rss
04/30/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спортивний майданчик \ Індуський спорт

Із філософської системи пізнання світу йога вже досить давно перетворилася на гімнастику для заспокоєння нервів. Нею займаються ціла купа відомих знаменитостей - і ще більша купа цілком звичайних людей. Отже, чого можна і чого не можна очікувати від йоги?

 

Спинку рівно!

Йога - секретна зброя проти болю в спині.

Американський Natіonal Іnstіtutes of Health профінансував дослідження з порівняння позитивного впливу традиційної постуральної гімнастики, вправ стретчингу, рекомендованих у підручнику для самостійних занять, і занять йогою. З добровольців у кількості 101 чоловік сформували три групи, і кожний учасник займався 12 тижнів підряд щонайменше один раз у тиждень 75 хвилин одним із трьох видів гімнастики. По завершенні періоду випробувань було встановлено, що саме йога дала кращі результати, у той час як підручник мало допоміг або не допоміг зовсім. Результати дослідження були надруковані в Annals of Іnternal Medіcіne.

"Від болю в спині страждає принаймні 60% італійців", - пояснює Алессандро Фалдіні, президент Італійської асоціації ортопедії і травматології, доцент університету в місті Піза. За його словами, багато хто протягом останніх трьох місяців пережили принаймні по три серйозні випадки, "настільки хворобливі, що вони були змушені приймати ліки або не ходити на роботу".

Проти гострої люмбалгії немає ефективних на 100% ліків, тому будь-яке лікування, що має позитивний ефект, у тому числі і йога, вітається. "Рухи в цій системі вправ припускають мускульну рівновагу. При дотриманні всіх правил йога може принести лише користь. Як виміряти цю користь - дійсно проблема. На жаль, не існує досить точної шкали інтенсивності болю", - говорить Фалдіні. Різні види гімнастики можуть допомогти запобігти захворюванню. "Але в період загострення хвороби, коли пацієнт відчуває біль, краще не рухатися".

У ході експерименту випробовувалась так звана віні-йога, особливо м'яка форма вповільнених рухів, що зосереджується на диханні й концентрації. "У боротьбі з болем, - пояснює Фалдіні, - психологічний аспект грає дуже важливу роль. Не виключено, що йога з її філософією більш ефективна з цього погляду, ніж звичайна гімнастика".

Проведене два роки тому дослідження, що фінансувалося тим же інститутом, довело, що після трьох місяців занять йогою 80% пацієнтів відзначили послаблення болю в спині. Крім болю в попереку, система, що народилася в Індії багато тисяч років тому, з успіхом застосовується для лікування тривожних станів, скорочення нападів астми й зниження кров'яного тиску.

 

«Хорошу-бо релігію придумали індуси...»

Саме слово "йога" означає "зв'язувати, возз'єднувати" в значенні "З'єднання душі з Богом", тобто, іншими словами, йога - це шлях до Бога, по суті, своєрідний вид релігії. Метою йоги є відновлення нашого початкового зв'язку з Богом, способи і шляхи наближення до нього. Батьківщиною йоги вважається Індія, де виникла безліч різновидів йоги.

 

Основи йоги

У основі кожної йоги лежить прагнення до вдосконалення духу, що є справжнім змістом фізичного тіла. Удосконалювати дух в йогі потрібно для того, щоб відокремити чистий дух від фізичної оболонки і, потім, звільнивши його від тіла, досягти стану нірвани. Кожна з тих, що існують йог має своє віровчення і філософську доктрину, морально-релігійні кодекси поведінки і культи. Окрім теоретичної основи, йоги пропонують свої практичні шляхи досягнення поставленої мети.

Що можна сказати про поширені, існуючі поняття йоги? Як можна використовувати йогу в наших сучасних, реальних умовах? Що потрібне для успішного просування по шляху йоги? Тільки фахівці, знайомі з східною культурою і, зокрема, китайською медициною, можуть дати точні відповіді на питання західної людини про йогу.

На Заході найбільшого поширення набула так звана хатха йога, елементи якої сприймаються не сходознавцями за єдину існуючу йогу, хоча, насправді, число їх набагато більше.

 

Хатха йога: духовні принципи

Хатха йога - це йога симпатичної (вегетативною) нервової системи, регулюючої діяльність внутрішніх органів, залоз і судин людського організму. Хатха йога - це шлях до досконалості духу через фізичну досконалість, тобто через досягнення контролю над всіма внутрішніми процесами організму, якого можна добитися, здійснюючи комплекс фізичних і дихальних вправ. Хатха йога є початковою стадією складнішого раджі йоги.

Європейцям властиво сприймати хатха йогу не як шлях духовного розвитку людини, а як засіб оздоровлення організму. На Заході частого ігнорують основну мету хатха йоги, її духовна і філософська частини і використовують йогу лише у вигляді комплексу фізичних і дихальних вправ, на зразок лікувальної гімнастики. Проте основою всього східного єдиноборства, що є похідним якої-небудь ідеології, головним завжди була досконалість духу, а зовсім не фізична досконалість. Тому західній людині, що не володіє глибокою вірою і не готовому йти по шляху тяжких позбавлень, навряд чи вдасться досягти головної мети йоги - злиття з Богом. Проте існування різних видів йоги, що відрізняються один від одного способами досягнення головної мети, дозволяє кожному вибрати відповідний йому шлях: для когось - шлях оздоровлення, для когось - досягнення нірвани. Всі шляхи йоги також мають умовне ділення на три типи: ведичний, тантричний і змішаний. Ведичний шлях йоги - це шлях помірності, обмежень і безшлюбності. Тантричний шлях йоги - це шлях пізнання божественної любові через фізичну любов і насолоду, через гармонізацію чоловічого і жіночого початків.

Серед йог, найбільш доступних "необізнаним", особливою популярністю користується бхакті йога (йога любовного служіння Богові), найбільш прийнятна в сучасних умовах життя в західних країнах. Саме до бхакті йоги відносяться найбільш поширені в світі релігії: християнство, мусульманство і буддизм. Згідно концепції бхакті йоги, процес служіння Богові повинен підпорядкувати собі всі думки людини, саме шляхом концентрації думок на Бозі досягається мета йоги. На відміну від інших йог бхакті йога найбільш пристосована до мирського життя: для досягнення її мети не треба покидати свій будинок, відмовлятися від роботи і ставати ченцем. Єдине, що потрібний від людини, що стала на шляху бхакті йоги, - просто постійно думати про Бога і, таким чином, знаходитися в безперервній медитації, в постійному зв'язку з Богом.

Проте слід зазначити, що по-справжньому слідувати якому-небудь з шляхів йоги неможливо без вчителя - гуру, який вже досяг високого ступеня у вибраній вами йогі. Не можна опанувати секретами і тонкощами складного процесу духовного розвитку йоги тільки читанням популярних книг, нехай навіть авторства загальновизнаних вчителів йоги. Також як неможливо навчитися грі на скрипці без відвідин уроків у викладача. Тому, щоб почати практикувати йогу, необхідно знайти досвідченого вчителя, який зможе направляти вас на цьому шляху.

 

Йога для вагітних

Комплекс вправ убереже від токсикозу, набряків та викидня.

У гімнастичній залі київського спортивного комплексу "Ідеал" на м'якій підлозі сидять і лежать вагітні жінки. Вони чекають на початок заняття з йоги.

- Ще на третьому місяці дільничний гінеколог порадила мені зайнятися якоюсь гімнастикою, - розповідає білявка Наталя, яка нині на сьомому місяці вагітності. - Я вибрала йогу, бо тут вчать, як дихати під час пологів.

Каже, за місяць позбулася проблем із тиском, токсикозу та набряків на ногах.

Людмила Мельник, 33 роки, народжуватиме на початку вересня. - Головне - дають хорошу дихальну базу, - каже вона. - Завдяки цьому я на перших пологах більшість часу протрималася сама, без знеболювального. Думаю, тепер буде ще легше.

Починається заняття. Жінки вмощуються на підлозі по периметру, в центрі - викладач Вікторія Рибачук, 48 років. Вона слідкує, щоб майбутні мами не збивалися з ритму, коментує, для чого вправи, радить дихати глибше.

- Тоді організм насичується киснем, його отримує й малюк, - пояснює Вікторія Олександрівна після заняття. - Особливо це важливо під час пологів. Брак кисню сповільнює народження дитини, вона відчуває дискомфорт, крутиться. Пологи затягуються, і в новонародженого виникає гіпоксія, закладаються страхи і патологічні відхилення.

Еластичність тканин та слухняність організму тренує спеціальний комплекс: мостики, нахиляння вперед-назад, розтяжки, стієчки, берізки. А вправи-перевертні допомагають дитині розміститися як треба. Якщо вона крутилася і застряла.

- Мій синочок лежав неправильно, - розповідає Ганна, 25 років, мама двомісячного Іванка. - Дільничну лікарку це дуже непокоїло, а Вікторія за пару занять допомогла. Малюк повернувся голівкою вниз, як і має бути.

Пані Рибачук каже, що завдяки вправам її підопічні народжують без розривів та надрізів.

- Наші дівчата вчаться контролювати матку. Зазвичай жінка її не відчуває, - говорить викладач йоги. - На заняттях пробуємо встановлювати з нею контакт, вагітні розглядають її у енциклопедії, щоб краще уявляти. Таке тренування допомагає, коли треба сповільнити пологи: якщо спізнюється "швидка", немає акушерки чи місця в пологому залі.

Вікторія каже - неважливо, на якому місяці жінка почне вправи, головне, щоб вона тренувалася і на заняттях, і вдома. Навіть, якщо під час пологів забуде, як правильно поводитися, тіло все зробить саме.

- Якщо майбутня мама погано почувається, має проблеми з серцем чи спиною, - розповідає пані Рибачук, - перший тиждень вона займається вдома, щоб зміцнити організм. Потім запрошую її до зали. Для кращого самопочуття раджу вагітним перейти на рослинну їжу, відмовитися від смаженого, частково - від м'яса, риби, яєць, борошняних продуктів.

Заняття триває дві години. Жінки працюють з усіма групами м'язів, розробляють їх. Організм стає витривалішим, навіть ризик викидня минає.

- Йога усуває застудні, серцеві недуги, проблеми хребта і матки, - говорить Вікторія Олександрівна. - Знімає болі в попереку, варикозне розширення вен, набряки.

До останніх хвилин перед пологами жінка почувається значно краще. Пізніше починає відчувати перейми, народжує без знеболювального.

- Багато мам розуміють, що пологи почалися, коли вони вже йдуть повним ходом, проміжок між переймами п'ять-три хвилини. Початкові потуги (від 30 до 15 хв.) вони просто не відчувають, бо матка еластична завдяки вправам.

Киянка Катерина, 25 років, народила сина в п'ятому пологовому будинку столиці.

- Найбільше лікар лякався, коли я під час дихання закривала очі, - пригадує мама шестимісячного Дарія. - Йому здавалося, що я непритомнію. Мені ж так легше було дихати. Із часом він заспокоївся і дав мені народити, як я хочу.

 

Викладати гімнастику вчать в Індії

Вікторія Рибачук чотири роки жила в Індії. Її чоловіка направили туди працювати. Отримала класичну освіту з йоги - у школі Шивананди. Коли дізналася, що на порі, почала спеціалізовано займатися вправами для вагітних. У серпні 1990-го Рибачуки повернулися до Києва, за місяць Вікторія народила третю дитину - сина Антона. Із того часу викладає йогу для українських жінок.

За матеріалами ГПУ, La Republіca та ін.

Як правильно одягнутися для занять спортом?

Усі красоти зими

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers