rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спортивний майданчик \ Сноубординг для початківців: що потрібно знати, що купити і як підготуватися?

Бракує екстріму? Мрієте про захоплюючі зимові пригоди? Тоді, можливо, саме час спробувати себе у сноубордингу. Втім, цей вид спорту вимагає тренувань - аби уникнути прикрих і несподіваних наслідків.

 

Залишилося мало людей, кому незнайоме таке слово, як «сноубординг». Сноубординг - це різновид зимового спорту. Суть його полягає у швидкісному спуску засніженими схилами на спеціальній сноубординговій дошці, яка є, по суті, однією великою широкою лижею. Не так давно цей вид спорту додали у програму Олімпійських ігор, тому його можна назвати молодим. Люблять його також більше молоді тілом і духом люди, з екстремальними вподобаннями. Адже, опанувавши мистецтво катання на дошці, можна видавати такі піруети, що дух захоплює. На сучасних курортах пропорції лижників та сноубордистів - уже приблизно 50 на 50, тоді як спочатку, при появі цього напряму, не всі його зрозуміли і сприйняли, а тих, хто катався на дошках, довго обмежували у правах, наприклад, не пускали на витяги і гірські траси.

Отже, ви загорілися бажанням навчитися кататися на сноуборді. Бажання бажанням, але що для цього потрібно ще? Одного тільки сноуборда явно недостатньо для повноцінного катання. Увагу треба приділити не тільки вибору дошки, але також і зручному та захисному одягу, спеціальним кріпленням, і, головне, - взуттю.

Не варто одразу купувати перший-ліпший сноуборд. Добрі фахівці радять придивитися, чим користуються умілі сноубордисти, можна навіть попросити у них поради. Загалом, підійдіть до процесу купівлі з усією серйозністю, від цього залежить не тільки якість вашого катання, але і безпека. При виборі свого сноуборда попередньо потрібно визначитися, яким стилем ви хочете кататися.

Їх - декілька:

Фрістайл - з усіх стилів є найбільш видовищним. Підходить для прихильників різних трюків. Дошки для цього стилю йдуть з маркуванням FS. Вони - дуже легкі та гнучкі, коротші від інших сноубордів приблизно на 10 см, симетричні.

Фрірайд - сенс полягає у навчанні власне катання. Цей стиль - найбільш популярний. Дошки позначаються буквами FR. Зазвичай, вони - довгі і симетричні.

Рейсінг (швидкісний спуск) - цей стиль - для тих, хто надає перевагу швидкості. Не для початківців-сноубордистів. Напис на сноубордах - Race Carve. Дошки - жорсткі і вузькі, мають пряму строгу форму й обрізану п'яту, що дає більший контроль на високій швидкості.

Після того, коли ви визначитеся зі стилем катання, можете приступати до вибору сноуборда. Тут потрібно керуватися декількома параметрами, залежно від вибраного стилю. Наприклад, такими критеріями, як довжина і ширина, форма і конструкція, жорсткість і матеріал, використаний при виготовленні дошки.

Ціна сноубордів варіюється від 250 до 700 доларів, залежно від складності виготовлення і матеріалів. Якщо ви зважитеся купити дошку, що була у вжитку, то обов'язково ретельно її огляньте: не повинно бути жодних бульбашок, порізів, подряпин, порушень цілісності окантовки, слідів від клею, надломів.

Кріплення і черевики для сноуборду - які краще?

 

Після того, коли сноуборд уже вибрано, можна приступити до підбору наступних, не менш важливих деталей - кріплень і черевиків.

Якість кріплень має бути на вищому рівні. Це стосується зручності застібок в користуванні, ергономічності платформи, достатньої висоти і стійкості задників.

При виборі черевиків враховуйте їхню зручність і практичність. Для слалому краще вибирати жорсткі черевики. Нога в них сидить міцно. Для інших стилів можна вибрати м'якші. Важливо, щоб черевик надійно фіксував п'ятку, одягався і знімався однаково просто і легко. Не варто брати взуття «на виріст». Краще нога нехай буде впритиск, щоб черевик щільно її затискав, через кілька днів експлуатації черевики трохи подадуться.

Куртки, костюми, штани для сноубордистів

 

Тут важливо дотримуватися принципу багатошаровості.

Перший шар - якісна термобілизна, яка запобігає охолодженню організму, вбираючи піт. Забезпечує хороший захист. Повторює всі рухи тіла і має чудове вологовідведення. Бажано, щоб була блискавка на талії, яка дозволить без проблем відвідати туалет.

Другий шар - утеплювач. Зазвичай, для цього використовують пайти і штани. Найкраще підходять флісові. Дуже важливо, щоб одяг не сковував рухи тіла, тобто, підбирайте конкретно під себе, щоб вам було комфортніше і тепліше. Не використовуйте светри як другий шар!

Третій шар - куртка, штани або готовий комбінезон з мембранної тканини. Її роль полягає у непропусканні вологи всередину і швидкому випаровуванні зовні. Штани повинні бути широкими, як для чоловіків, так і для жінок та дітей. Куртку вибирайте зі шнурівками, стяжками, щоб, у разі чого, можна було в процесі експлуатації підлаштувати під себе рукави, капюшон, нижню частину. І для штанів, і для куртки важливим є захист від потрапляння снігу всередину і наявність отворів для вентиляції. Від цих речей залежатиме зручність катання.

Необхідні аксесуари для катання на сноуборді

 

Рукавиці з одним або п'ятьома пальцями - більше жодних принципових вимог немає. Комусь тепліше в рукавицях з одним пальцем, а комусь важливіша зручність - тоді варто шукати рукавички з п'ятьма пальцями. Бажано вибирати з утепленими манжетами і спеціальними вставками для захисту кистей рук від переломів.

Шапку можете вибрати абсолютно будь-яку. Головне, щоб вона не закривала огляд і добре захищала від продування вітром. Не купуйте 100-відсоткову вовняну шапку. Вона дуже швидко втратить форму.

Шкарпетки - також, як і всі шари одягу, повинні мати підвищену терморегуляцію. Їх висота повинна збігатися з висотою черевиків.

Маска (захисні окуляри) - без цього аксесуара навіть не починайте кататися. Маска захищає очі від снігу, вітру та яскравого сонця. Добре, якщо є можливість придбати маску зі змінними лінзами. Тоді захист очей буде більш ефективним, оскільки лінзи одного кольору захищають від одних погодних явищ, інші - від інших.

Шолом - згодиться у тому випадку, якщо ви плануєте зайнятися не простим, а екстремальним сноубордингом.

Поради для початківців-сноубордистів

 

Не варто пробувати самостійно навчитися, тільки даремно мордуватиметеся цілий день. Не втрачайте час, найміть грамотного інструктора!

Не купуйте дешеве спорядження. Якщо для вас ризиковано витрачатися на дорогу якісну амуніцію, то краще брати спорядження у прокат. Цей сервіс дуже добре розвинений.

Для початківців найкраще підійде м'яка дошка, адже жорстка - для досвідчених спортсменів. Із черевиками - все навпаки.

При купівлі спорядження не покладайтеся на свої знання, скористайтеся послугами продавця-консультанта. Особливо обережно треба вибирати кріплення.

Перед тим як вирушити до гірських схилів, подбайте про те, чим ви будете харчуватися. Сноубординг вимагає великих витрат енергії, отже, відчуття голоду швидко дасть про себе знати. Не варто закуповуватися фастфудом, від нього сил не додасться, а, швидше, з'явиться тяжкість у шлунку, що не сприятиме бадьорому настрою. Найкраще взяти у дорогу протеїнові батончики або горіхи. Вони не тільки вгамують голод, але і додадуть енергії вашому організму. Не забудьте і термос із зеленим чаєм, який підбадьорить і зігріє вас.

Фото «Pixabay»

Джерело: «оwoman»

Як навчитися кататися на сноуборді

Похід в гори: вони повинні були вижити

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers