rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Відверта розмова \ Людина-першокурсник: далеко від дому

Здається, що після вступу все, нарешті, визначиться, і тривога мине. Проте, це – тільки початок довгого шляху (звучить як тост). Проблеми чатуватимуть на кожному кроці, як монстри на супергероя. Втім, усе – не так складно: кожного монстра можна вколошкати, набравшись при цьому безцінних суперсил.

Майбутнім слухачам «Радіо Скорботи»

За дослідженнями Левенського католицького університету, в Бельгії 34,9% першокурсників у 2017 році відчували самотність, стрес через велике навантаження і мали симптоми депресії. Чому?

Друзі й кохані – далеко

Декому щастить вступити в університет з найкращим(-ою) другом/подругою, з яким(-ою) сиділи за однією партою одинадцять років. На жаль, це – рідкість. Більшість разом зі школою змушені покинути старих друзів, а дехто – навіть кохання свого життя. Тут самотньо не буде хіба Залізній Людині.

Що робити? Хоч би як банально це не звучало, відпустити. Дружба й стосунки, що пройдуть випробування відстанню, тільки зміцняться. Однак для цього не потрібно цілодобово писати листи чи снідати під відеодзвінки. Найголовніша людина у світі – це ти. Витрачай час на себе і нові знайомства. Ходи на круті заходи. Стань членом студентської організації або візьми участь у волонтерській програмі. Це допоможе знайти нових друзів і не лити сльози в какао холодними осінніми вечорами.

Нестерпні сусіди

Інколи із сусідами в гуртожитку не щастить. Потрібно приготуватися до такого повороту. Якщо люди навколо нагадують персонажа гри «Як дістати сусіда?», ревуть, як воли, і розкидають шкарпетки, це перетворює кімнату на камеру тортур.

Що робити? Говорити, бо часто проблеми полягають саме в комунікації. Якщо сусід(-ка) постійно бере твою улюблену чашку, а тебе це бісить, чому б не сказати йому/їй? Можливо, він/вона просто не замислюється над цим. Якщо в кімнаті – брудно, і прибираєш там тільки ти, то перестань. Складіть разом графік і робіть це по черзі. Зменшити шум у гуртожитку важко: залишається звикати до нього, зате вже через кілька місяців спатимеш, як немовля, навіть на рок-концерті. У цьому можуть допомогти медитації.

Невпевненість у собі

У школі була репутація, яка часто працювала замість тебе. В університеті вона ще «не відросла». На перших же заняттях викладачі дають зрозуміти, що до всіх студентів тут будуть однаково суворі умови. Тут тричі замислишся, перш ніж висловиш власну думку.

Що робити? Став запитання, якщо чогось не розумієш. Це не лише не виставить тебе дурним(-ою), а й покаже твою зацікавленість у предметі. Бери участь у дискусіях і будь активним(-ою). Інакше ж нудно!

Марта Приріз, психологиня-практикантка:

«Найпоширенішою проблемою є внутрішня адаптація. Виникає тривога, страх, нерозуміння, що робити із собою. Друга – пошук друзів. Третя – гонитва за можливостями, що її називають ефектом FOMO. Кожен хоче встигати все, робити проєкти, ходити на тусівки, боїться втратити результат, а від цього падає самооцінка. На початку року потрібно подумати, що ти можеш зробити, щоб легше переживати цей складний період. Склади список речей, які приносять радість, людей, яким можна зателефонувати. Від чого стає краще, які нові речі ти можеш зробити? Пам’ятай: це – нормально, що в тебе поганий настрій, тобі важко, є бажання відгородитися. Але ненормально, коли це не минає впродовж кількох місяців. Тоді треба замислитись над тим, щоб поговорити з психологом, друзями, батьками».

Ти – те, що ти їси

Згідно з чотирирічними дослідженнями Обернського університету в Алабамі, 70% людей набирають вагу протягом студентських років. Це пов’язано з нічними перекусами, харчуванням напівфабрикатами і відсутністю фізичних вправ.

Що робити? Починай слідкувати за своїм раціоном одразу після поселення в гуртожиток. Якщо немає змоги готувати часто, старайся хоча б мінімізувати вживання шкідливої їжі та напоїв.

Віта Іванків, сімейна лікарка, дієтологиня, засновниця школи здорового харчування в Івано-Франківську:

«Обов’язково снідай. Нехай це буде бутерброд, але якісний, з цілозернового чи житнього хліба, замість ковбаси – шматок твердого сиру, овочі. Чудовий і легкий у приготуванні сніданок – яєшня з овочами або домашній сир із фруктами та різні види зернових (пшенична каша, кукурудзяна, пшоняна, ячмінна, гречана). Перекусити можна фруктами та горіхами замість хот-дога, тому бери їх зі собою або забіжи в магазин між заняттями. Добре втамовують голод кефір чи йогурт без наповнювача. Якщо є можливість, біжи на обід у їдальню: зазвичай, там можна дешево й корисно поїсти суп і гарніри. Варто пам’ятати про овочі та салати на олії. Це – та енергія і сила, яка буде зміцнювати твій організм. Не забувай про воду. Твій шлунок та шкіра скажуть тобі «велике дякую». Моя любов до здорової їжі почалась саме на першому курсі медичного університету. Тоді мене вперше надурили в супермаркеті, продавши зіпсований продукт. Відтоді завжди читаю етикетки та дивлюсь на дату виготовлення».

Самоорганізовуйся

Пошук житла

Дехто не хоче або не може жити в гуртожитку. Тоді починаються довгі й виснажливі пошуки квартири. Проте, можна позбутися деяких пов’язаних із цим клопотів.

Що робити? Запитай поради у знайомих, які вчаться в тому самому місті. Монітор пропозиції на тематичних сайтах і в групах у «Фейсбуці». Починай пошуки заздалегідь. Якщо є змога, шукай варіанти неподалік від університету. Якщо можеш собі таке дозволити, то роби вибір з урахуванням виду з вікна на гарний захід сонця чи можливості вийти на дах.

Транспорт

Якщо ти їдеш навчатися далеко від дому, то дорога може забирати багато сил і коштів. Транспорт у місті – теж не мед.

Що робити? Розглянь усі можливі варіанти (потяг, автобуси, «BlaBlaCar») та вибери найзручніший для себе. Одразу після приїзду до нового міста вивчи дорогу в університет, щоб не загубитись у перший день і не почати навчальний рік із запізнення. Гуляй пішки: це допоможе скласти власні цікаві маршрути і зробить твої ноги стрункішими.

Тайм-менеджмент

Після одинадцятьох років у школі важко призвичаїтись до університетського розкладу. Заняття можуть розпочинатись щодня в різний час, траплятимуться «вікна» й незапланована підготовка до модуля вночі. Якщо не вмієш організовувати свій час, то можеш недосипати або пропускати дедлайни.

Що робити? Пиши список справ і розставляй їх за пріоритетами. Можеш завести планувальник або завантажити додаток на телефон. Наприклад, «Trello», «TickTick» чи просто «Календар Google». Завжди розплановуй час на відпочинок і хобі. Також варто пам’ятати про форс-мажорні ситуації.

«Фінанси співають романси»

Більшість першокурсників уперше починають розпоряджатись власними коштами, і багатьом це вдається не одразу. Є велика спокуса витратити половину стипендії на День студента чи на розваги з друзями.

Що робити? Слідкуй за доходами й видатками, записуй їх. Можеш використовувати для цього зошит або один з корисних додатків для смартфона. Наприклад, «AndroMoney» або «Monefy». Не ходи за продуктами на голодний шлунок, бо є ризик купити більше, ніж потрібно. Не дай увести себе в оману знижкам: якщо не планував(-ала), не купуй навіть на 50% дешевше.

Євген Бондаренко, громадський діяч:

«Самоорганізація – доволі розмите поняття, і кожен його трактує по-різному. Хочу поділитись однією вправою, яка допоможе бути більш ефективними та продуктивними. Для початку перевіримо свій фізичний стан. Наше тіло звикає до типових дій, тому важливо постійно розвивати силу, витримку та зменшувати рівень виснаженості. Як? Проаналізуй власний день та постарайся виокремити дії, після яких маєш більше енергії, після яких сила в організмі накопичується. Бігаючи зранку, маєш більше сил та більше встигаєш, ніж коли просипаєш будильник. Книжка на ніч зумовлює легше прокидання, ніж перегляди сторіс в інстаграмі. Досліджуй себе.

Розвивай емоційний інтелект. Почни усвідомлювати, про що ти думаєш протягом дня та на що звертаєш увагу. Є думки, які нас надихають та розвивають. Після них ми маємо сплеск енергії та готові до дій. Бувають думки, які руйнують нас, деморалізують. Як і в першій пораді, знаходь та розвивай ті думки, які зміцнюють та заряджають, змінюй підхід до тих, які виснажують. Ти сам(-а) контролюєш свій емоційний інтелект! Важливими є соціальні середовища, які формують нас. Над власним середовищем треба працювати. Знайомся з людьми, з якими розвиватимешся, які будуть готові йти на авантюри. Наприклад, уже на першому курсі прописувати модель спільного бізнесу чи наукового проєкту. Шукай семінари у різних сферах неформальної освіти. Долучайся до громадських організацій. Спробуй себе у різних соціальних ролях та сферах, шукаючи ту, яка розвиватиме.

Ну, і трохи для душі: звертай увагу на особисті захоплення. Прогулянки лісом, танці, музика, світанки, хендмейд – вони будуть наповнювати тебе та збагачувати. Знаходь на них час. Вони будуть розвантажувати та наповнювати енергією. Планування дня, ефективність та самореалізація покращаться.

Використовуй навчальний заклад як простір можливостей та лови моменти для самореалізації. Як казав Скрябін: «Зроби порядок у своїй голові». І вйо до зростань!».

Вирушаємо за кордон

Ті, хто вибрав закордонну освіту, можуть зіштовхнутися не лише з обіцяною якістю, але й з не менш «зубастими», ніж вітчизняні, монстрами проблем.

Мовний бар’єр

Іноді хорошого знання мови не вистачає, щоб перебороти в собі страх помилок і почати спілкуватися з одногрупниками. Те саме відбувається на заняттях.

Що робити? Розслабитись. Як казав мій друг американець: «Спокійно, твоя англійська – у сто разів краща за мою українську!». Головне – вчасно знайти компанію, щоб тренувати мову в неформальній атмосфері.

Нова валюта

Постійно перераховувати в голові, скільки б це коштувало в гривнях, утомлює.

Що робити? Забути про це. Вчися розраховувати кошти на місяць одразу в місцевій валюті. Тоді ти вбережеш багато нервів від усвідомлення того, що інколи п’єш каву за 120 гривень.

Автор: Ірина Попсуй

Джерело: «Studway»
(https://studway.com.ua/pershokursnik/)

Ірена Карпа: «Мій ідеальний маршрут – це природа, фізичний челендж, гори і тісне співжиття з культурами, які зникають»

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер: «Потрібно стати найкращим у тому, чим вирішили займатися»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers