rss
04/19/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Система освіти Австралії

Останнім часом Австралія є одним з лідерів міжнародного освітнього ринку. Система освіти Австралії має добру репутацію в усьому світі, що є результатом ретельного контролю над всіма навчальними закладами країни, який здійснюється Федеральним урядом. Австралійська система освіти ґрунтується на британській моделі.

Навчання на "зеленому континенті" має багато плюсів: англійська як державна мова, високий рівень життя, можливість цілий рік насолоджуватися всіма перевагами теплого клімату. Тому в цю країну щорічно приїжджає більше 160 тис. студентів з-за кордону.

 

Школи Австралії

Сьогодні в Австралії налічується майже 10 тис. шкіл, більше, ніж 300 державних коледжів й 40 університетів, два з яких приватні. Всі навчальні заклади - і державні, і приватні - перебувають під контролем Міністерства освіти, дотримуються державних стандартів і гарантують високу якість навчання.

У школах Австралії навчається більше, ніж 3 млн. учнів. В одному тільки штаті Новий Південний Уельс існує 2200 шкіл. Державні школи (government schools) становлять 71%, інші - приватні (independent schools). За типами школи діляться на спільні (co-educational), тільки для хлопчиків (boys schools) і тільки для дівчаток (girls schools). У середньому по країні співвідношення вчителів й учнів становить 1:15.

Учнів-іноземців в австралійських школах не так багато, як, скажімо, в англійських - вони становлять майже 5% (приблизно 15 тис.). Дітям, що приїжджають в Австралію з-за кордону, найбільше підходять школи-пансіони (boarding schools). Переважна більшість іноземних школярів сконцентровано у двох останніх, випускних класах (Year 11 й Year 12). Їх ціль - одержати австралійський атестат про середню освіту (Higher School Certificate) і вступити в університет на загальних підставах.

Іноземцеві, який бажає отримати середню освіту в Австралії, необхідно самостійно або за посередництвом освітнього агентства списатися зі школою, заповнити прислану анкету, відправити довідку про оцінки в рідній школі, здати тест на знання англійської мови. Найпрестижніші школи (selective) іноді вимагають також здачі тестів з основних предметів.

 

Коледжі Австралії

Австралійські коледжі здійснюють професійну підготовку за широким спектром напрямків. Коледжі діляться на державні та приватні. Державні, об'єднані в систему TAFE (Technical and Further Education), вважаються більш престижними.

Типовий набір пропозицій коледжу включає програми з бізнесу, менеджменту, маркетингу, бухобліку, інформаційних технологій, секретарської справи, дизайну, туристичного та готельного менеджменту. Навчання має виражену практичну спрямованість. За рядом спеціальностей можна пройти практику (найчастіше оплачувану). Середній розмір групи -15 осіб.

Залежно від тривалості навчання ви одержите сертифікат (I, II, III або IV ступеня) або диплом - звичайний або просунутий рівень (advanced). Строк навчання для одержання сертифіката становить 12-52 тижні. За цей час слухачі одержують необхідну підготовку, що дозволяє займатися професійною діяльністю на молодших посадах (наприклад, працювати в ресторані або барі готелю). Диплом видається в середньому після 1,5-2 років навчання, advanced diploma - після 2,5-3 років навчання. Останній дозволяє шукати роботу на менеджерських посадах середньої ланки.

Особливість австралійських коледжів полягає в тому, що їхні студенти мають можливість без іспитів переходити з однієї програми на іншу. Наприклад, ви можете вступити на мовні курси коледжу, потім перевестися на професійну програму, що дозволяє отримати сертифікат II ступеня. Потім - одержати сертифікати II, III, IV ступеня. Тих, хто хоче вчитися далі, чекає програма, що дозволяє одержати диплом, а потім - ступінь бакалавра. При цьому є можливість перевестися на другий або навіть третій курс університету-партнера. Таким чином, професійні програми в коледжах - це один зі шляхів в університет.

Окремий різновид коледжів - це спеціалізовані школи туристичного й готельного менеджменту. Тут здійснюється цілеспрямована підготовка кадрів для готелів, ресторанів, турфірм. Школи пропонують навчання, чітко націлене на отримання професійних навичок через значний обсяг практичних занять. Практику студенти проходять, працюючи в готелях, і здебільшого одержують за свою працю грошову винагороду.

 

Вступні вимоги такі:

  • атестат про середню освіту;
  • вік від 18 років;
  • знання англійської на рівні від 500 до 550 балів по тесту TOEFL та 5,0-6,0 балів по IELTS.

Коледжі, що мають відділення англійської мови, можуть приймати претендентів і з більш низькими показниками (наприклад, 530 або навіть 500 балів по TOEFL), а вже потім, у ході інтенсивних додаткових занять англійською, швидко доводять їхні знання до необхідного рівня.

 

Університети Австралії

Університети Австралії займають провідні позиції в Тихоокеанському регіоні, їхні дипломи визнаються в усьому світі. В університетах країни навчається більше, ніж 680 тис. студентів. Перелік тільки бакалаврських програм нараховує понад 2000 позицій.

Найбільший вибір державних і приватних навчальних закладів пропонують Сідней і Мельбурн, двоє найбільших міст країни. В одному тільки Сіднеї і його передмістях розташовано 6 університетів. Що стосується спеціальностей, то, наприклад, тільки один UNSW пропонує більше 75 різних програм в області дизайну.

Найстарший університет країни - Університет Сіднею - був заснований ще в 1851 році. До числа найпрестижніших ВНЗ країни входять також Університет Нового Південного Уельсу (University of New South Wales, UNSW), Мельбурнський університет (University of Melbourne), Квінслендський університет (University of Queensland) і ряд інших.

Навчання на ступінь бакалавра в Австралії займає три (ординарні ступені) або чотири (почесні ступені) роки. Деякі області - медицина, стоматологія, інженерні науки - передбачають більш тривалий - від 4 до 6 років - строк навчання.

Останнім часом більшу популярність отримали "подвійні ступені" - наприклад, в сфері бізнесу та права, інформаційних технологій та менеджменту. На цих програмах потрібно вчитися довше - 5 - 6 років. Магістерський ступінь можна одержати за 1-2 роки. Ступінь доктора наук (Ph) - найвища академічна кваліфікація - присуджується після глибокого вивчення теоретичного курсу й виконання науково-дослідної роботи. Все разом, включаючи дослідження, займає три роки.

Багато австралійських університетів (особливо "нові", що одержали свій статус нещодавно) досить помітно відрізняються від розповсюдженої в Європі "класичної" моделі. Деякі з них мають право присвоювати тільки ступінь бакалавра та мають у своєму розпорядженні невелику кількість факультетів, на яких готують фахівців тільки найактуальніших напрямків - бізнесу, бухгалтерського обліку, інформаційних технологій, права, інженерних наук. Більшість університетів мають декілька кампусів: усього студентських кампусів в Австралії більше 150.

Особливість австралійської системи вищої освіти - розвинутий сектор дистанційних програм: 10 з кожних 100 австралійських студентів одержують знання, не залишаючи домівки. Перша ступінь студентові, який закінчив курс дистанційно, була видана Квінслендським університетом ще в 1911 році, а зараз програми цього типу пропонують понад 30 університетів країни, включаючи найпрестижніші.

Для іноземних абітурієнтів діють підготовчі відділення (Foundation). Вони розраховані в середньому на 24 тижні навчання (хоча є й більш короткі варіанти, так звані Fast-Track) і сполучають інтенсивні заняття англійською з вивченням декількох профільних предметів. Успішне закінчення програми Foundation гарантує місце на першому курсі.

Прийом на Foundation здійснюється два рази на рік - на початку й у середині року. Для вступу потрібна наявність атестату про середню освіту та добре знання англійської (на рівні 5,5 балів по IELTS й 500 балів по TOEFL).

Для вступу в австралійський університет прямо необхідно закінчити 1-2 курси українського ВНЗ, здати іспит з англійської мови (IELTS - з результатом від 5,6 балів, TOEFL - від 550 балів) і подати академічну довідку про прослухані курси та отримані оцінки.

 

Мовні школи Австралії

Мовні центри Австралії пропонують великий вибір курсів, призначених для найрізноманітніших категорій учнів. Навчальні заклади, що здійснюють викладання англійської мови іноземним студентам, об'єднані в асоціацію English Australia (стара назва - ELICOS). Стандартний курс загальної англійської (General English) передбачає 25 академічних годин у тиждень, п'ять із яких виділяються під самостійні заняття. У рамках цього базового курсу слухачі тренують та удосконалюють раніше надбані мовні навички: вчаться швидко говорити англійською мовою й сприймати мову на слух, займаються читанням і письмом. Якщо ви зовсім не знаєте англійської або знаєте її погано, курси подібного типу вам будуть необхідні хоча б на кілька місяців.

Є ще English for Academic Purposes, EAP - "англійський для академічних цілей". Так називається курс мовної підготовки для вступу в коледжі й університети. Акцент у ньому робиться на вивченні академічної лексики, що використовується в навчальному процесі. Передбачається, що слухачі курсу володіють англійською на середньому рівні.

На курсах можна готуватися до здачі іспитів (IELTS або TOEFL), а також вивчати бізнес-англійську. Мовні курси звичайно розраховані на 5-40 тижнів навчання.

Мовні центри рекомендують всім студентам незалежно від віку перший місяць провести в приймаючій австралійській родині (host family). Вам запропонують одне- або двомісне проживання в кімнаті з усіма зручностями та дворазове (по вихідним - триразове) харчування. Це найдешевший варіант, до того ж він дозволяє швидше адаптуватися до незвичного способу життя.

Потенційний студент вибирає й оплачує курс навчання та підходящий йому тип проживання. Потім він одержує візу й летить в Австралію. Навчання на деяких типах курсів передбачає володіння англійською на певному рівні.

 

Гранти та стипендії Австралії

Іноземні студенти, що мають добрі академічні показники, можуть претендувати на отримання стипендії, однак число їх дуже невелике. Ряд стипендій виділяється Австралійською урядовою організацією з надання матеріальної допомоги (AusAID). Уряд підтримує студентів, що одержують технічну та вищу освіту за різними спеціальностями майже у всіх університетах і коледжах ТАРІ. Щорічно уряд Австралії виділяє 300 стипендій для іноземних студентів (Overseas Postgraduate Research Scholarships, OPRS), її одержують ті, хто вчиться на магістерських і докторських програмах.

В Австралії обов'язковою є освіта з 6 до 15 років. Наукові товариства у країні були організовані ще у ХІХ сторіччі.

Австралійські університети розподіляють свої стипендії, в основному, серед студентів магістерських і докторських програм. При вступі варто вказати, що ви зацікавлені в їхньому отриманні, і приймальня комісія вишле вам для заповнення всі необхідні документи.

 

Найпрестижніші ВНЗ Австралії

А. Категорія "п'ять зірок"

  • University of Adelaide
  • ANU
  • University of Melbourne
  • Monash University of Queensland
  • University of Sydney
  • University of New South Wales (UNSW)
  • University of Western Australia (UWA)

 

Б. Категорія "чотири зірки"

  • Curtin University of Technology
  • Flinders University
  • Macquane University
  • Queensland University of Technology (QUT)
  • RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology) University
  • University of Technology Sydney (UTS)
  • University of Wollongong

 

В. Категорія "три зірки"

  • Bond University Deakin University
  • Griffith University
  • LaTroube University
  • Murdoch University
  • Newcastle University
  • Swinburne University
  • University of Tasmania
  • University of Southern Australia

 

Університети Австралії - лідери за якістю наукових досліджень

  • University of Adelaide
  • Australian National University (ANU)
  • University of Melbourne
  • Monash University
  • University of Queensland
  • University of Sydney
  • University of New South Wales (UNSW)
  • University of Western Australia (UWA)
  • Curtin University of Technology
  • Flinders University
  • Griffith University
  • La Trobe University
  • Macquane University
  • University of Newcastle
  • University of Tasmania
  • University of Wollongong

Вступити та не оступитися

Система освіти Німеччини

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers