обробки різними драйверами пристроїв ситуацій виключення ПК і входу/виходу в режими сну і гібернації. Знову ж таки, згідно з першими відгуками, ефект від них спостерігається далеко не завжди, проте, тестери кажуть, що один тестових ноутбуків дійсно почав включатися і «пробуджуватися» відчутно швидше.

Шкода, але особисто мого ноутбука тенденція не зачепила - він і далі прокидається так довго, що за той час можна було б написати кілька скарг Біллу Гейтсу кульковою ручкою.

Варто також відзначити, що портативним ПК в Sp1 приділена значна увага - в питаннях не лише продуктивності, але і енергоспоживання. Судячи з усього, багато проблем із зниженням їх автономності під управлінням Windows Vista було обумовлено саме некоректною поведінкою драйверів.

Іншими словами, за те, що ваш ноут без шнура і розетки працює не три і а тільки півтори години, теж варто дякувати безпосередньо розробникам нової ОС.

Сумісність можна розуміти по-різному, але насамперед мова, звичайно повинна йти про програмне забезпечення. Не секрет, що досить довгий список проблемних застосувань (у тому числі і виробництва самої Microsoft) свого часу став однією з перешкод на шляху поширення Windows Vista. C тих пір витекло багато води, були випущені відповідні оновлення, а в Sp1 зроблені і деякі додаткові заходи. Безумовно, не можна сказати що всі проблеми вирішені раз і назавжди, але вони стали менш гострими. Кількість свідомо несумісних з Sp1 (сучасних) додатків стала зовсім невеликою і для них вже випущені відповідні оновлення. Хоча декілька насторожує той факт, що в цей список потрапив і цілком безневинний NYT Reader.

В рамках Sp1 реалізовані API, що офіційно забезпечують роботу сторонніх антивірусних та інших програм в 64-розрядних редакціях Windows Vista, не дивлячись на збереження горезвісної функції Kernel Patch Protection. Аналогічно з'явилися засоби зовнішнього управління механізмом DEP. Крім того, на системному рівні реалізовані нові ефективні криптографічні алгоритми. Численні зміни також торкнулися механізмів адміністрування і управління, зокрема, групових політик і NAP (якраз до виходу Windows Server 2008, який покликаний грати центральну роль у відповідній інфраструктурі).

Sp1 також розширює апаратну екосистему Windows Vista. Значна увага приділена подальшому просуванню EFI для 64-розрядних систем (зокрема, з'явився новий стандарт UEFI і можливість видаленого завантаження по мережі), а також сучасним технологіям флэш-накоплювачів, або, простше кажучи, звичайних «флешок», зі значною частиною яких у нової ОС були великі проблеми...

Для останніх пропонується підтримка файлової системи exfat (що дозволяє використовувати карти розміром понад 32 ГБ і створювати файли розміром більше 4 ГБ), а також режиму ADMA для SD-контроллеров. До складу сервіс-пакета включений DIRECTX 10.1, що утилізував ряд нових апаратних функцій, також вдосконалений ряд аспектів роботи з медіаекстендерамі і мережевими проекторами.

Нарешті, не обійшли творці Sp1 стороною і тему захисту інтелектуальної власності. Перш за все слід зазначити, що нинішнє оновлення блокує два найбільш поширених піратських трюки (зокрема той, що пов'язаний з емуляцією OEM BIOS), на контрафактних системах доведеться заново пройти процедуру активації ОС. З іншого боку, спостерігається і деяка «лібералізація» заходів у відповідь (вживаних при непроходженні у відведений термін процедури WGA). Так, режим урізаної функціональності замінений спеціальними нагадуваннями декількох типів (у тому числі почорнінням фону робочого столу, що, мабуть, покликане підкреслити піратський статус системи) і обмеженням функціональності Windows Update (завантажуватимуться лише критичні латочки). Ну але череп з кістками на робочому столі піратських версій наразі ще не з'являється, і це вже добре...

 

Список додатків, несумісних з Windows Vista Sp1

Не дивлячись на те, що більшість додатків продовжуватимуть працювати без яких-небудь змін, деякі після установки Sp1 можуть зіткнутися з втратою функціональності. Дані взято з офіційного сайту Microsoft.

Додатки, що втрачають функціональність після установки Windows Vista Sp1

Bitdefender AV або Internet Security 10

Bitdefender

http://kb.bitdefender.com/KB400-en--What-to-do-if-BitDefender-10-cannot-be-installed-on-Vista-SP1.html

На сайті розробника доступна підтримувана версія (2008 або пізніша).

Fujitsu Shock Sensor 2.1.0.0

http://www.fujitsu.com/

Інформація про проблему опублікована на веб-сайті розробника.

Jiangmin KV Antivirus 10

http://dl.jiangmin.com/download/kv2008.htm

На сайті розробника доступна підтримувана версія.

Trend Micro Internet Security 2008

http://esupport.trendmicro.com/support/enterprise/search.do?cmd=displayKC&docType=kc&externalId=PUB-en-1036628

На сайті розробника доступна підтримувана версія (16.1 або пізніша).

 

Zone Alarm Security Suite 7.1

http://www.zonealarm.com/store/content/catalog/products/vista.jsp?dc=12bms&ctry=USД=en

На сайті розробника доступна підтримувана версія (7.1.218.0 або пізніша).

Додатки, які після установки Windows Vista Sp1 не запускаються

НаводимоУ таблиці приводяться пропозиції за рішенням проблеми або посилання на веб-сайт, на якому можна знайти вирішення проблеми. Якщо рішення на даний момент не існує, рекомендуємо зв'язатися з розробником додатку або відвідати веб-сайт розробника.

Iron Speed Designer 5.0.1

http://www.ironspeed.com/products/VistaSP1.aspx

На сайті розробника доступна підтримувана версія (5.0.2 або пізніша).

Xheo Licensing 3.1

http://www.xheo.com/myaccount

На сайті розробника доступна підтримувана версія (3.1 R17024 або пізніша).

Free Allegiance 2.1

http://www.freeallegiance.org/FAW/index.php/How_do_I_fix_error:_%27Application_failed_to_initialize_properly._Error_0xc000007b%27

Інформація про дану проблему розміщена на веб-сайті розробника додатку.

 

Додатки, які частково або повністю втрачають функціональність після установки Windows Vista Sp1

NYT Reader 1

New York Times Reader завершує роботу при клацанні правою кнопкою.

http://www.nytimes.com/timesreader

На сайті розробника доступна підтримувана версія.

Rising Personal Firewall 2007

Функція відключення Rising Personal Firewall в Windows Vista Sp1 не працює

http://www.rising-global.com/

Звернетеся до розробника додатку за додатковою інформацією.

Novell ZCM Agent 10.01

Версії ZCM 10.0.x не підтримуються в Windows Vista Sp1 http://www.novell.com/support/search.do?cmd=displayKC&docType=kc&externalId=3486285&sliceId=&dialogID=53482286&stateId=0%200%2053484693

Microsoft на своєму сайті надає інформацію про сторонніх розробників з метою допомогти користувачам знайти технічну підтримку. Однак при цьому чесно зазначає, що згадані програмні продукти розробляються компаніями, незалежними від Microsoft. З цієї причини Microsoft не гарантує їх продуктивність і надійність роботи...

Десять тисяч книг над землею!

З чистої дошки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers