rss
04/20/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Windows Vista: як рятуватися?

Оскільки нову операційну систему від Microsoft таки й далі продовжують ставити у добровільно-примусовому порядку на всі нові комп'ютери, не завадило б з нею таки ознайомитися детальніше. Бодай для того, щоб навчитися усувати самостійно хоча б частину з її «наворотів», які тішать око, але страшенно нервують тих споживачів, котрі цінують кожну секунду часу і кожен мегабайт місця на диску.

Відключення UAC

UAC (User Account Control) - одна з тих функцій, яка відволікає від роботи. Дана функція створена з орієнтацією на середнього користувача, якому і потрібний такий тип захисту від всяких неприємностей. Якщо ж у вас не хочуть працювати програми, котрими ви успішно користувалися під Windows ХР і замість робочої програми на моніторі з'являється надпис про те, що системі потрібно адміністратора з купою прав - значить, пора цю річ відключати. Йдемо у панель управління, шукаємо значок контролю за рахунками юзерів - і відключаємо. Якщо ж ви не змогли знайти і відключити цю річ самостійно - тоді ліпше пошукайте хорошого сисадміна і за помірну винагороду попросіть його оптимізувати ваш комп'ютер.

Якщо ж все вийшло - то перезавантажуємо машину і йдемо вивчати та оптимізувати нову операційну систему.

 

Відключення відновлення системи

У Windows Vista служба відновлення системи - System Restore - є однією з основних причин низької продуктивності. Навіть не дивлячись на те, що нова версія змінилася в кращу сторону в порівнянні з використовуваними в попередніх версіях Windows, замість відновлення системи ми рекомендуємо робити резервне копіювання даних.

Щоб відключити функцію System Restore, необхідно виконати наступні дії:

1. Відкриваємо меню Start;

2. Клацаємо правою кнопкою миші на значку Computer/мій комп'ютер і вибираємо Properties/Властивості;

3. З лівого боку панелі вибираємо посилання Advanced Settings/Додаткові настройки;

4. Якщо UAC (User Account Control) просить підтвердження, клацаємо Allow/Дозволити;

5. Переходимо на закладку System Protection/Відновлення системи;

6. Прибираємо галочок поряд з логічними дисками, перерахованими в списку;

7. Зберігаємо зміни.

 

Відключення непотрібних служб

Відключення деяких служб може збільшити продуктивність вашого ПК, з іншого боку, це може привести до некоректної роботи деяких програм. З цієї причини замість відключення служби (вибору пункту Disable Service) буде розумно привласнити статус запуску "MANUAL", що дозволить запускати службу вручну. Втім, вибір залишається за вами.

Computer Browser/Оглядач комп'ютерів: Системна служба оглядача комп'ютерів відповідає за складання поточного списку комп'ютерів мережі і надає його за запитом тих чи інших програм. Оглядач комп'ютерів використовується на комп'ютерах під управлінням операційних систем Windows для перегляду мережевих доменів і ресурсів. Комп'ютери, які виступають в ролі оглядачів, складають списки перегляду, що містять всі загальні ресурси мережі. Функції перегляду необхідні таким засобам ОС Windows попередніх версій, як «Мережеве оточення», команді netview і Провідникові Windows.

Desktop Window Manager Session Manager/менеджер сеансів DWM: Забезпечує запуск і роботу Desktop Window Manager.

Якщо ви не користуєтеся напівпрозорим інтерфейсом Aero Glass, відключайте.

Offline Files/офлайн-файли: дана служба стежить за кешем офлайн-файлів і реєструє події активності офлайн-файлів. Якщо ви не користуєтеся офлайн-файлами (тобто, не переглядаєте вчорашні інтернет-сторінки при відключеному інтернеті) відключайте.

Portable Device Enumerator Service/служба нумерації переносних медіа-пристроїв: Активізує групові політики для переносних медіа-пристроїв. Дозволяє додаткам типу Windows Media Player і Image Import Wizard передавати і синхронізувати інформацію між ПК і портативним пристроєм.

Якщо у вас немає таких пристроїв, відключаємо. Якщо є, то привласнюємо статус Manual.

Print Spooler/диспетчер черги друку: Диспетчер черги друку є ключовим компонентом системи друку в Windows. Він керує чергами друку в системі, а також взаємодіє з драйверами принтерів і компонентами введення-виводу, наприклад USB-портами і протоколами сімейства Tcp/ip. Якщо ви не використовуєте друк і у вас в системі не встановлено жодного принтера, то сміливо відключайте цю службу.

Program Compatibility Assistant Service/служба забезпечення програмної сумісності: Забезпечує роботу додатку Program Compatibility Assistant.

Якщо ви не користуєтеся додатком Program Compatibility Assistant, відключайте.

Readyboost: Забезпечує підтримку Readyboost.

Якщо ви не користуєтеся USB-пристроями для підвищення продуктивності системи, відключайте. Інакше придбайте флеш-драйв, підключайте до USB-порту і використовуйте як додаток до системної пам'яті, який значно збільшує загальну продуктивність системи.

Security Center/центр безпеки: Спостерігає за настройками безпеки.

Якщо у вас в системі встановлений антивірус, брандмауер, і ви не бажаєте, щоб Windows спостерігала за безпекою комп'ютера, а точніше конфігурацією, встановлює статус Disabled. Таке рішення може бути ухвалене тільки у випадку, якщо ви самостійно спостерігаєте за безпекою свого комп'ютера. Більшість користувачів для забезпечення безпеки своїх ПК використовують сторонні пристрої. Якщо це ваш випадок, то в роботі даної служби немає необхідності.

Server/сервер: Системна служба сервера забезпечує підтримку віддаленого виклику процедур, а також сумісне використання файлів, принтерів та іменованих каналів в мережі. Служба сервера дозволяє організувати сумісне використання локальних ресурсів, наприклад дисків і принтерів, з тим щоб до них могли діставати доступ інші користувачі мережі, а також обмін даними по іменованих каналах між програмами на локальному і віддалених комп'ютерах. Якщо ваш комп'ютер вдома сам-один - відключайте.

Table РС Input Service/служба введення інформації з TABLET PC: Включає функціональність Tablet РС.

Якщо у вас не Tablet РС, можна зі спокійною совістю відключати.

Terminal Services/служба терміналів: Дозволяє інтерактивне підключення до віддаленого комп'ютера.

Якщо ви ніколи не підключаєтеся до віддалених комп'ютерів, то можна дану службу відключити.

Webclient/веб-клієнт: Дозволяє Windows-програмам створювати, діставати доступ і змінювати файли, що зберігаються в Інтернеті. Якщо не користуєтеся, відключайте.

Служба веб-сервера-клієнта забезпечує інтеграцію WEBDAV (Web Distributed Authoring and Versioning) в оболонку Explorer/провідника. Завдяки службі з'являється можливість використання «веб-папок» і проглядання файлових систем веб-серверів у вікні Провідника. WEBDAV є розширенням до протоколу Http/1.1. В принципі, у звичайного користувача в цій штуці потреби нема, а людина, котра користується таким доступом, робить це зазвичай за допомогою інших програм. Цю ж функцію, до речі, забезпечує Internet Explorer 5 і будь-яка пізніша версія IE (File > Open > ввести URL і відзначити опцію Open as Web Folder).

Windows Defender: Сканує комп'ютер на шкідливе ПЗ (spyware або adware), дозволяє робити це за розкладом і завантажує власні оновлення.

Якщо ви використовуєте з цією ж метою антивірус - службу можна відключати.

Windows Error Reporting Service/служба звітів про помилки: Дозволяє реєструвати помилки для служб і додатків, що виконуються в нестандартному середовищі. При виникненні помилки відправляє інформацію про помилку в корпорацію Microsoft. Якщо втомилися від діалогу «Send error report to Microsoft», не замислюйтеся і відключайте Проте, якщо ваша система постійно збоїть, то дана служба є одним з кращих способів вирішити ваші проблеми - і перенести частину вашого головного болю на голови колег пана Гейтса.

Windows Time/служба часу Windows: Управляє синхронізацією дати і часу на всіх клієнтах і серверах в мережі. Якщо вам не потрібна синхронізація часу, то цю службу можна відключити.

Windows Update: Детектує, завантажує і встановлює оновлення Windows. Безумовно, що ви не щодня встановлює оновлення, але служба залишається запущеною протягом 24 годин 7 днів в тиждень. Рекомендуємо встановлювати статус служби на Manual/вручну і вручну перевіряти оновлення разів на тиждень або в 15 днів. Звернете увагу, що установка статусу Manual не дозволяє службі завантажуватися разом з Windows, але служба запускається, коли ви запускаєте Windows Update.

 

Оптимізація жорсткого диску

Щоб оптимізувати продуктивність жорсткого диску (дисків), необхідно пройти в розділ Disk Drives/дискові пристрої диспетчера пристроїв (Control Panel/system/device Manager) і відкрити його. Клацаємо правою кнопкою миші на кожному наявному жорсткому диску, вибираємо Properties/властивості і на закладці Policies/політики перевіряємо пункт Optimize for Performance/оптимізувати для кращої продуктивності.

Також відзначаємо пункт Enable Write Caching on the disk/включити кешування запису на диск і Enable Advanced Performance/включити додаткову продуктивність. Мета включення даних опцій - дозволити диску використовувати кеш, маленьку область пам'яті на жорсткому диску, яка дозволяє помітно збільшити продуктивність жорсткого диска, особливо швидкість запису. Зверніть увагу, що дані опції, можливо, не можна змінити, якщо ви користуєтеся SCSI-дисками або деякими дисками Serial ATA (SATA). Також варто пройти в розділ IDE Ata/atapi Controllers/контролери IDE Ata/atapi. Розкриваємо список пристроїв і правою кнопкою клацаємо на пункті Primary IDE Channel/первичний канал IDE або ATA Channel/канал ATA, переходимо на закладку Advanced Settings/додаткові настройки і у властивостях пристрою (Device Properties) відзначаємо галочкою пункт Enable Dma/включить DMA. Повторюємо дію для кожного з наявних пристроїв.

 

Зміна обсягу корзини

Корзина, безумовно, не є головним споживачем ресурсів, просто зайві витрати місця на жорсткому диску. Клацаємо на ній правою кнопкою і дивимося Properties/властивості. Встановлюємо розмір на 2000мб. Для порядного смітника цього цілком вистачить.

 

Азбука. Windows Vista для початківців

Цей курс знайомить вас з операційною системою Microsoft Windows Vista і містить необхідні відомості про її установку, настройці і обслуговуванню. Детально показані інструменти адміністрування, настройки і діагностики ОС.

http://rapidshare.com/files/17548170/Windows_Vista.part1.rar

http://rapidshare.com/files/17548170/Windows_Vista.part2.rar

http://rapidshare.com/files/17548170/Windows_Vista.part3.rar

http://rapidshare.com/files/17548170/Windows_Vista.part4.rar

http://rapidshare.com/files/17548170/Windows_Vista.part5.rar

http://rapidshare.com/files/17548170/Windows_Vista.part6.rar

Обережно, Windows Vista!

Як боротися з комп’ютерним склерозом….

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers