rss
04/25/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Молодим батькам \ Як зберегти здоров’я школяра?

Порушення зору і постави, нервово-психічні розлади та захворювання кишково-шлункового тракту - такий "букет" отримують деякі діти разом з атестатом про середню освіту.

Медики, батьки, педагоги серйозно стурбовані тим, що за останні роки здоров'я школярів відчутно погіршилося. Так, дані, наведені Головним управлінням освіти і науки облдержадміністрації, шокували учасників учительсько-батьківської конференції "Здоров'я дітей - здоров'я нації". Якщо серед першокласників реєструється більше третини здорових дітей, то в 11-му класі їх уже менше 6 відсотків. І хоч дослідження базувалися на результатах медоглядів минулого навчального року, сьогодні картина докорінно не змінилася.

Цікаве спостереження зробили лікарі. Завідувачка дитячої поліклініки Лідія Бурлака стверджує: чим доросліша дитина, тим рідше батьки водять її до педіатра. Лише одиниці матусь і татусів виконують рекомендації лікарів і приводять своїх чад на загальні медогляди, особливо, якщо ті не мають скарг на здоров'я або встановленого діагнозу.

А тим часом хвороби можуть мати прихований характер. Це підтверджують результати шкільних медоглядів. Близько 60% обстежених дітей мали певні проблеми зі здоров'ям.

Викривлення хребта

Згідно з результатами медоглядів, 10% від загальної кількості обстежених учнів мають порушення постави.

Причини: від росту м'язів залежить формування кісток хребта. Зростає навантаження на верхній плечовий пояс. Якщо воно значне, то у дитини з'являється загроза сколіозу - бокового викривлення хребта.

Ознаки: слідкуйте за тим, щоб лінія хребта була прямою. Якщо помітили хоч найменші викривлення, ведіть дитину до лікаря-ортопеда. Вчасно виявлений дефект можна усунути протягом півроку завдяки лікувальній фізкультурі. Запущена хвороба може скалічити дитину - звужується грудна клітка, погіршується робота органів дихання. Крім того, хворому доведеться носити спеціальний корсет.

Профілактика: збалансоване фізичне навантаження, застосування активних форм розвитку дітей, зокрема заняття спортом, впровадження в школах фізкультхвилинок та фізкультперерв.

Погіршення зору

За час навчання в школі зір падає у трьох із чотирьох учнів.

Причини: зростання навантажень, пов'язаних з навчанням, неправильне положення за столом під час читання, недостатнє освітлення робочого місця.

Ознаки: дитина низько нахиляє голову при читанні (норма 30-40 см), мружиться, дивлячись телевізор (відстань має бути не менше 3 м).

Профілактика: дотримуйтесь "зорового" режиму - читайте на відстані 30-40 см від тексту, через 40 хвилин робіть перерву на 10-15 хвилин. Раз на півроку відвідуйте лікаря-офтальмолога.

Слід вживати вітаміни А, В, С, а також кальцій. Відомо, що найбільше вітаміну А, необхідного для підтримання нормальної роботи сітківки та для нічного зору, міститься у моркві. Рибофлавін - вітамін групи В, який допомагає при дистрофії рогівки, міститься в молоці, яйцях, печінці, м'ясі, сирі, рибі, зелених листових овочах, грибах і кисломолочних продуктах. Вітамін С підвищує витривалість очей, попереджає розвиток катаракти та розрив очних капілярів. На нього багаті шипшина, квашена капуста, цитрусові. Потрібен також кальцій, який не дає можливості "розтягуватися" сполучній тканині очей, тобто попереджає розвиток короткозорості. Найбільше кальцію містять сир, м'ясо, яйця, капуста, зелений салат.

Хвороби серцево-судинної системи

У кожного десятого школяра 12-15 років лікарі виявляють хворобу серця - пролапс митрального клапана.

Причини: митральний клапан росте швидше, ніж тканина серця. В результаті, виникає стан, схожий на порок серця (недостатність клапана). Провокують недугу стресові ситуації.

Ознаки: хвороба проявляється легкою серцевою недостатністю - посинінням кінчика носа, нігтів, пальців, задишкою і швидкою втомлюваністю. Біль у ділянці серця, як правило, виникає на фоні емоційних переживань і супроводжується тривогою, прискореним серцебиттям, відчуттями перебоїв у роботі серця.

Профілактика: кожні півроку слід водити дитину на обстеження до дитячого лікаря-кардіолога, особливо, якщо вона почала швидко рости. Збагатіть дієту білковою їжею. Іноді тканини розвиваються нерівномірно, через дефіцит "сировини" для росту - м'яса, риби, молочних продуктів, бобових. Якщо ж хвороба дає про себе знати, доведеться пройти медикаментозне лікування (близько року). Пролапс може минути і без лікування. На це піде більше часу і дитина відчуватиме дискомфорт. Корисні також помірні заняття спортом.

Соціальні хвороби

45% усіх захворювань школярів пов'язані із психічною складовою, зростанням кількості стресових ситуацій. Вони провокують гіпертонію, виразку шлунка, ураження інших внутрішніх органів. Значне погіршення стану здоров'я школярів пояснюється також захопленням молоді шкідливими звичками. Це наслідок популяризації спотвореного комерційною вигодою "модного" стилю життя. Так, 19% підлітків вважають вживання вина і пива звичною справою. 65% молоді, що відвідує дискотеки і вечірні клуби, регулярно вживають алкоголь. І тут вирішальна роль належить рекламі. Особливо турбує фахівців, що працюють із школярами, масштабність проблеми тютюнопаління. Серед учнівської та студентської молоді цією шкідливою звичкою уражені від 50 до 74% юнаків і дівчат віком 16-18 років.

Дослідники доводять, що здоров'я людини на 50% залежить від обраного стилю життя. Медицина ж здатна допомогти кожному, хто має проблеми із самопочуттям, лише в межах 10%. Отже, залучення до здорового способу життя важливо розпочинати з перших днів життя дитини. І особистий приклад повинні показати батьки, які є найпершими вихователями і наставниками малечі.

Тест для батьків

Коли діти брешуть, батьки плачуть

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers