rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Що таке кишеньковий комп’ютер (КПК)?

Сьогодні, коли навіть вісімдесятирічні бабусі дефілюють по сквериках з мобільними телефонами, досить часто навіть обізнані з найновішими «заморочками» підлітки не знають про таку чудову річ, як кишеньковий персональний комп'ютер або КПК. І дуже часто доводиться відповідати на питання: «А що це таке у вас в руках?» Тим часом, мобільні комп'ютери майже так само революційно зручні, як і мобільні телефони - вони заслуговують уваги, інтересу, та і грошей теж. Отже, що таке кишеньковий комп'ютер і навіщо він потрібний.

КПК складається з тих же частин, що і його старший побратим настільний комп'ютер: у нім є процесор, пам'ять, звукова і відеосистема, екран, слоти розширення, за допомогою яких йому можна додати пам'яті або можливостей (але про це нижче), іноді клавіатура.

Правда, всі ці складові дуже компактні і тісно інтегровані, завдяки чому апарат важить 100-200 г і поміщається в нагрудній кишені сорочки або дамській сумочці. Недаремно, ці машинки називають надолонниками. Навіть книжки так званого «кишенькового» формату часто мають більші габарити!

 

Пам'ять КПК

І все-таки КПК сильно відрізняється від настільного комп'ютера або ноутбука. Перш за все, у нього відносно невеликий екран, як правило, немає зовнішньої клавіатури і мишки, тому взаємодія людини і надолонника організована інакше. Інша важлива відмінність - зазвичай у цієї машинки немає нічого схожого на вінчестер, тому об'єми інформації, що зберігається, відносно невеликі. Втім, і розмір програм істотно менший, ніж на настільних машинах. Основним сховищем є вбудована пам'ять (об'ємом від 2 до 124 Мб), а роль зовнішніх «дискет» виконують картки флеш-пам`яті. Із-за цієї відмінності КПК найчастіше використовують в парі з настільним ПК, кишеньковий комп'ютер використовується для того, щоб узяти з собою «в поле» найбільш потрібне.

Так, у кишенькових комп'ютерів і розміри багатьох файлів теж цілком «кишенькові». Наприклад, інсталяція офісного комплекту на ноутбук (Windows, Office, і тому подібне) зажадає від 300 Мб до 2 Гб вільного місця на жорсткому диску. У пам'яті кишенькового комп'ютера ті ж по функціональності додатку займуть 1-10 Мб. А середня красива кольорова гра - від 0.5-2 Мб. Різниця в об'ємі файлів з даними (документів і так далі) менш вражаюча, але економія все одно є. І лише найщільніші стислі файли (наприклад, музика Mp3) займають на КПК і великих машинах однаковий об'єм.

Крім того, практично все сучасні КПК уміють працювати із зовнішніми картками флеш-пам`яті. Ціни на ці картки останнім часом сильно впали, тому проблему браку пам'яті можна легко вирішити - прикупити додатковий модуль. На картках пам'яті дуже зручно тримати деякі не дуже часто використовувані програми, Mp3-музику, електронні книги.

 

КПК або ноутбук?

Досить часто можна почути, як кишеньковий комп'ютер порівнюють з ноутбуком. Незалежно від підсумків порівняння, це абсолютно неправильний підхід. Ноутбук і КПК призначені для абсолютно різних завдань, побудовані на різних принципах і лише доповнюють один одного, але ніяк не замінюють.

З ноутбуком працюють точно так, як і з настільним комп'ютером: включають, майже хвилину чекають завантаження Windows, виконують якусь тривалу (півгодини і більше) роботу, наприклад, редагування документів або проглядання відеофільмів, після чого так само неквапливо вимикають машину і ховають в сумку. З КПК - все інакше. Його дістають з кишені, включають і вимикають по сто разів на день. Адже це відбувається миттєво! Надолонник схожий на лампочку: клац - і він ввімкнувся. Клац! І він вимкнувся. При цьому вимикати його можна у будь-який момент, не піклуючись про збереження документів і «завершення роботи Windows».

Після чергового включення все на екрані опиниться абсолютно в тому ж стані, що і перед виключенням. Завдяки такій "блискавичній", кишеньковий комп'ютер давно і заслужено люблять як ідеальний записник і щоденник.

Інформація завжди в кишені, дістати доступ до неї можна за пару секунд. В наявності також зручна картотека і пошук. Власникові ноутбука така швидкість доступу до даних і не снилася - ноутбук спочатку треба дістати, потім пару хвилин включати... Втім, у випадку з адресною книгою почекати завантаження ще можна. А ось якщо ви забули потрібне слово в розмові з іноземцем, тільки словник, який включається блискавично і швидко шукає переклад, врятує вашу честь і дозволить не переривати нитку розмови. Пошук перекладу в ноутбуку є абсолютно неприйнятним рішенням - чекати потрібного слова декілька хвилин ніхто не буде.

Друга принципова відмінність ноутбука і КПК пов'язана з введенням інформації. Хоча КПК з вбудованою клавіатурою існують, їх не так багато, оскільки, стоячи в автобусі, наприклад, з клавіатурою особливо не розвернешся. З мишкою все ще складніше. Тому була придумана прекрасна заміна цій солодкій парочці, і це... екран! Він чутливий до доторку, по ньому можна водити спеціальною паличкою, яка називається стілус (правильніше «стіло», але так вже в нашій мові устоялося).

Цей інтерфейс гранично інтуїтивний. Хочеш натиснути кнопку на екрані - торкнися її стілусом! Для набору тексту на КПК застосовується так звана «віртуальна клавіатура» - її клавіші відображаються прямо на екрані, і текст запросто можна набирати, стосуючись їх стілусом.

Є і різні варіанти рукописного введення. Хочеш написати слово - напиши його від руки прямо на екрані або в спеціальній області введення (називається такий спосіб введення інформації граффіті)! Деякі системи розпізнають природне введення, деяким потрібно трохи допомогти, розділяючи букви або малюючи їх в спрощеному зображенні. Але все одно писати від руки ми звикли з дитинства.

Зрозуміло, деякі особи від руки писати успішно відівчилися - завдяки мишці з клавіатурою. Якраз матимете хорошу нагоду відновити старі знання.

Деякі виробники прагнуть обладнати кишенькові комп'ютери вбудованою клавіатурою. Зазвичай текст на ній набирають на вазі, двома великими пальцями рук - як правило, такі рішення «чудово продумані» з ергономічної точки зору. Втім, якщо вам вдається писати на мобільному по 200 sms у день - тоді з таким комп'ютером ви житимете душа в душу.

Сучасні КПК такі могутні, що їх цілком можна порівнювати по можливостях із звичайними комп'ютерами кінця дев'яностих. Процесори 400 Мгц, 64 Мб пам'яті, картки пам'яті (дискети) від 32 Мб до 6 Гб! Звучить солідно! Тому головним обмежувачем можливостей КПК все ж таки є невеликий екран. Його розширення сьогодні складає зазвичай 320х320 або 240х320 крапок, тому, наприклад, документи і веб-сторінки, що верстають для великого комп'ютера, доводиться якось спеціально обробляти, інакше їх вже дуже незручно проглядати.

Фільми і тривимірні ігри, зрозуміло, теж втрачають неабияку частину видовища. І зовсім смішно виглядає дизайнер або архітектор, що виконує свою складну роботу на цьому крихітному екранчику. (Втім, існує і кишеньковий варіант Autocad'a!:) Тому кожному - своє. Багато завдань краще виконувати на ноутбуку або стаціонарному комп'ютері, буде набагато зручніше. Але все таки у КПК є безліч інших областей застосування, для яких ці машинки феноменально зручні і деколи незамінні.

Навіщо ж потрібний КПК?

 

Щоденник

Люди, які зберігають свої записи, листи і адресну книгу виключно в MS Outlook, вельми ризикують. Якщо вимкнеться світло, або доведеться виїхати у справах, всі їх записи і довідники стануть недоступними. Саме тут стане украй корисний кишеньковий комп'ютер. Він завжди «має при собі» щоденник, що допускає введення періодичних справ, дозволяє їх переносити і редагувати, оповіщає про прийдешні зустрічі і справи звуковим сигналом.

Адресна книга має масу полів, розбита на категорії і дозволяє ефективно шукати інформацію - не тільки по імені, але і по фрагменту номера телефону, наприклад. Список справ зберігає завдання, що не мають конкретної дати виконання, ну а для заміток передбачені численні блокноти. Одні призначені для звичайного тексту, в інших можна робити малюнки прямо на екрані, а треті працюють навіть з голосовими замітками!

Але найцікавіше - інформація повністю синхронізується з настільним комп'ютером, тому, коли він під рукою, свої дані можна переглядати і редагувати за допомогою клавіатури і великого екрану, що ефективно при занесенні в пам'ять великих об'ємів інформації.

 

Електронна книга

Поки футурологи передбачають прийдешній бум «електронних книг», сотні тисяч власників КПК вже спокійно насолоджуються читанням цих самих книг. Будь-який текст, доступний на настільному комп'ютері, будь то книга, стаття, веб-сайт, можна скопіювати в пам'ять КПК і читати в будь-який зручний момент.

Закладки, швидкий пошук і багаті настройки «зовнішності» книг - все це забезпечить найбільш комфортні умови для читання. До того ж, в крихітний КПК без проблем можна залити цілу трилогію Толкієна (1.2 Мб в готовому вигляді) або повне зібрання творів Леніна (дещо більше), не обтяжуючи себе важкенними томами. Сучасні екрани дуже добре виглядають і в темряві, і на сонці (що якісно відрізняє їх від братів-ноутбуків). Високе розширення, відмінний контраст і яскравість, шрифти всіх видів і розмірів перетворюють читання на суцільне задоволення.

 

Словники

Ось де КПК немає рівних! Якщо в розмові забуто потрібне слово, жодне інше технічне рішення (чи то ноутбук, чи паперовий словник) не дозволяє розшукати забутий переклад протягом декількох секунд. Сучасні словарні системи дозволяють вам бути справжнім поліглотом - є лексичні бази для більшості популярних мов, зокрема вузькоспеціалізовані, по темах. Наприклад, такий монстр як Lingvo, є і у версії для КПК.

 

Редагування документів і таблиць

Зрозуміло, для кишенькових комп'ютерів дуже швидко були створені різноманітні офісні програми. Вони уміють запросто обмінюватися документами зі своїми настільними аналогами - скопіювати в КПК робочий документ з Word або Excel можна буквально за пару секунд в три-чотири клацання мишкою. На маленькому комп'ютері його можна редагувати або просто переглядати, при цьому зберігається форматування тексту, таблиці, і тому подібне

Звичайно, функціонал «кишенькових» аналогів Word або Excel не такий багатий, як в настільних версіях, але цілком достатній. У електронних таблицях чудово працюють багато формул і навіть будуються діаграми.

 

Музика і відео

Всі сучасні моделі КПК чудово справляються з відтворенням музики і відео. Вони декілька програють спеціалізованими Mp3-аудіоплєєрам по тривалості автономної роботи, але послухати у вільний час улюблені пісні годинку-другу цілком можна. Якість звуку гідна.

Що до відео, то тут все упирається в маленький екран. Якщо потрібно просто ознайомитися з фільмом, відеокліпом або подивитися теленовини в інтернет-трансляції, КПК цілком підійде. Але для справжнього задоволення, звичайно, знадобиться екран, як в кінотеатрі IMAX. Хоча для всіма коханої Масяні прокатає і дисплей КПК, адже на ньому вона виглядає і дуріє нічим не гірше, ніж по телевізору :)

До речі, про інтернет

Браузер, поштовий клієнт і «аська» вам гарантовані. Із-за маленького екрану і недостатньо відпрацьованих технологій не всі сайти відображаються повноцінно, але велика їх частина доступна і читана. Тому проглядати свіжі електронні газети можна, наприклад, по дорозі на роботу, в режимі он-лайн. Зрозуміло, для цього потрібний доступ в інтернет.

Для підключення до Інтернет є маса варіантів - починаючи від зв'язку через настільний комп'ютер і закінчуючи технологіями типу GPRS. Можна підключатися через традиційний модем, є спеціальні компактні мобільні рішення. Проте, найширше поширено і зручно у разі КПК підключення через мобільний телефон. Зв'язкою КПК-мобільник досягається дуже високий ступінь мобільності. Працювати із стільниковим телефоном можна по інфрачервоному порту, або, що набагато зручніше, по радіозв`язку Bluetooth.

Багато сучасних моделей кишенькових машинок підтримують протокол безпровідного зв'язку Bluetooth ("блакитний зуб"). Якщо турбуватися придбанням телефону, що уміє працювати з GPRS і оснащеного «блакитним зубом», то ви отримаєте один з найбільш якісних і комфортних способів мобільного доступу в Мережу. Завдяки стандарту Bluetooth, обидва пристрої - стільниковий і надолонник - зможуть без проблем працювати в парі, знаходячись на відстані десяти метрів. При цьому зовсім необов'язково, щоб пристрої були в прямій видимості, як це виходить у разі використання інфрачервоного порту.

Ще однією поширеною технологією підключення до локальної мережі є Wifi. Цей швидкісний і дешевий протокол безпровідного зв'язку найбільш поширений в США. Якщо ваша фірма вже залучилася до благ сучасної цивілізації у вигляді Wi-fi, то, сидячи в офісі, можна запросто підключитися до внутрішньої безпровідної мережі і до Інтернет. Це дешево і швидко.

(Закінчення - в наступному номері)

Джерело: hpc.ru

Комп’ютер і дитина: заходи безпеки

Що таке кишеньковий комп’ютер (КПК)?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers