rss
04/26/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Юзер і комп: хвороби 2007 року

Заздрити комп'ютерникам тепер модно: хороша зарплата, робота без тяжких фізичних навантажень, в інтернеті всі здаля вітаються і шапку скидають.... А от про те, що робота з комп'ютером - одна з найнебезпечніших для здоров'я, якось забувається... До перших симптомів хвороби. І навіть якщо на роботі біля твоїх очей монітор не мелькає - не думай, що комп'ютерні «хвороби року» тебе не стосуються. Адже в наш глобально зсунутий на комп'ютерах час стосунок до цієї механічної штуковини мають всі, навіть ті, хто ще й читати не вміє. Отже, читаючи стенограму хвороб року у викладі хворого хакера, подумай - а чи не завалялися десь кілька «почесних хвороб» у твоєму організмі....

Ну що, кібербой, мабуть мрієш стати крутим хакером, програмувати «на льоту» і вирубувати військові мережі на відстані зусиллям волі? Думаєш добре вчитися, багато-багато працювати, отримувати зарплату в 1.5 кілобакса і знімати елітних повій із знижкою по дисконтній карті? Тебе охоплюють марення затребуваної професії, високого соціального статусу, самореалізації і іншої мішури «американського шляху»? Якщо відповідь позитивна - закривай сторіночку і рухай в розділ stuff. Після цієї статті, гарненько проблювавшись, ти миттю зміниш професію, і обходитимеш комп'ютери по широкій дузі, осяявши себе хресними знаменнями. Тому як робота, пов'язана з комп'ютером, входить в п'ятірку найпроблемніших для твого поношеного організму. Знаєш, тіло не може харчуватися тільки пивом і рядками програмного коду.

Не-а, ми тут не озвірілі борці за чистоту слов'янської раси, нам абсолютно плювати на всі твої шкідливі звички - можеш хоч зростися з своїм монітором. Ми і самі овердозні мегахакери, які не мислять життя без щоденної ін'єкції благословенного випромінювання. Ну а здоров'я... нафіга воно потрібне, після смерті? А поки просто невеликий екскурс, який допоможе тобі, у разі чого, знайти осудного ескулапа, затаритись чарівними пігулками і продовжувати продуктивну діяльність. Тут мені сусід по палаті підказує, що через двадцять років всі органи зможуть замінити на штучно вирощені - так що недовго, брате, протриматися залишилося. Ну, ось і крапельницю привезли, дякую, лікарю.

 

Суїциїдальна неврологічна депресія

Життя у віртуальному космосі практично завжди веде до аутизму. Та всі знають як з кола програмістів поволі, але неухильно витісняються живі люди і замінюються простими і зрозумілими у використанні програмами. Звідси ж і боязнь будь-якої не віртуальної діяльності і дійсності. Та варто тільки порушитися деяким причинно-наслідковим зв'язкам у віртуальному світі (не працює старанно написана прога), як людина опиняється віч-на-віч з суворою дійсністю. Людина пригнічена, йому доводиться працювати з 6 до 24 і по неділях, щоб абияк забезпечити сім'ю. Нервова система не призначена для подібних перевантажень - звідси і депресія, що насувається разом з мігренню. У ріаллайфі наслідки депресії можуть бути найсерйознішими. Хворий починає нечітко бачити те, що біля нього. У нього виникає відчуття хмари і туману, може бути навіть своєрідне відчуття, що навколо - не реальний світ, а його віддзеркалення на поверхні води, затягненими брижами. Простір може структурно розпливатись, виникає ефект «матриці». З'являються ділянки випадання полів зору - скотоми. Скотоми можуть бути одна або декілька. Тривають вони, як правило, декілька хвилин, рідше - декілька годин і зникають безслідно. Розлади зору можуть виявлятися також простим зниженням гостроти або навіть тимчасовою сліпотою.

Іноді виникає зигзагоподібна лінія, що світиться. Зорові розлади розцінювалися як «аура», а больовий напад - як еквівалент судорожного припадку. Крім того, виділяють ще і різновиди, залежно від того які ознаки супроводжують напади: офтальмоплегічна - супроводжується тимчасовим, повним або частковим знерухомленням очних яблук, опусканням вік, двоїнням в очах; вестибулярна - супроводжується запамороченням, сіпанням очних яблук; асоційована - може поєднуватися з порушеннями мови, порушеннями рухів і чутливості; черевна - з нападами болю в животі, блювотою, нудотою, полиурією (підвищеним сечовиділенням).

Яскраве світло, гучні звуки, кашель, розумова напруга викликають різкі головні болі. Часто виникає нудота і блювота, що приносить деяке полегшення. Протяжність нападів з часом збільшується, що може привести до суїцидальних схильностей.

Поширеність: рідкісне захворювання.

 

Комп'ютерний зоровий синдром

Із слабкими нервами - встати і вийти. Я колись 4 книги про Гарі Потера (у залі свист і тупіт, деякі відходять в задні ряди і там нервово курять) прочитав на старенькому моніторі і заробив зір -2. Що таке «-2» не знаю до цих пір, але тітка-окуліст довго плакала і нервово м'яла мій страховий поліс. До речі, звичайні монітори мають могутні кінескопи, принцип роботи яких заснований на роботі електронної гармати. Тому людина, що працює за комп'ютером, постійно бомбиться зарядженими частинками, а це приводить навіть до ракових захворювань крові і мозку. Тепер часи змінилися, нові монітори набагато безпечніші, ніж ті, що випускалися років 10 тому, тому навіть багатогодинне сидіння за хорошим ЖКТ монітором слабо впливає на зір. Звичайно, якщо друкувати в темноті, коли єдине джерело світла - монітор, то якість монітора не впливає на зір. Все одно осліпнете! Зір псується в основному через те, що фокусна відстань ока не міняється і, зрештою, це приводить до погіршення роботи очних м'язів і псуванню кристалика. Очі у людей псувалися від бурхливого читання завжди, хоча книга - має якість відображення трохи краще, чим монітор. Читайте книги, панове, масажуйте очі і влаштовуйте перекури в роботі. Якраз час зробити зауваження з приводу всяких програм «Релаксації зору». У серйозній літературі до них немає однозначного відношення: один мега-гуру окуліст психолог і далай-лама комп'ютерних хвороб всіляко радить купити чудо-прогу у нього особисто і врятуватися, інший - не менше інтоксованний знаннями, всіляко цю ж прогу лає. Вирішуйте самі.

Поширеність: дуже часто.

 

Синдром скостенілої дупи

Геморой - захворювання, пов'язане з тромбозом, запаленням, патологічним розширенням і звитістю гемороїдальних вен, тобто із захворюваннями кровоносної системи.

Перші ознаки геморою можуть бути різні: одні хворі переживають почуття паління і свербіння в задньому проході, у інших першими проявами стають невеликі виділення крові... втім, не важливо. З часом, зазвичай через 5-7 років, якщо не вживати ніяких заходів, хворі зі здивуванням виявляють в своєму задньому проході так звані «гемороїдальні вузли» - вони випинаються назовні при дефекації, кашлі і т.п.

За наявності геморою необхідно виконувати наступні вимоги: не тужитися, не допускати запорів, користуватися найм'якшим туалетним папером, щоб виключити мікротравми в області заднього проходу, а по можливості взагалі відмовитися від туалетного паперу і просто підмиватися прохолодною водою, виключити з раціону все гостре і кисле, оскільки ці продукти роблять «їдкішим» склад кишкового слизу, і він додатково дратує запалене місце. Те ж саме відноситься до алкоголю. До корисних продуктів можна віднести картоплю, м'ясо, рибу, цибулю, рис, мед, моркву, яблука. Необхідно так організувати свою роботу і відпочинок, щоб якомога менше знаходитися в статичному положенні, щоб кров не застоювалася в тазових органах.

А наприкінці про головне: при загостренні геморою не рекомендується займатися анальним сексом, оскільки він приводить до додаткової травмування заднього проходу, тривалішому загоєнню анальних тріщин і можливому пошкодженню гемороїдальних вузлів.

Поширеність: дуже часто - 70 % програмістів так чи інакше зіткнулися з цією бідою.

 

Кисневе голодування

Анемія - клиніко-гематологічний синдром, що характеризується зменшенням змісту гемоглобіну в одиниці об'єму крові, часто при одночасному зменшенні кількості еритроцитів і зміною їх якісного складу, що призводить до зниження дихальної функції крові і розвитку кисневого голодування тканин.

У крові, як відомо, мешкають еритроцити - клітки наповнені білком гемоглобіном. Основна функція гемоглобіну - перенесення молекул кисню до органів і тканин всього організму, щоб живити вашу жарку топку. Цей процес можливий тільки завдяки наявності в молекулі гемоглобіну атома заліза (до речі, саме залізо у складі гемоглобіну і робить кров червоною). Таким чином, анемія розвивається при дефіциті заліза (залізодефіцитна анемія), а також при дефіциті двох вітамінів, які грають роль в синтезі гемоглобіну, - В12 і фолієвої кислоти (В12-фолієво-дефіцитна анемія).

Організм при анемії переживає кисневе голодування, звідси і симптоми: слабкість, запаморочення, можуть бути непритомність, шум або дзвін у вухах, мигтіння крапок в очах (кисневе голодування мозку); прискорене серцебиття (серце вимушене швидше «ганяти» кров, щоб компенсувати брак кисню); задишка (прискорене дихання - теж спроба компенсації кисневого голодування); блідість шкірних покривів (особливо добре помітна, якщо відтягнути нижню повіку або подивитися на кінчики пальців - «бліді нігті»).

Поширеність: часто.

 

Захворювання хребта

В основному мова піде про дегенеративно-дистрофічне ураження тіл хребців, їх відростків, міжхребцевих дисків, дрібних суглобів хребта, м'язів і зв'язок. Під впливом несприятливих чинників в хребті поступово наростають процеси обезводнення, порушення кровообігу, надмірної рухливості хребців, артроз і підвивихи в дрібних суглобах, додаткові кісткові розростання, випадання дисків - грижі. Кісткові зміни в хребті можуть дратувати нервові структури і приводити до рефлекторного спазму м'язів. М'язи починають хворіти, легко стомлюватися, стають напруженими, спазмованними. Основні прояви захворювань - гострі хронічні болі, обмеження рухів в хребті, скутість в спині. Іноді може здавлюватися нервовий корінець грижею диска, або кістковими розростанями- остеофітами. В цьому випадку болі в хребті стають сильними і «прострілюють», розповсюджуються по руці або нозі, з'являються оніміння, "повзають мурашки", погіршується чутливість, можуть слабшати і худнути м'язи, з'являється слабкість в певних м'язових групах.

Лікування таких хвороб - штука складна. Індивідуальна програма лікування залежить від характеру хвороби, її клінічної картини, тривалості і інтенсивності. Підібрати курс лікування, потрібний саме вам, може тільки лікар. Лікарські препарати - основа комплексної терапії болю в спині. Для боротьби з болем широко використовують компреси з дімексидом, а також нові комбіновані вітамінні препарати, що володіють виразним антибольовим ефектом (мільгамма в ін'єкціях).

Поширеність: дуже-дуже часто.

 

Карпальний тунельний синдром

Ми вже не раз писали про це, ну та повторення - мати навчання. Сarpal tunnel syndrome - КТС - захворювання нервів руки, що викликає біль, порушення чутливості (великого пальця, особливо). Причиною ураження серединного нерва є його здавлення навколишніми тканинами. Основним чинником, сприяючим виникненню здавлення, є робота, що супроводжується частими, швидкими рухами пальців кисті. Ну, тобто, робота з мишкою. Вражаються серединний нерв в області зап'ястя, а також судини і сухожилля кисті. Основними симптомами карпального тунельного синдрому є: колення і порушення чутливості в області кисті, гострі болі в зап'ясті, що стріляють в передпліччя і плече (особливо часто з'являються вночі), відчуття паління в пальцях, уранішня скутість і судоми в м'язах передпліччя і кисті, слабкість великого пальця, неможливість стиснути кисть в кулак, сухість шкіри кисті.

Якщо ви відчули деякі з описаних вище симптомів, але не упевнені в тому, що їх причиною є карпальний тунельний синдром, то проведіть наступний нескладний тест. З'єднайте тильні сторони обох кистей і витягніть руки прямо вниз так, щоб лікті були направлені в сторони, а зап'ястя зігнуті під прямим кутом. Якщо протягом хвилини Ви відчуєте біль або інші симптоми захворювання, то, напевно, у вас - КТС, СНІД, гонорея і сибірська лихоманка. Жарт, у вас тільки КТС.

Серед комп'ютерників існує думка, що чутки про шкоду, яку може спричинити робота на комп'ютері, сильно перебільшені. В деякій мірі це дійсно так. Проте, сміючись в черговий раз над страхами свого колеги, пригадайте, що щорічно проводиться близько трьохсот тисяч операцій з приводу захворювання карпальним тунельним синдромом, і що у значної частини оперованих так і не відбувається повного відновлення функції кисті.

 

Поширеність: як ні сумно, але досить часто.

P.S. Продовжимо ланцюжок не дуже приємних спостережень. Параметри випромінювань домашніх комп'ютерів співмірні з фонами промислових міст, де організації і підприємства обплутані десятками, а то і сотнями кілометрів всіляких проводів і кабелів, підключених до величезної кількості різного роду устаткування і приладів, силових електропідстанцій і т.д., які у свою чергу є джерелом м'якого рентгенівського, ультрафіолетового, інфрачервоного, видимого, радіочастнотного, над- і низькочастотного електромагнітного випромінювання. Тобто в цілому повністю відповідають екологічному фону сучасної цивілізації.

Комп'ютер є каталізатором, якщо хочете, провокатором явних і прихованих негативних процесів, що протікають в організмі: де тонко - там і рветься. Програміст, письменник, дизайнер, адміністратор багато часу працює з комп'ютером стає чутливим до будь-яких інших напружених видів діяльності і умов. Тут я повинен по ідеї дати пару порад і утішити вас, мовляв, все це не так страшно, як є насправді, але в голову чомусь лізе стара приказка: "Коли у пеклі не залишиться місця, сисадміни перестануть помирати". А тепер будьте здорові!

Як боротися з комп’ютерним склерозом….

Книжкова полиця справжнього “чайника”

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers