rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Студентська палітра \ Поради молодим кар’єристам

      Чи варто у студентські роки думати про майбутню кар'єру? Тут не встигаєш між сесіями як слід відпочити і "відірватися" на різних вечірках та дискотеках, ледве-ледве вистачає сил "відмітитися" на парах у найдеспотичніших викладачів - яке там майбутнє, скажеш ти. І будеш неправий, тому що саме студентом, не покидаючи стін рідної альма-матер, потрібно починати свої перші кроки  назустріч життєвому успіхові, кар'єрі і процвітанню.

      Отже, сьогодні наші поради для тих студентів, хто вже тепер задумується про своє професійне зростання і шукає шляхи для самовираження.

                                  

                                              Хтось із великих сказав, що студент - це не чаша, яку слід

                                             наповнити, а факел, який треба запалити.

 

Поради молодим кар'єрисиам

     Більшість студентів задумуються про пошук роботи тільки по закінченні випускного курсу, а про розвиток кар`єри - буває, що й ніколи. Але відкладати початок кар`єри до закінчення вузу - неприпустимо.

      Студентські роки - час унікальних можливостей. У першу чергу, це шанс спробувати себе в різних напрямках і вибрати те, що тобі найбільш цікаво, а також розвинути навички, украй необхідні молодому фахівцеві.

Поговоримо публічно

      Що може бути важливіше для майбутнього кар`єриста, ніж комунікативні навички, уміння розмовляти з керівництвом і досвід публічних виступів? Саме вуз - ідеальне місце для відточування навичок плідного спілкування з колегами і начальством.

      Для надбання досвіду виступів варто використовувати всі можливості - від доповідей на навчальних семінарах і конференціях до участі в художній самодіяльності і гри в КВК. Причому, крім тренування комунікативних якостей участь у подібних заходах розширює коло спілкування і дозволяє придбати корисні знайомства у середовищі найбільш активної частини молоді твого  інституту, а також зі співробітниками і керівництвом вузу. Нерідко буває, що такі заняття приносять і цілком матеріальні (хоч і скромні) надбання - пільгові путівки, матеріальну допомогу і т.п. Усі ці блага виділяются у першу чергу громадсько-активним студентам.

Про користь суспільних навантажень

      Можливостей для удосконалення лідерських якостей навчання вуз надає більш ніж досить. У кожній групі в інституті повинен бути староста, що займається такими питаннями, як, наприклад, розподіл пільгових проїзних квитків і видача стипендії. Старостів або вибирають на загальних зборах групи, або призначає навчальна частина. Намагайся потрапити на цю посаду -  одержиш корисний життєвий досвід.

      Майже у всіх вузах є громадські організації, такі як студентські спілки, ради і комітети. Важливість участі в роботі подібних структур для молодого кар`єриста важко переоцінити - адже це реальний досвід керівної роботи. У жодному іншому місці студент такого досвіду не одержить; навіть рядок у резюме про участь у студентській організації і керівництві студентськими проектами в деяких випадків має велике значення. Практика показує, що колишні діячі студентських організацій багато в чому більш успішні за однолітків, які навчалися краще, але не розвивали в собі лідерські якості. В часи СРСР говорили, що будь-яка кар`єра починається через стінгазету і комсомол. З деяким виправленням на сьогоднішні реалії це твердження справедливе й в сучасності. Іноді в студентських організаціях є можливість навіть заробити гроші, наприклад, залучаючи спонсорів для культурно-масових заходів у вузі.

     Не відмовляйся від жодних посад, навіть обтяжливих. В одному з ведучих вузів Києва відомий випадок, коли іногороднього студента ледве вмовили стежити за порядком у гуртожитку. Уже через півроку він мав кращу кімнату, а ще через рік одержав у безкоштовну оренду додаткове приміщення - під власний відеозал. І гроші заробляв чималі.

Сто друзів - не межа

      Від різного роду "невдах" часто доводиться чути, що в нашій країні добір на престижну високооплачувану роботу відбувається не за здібностями і талантом, а винятково через "зв`язки" і "блат". Це не зовсім так. Однак вірно і те, що роль зв`язків дійсно велика.

      Варто запам`ятати раз і назавжди: коло твоїх знайомств і особистих контактів не падає з неба, його створюєш ти сам. І чим активніше ти будеш це робити, у тому числі і в студентські роки, тим краще. У сфері твоїх інтересів у першу чергу повинні знаходитися люди з активною життєвою позицією; персони, що займають більш-менш помітні посади в будь-яких організаціях (від західних компаній до армії і міліції), а також ті, хто до них близький. Але і "простими людьми" не варто зневажати - практика показує, що потрібним у визначений момент життя може стати будь-яка людина, а не тільки великий керівник. Контакти необхідно підтримувати: усіх знайомих необхідно принаймні поздоровляти з днем народження.

      Взагалі у становленні особистих контактів діє просте правило: їх, як і грошей, ніколи не буває занадто багато.

Навчатися, навчатися і ще раз навчатися

      Правило банальне, проте ним часто зневажають: чим би ти не планував займатися після закінчення інституту, "гризти граніт науки" все одно треба. При цьому навіть не настільки важливо, що саме ти вивчаєш. Твоє завдання - навчитися навчатися. В інституті молодому фахівцеві потрібно обов`язково сформувати системність мислення шляхом глибокого вивчення фундаментальних дисциплін. Попрацюй приватним репетитором для першокурсників/школярів по своїй спеціальності: це сприяє закріпленню власних базових знань з предмету і, крім всього іншого, непогано оплачується.

      Багато роботодавців скаржаться, що молоді фахівці зовсім не мають навичок практичної роботи зі спеціальності. Це дійсно серйозна проблема і роботодавців, і випускників: тому відповідний досвід у студентські роки неодмінно варто надбати. Перший можливий шлях - виробнича практика. Вона є в кожному вузі: при розподілі студентів по базах практики намагайся потрапити на підприємство, де ти дійсно чомусь навчишся. Це зробити нескладно: більшість студентів воліють розподілитися саме в ті місця, де нічому не вчать і працювати не треба.

      Друга можливість одержання досвіду роботи зі спеціальності - вузівські кафедри. Часто студентів беруть на посади лаборантів і техніків на півставки для виконання допоміжних робіт; а тих, хто добре себе зарекомендував, іноді допускають до грантів і договірних робіт як співвиконавців з виплатою додаткової грошової винагороди, направляють на конференції з обраної спеціальності.

      Останнім часом деякі компанії приймають студентів на тимчасову роботу в період канікул і/або на умовах неповного робочого дня. Обов`язково візьми участь у конкурсі на тимчасову роботу/неповну зайнятість по своїй спеціальності.

Знайди себе в цьому житті

      У наш час реальність така, що молоді люди, які вступили до вузу, не завжди  чітко уявляють, чим хочуть займатися. Час навчання в інституті добрий тим, що дає можливість спробувати себе в найрізноманітніших сферах діяльності - від наукових досліджень до керівництва студентськими проектами - і обрати, що тобі більше подобається. Але вибір потрібно робити вчасно - до закінчення вузу. Тому що в житті успіх супроводжує не тих, хто займається усім підряд потрохи, а тим, хто цілеспрямовано вибирає одну сферу діяльності і досягає в ній професійних висот. У чому ми і бажаємо тобі успіху.

 

У  ПОШУКАХ  МІСЦЯ ПІД  СОНЦЕМ

      Який найбільший недолік студента з точки зору працедавця? Юний вік? Незакінчена вища освіта? Ні. Найвразливіша точка - відсутність досвіду роботи.
У кожного професіонала є власна "записна
" історія про те, як починався його трудовий шлях і як він знайшов себе. Ми не беремося рекомендувати безвідмовні рецепти - на жаль, їх просто не існує. У кожного свій початок, свій старт. Проте існують деякі ідеї, які будуть корисними тому, хто починає шукати свою першу роботу. Ці ідеї нам хотілося б викласти на прикладі Сергія, що прийшов на консультацію в персонал-центр, аби визначитися з майбутньою професією, а також дізнатися, як саме студенти мають заповнювати графу "досвід роботи" у резюме?

Історія Сергія К.

     Сергій - студент соціологічного факультету університету, і, як усякому студентові четвертого курсу, йому хочеться зрозуміти - що попереду? Як почати "будівництво" кар'єри - або хоча б яким чином випускники одержують цікаву роботу?
     Частину дня Сергій працює в рекламній агенції. Півроку тому він почав з посади кур'єра, а зараз став менеджером. Агентство не дуже велике, сфера діяльності - розміщення реклами клієнтів у ЗМІ. Попрацювавши деякий час, Сергій відчув, що вже не бачить у своїй роботі сенсу: усе знайоме, нецікаво, перспектив жодних. Проте гнітила не лише відсутність кар'єрного росту. Річ у тім, що Сергій ще не визначився остаточно з майбутньою професією. З одного боку, його приваблює робота маркетолога - та у той же час йому хотілося б спробувати себе і у якості менеджера з персоналу. Університет звичайно дає лише теоретичні знання в широкій сфері діяльності. А як вибрати саме професію - те конкретне заняття , якому хочеться присвятити майбутнє?

Що ж робити?

      У студентської пори є одна безумовна перевага: шанс спробувати себе в усьому. І навіть якщо не заробити при цьому, те хоча б отримати реальний досвід.
      Якщо розглядати роботу маркетолога, доцільно було б вибрати кілька маркетингових компаній, а також фірм, у яких є окрема маркетингова служба. Підвезти туди своє резюме - і постаратися особисто домовитись про участь у роботі над якимись проектами у якості стажиста або практиканта. Грошей така робота не принесе, зате у тебе з'явиться можливість отримати славнозвісний "досвід роботи", А також зрозуміти, у чому реально полягає робота маркетолога і чи варто зв'язувати з нею майбутнє. Якщо ж пощастить добре зарекомендувати себе, фірма може взяти молодого перспективного фахівця на постійну роботу.
      Найпростіший спосіб "примірити" на себе роботу менеджера з персоналу - розпочати роботу в рекрутинговому агентстві. Правда, зараз у більшості з них пропонується робота за відсотки - але це непоганий досвід і, крім того, можливість познайомитися з різними компаніями (адже персоналу потребують найрізноманітніші фірми - від транснаціональних корпорацій до невеликих вітчизняних підприємств).
      Робота рекрутера здатна навчити багатьом корисним речам. Ти матимеш можливість спілкуватися з різними людьми, дізнаєшся, який попит та пропозиція існують на даний момент на ринку праці, навчишся проводити співбесіди і вести переговори. Багато менеджерів з персоналу починали свій шлях саме в кадровому агентстві. Проте зазначимо, що тут важливо не помилитися з вибором самого агентства. Краще звернутися у фірми, що проводять навчання нових співробітників.

Можливість вибору

      На відміну від тих, хто вже залишив стіни вузів і мусить думати про постійну роботу, у студентів є можливість попрацювати в різних компаніях. Час роботи на одному місці може бути нетривалим - всього два чи три місяці. Зазвичай цього досить, щоб зрозуміти, чи не помилився ти ви дверима і чи підходить тобі ця професія і ця компанія.
      Студентські роки - це час пошуку себе і майбутньої професії. Часта зміна роботи виглядає цілком природньо, і в майбутньому не доведеться виправдуватися перед роботодавцем, пояснюючи свої "стрибки" з одного місця на інше.
       Щоб уникнути гіркого розчарування, не варто розглядати роботу лише і тільки як можливість заробітку. Розповіді "колишніх" студентів про те, як у студентські роки їм вдавалося заробляти 700 баксів на місяць, трохи застаріли. Не те щоб тебе безсовісно обманювали - просто часи змінилися. І якщо у тебе немає якихось зовсім вже непересічних здібностей (або впливових батьків), тобі доведеться робити кар'єру самому, "з нуля". І дуже важливо міцно закласти фундамент свого майбутнього.

Хто читає, той знає

Є диплом — немає досвіду: як почати кар’єру?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers