rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Студентська палітра \ Як це: повернутись в Україну після навчання за кордоном

Від редакції:

Де б ти не вчився, пам’ятай: Батьківщина потребує твоїх знань і досвіду. Навіть якщо не відразу зрозуміло, де саме їх можна застосувати вдома.

Багато хто мріє про навчання за кордоном. Це цікавий досвід, нові знайомства і незабутні пригоди. Дехто залишається в іншій країні назавжди, декому там надто самотньо. Ми поговорили зі студентами, які повернулись в Україну із закордонних університетів.

Переваги

Якби з поверненням в Україну були одні проблеми, то ніхто б не повертався, правда? Вдома на тебе чекають близькі та друзі, рідна мова і звичне середовище. Досвід життя за кордоном можна круто використовувати! Наприклад, влаштуватися в міжнародну компанію чи працювати з іноземцями.

Дора, у 2019 повернулась із Колегіуму да Вінчі в Познані

«В Україні не відмовлять у роботі через те, що ти іммігрант. Після повернення стає легше дихати, вдома немає того тиску, що за кордоном – усе знайоме і рідне. Досвід життя в іншій країні стає твоєю суперсилою. Він допомагає краще порозумітися з людьми, швидше пристосуватись до нових умов чи влаштуватись на роботу в міжнародну компанію. Стає простіше, бо ти на своїй території».

Анастасія, у 2018 повернулась з Університету Мистецтв у Познані

«Вдома близькі та друзі, а після переїзду з’являється більше часу для них, бо бачитеся не лише на свята. Можна говорити рідною мовою, не шукати постійно потрібного слова і не боятись, що твого жарту не зрозуміють. Тут усе знайоме, своя атмосфера, друзі, знайомі люди, почуваєшся комфортно. А за кордон можна завжди поїхати в подорож».

Антон, у 2015 році повернувся з Університету Париж-Сакле

«Великою перевагою повернення додому є можливість частіше бачити близьких і друзів. А ще в Україні приємно нижчі ціни на їжу та напої, а коли ти студент – це суттєво. Тільки на цьому можна зекономити трохи коштів на подорожі або саморозвиток».

Недоліки

Повернення з навчання за кордоном може спричинити труднощі. Доведеться переїжджати і знову звикати до нових умов та середовища. Переклади, нострифікації дипломів та інша бюрократія доводитимуть до сказу. А ще знайдуться близькі та друзі, здивовані таким рішенням, тому питань на зразок «Чому ти сюди повернувся(-лася)?» на початках не уникнути. Які ще проблеми спіткали українців, що повернулися додому після навчання за кордоном?

Дора, у 2019 повернулась із Колегіуму да Вінчі в Познані

«В Україні мене спіткали проблеми з документами. Важко було вступити до нашого ЗВО з іноземним дипломом. Щоб перевестися з польського вишу, довелося нострифікувати диплом, а це займає пів року. Батькам було важко прийняти моє повернення, тому ми багато сварились. Для них Європа була чимось надзвичайним, а європейський диплом – квитком на директорську посаду. Проте все не так легко».

Анастасія, у 2018 повернулась з Університету Мистецтв у Познані

«Я вчилася в Польщі і там почувалася безпечніше. Могла вийти на вулицю вночі й не боятися; тут такого немає. Також в Україні нижчий рівень зарплат. Тому заробити щось і відкласти гроші трохи важче. За кордоном усім навколо було однаково, у що ти одягаєшся і який у тебе вигляд, була повна свобода самовираження».

Антон, у 2015 році повернувся з Університету Париж-Сакле

«Труднощі були через те, що в Україні не визнавали мого закордонного диплома магістра, а також мого кандидатського ступеня. Формально, згідно з чинним законодавством, це мало відбутися автоматично, але на практиці в мене вимагали перекладу дисертації і представлення його перед вченою комісією у вигляді доповіді. Комісії з моєї теми в Києві не було, лише у Харкові. Це мало відрізнялося від повторного захисту. Я витратив на це час і гроші».

Що робити?

Щоб уникнути труднощів і полегшити собі життя, варто планувати повернення додому заздалегідь. Підшукай місто, у якому буде комфортно жити і де зможеш знайти роботу своєї мрії. Ознайомся із цінами на житло, продукти і послуги, розплануй бюджет. Морально підготуйся до тяганини з документами, обговори всі можливі складнощі з юристом. Уникнути непорозумінь із близькими допоможуть відверті розмови. Поясни їм, чому ти так вирішив(-ла), розкажи про важливі для тебе речі, яких за кордоном не знайти. Пам’ятай, що ти в змозі подолати всі виклики. Бо всюди добре, та вдома найкраще.

Автор: Ірина Попсуй

Джерело: Studway (https://studway.com.ua/povernutis-v-ukrainu/)

Планування англійською

Чи варто йти на неоплачуване стажування?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers