rss
04/25/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Проблеми безкоштовного хостингу

Попри всю віртуальність, твій сайт повинен мати цілком реальне місце на диску того чи іншого комп'ютера. Це місце і називається хостингом. Зрозуміло, можна тримати свій сайт навіть вдома, на „домашній машині", однак він закриватиметься для відвідувачів щоразу, як тільки ти вимикатимеш комп'ютер. Можна віддати сайт в більш-менш надійні руки хостингових фірм - зрозуміло, за невелику суму грошей, які ти муситимеш виплачувати щомісяця. Є ще й третій варіант: безкоштовних хостинг, котрий, однак, має багато спільного з безкоштовним сиром...

Число сервісів, що надають послуги безкоштовного хостингу, збільшується постійно. Тим часом приказка "Безкоштовний сир тільки в мишоловці" не застаріла. Про що не говорять хостери -"альтруїсти", які підводні камені чекають їх клієнтів? Чому краще скористатися послугами комерційного хостингу? Пропонуємо вашій увазі перелік найбільш поширених проблем, з якими стикаються клієнти безкоштовного хостингу.

 

Показ/розміщення реклами

Чудес в світі не буває, хостинг повинен за рахунок чогось існувати. Якщо компанія не стягує з своїх клієнтів грошей за надані послуги, вона повинна шукати інші джерела доходу. Як правило, основний прибуток приносить розміщення реклами. І ось тут є ряд нюансів.

По-перше, в більшості випадків реклама не є тематичною, тобто ніяк не пов'язана зі змістом сайту. Це означає, що, наприклад, відвідувачі ресурсу, присвяченого садівництву, можуть спостерігати рекламу туристичних путівок в Куршавель. Це в кращому випадку....

По-друге, клієнт безкоштовного хостингу не може визначати ні розмір оголошень, які показуватимуться на його власному ресурсі, ні їх формат. Реакцію відвідувачів, які зіткнуться з безліччю спливаючих вікон або тоннами графічних банерів, передбачити нескладно.

Деколи (на щастя, така ситуація виникає нечасто) хостери в гонитві за прибутком розміщують вельми неоднозначну рекламу (секс-шопи, "іграшки" для дорослих і т. п.).

Компанії, що безкоштовно надають місце під сайт, нерідко стають учасниками різних партнерських програм. Хостери можуть одержувати винагороду за перехід відвідувачів з сайтів, розміщених у них, на інший Інтернет-ресурс. Поширена хитрість - своєрідна обробка помилки 404. Коли відвідувач сайту запрошує файл або сторінку, яких немає або які були переміщені, видається повідомлення про помилку 404. На платних хостинг-майданчиках надається можливість настроїти вид цієї сторінки (це, до речі, відмінний спосіб допомогти тим, хто "заблукав"). А ось безкоштовні конкуренти просто перенаправляють користувачів із сторінки 404 на абсолютно „ліві" партнерські сайти. Отже, якщо ви десь зробите помилку в написанні посилання, ваш читач може піти на який-небудь сайт знайомств.

Ресурс з пристойною відвідуваною здатний приносити прибуток. Проте якщо він розміщений у безкоштовного хостера, то з високим ступенем вірогідності його правила забороняють розміщення якої б то не було реклами. Відмова від можливого прибутку - та ціна, яку платять клієнти безкоштовного хостера.

 

Доменне ім'я

Більшість хостерів, що надають свої послуги безкоштовно, не дозволяють здійснювати прив'язку свого домена. Значить, доведеться задовольнятися доменами третього рівня http://www.ваше-імя.halyavnyhoster.com. І це в кращому разі, тому що деякі дотепер пропонують адреси на зразок цього: http://www.halyavnyhoster.com/user/~ваше-імя/. Інший неприємний момент пов'язаний з тим, що піддомен фактично належить хостеру. Якщо ресурс стане надзвичайно відвідуваним, немає гарантії, що його у вас не відберуть. З платними конкурентами такий фокус неможливий - маючи зареєстрований на вас домен, легко змінити хостера, сайт у будь-якому випадку належатиме вам.

Крім того, у разі переїзду на інший хостинг домен поміняється, а разом з ним ви втратите частину читачів, напрацьований індекс цитування і Page Rank.

 

Правила надання послуг

Безкоштовні хостери часто пред'являють вимоги до тематики сайту. І не завжди їх можна назвати обґрунтованими. Так, автору відомий хостер, який забороняє розміщувати інформацію про комунізм, прирівнюючи його, по суті, до фашизму. Подібне маловірогідно в ситуації з комерційним хостером, оскільки його правила надання послуг в більшості своїй забороняють розміщувати лише ті матеріали, які прямо суперечать законодавству.

 

Деколи список вимог навмисно робиться надзвичайно туманним, щоб було простіше закрити несимпатичний сайт.

 

Погана служба підтримки

Служба підтримки у комерційного хостера на порядок краща, ніж у безкоштовного. За працівниками техпідтримки стежать, щоб не було скарг з боку клієнтів. Крім того, співробітники служби підтримки чудово розуміють, що людина, яка заплатила гроші, має право вимагати якісного надання послуг.

У безкоштовного хостера служби підтримки може не бути взагалі або вона існує тільки на папері. Достукатися до підтримки деколи складно, а відповіді навряд чи задовольнять клієнтів.

Більшість компаній, що надають хостинг на комерційній основі, містять великий штат служби підтримки, яка до того ж працює круглодобово. Окремі хостери мають федеральні номери, дзвонити по яких можна безкоштовно з будь-якого регіону країни.

Слід пам'ятати, що година простою сайту може обернутися втратою сотень клієнтів.

 

Неможливість використання сучасних технологій

Один з найпоширеніших доводів, які доводиться чути від користувачів безкоштовного хостингу: "Я поки тільки вчуся веб-розробці і не готовий платити". Проте в більшості випадків безкоштовний хостинг не надає таких елементарних речей, як доступ до phpMyAdmin, cron і т.п. Чому можна навчитися у такому разі?

І якщо безкоштовний хостинг з підтримкою PHP ще можна зустріти (часто вельми застарілої версії), то про сучасні засоби розробки типу Ruby on Rails і мова не йде. Вибір на користь безкоштовного хостингу з мотиву "я вчуся" необґрунтований, свої досліди краще проводити на локально встановленому сервері.

Комерційний хостинг пропонує підтримку найширшого набору технологій. Це дозволяє веб-майстру ефективніше організувати роботу сайту.

 

Обмеження на розмір зайнятого дискового простору або файлу

Безкоштовні хостинг-майданчики накладають достатньо жорсткі обмеження на об'єм займаного дискового простору. Як правило, допускається розміщення не більше 30 Мб, що за сучасними мірками дуже не багато - всього лише 5-6 пісень у форматі MP3. Зустрічаються і пропозиції з безлімітним об'ємом, проте відноситися до ним варто обережно. Клієнтам пропонують в цих випадках достатньо невеликий простір (приблизно 10 Мб), який можна збільшувати за запитом на наступних 10 Мб. Проте ніхто не дає гарантії, що ці збільшення будуть нескінченними.

Безкоштовний хостинг може вимагати і дотримання ліміту на розмір одного файлу. Наприклад, деякі компанії не дозволяють розміщення файлу розміром понад 1 Мб. Цього, звичайно, достатньо для простої веб-сторінки. Але як бути, якщо захочеться розмістити електронну книгу, відеофрагменти, підкасти, скрінкасти? Комерційний хостинг надає клієнту сплачену дискову квоту, а розмір файлу не має значення.

 

Обмеження на тип файлу

Поширене обмеження безкоштовних хостерів - заборона на розміщення файлів певних типів. Наприклад, багато хто забороняє розміщувати MP3, AVI і т.п. Причина банальна - компанії бояться, що замість сайту діятиме сховище файлів. Зустрічаються і заборони на EXE-файли - під приводом боротьби з розповсюдженням вірусів.

 

Статистика

Клієнти безкоштовного хостингу обмежені в можливостях отримання статистичних даних. Вони, звичайно, можуть встановити один з численних скриптів на зразок Rambler Top100, але такі популярні системи, як Webalizer і AwStats, доступні в переважній більшості випадків лише на платному хостингу.

 

Доступ до сайту

Дотепер існують безкоштовні хостинг-майданчики, де завантаження файлів можливе тільки за допомогою веб-інтерфейсу. На щастя, такі випадки вельми рідкісні. Але знайти хостера, який не тільки давав би безкоштовно місце під сайт, але і надавав захищене з'єднання, практично неможливо.

 

Більший час завантаження

Дуже багато з безкоштовних хостингів примусово обмежують швидкість завантаження файлів відвідувачами. Крім того, хостери можуть йти і на такий прийом, як обмеження швидкості для зарубіжних користувачів. Якщо на ваш сайт заходитимуть іноземці або, що ймовірніше, наші колишні співвітчизники, то вони можуть відчути певні складнощі з доступністю сайту.

З комерційним хостингом такої проблеми не буде, оскільки в рахунок вже включена оплата трафіку.

 

Відсутність резервного копіювання даних

Досконалого устаткування, здатного працювати без поломок, створено не було і не буде. Вірогідність втрати даних із-за відмови "заліза" цілком вірогідна. Крім того, не можна виключати людський фактор і помилки в програмному забезпеченні. Саме тому резервне копіювання грає надзвичайно важливу роль. Платні хостери здійснюють бекап мінімум раз на добу. А ось їх альтруїстично настроєні конкуренти в більшості своїй не несуть відповідальності за збереження даних. Це, мабуть, одна з найвагоміших причин, щоб не користуватися їх послугами.

 

Удар по репутації

Наявність в доменному імені назви фірми, що займається наданням послуг безкоштовного хостингу, - ознака або недосвідченості власника сайту, або його жадібності. І якщо сумнівну економію пробачать, то будь-яка, навіть найменша, компанія не може собі дозволити так ризикувати репутацією.

За матеріалами сайтів

http://hostinfo.ru, -

http://www.bestloads.ho.com.ua,

http://www.izcity.com

Свій куточок в інтернеті

Майстри розкрутки і конкуренції

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers