rss
04/18/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Молодим батькам \ Рятунок від реклами

Дитина - маленький дослідник. У будь-якому, на перший погляд, непривабливому предметі вона знайде щось цікаве, кудись його та прилаштує, будь то просто патичок, або залишки викинутого крісла або іржавий баняк з діркою. Місто таїть в собі безліч цікавих для дитини місць і предметів, які вона активно використовує в грі.

Не обов'язково мати малу дитину, аби побачити шкідливий вплив реклами на маленьких глядачів. Кожен покупець хоч раз в житті, але таки мав нагоду побачити бурхливу сцену: в магазині з диким вереском «КУПИ!!!!!» дитя тягне тату-мама до розрекламованого споживацького щастя. І тому поради із серії «як відволікти дитину від реклами» стануть вам у пригоді у будь-якому випадку. Навіть якщо ви в набйличий час не застосовуватимете їх до власних дітей, то принаймні знатимете що радити знайомим батькам, котрі потрапили у рекламну халепу. Про вихід з цієї кризи розповідає сайт

www.terrawoman.com.

Мої діти не їдять того, що не танцює по телебаченню.

Ерма Бомбек

Малюки дивляться рекламні ролики. Вони дивляться не так, як ми, - не з цікавістю і не з презирством. Вони насолоджуються милими сюжетами, так як ми - гостросюжетними фільмами. І справа навіть не в якомусь цілеспрямованому зомбуванні, ефекті 25-го кадру і інших НЛП-штучках.

Мета реклами - в короткий проміжок часу продемонструвати якомога більше яскравих, емоційних картинок, зачепити, примусити хотіти те, що показують. Дітям цього (картинок, яскравості, емоцій) саме якраз треба, адже як увага у них зазвичай розсіяна на сотні дрібниць. До тієї уваги навіть алфавіт-то складно засунути... А тут коротка, цікава і мила історія про те, як все було погано, а потім - р-р-раз! І все стало відмінно. За допомогою жуйки, льодяників, засобу для виведення плям, дезодоранту, чи, перепрошую, прокладок з крильцями.

А взагалі, реклама впливає на незміцнілий дитячий розум опосередковано - через нас, батьків і ближніх. Якщо ви піддалися рекламним прийомам і замислюєтеся, «а чи не купити...» - дитина вмить відчуває це і скандує: «купи!».

Всі іграшки-сюрпризи, пластикові витребеньки з упаковки з чіпсами, магнітики, що йдуть в комплекті з йогуртом, - у всьому цьому в малюка потреби як такої немає. Та зате вона є у нас. І якщо вже нам здається, що модно - означає добре, у вашого чада буде повний набір барахла з телевізора.

Втім, не все так погано - навіть у реклами є користь. Всупереч нашій логіці, прямої залежності між рекламою і тим, що дитина обов'язково захоче це, немає. Йому ще нецікаво, що саме пропонують в ролику. Він дивиться життєву історію, міні-фільм. Використайте це з повчальною метою, для пояснення, «що таке добре, а що таке погано»:

- Адже і справді, коли людина посміхається, вона стає красивішою (про рекламу жувальної гумки);

-Дивись, дівчина викинула у вікно всі речі цього хлопця. Ай-ай-ай, як негарно!

Діти дошкільного віку і молодші школярі стають чи не головними адресатами реклами. Саме їм належить робити самостійний вибір через декілька років. Тому «рекламісти» б'ються за те, щоб впливати на цю поки що беззахисну групу населення (а батьки і законодавча влада - навпроти, мінімізувати цю дію).

Ставши старшими, хлоп'ята вже розуміють, що, якщо щось є на екрані, воно неодмінно є і в магазині. І тоді починається морока... «Купи!», «Хочу!», «Дай!» - скандують малолітні «рекетири», явно демонструючи наслідки реклами і поганого виховання.

Якщо малюк вже звик отримувати на першу вимогу все, що захоче, то вимагати свого буде і за звичкою, і із вередливості, і з упертості. Отже, балуючи улюблене чадо калорійними круасанами, що тануть в роті, жирними хрусткими чіпсами, жирними модними гамбургерами, ви в майбутньому отримаєте вгодованого споживача, який весь світ бачить крізь призму реклами.

Тому - не здавайтеся! Адже вони жахливо забудькуваті, ці дошкільнята. Відволікайте, відкладайте, пояснюйте, що шкідливо / дуже дорого. І, звичайно, краще не обманювати, що несмачно, адже дитина все одно спробує та засумнівається в чесності ваших слів.

Підлітки - ласий шматочок для рекламних магнатів. Вони схильні до будь-якого впливу, прагнуть самостверджуватися. Тому, кинувши поколінню next «Ти будеш крутим, як ми!», можна продати все, що завгодно. Модні телефони, косметику, шоколадки і навіть пиво, кращий напій для молоді, яка хоче вважати себе «дорослою».

І тут наш вплив вже втрачає силу. Якщо нам не вдалося вчасно прищепити скептичне і тверезе відношення до реклами, - доводиться викладати гроші. Втім, можна все-таки спробувати налаштувати дитину на те, що саме рекламоване - зовсім не завжди найкраще.

До речі, абсолютно відкидати рекламу не можна. Ну, хіба можна підтримати розмову після фрази «У вас гроші є? Тоді ми йдемо до вас!». Та і білою вороною бути - на жаль! - непросто. Якщо у всіх в класі є пластиковий конструктор, а у вашої дитини немає - купіть, не скупіться. А про те, що таке карієс і як корисно мати здорові, чисті зуби, реклама просвітить підростаюче покоління і без вашої участі.

Звичайно, не зовсім чесна реклама пригноблює: виявляється, щоб дитина була відмінником, спортсменом і просто красенем, потрібно вигодовувати її іменитими вітамінами, шоколадними батончиками - і всього-то лишень. А щоб добре вчився - купувати комп'ютери певної фірми.

Ми вже говорили, що реклама не так шкідлива, як здавалося б. Але вона не повинна бути найяскравішою в житті малюка. Намагайтеся зробити так, щоб реальна дійсність (наприклад, похід в зоопарк або на атракціон) здавалася яскравішою, ніж фантастичні сюжети з рекламних роликів. Доведіть, що домашній пиріг і розсипчасте пюре із зеленню набагато смачніші за хімічні замінники в яскравих обгортках. Потрібно навчити підростаючу людину реально дивитися на навколишній світ, пояснювати, що дядечки, які рекламують чіпси/батончики/забавки заробляють на цьому гроші. І ніколи не гарантують Щастя. Все-таки щастя не в тому, щоб мати модний конструктор, так?

До Вас в гості прийшли діти. Що з ними робити?

Маленька капризуля

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers