rss
04/30/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спортивний майданчик \ Гірські лижі. Як правильно підібрати екіпірування?

Від редакції:

Хоч і не всюди зима прийшла за календарем, але в горах вона майже не спізнилася. Тож вершини кличуть затятих шанувальників! А ми підкажемо, як підібрати спорядження – щоб спуск донизу приніс задоволення, а не травми.

Підкорення гірських вершин вимагає не тільки чудової фізичної підготовки, а й наявності необхідного спорядження. Тільки правильно підібрані лижі, палиці, кріплення та черевики дозволять легко маневрувати на схилах, уникаючи помилок і падінь.

У виборі гірськолижного спорядження немає дрібниць. Неякісний шолом або неправильно підібрані черевики можуть не тільки зіпсувати настрій, але і створити загрозу вашому здоров’ю. Тому з купівлею поспішати не варто – краще завітати у кілька магазинів, ознайомитися з усім асортиментом, порадитися з професіоналами. Купувати спорядження варто лише тоді, коли є повна впевненість у тому, що воно ідеально вам підходить.

Власне, самі лижі – це лише мала частина спорядження, яке вам згодиться для катання. Також необхідно придбати палиці, черевики, кріплення. А ще – окуляри, шолом, наколінники, термобілизну, куртку, штани, рукавички. Додаткове екіпірування дозволить кататися максимально безпечно та комфортно. Кожна одиниця з цього списку вибирається відповідно до різних критеріїв.

Title 

Лижі

Головні критерії вибору лиж – це стиль катання і рівень професіоналізму. Орієнтуючись на ці показники, ви підбираєте геометрію, розмір і жорсткість гірських лиж.

Розмір

Лижі повинні бути меншими за зріст свого господаря на 10 см. Точніше можна визначити, орієнтуючись на вагу лижника. При вазі 47 кг необхідні лижі довжиною 145 см, від 48 до 52 кг – 150 см, 53-58 кг – 155 см, 59-65 кг – 160 см, 66-73 кг – 165 см, 74-82 кг – 170 см, більшій, ніж 83 кг – 175 см. Якщо вага прихильника крутих спусків перевищує 100 кг, рекомендується купувати лижі «у зріст». Якщо лижі занадто довгі, ними буде складніше керувати. Тим, хто лише вперше пробує себе у цьому зимовому відпочинку, рекомендовано вибирати лижі, нижчі за свій зріст не на 10, а на 20 см. Жінкам фахівці радять купувати лижі за формулою «зріст мінус 15 см».

Геометрія

Ширина лиж підбирається залежно від траси, на якій ви будете кататися. Якщо вона підготована, то можна зупинити вибір на виробах, «талія» яких менша, ніж 68 мм, якщо траса універсальна – від 70 до 80 мм, а якщо непідготована – 80 мм і вище.

Жорсткість

Лижникам спеціалісти радять купувати «м’які» лижі – вони підходять для катання на пухкому снігу і досить маневрені. Жорсткі варіанти більше підходять для професійних спортсменів і аматорів з великим досвідом. Щоб керувати такими лижами на поворотах, необхідно докласти чимало зусиль. Лижі середньої жорсткості варто вибрати новачкам з великою масою тіла.

Палиці

Існує думка, що матеріал та якість палиць – не найважливіші показники, як і ціна. Головне – це правильно підібрати їх за зростом. Для цього потрібно взяти їх у руки і поставити на підлогу. Якщо рука з передпліччям утворила прямий кут, то потрібно купити палиці на 5-10 см довші. Це необхідно для компенсації висоти лижі та підошви черевика. Ручка не повинна бути гладкою та слизькою. На бюджетних варіантах ремінці, зазвичай, не відстібаються. Їх краще зрізати, оскільки при падінні можна отримати травму кисті.

Черевики

У жодному випадку не можна купувати черевики з розрахунком на товсті вовняні шкарпетки – тільки на тонкі бавовняні або ж спеціальні, для гірськолижників. Вибирати черевики потрібно довго та неквапливо. Щоб зрозуміти, чи підходить конкретна пара, походіть у ній не менше, ніж 15 хвилин у магазині. Якщо з’явилося відчуття дискомфорту, варто приміряти інші моделі.

Черевик повинен сидіти щільно й добре фіксувати ногу. Тільки в цьому випадку ймовірність отримання травми – мінімальна, а катання принесе справжнє задоволення. Нога в черевику не повинна «їздити», а п’ята – відриватися від підошви більше, ніж на 5 мм. Найбезпечнішими є черевики зі степом і з чотирма кліпсами. Регулювання жорсткості «катання/ходьба» деякі спортсмени вважають корисним, інші ж вважають, що великої різниці в режимах немає.

У кожного виробника модельний ряд базується на однакових або схожих колодках. Тож, якщо одна модель конкретної фірми здається дуже незручною, то й інші приміряти немає сенсу. Новачки дуже часто роблять велику помилку: вони купують занадто м’які черевики. У них, звичайно, комфортно. Але в таких черевиках дуже складно керувати лижами. Початківцям варто купувати моделі не дуже м’які й не дуже жорсткі.

Кріплення

Кріплення найбільшою мірою відповідають за безпеку лижника.

Розрізняються за способом їх встановлення на лижі, а також за принципом роботи. Будь-яка модель підходить практично до всіх гірськолижних черевиків. Кріплення можуть монтуватися безпосередньо до лиж або встановлюватися на платформу. Для платформи з отворами краще підбирати кріплення тієї ж фірми – у цьому випадку монтаж забере лише кілька хвилин. Якщо платформа – без отворів, можна купувати будь-яке кріплення.

Будова – передній вузол, який відповідає при падіннях лижника за вивільнення носка черевика; антифрикційний вузол – елемент кріплення, який знижує тертя, що виникає між носком черевика й основою кріплення при боковому виході носка черевика з головки кріплення; п’ятка – задній вузол кріплення, що відповідає при падіннях лижника за вивільнення каблука черевика, гарантує безпеку при падіннях вперед; платформа – елемент з’єднання головки і п’ятки кріплення з лижами; скі-стопи – елемент кріплення, що забезпечує за допомогою гальмівних важелів зупинку лижі на схилі.

Регулювання кріплення включає встановлення зусилля спрацьовування (вивільнення черевика при падінні) та встановлення зусилля притискання черевика, ця опція відповідає за точність встановленого зусилля спрацювання при заданій ширині підошви черевика.

Це гірськолижне спорядження різниться за діапазоном навантажень. Досвідчені лижники вибирають кріплення з великим верхнім зусиллям. Чим більшою є вага лижника, тим вищим повинно бути верхнє зусилля. Новачкам треба налаштовувати зусилля менше, ніж власна вага, на 20 кг. Для лиж із «талією» більшою, ніж 70 мм, необхідно купувати кріплення з широкими скі-стопами.

Шолом

Існує безліч видів шоломів. Вони розрізняються за конструкцією, за наявністю забрала-візору, що заміняє традиційні окуляри, кольором та іншими параметрами. Для катання на гірських лижах цілком підходять і шоломи для сноуборду.

Основний критерій вибору – розмір. Шолом повинен сидіти щільно, але ніде не тиснути. Щоб упевнитися в тому, що він підібраний правильно, потрібно застібнути всі кріплення, активно потрясти головою з боку в бік.

Якщо шолом почав «вовтузитися» на голові, то варто підшукати модель меншого розміру. Деякі виробники пропонують шоломи з вбудованими динаміками. Але їх рекомендується купувати тільки досвідченим лижникам, та й то для катання на підготованих трасах, адже музика відволікає і заважає контролювати ситуацію.

Title 

Лижна маска

При виборі маски найголовніше, на що потрібно звернути увагу, – це оправа. Вона не повинна бути занадто жорсткою (великий ризик травмуватися при падінні) або ж занадто м’якою (може випасти скло). Окуляри повинні щільно прилягати до обличчя.

Що стосується кольору скла, то найпопулярніший – жовтий. Для катання в дуже ясні дні, коли яскраве сонце сліпить очі, підійдуть окуляри з темним або дзеркальним склом.

Другий варіант – трохи дорожчий через застосування спеціальних фільтрів.

Рукавиці

У магазинах можна знайти і гірськолижні рукавички, і рукавиці. В рукавицях трохи тепліше, але зручніші все ж рукавички з отворами для кожного пальця. Вони поділяються за призначенням на дві групи: для підготовлених трас і для екстремального катання. Широкий манжет запобігає потраплянню в рукавичку снігу при падіннях. Варто звернути увагу на моделі з карабіном: їх можна пристібати на рукави куртки під час відпочинку, щоб не загубити.

Ходити чи їздити?

Як засіб пересування на снігу людство придумало лижі ще в дохристиянську епоху, про що свідчать стародавні наскальні малюнки й етимологія назв північних скандинавських народів. Перші моделі були овальними і призначалися для ходьби на пухкому снігу, тобто, були снігоступами. Згодом з’явилися і лижі, що ковзають. Використовувалося таке спорядження для пересування не тільки на рівнинній, але і на гористій місцевості. Поступово оформилися різні техніки їзди, лижі вдосконалювалися аматорами та професійними спортсменами. І якщо раніше все обладнання було презентовано тільки лижами та довгими жердинами, то зараз ситуація – зовсім інша. З’явився спеціальний одяг, шоломи, наколінники й навіть устілки з підігрівом для максимально комфортного катання.

 

Фото: Pixabay

Джерело: «Віза. Валіза» https://viza-valiza.com/blog/girski-lizi-ak-pravilno-pidibrati-ekipiruvanna

Перший українець, який здолав Великий Гімалайський шлях, снайпер ДУК ПС Віталій Дячук: «Проходив перевал, де є повністю зруйноване землетрусом мертве село… ніби знову на Донбас потрапив»

Руслан Верін: «Азарт виявився сильнішим, ніж здоровий глузд»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers