rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У світі цікавого \ Дельфіни залицяються з квітами

Палкі зізнання в коханні свідчать про наявність культури у дельфінячого племені

 

Обіцяти коханій зірочку з неба вміє не лише сильна половина людства. Як нещодавно з'ясували вчені, сильна половина дельфінів для того, щоб причарувати представниць протилежної статі, вдається до таких же самих заходів.

Чоловіки, завойовуючи прихильність дам, зазвичай дарують їм квіти і цукерки. А ось дельфінам, схоже, досить зібрати букетик водоростей, пише Daili Telegraph

За даними новітніх досліджень, самці дельфіна приносять самкам шматочки морських рослин і гілочки, щоб справити на них позитивне враження. Адже раніше вважалося, що все залицяння у дельфінів зводиться до пустотливих загравань.

Варто сказати, що принесення предметів до ніг об'єкта залицяння як частина шлюбного ритуалу в світі тварин - не таке вже й розповсюджене явище. Щось подібне окрім дельфінів роблять лише люди і шимпанзе.

Той факт, що цей звичай спостерігається у ізольованих один від одного популяцій річкових дельфінів Венесуели, Бразилії і Болівії, наводить на думку, що він або передається з покоління в покоління, або сформувався у різних груп незалежно від останніх.

Відкриття може стати доказом того, що у дельфінів існує культура - точніше, якесь неуспадковане складне вміння, якому деякі члени популяції навчають інших і таким чином передають його з покоління в покоління. До останнього часу культура вважалася відмінною рисою людини, невластивою іншим біологічним видам.

Як доведено, ці високорозвинуті різновиди поведінки проявляють і шимпанзе, але припущення, що культура властива і дельфінам, залишається суперечливим.

Доктор наук Тоні Мартін з British Antarctic Survey (Кембрідж) і доктори Віри та Сильва з Національного інституту досліджень Амазонії (Бразилія) вивчили 6026 груп дельфінів в заповіднику Мамірауа в Бразилії, що є ділянкою затопленого "дощового лісу".

У 221 групі з вивчених як мінімум одна особина переносила предмети - наприклад, водорості, палицю або грудку глини.

У складі цих груп зазвичай були дорослі самки, а "постачальниками" майже завжди були дорослі самці. Крім того, в групах, де було зафіксовано перенесення предметів, прояви агресії у відносинах між самцями були в 40 разів вірогідніші, ніж в решті груп.

Як говорять дослідники, якби дельфіни займалися перенесенням предметів просто заради забави, то це робили б також самки і дитинчата, але цього не спостерігалося.

Учені також зробили аналізи ДНК, використовуючи проби тканин дорослих і юних особин. Дані аналізів підтвердили вищевикладену теорію.

Доктор Мартін, який на цьому тижні представить своє відкриття на конференції, організованій товариством зоології морських ссавців в Кейптауні (Південна Африка), сказав в інтерв'ю журналу New Scientist: "Я був вражений, як багато тих самців, які найчастіше переносили предмети, присутній в списку найбільш вірогідних батьків конкретних дитинчат".

"Це настільки незвично, що багато хто з моїх колег спочатку зустрів мою ідею скептично, але тепер, на мій погляд, отримані численні докази", - додав він.

Дельфіни виду афалін, які мешкають в Шарк-Бей на заході Австралії, відламують шматочки від морських губок і надягають собі на носи, щоб не поранитися при обмацуванні морського дна.

Це єдиний відомий приклад використання дельфінами знарядь праці, і учені, що зробили це відкриття, також прийшли до висновку, що він свідчить про наявність культури.

Доктор Майкл Крутцен з Цюріхського університету (Швейцарія) сказав: "Тепер я переконаний, що таке поведінка - плід соціального навчання. У цьому плані його можна назвати культурою".

Краса – СТРАШНА сила!

На батьківщині справжнього святого Миколая

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers