rss
05/07/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ TOEFL. Які зміни

Один з найпоширеніших лінгвістичних іспитів, який слугує підтвердженням здатності студента здобувати академічну освіту англійською мовою, зазнав серйозних змін. І це не просто певне косметичне поліпшення тесту, але серйозна переробка, яка ґрунтується на тривалих наукових дослідженнях.

У порівнянні із старою як комп'ютерною, так і паперовою версією новий TOEFL (Test English as а Foreign Language) включає цілий новий розділ, спрямований на перевірку навичок розмовної мови, приділяє велику увагу контексту з акцентом на учбові ситуації і фокусується на навиках критичного мислення. Тест також має нову установку на перевірку вміння вести записи.

Таким чином TOEFL з інструменту вимірювання знань про мову перетворився на інструмент вимірювання знання мови. Тепер він досліджує, наскільки добре тестований знає мову, щоб вчитися і спілкуватися з викладачами та іншими студентами, конспектувати лекції, розвивати тему, про яку щойно прочитав, опонувати по почутій ситуації.

Новий зміст тесту визначив і його назву. Тепер TOEFL не просто тест англійської мови як іноземної, але TOEFL iBT - побудований на інтернет-технологіях.

Давайте тепер розглянемо, що у нового тесту всередині.

Читання (Reading). Цей розділ має три уривки, що складаються з тринадцяти рядків. Це можуть бути повідомлення на наукові, соціальні або гуманітарні теми. Наприклад, це може бути шматок тексту на тему виникнення і значення наскельних малюнків. Новим у цій частині тесту є вибір із запропонованих варіантів кращого переказу комплексу висловів. Таким чином кандидат повинен визначити, з якою метою до тексту були включені ті або інші фрази. Додалися також питання, що визначають здатність екзаменованого робити висновки. Таким чином, основним завданням розділу "читання" є визначення розуміння структури тексту і здатності критично мислити. У процесі роботи над цією частиною тексту необхідно буде відповісти на 36-70 питань. Час виконання - від 60 до 100 хвилин.

Аудіювання (Listening). До цієї частини іспиту входять дві розмови (по 10 речень) і чотири академічні лекції (по 24 речення). Прослуховувати завдання можна тільки один раз. Диктор може говорити не тільки "американською англійською", але і мати британський або австралійський акцент.

Зміст розмов пов'язаний з учбово-побутовими темами. Наприклад, попросити у бібліотекаря допомоги підібрати необхідну літературу. Лекції можуть трапитися з будь-якої тематики, припустимо, із біології або бізнесу, і містити абсолютно незнайому інформацію. Аудіювання містить від 34 до 51 питання, на які необхідно дати вичерпні відповіді.

Новою в цій секції тесту є тривалість звучання (2-5 хвилин), зміст (учбово-побутова і наукова тематика) і лексичне наповнення. Останнє може бути сконцентроване на змісті вислову, структурі лекції або стисло відображати суть явища і наступні наслідки. На це завдання відводиться 60-90 хвилин.

Розділ "усна мова" (Speaking) є абсолютно новим. Він має шість завдань, більшість з яких пов'язана з прослуховуванням речень або питань тривалістю 15-30 секунд і відповідями, на які залежно від складності відводиться 45-60 секунд. Всю роботу потрібно зробити за 20 хвилин.

Перші два питання зазвичай не є складними для розуміння. Вони просять кандидатів описати або висловити особисту думку з таких тем, як навчання або студентський побут.

Наступні два завдання є інтегрованими. Необхідно прочитати текст, прослухати пов'язану з ним інформацію і не забути зробити деякі нотатки. Потім тестований має пояснити зв'язок між двома уривками, спираючись на зроблені записи. Наприклад, це може бути текст про підвищення вартості навчання і пов'язана з цим дискусія двох студентів. Завдання полягає в тому, щоб підсумувати їхні думки і пояснити свою власну думку.

Останні завдання полягають у прослуховуванні тексту і наданні власної підсумкової відповіді або, у випадку, якщо кандидату дістається лекція, пояснення.

Найголовнішим у цій частині іспиту є те, що всі завдання необхідно виконувати дуже швидко. Тому без належної підготовки укластися у відведений час буде дуже складно.

Письмо (Writing). Ця секція тесту складається з двох частин. Як і в попередньому варіанті тесту, вона включає есе, яке необхідне написати за тридцять хвилин. В есе обсягом у 300 слів необхідно, ґрунтуючись на своєму життєвому досвіді, розкрити певну тему.

А ось перше завдання є абсолютно новим і в старій версії не застосовувалося. Воно вимагає об'єданих умінь. Необхідно прочитати текст академічного змісту, прослухати пов'язану з цією темою лекцію і потім письмово висловити свої сумніви щодо почутої лекції. На викладення думок кандидату відводиться 20 хвилин часу.

Основним для виконання цього завдання є висловлення свого критичного мислення. Для того, щоб одержати високі бали, необхідно відзначити основні моменти матеріалу, пояснити їх, співставити з іншими і відобразити контраст між двома текстами.

Зразки завдань доступні на сайті toefl.org

Відбулися зміни і в системі оцінювання. Новий TOEFL iBT тепер вимірюється у таких балах:

  • Аудіювання (Listening) - 0-30
  • Читання (Reading) - 0-30
  • Усна мова (Speaking) - 0-30
  • Письмо (Writing) - 0-30
  • Загальний бал - 0-120

Таким чином, якщо максимально за старим варіантом TOEFL можна було набрати 300 балів, то тепер максимум становить 120.

Рейтинги системи оцінки університетів світу

Сучасний погляд на національне виховання у початковій школі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers