rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спортивний майданчик \ Як самостійно підібрати гірський велосипед за статурою? Поради професіоналів

Від редакції:

Літо і велосипед - майже синоніми. Але якщо ви хочете сягнути вищого рівня - і вирватися на велосипеді в гори, доведеться докласти зусиль для того, щоб підібрати собі саме такого двохколісного друга, який вам пасуватиме ідеально.

 

Ви плануєте придбати або зібрати велосипед своєї мрії на літньо-осінній сезон. Але... як підібрати правильний розмір? Висоту? Підсідельний штир? Ми спробуємо відповісти на всі запитання, стосовно розміру велосипеда, які виникають під час його купівлі.

  Title

Зазвичай, консультанти у веломагазинах допомагають підібрати відповідний розмір рами. Також ви можете самостійно глянути «ростовку» на сайті або в каталозі виробника велосипеда. Нижче подана таблиця, яку можна знайти самостійно. У ній зазначені тільки зріст людини, але не врахована специфіка тіла людини, довжина тулуба, ніг та ін. З цього моменту якраз і потрібне розуміння, як вибрати відповідний велосипед саме вам, а не людині зі зростом, наприклад, 173 см. Отож, вибір велосипеда цілком залежить від вас.

Деякі представники велоіндустрії пропонують послугу: вам підберуть велосипед за всіма параметрами за окрему плату. Але, по суті, ви можете зробити це самостійно, для цього потрібен лише помічник, який буде притримувати велосипед, допоки обидві ваші ноги стоять на педалях і ви проводите заміри.

Тому перш ніж ви розрахуєтесь за велосипед, гляньмо перелік аспектів, на які вам варто одразу звернути увагу. До того ж, частково деталі велосипеда можна змінювати. Можна підібрати буквально кілька деталей, і «велик» буде як спецзамовлення під вашу статуру.

Розмір рами: № 1 у списку найважливіших речей велосипеда

 

Насамперед, підбирають розмір рами велосипеда. Це можна зробити за таблицею, але якщо ви вагаєтеся між двома розмірами, то варто подумати, на якому рельєфі ви плануєте кататися. Якщо на грубому і на високій швидкості, то рекомендовано вибрати трохи менший розмір рами, адже її простіше контролювати в екстремальній ситуації. Попросіть у магазині ближче подивитися на велосипед такого розміру. Сядьте на нього і протестуйте на ходу. Рідко, але трапляються випадки, коли з якихось причини на велосипеді не дають проїхатись. Тоді варто бути готовими просто сісти на велосипед і покрутити педалі назад, щоби приблизно зрозуміти, зручно вам чи ні.

Title

 

На цьому етапі ви можете відчувати себе більш чи менш комфортно: ви не повинні занадто витягуватись, тримаючись за кермо, але і не бути обмеженими у рухах. Коли ви злізаєте зі сідла, стопа повинна повністю діставати до підлоги, при цьому між рамою і промежиною має залишатися приблизно 10 см, про всяк випадок.

Title  Title

 

На додаток можна абсолютно самостійно, без урахування зросту, визначити розмір рами, яка вам підійде. Для цього є спеціальна формула, якою ми зараз з вами поділимося і про яку мало хто знає.

Отже, для початку візьміть метр і заміряйте довжину ноги за внутрішнім швом (при цьому стопи мають стояти на ширині 15 см одна від одної). Отримане число помножте на 0,67 (коефіцієнт) і відніміть 12 (см). Наприклад, для людини, в котрої довжина ноги за внутрішнім швом дорівнює 84 см, потрібна рама розміром 44,28 см. Така рама у дюймах дорівнює розміру 17,5.

Ширина керма

 

Іноді специфіка будови тіла і стиль їзди вимагають заміни керма на ширше. Так, співвідносно до розширення керма, збільшується й рівень контролю велосипеда на поворотах, що оптимально для складного рельєфу. Також за рахунок того, що руки розташовані на широкій відстані, ви тягнетесь вперед, а груди більше відкриваються, що полегшує дихання. Це особливо актуально, коли ви їдете під гору. Тішить, що в багатьох веломагазинах є можливість замінити кермо на ширше, якщо це необхідно.

Title Title

 

Вибравши зручну ширину керма, варто звернути увагу на позицію розміщення шифтерів перемикання передач і ручок гальм. Вони повинні бути розміщені так, щоб зап'ястя сильно не вигиналися і було зручно при оперативному перемиканні або гальмуванні. Рекомендують, щоб між пасивною позицією рук, коли просто котитесь, тримаючись за кермо, й активною було не більше, ніж 15 градусів. Адже чим більший кут, тим більший ризик вчасно не зреагувати і покалічитися.

Довжина виносу

 

Велосипедисти з непропорційним співвідношенням довжини ніг і торсу можуть також підібрати собі винос з довжиною для комфортного сідання. Довший винос витягує вперед, у результаті контроль і управління кермом на поворотах стають ще м'якшими.

Title  Title

 

Коротший винос, навпаки, вирівнює спину велосипедиста, і його торс перебуває ближче до центру велосипеда.

При цьому в ідеалі руки велосипедиста повинні бути трохи зігнуті у ліктях, що дозволяє на нерівній дорозі зменшити тремтіння торса. Отже, правильно підібраний винос додає впевненості у позиції торса і прибирає надмірний тиск на зап'ястя. Більшість XC (x cross country) виносів за довжиною розташовані у діапазоні від 70 мм до 130 мм. Виноси AM (all mountain) і DH (downhill) коротші - 25-55 мм +.

Висота підсідельного штиря і розташування сідла

 

Раму ми вже підібрали, тепер треба налаштовувати висоту і розташування сидіння (хлопців, які катаються на DH, FR (free ride) не стосується). Для початку сідло має бути паралельним до землі, а лінія від підсідельного штиря проходити строго посередині сидіння. Тепер сядьте на велосипед так, щоб ви могли перебувати в позиції, ніби ви їдете, і ваші ноги розташовані на педалях. При цьому, щоб одна стопа на педалі показувала на 6-у годину за годинниковою стрілкою. У цій позиції нога в коліні повинна бути трохи зігнутою, вона не повинна повністю випростатися.

Title  Title

 

Як точку відліку ви можете використовувати таку формулу: пам'ятаєте, ми міряли довжину ноги за внутрішнім швом, щоб підібрати розмір рами? Візьміть це число і помножте його на 0,883. У результаті, ви отримаєте приблизну відстань від педалі у нижній позиції до сідла.

Цю відстань можна коригувати на пів сантиметра вище або нижче, залежно від ваших відчуттів. Наприклад, якщо ви ще не дуже впевнено почуваєтеся на велосипеді, то варто трохи опустити сідло. Відповідно, чим впевненіше, тим вище. Але при цьому не забуваймо, що нога має мати невеликий вигин у коліні в нижній позиції педалі.

Підібравши висоту, тепер можна налаштувати сідло з огляду його розташування «вперед-назад». Для цього сядьте на велосипед, поставте ноги на педалі, а педалі - паралельно до підлоги, тобто, щоб вони, як стрілки годинника, показували 3-ю і 9-у години. У цій позиції візьміть нитку з тягарцем на кінці або метр і прикладіть до кісточки на коліні, яка помітно виступає. Внизу пряма має проходити через центр осі педалі. Якщо ж вона проходить не там, то сідло треба зрушити відповідно проти того напрямку, куди випирає вантаж. Якщо вантаж - попереду осі педалі, то сідло треба посунути назад.

 

Title
 

 

Висота керма

 

Вам може здатися, що ваше кермо - занадто високе або, навпаки, занизьке, можливо, справді так і є? Знайте, що, регулюючи висоту, ви можете досягти:

- зручного кута нахилу спини, залежно від рівня вашої гнучкості;

- природної позиції для шиї, не витягуючи її.

Для досягнення комфортної висоти є кілька варіантів. Для початку зверніть увагу на місце, де винос сходиться зі штоком. Якщо ви там бачите декілька проставочних кілець - чудово! Ви можете регулювати висоту керма, додаючи або прибираючи кільця.

Довжина шатуна

 

Якщо вас не влаштовує довжина шатуна, його теж можна замінити. Більшість виробників пропонують шатуни для гірських велосипедів довжиною від 165 мм до 180 мм з позиціями на кожних 5 мм. Необхідна висота шатуна залежить від зросту велосипедиста та довжини внутрішнього шва ноги. Наприклад, для людей зі зростом 152-165 см підійде шатун довжиною 165-170 мм. Для людей зі зростом 165-178 см - 175 мм, і для 178 см + підійде шатун 175 мм +. Але якщо у вас порівняно короткі ноги, то і шатуни краще ставити менші. Прихильникам божевільного каденсу теж краще підібрати коротші шатуни.

Елементи комфорту

 

У цьому розділі ми розглянемо деталі, які роблять велосипед ще більш індивідуальним. Це - ті три точки, де велосипедист доторкається до велосипеда: кермо, точніше, гріпси, сідло та педалі.

Гріпси на кермо

 

Для початку з'ясуємо, які є види гріпсів. Їх - два. Перший - це lock-on, який можна легко натягнути на кермо, прикрутивши, і так само легко зняти. До того ж, гріпси lock-on набирають популярності. А другий вид - це стандартні гріпси, які просто натягують на кермо, де вони тримаються за рахунок тертя гуми і керма. Яка різниця між ними? Різниця - у вартості: гріпси lock-on трохи дорожчі. І гріпси lock-on не сповзають, а це - безпечно і комфортно, адже вони прикручуються до керма шестигранником.

Також додамо, що є і підвид гріпсів lock-on - це рельєфні гріпси, які вибирають для зручності або на кастомні велосипеди.

Загалом, гріпси на гірський велосипед сьогодні можна знайти в усіх спеціалізованих спортивних магазинах. Але коли ви вибираєте, варто звертати увагу на такі моменти: як ви катаєтеся? Годинами не злазите з велосипеда і катаєтеся доволі швидко, тому вам потрібні надійні і дорожчі lock-on? Чи можна взяти простіший та дешевший варіант для нечастих поїздок?

Педалі та контакти

 

Title
 

 

Правильне встановлення контактних педалей - це друга умова правильного налаштування велосипеда під себе. Адже неправильне налаштування може пошкодити коліна і педалі. В ідеалі кріплення контакту на взутті має стояти так, щоб над віссю педалі була подушечка стопи. Адже під час набирання обертів каденсу навантаження має бути акцентовано саме на цій частині стопи.

Щоб побачити позицію стопи і педалі в анфас, використовуйте дзеркало. Так роблять для того, щоб зрозуміти, як стоїть ваша нога стосовно передньої зірочки. Правильно, коли стопа і нога стоять паралельно до зірочки. Таке навантаження на коліно є оптимальним, і вивільнити ногу від контакту буде значно простіше.

Варто додати, що зараз педалі мають механізм, який можна регулювати за жорсткістю, тобто спочатку, допоки ви звикаєте до контактів, можна поставити м'якший контакт, щоб було простіше відчіплятися.

Title  Title

 

Title

 

Сідло

 

Вибір сидіння для гірського велосипеда залежить від декількох аспектів. По-перше, багато що залежить від стилю вашої їзди: на швидкість чи тривалі заїзди, даунхіл або ін. Чи потрібне вам додаткове обшивання сидіння, якщо це сідло просто вбиває вас?

По-друге, важлива ширина сидіння. Якщо коротко, то тазові кістки повинні збігатися за шириною з найширшою частиною сидіння. Тобто, якщо на сідлі ви не відчуваєте дискомфорту, то, ймовірно, це - ваша ширина.

 

Джерело: «Veliкi.ua»

 

Чемпіон України з тайського боксу, снайпер Віктор Торкотюк: «Коли ми стояли за 400 м від окупантів – я все одно тренувався, і вони це бачили»

Володимир Тарасюк, український школяр, який врятував у горах Непалу новозеландського альпініста: «Через бурю наш штурм тривав понад 13 годин»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers