rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Обережно, Windows Vista!

Якщо Ви зібралися купувати новий «надноворочений» ноутбук, і виявили, що на ньому стоїть Windows Vista, наша Вам порада: не поспішайте. Почекайте ще бодай пару місяців - поки компанія Microsoft не попрацює над своїм творінням. Інакше замість хорошого і швидкого ноутбука Ви отримаєте купу головного болю...

Новий продукт - нові проблеми

Зачекайте, навіть якщо Ви вже прийшли до магазину, обдивилися ноутбук з усіх боків - не поспішайте. Не доведеться потім бігти в аптеку по заспокійливе...

Останнім часом на прилавках магазинів з'явилася серія наднових ноутбуків із серії "Intel inside". Останнє покоління інтелівських ноутбуків отримало кодову назву Santa Rosa. Теоретично вони мали би бути просто ідеальними машинами: працювати набагато швидше, мати поліпшену комплектацію, споживати менше енергії, і, до того ж, порівняно небагато коштувати, як на ці блага.

Однак, розробники нової платформи Centrino, яка і повинна забезпечувати новим ноутбукам всі згадані блага, чомусь не прорахували повністю стратегію і тактику - і поставили на свої лептопи нове дітище Білла Гейтса, операційну систему Windows Vista.

Загалом, ще до виходу цієї операційної системи, було зрозуміло, що недоліків у неї - хоч греблю гати. Зазвичай більшість продуктів Microsoft і так робляться ду-у-у-уже нашвидкуруч, аби тільки здати, а потім довго і нудно доробляти. Але оскільки сам офіційний вихід системи кілька разів відкладали - значить недоліки були настільки серйозними, що їх навіть замаскувати неможливо.

Тим не менш, Vista таки вийшла - і тут-то недоліки розвернулися у всій своїй красі.

Один з найпомітніших недоліків - це вперте бажання системи полізти в інтернет і стягнути там пару (або пару десятків) мегабайт поновлення. Тому, якщо ви лізете в інтернет із незрозумілим для операційки бажанням попрацювати - як мінімум кілька хвилин вимушеного «перекуру» вам гарантовані. Якщо ж інтернет у вас повільний - вам залишається лише сидіти, пити заспокійливий чайок і тренувати фантазію, вигадуючи найрізноманітніші побажання довгого життя на адресу пана Гейтса....

Однак потреба у значних «дозах» поповнення - ще не найгірший недолік нового продукту.

 

Не той драйв

Найбільшим недоліком системи можна вважати погано відлагоджені драйвери.

Драйвери - то ті програмки, які дозволяють комп'ютеру зрозуміти, з чого він складається, і як саме він має використовувати ці свої складові.

Кожного разу, коли ви повністю «зносите» операційну систему комп'ютера, разом з нею злітають і драйвери. Якщо ви поставите систему на «чистий диск», то ваш комп'ютер після цієї процедури відразу може очуняти без звуку, перестати розпізнавати інфрачервоний порт і взагалі хто зна що витворятиме. Частина драйверів поставляться разом із системою, частину потрібно доставляти окремо.

Так от, сказати, що драйвери, котрі ставляться до Vista на ноутбуки, погано зроблені - це майже нічого не сказати.

Саме через погані драйвери швидкість передачі даних по мережі - якщо ви підключите ноутбук до сусіднього комп'ютера - буде майже вдвічі меншою, від тої, яку вам написали в інструкції користувача.

3-D графіка теж вас трошки розчарує, м'яко кажучи - нові драйвери ще не розібралися до ладу, як їм слід «дружити» з відповідним «залізом», тобто, з графічними чипами.

Нова технологія Turbo Memori, котра, теоретично, мала би пришвидшувати роботу всієї системи за рахунок зменшення часу доступу до оперативної пам'яті, нова система просто проігнорує, тож користі від цієї новинки у вас не буде - незалежно від того, чи є цей флеш-модуль на вашому комп'ютері, чи немає.

Навіть тривалість автономної роботи - і та буде меншою саме через погано написані драйвери. Єдине, що вас може втішити в такому випадку - те, що рано чи пізно розробники все ж таки доведуть свою роботу до кінця, оптимізують драйвери, відповідно час роботи без шнура з розеткою мав би збільшитися вдвічі.

 

Що робити?

В магазині вам зазвичай скажуть, що у випадку, якщо Vista вас розчарує, ви в будь-який момент зможете поставити собі на другий диск Windows ХР - і далі жити нормальним життям. Не вірте - це не завжди правда.

Перед тим, як спробувати встановити Windows ХР, уважно попорпайтеся в інтернеті в пошуках драйверів. Проблема в тому, що для деяких моделей ноутбуків драйвери розроблялися тільки під Vista. Тобто, навіть якщо вам і вдасться якимось чином запхати на цей ноутбук Windows ХР, то в результаті ви можете отримати сліпу і глуху машину в стані повної дезорієнтації.

Так, наприклад, чудовий ноутбук Acer Aspire 5920 має драйвери тільки для Windows Vista.

Ля того, аби бути повністю впевненим, що не доведеться після спроб перестановки нести машину до майстра, ліпше відразу залізти на сайт виробника комп'ютерів, і перевірити наявність драйверів для тієї чи іншої моделі.

Якщо вам пощастить - і ви знайдете драйвери, встановите все те щастя на ноутбук, то тоді ви таки зможете переконатися, наскільки хороше у вашому ноуті «залізо», і наскільки гальмує роботу новий продукт компанії Білла Гейтса. Зазвичай приріст виробничих потужностей становить від 20% з Vista до 200% з с.

Перед тим, як купувати ноутбук, перевірте правила ліцензування Microsoft для саме вашої системи. Все ж таки, в цій конторі сидять не повністю безсовісні люди, і якщо вам дісталася Windows Vista версії Ultimate чи Business, ви можете безкоштовно «повернутися на XP Professional, а пізніше - якщо душа засумує за головним болем - поновити систему до Windows Vista.

До такого поновлення надаються ноутбуки від ASUS, Toshiba, HP, Lenovo, Acer - однак, на жаль, не всі моделі цих фірм підтримують таку цікаву функцію.

Однак навіть у такому випадку вам доведеться самому сидіти в інтернеті і шукати драйвери - і не факт, що ця місія у вас вийде.

Якщо вийшла - не поспішайте тішитися. Навіть якщо якась недобра людина вам скаже, що Vista і ХР прекрасно вживаються на сусідніх дисках - не вірте. Насправді при установці одна система псує системні файли іншій. І тому навіть якщо ви встановите ХР поряд з Vista, то для того, щоб скористатися останньою, вам доведеться добряче потрудитися. Спокійно вибирати при завантаження, якою системою скористатися (як то можна робити при Windows ХР - Windows 2000), у вас вже не вийде. Та й саме встановлення ХР, швидше за все, потребуватиме від вас звернення до найближчого знайомого сисадміна - просто так поставити замість себе когось іншого Vista не дозволить. Доведеться лізти в BIOS, ставити там «галочку» на «завантаження з диску», а перед цим - ритися по інструкціях у пошуках паролю до вже згаданого BIOS... Одно слово, довге і нудне заняття, яке зазвичай під силу тільки натренованим нервам сисадмінів.

 

Стерпиться - злюбиться

Якщо вам таки втрапив під руку ноутбук з Vista, і ви ніяк не можете її позбавитися, залишається один вихід - вивчати ворога.

Перше, що кидається в очі в перші години роботи з системою - те, що вона від гори і до низу нашпигована заборонами. Якщо в ХР можна було інсталювати програми, користуючись кнопками файлів «setup" (тобто, картинки, яка відразу зявлялася на моніторі після того, як ви засунули інсталяжний диск до дисководу), то з Vista такий фокус не пройде. Вона десять разів перепитає, чи варто вам відкривати цей самий setup, чи ви справді йому довіряєте, а потім спокійно вам відмовить. В найкращому випадку після інсталяції програми вона вам повідомить, що знайшла в програмі купу помилок, тому працювати програма не буде.

Не сумуйте - в деяких випадках з цієї проблеми є виходи. Іноді для встановлення програми варто буде полізти в Панель управління, далі - в майстер встановлення і видалення програм (чи обладнання) і вже звідти встановити програму.

Іноді потрібно цю процедуру повторити разі 3 - 4, але на 5 раз програма таки запрацює. Через пару сеансів роботи ОС звикне до програми - і ви взагалі не матимете ніяких проблем.

Інша проблема - для того, щоб отримати права на якусь дію з файлами, ви маєте бути «володарем файлу». Звучить гордо, але виглядає паскудненько. Особливо якщо ви поспішаєте, а ваше знання особливостей роботи нової операційки - трошки вище від рівня плінтуса.

Для того, щоб не зустрітися з цією проблемою під гарячу руку, краще наперед завести на своїй машині програму-оптимізатор VistaTweaker 0.2. Ця програма, зокрема, вміє додавати в контекстне меню Провідника команду «Take Ownership", тобто, «присвоєння» файлів у вічну власність користувача.

Так само можна позбавитися і від постійних спроб ОС попередити бідолашного юзера про видалення-встановлення файлу, а також про купу інших речей. VistaTweaker допомогає повністю або частково відключити функцію "User Account Control", котра і влаштовує бідному юзеру от такий от перманентний допит з особливою жорстокістю.

Також з допомогою цієї програми можна відключити попередження від центру безпеки, відмовитися від автоматичного перезавантаження у випадку збоїв, відключити захищений «Робочий стіл» та примусову перевірку дисків на наявність вільного місця.

Також можна відключити автоматичні поновлення, прибрати непотрібні компоненти, налаштувати меню «Пуск», «Інтернет Експлорер» та «Віндовс Медіа Плеєр».

«Важить» ця програмка всього лише 80 кбайт, тож багато часу та трафіку вона у вас не забере.

Є ще одна чарівна програма - Vista Manager 1.2.0. З її допомогою можна змінити шлях до системних папок, вручну видалити вже встановлене поновлення чи поновити драйвери.

Також з її допомогою можна «вручну» вичислити віруси - особливо у тих випадках, коли у вас є інтернет. Програма виділяє різними кольорами різні процеси на комп'ютері - в залежності від їх безпечності. Якщо ви помітили невідомий підозрілий процес - програма дозволяє одним клацанням мишкою на меню "Query Internet" запитати у Google, що то за процес і чого від нього можна очікувати.

Також програма дозволяє вам прибрати з ОС непотрібні речі - наприклад, якщо ви не користуєтеся сканером, планшетом чи принтером, програмка сама видалить з ОС відповідні «запчастини». І, зрозуміло, тим самим звільнить вам купу місця на диску.

Оскільки Vista з'явилася порівняно нещодавно, то програм для її оптимізації за пару місяців мало би з'явитися надзвичайно багато. Ну а у вас з'явиться купа можливостей попорпатися у своїй машині - і позгадувати незлим тихим словом пана Гейтса. Адже нема меж досконалості!

Технології розкручування сайту

Windows Vista: як рятуватися?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers