rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Апгрейд університету своїми силами

Від редакції:

Активна громадянська позиція - загалом необхідна річ. На наявність цього пункту у резюме звертають увагу і вузи, і громадські організації, і роботодавці.  Як почати розвиватися в цьому напрямку? Наведемо кілька порад.

Розповідаємо, як втілити круті ідеї у власному виші, і так, щоб адміністрація була тільки рада.

Запроси лектора

Найпростіше - запросити крутого лектора, щоб він провів одну або декілька пар. Домовся про лекцію з фахівцем, який має що розповісти. Тобі варто подумати, що б ти хотів від нього почути (можливо, навіть запропонуєш тему й сформулюєш ключові запитання). Далі ти можеш звернутися з цією ідеєю до одного з викладачів, якщо тема лекції збігається з його курсом. Імовірно, тобі вдасться домовитися про її проведення в межах навчального курсу. Як викладач не погодився, то можна звернутися до декана чи його заступника. Але навіть коли відмовилися всі троє, то можеш провести цю лекцію як позанавчальний захід.

Проведи захід

Є декілька варіантів, як провести захід у стінах університету. По-перше, ти можеш звернутися до органу студентського самоврядування. У кожному виші він зветься по-своєму: десь це колегія, десь - студентська рада чи братство. Вони бувають загальноуніверситетські й факультетські, але всі можуть допомогти з організацією. Зазвичай через них можна домовитись про аудиторію та необхідне обладнання, а також проінформувати студентів про подію.

У деяких університетах є профбюро. Це організація при факультеті чи університеті, яка займається культурно-розважальними заходами. Її члени можуть долучитися до роботи, допоможуть тобі з піаром події, пошуком приміщення, узгодженням з адміністрацією. Інколи вони можуть надати навіть матеріальну допомогу.

Окрім цього, ти можеш звернутися до своєї кафедри чи деканату, якщо вони займаються цими питаннями. Навіть якщо вони не допомагають в організації заходів, ти можеш спитати в них, куди тобі краще звернутися за допомогою.

Наприклад, в УКУ є декілька способів організувати подію: узгодити з кафедрою; піти у відділ рекрутингу та студентської кар'єри (вони підтримують ініціативи студентів); або звернутись до Уряду студентів.

Підготуй документи

У деяких вишах це обов'язкова вимога для здійснення заходу. Організатори повинні подати документ до адміністрації з проханням погодити проведення події. У різних вишах цей документ по-різному зветься й оформлюється. Наприклад, у КНУ та НаУКМА це подання, у КПІ - службова записка, у Львівській політехніці - клопотання. А в Житомирському державному університеті потрібно отримати дозвіл декана.

У НаУКМА подання має містити дату, тривалість, місце й мету заходу, орієнтовну кількість учасників та очікуваний результат для вишу. Також там повинна бути інформація про організаторів: імена й прізвища, спеціальність і рік навчання, обов'язки та контакти.

У КПІ імені Ігоря Сікорського службова записка потрібна не завжди: усе залежить від масштабу заходу. Якщо це лекція на факультеті, то потрібно вказати назву події, організатора, час проведення та аудиторію. А якщо це подія в арт-просторі університету, то досить усної домовленості.

Найвірогідніше, тобі треба буде зібрати підписи, але чиї саме, залежить від вишу. Зазвичай підписати мають організатори, представник(и) адміністрації, а також певних відділів університету, які відповідальні за аудиторії й техніку. До того ж, часто потрібно отримати підпис представника або голови органу студентського самоврядування. До речі, саме в них можна дізнатися, з ким тобі узгоджувати подію у твоєму навчальному закладі.

Розфарбуй стіни!

Це не той захід, який студенти проводять найчастіше, але навіть таке тобі під силу. Варто погодити з адміністрацією - деканом університету чи комендантом корпусу. А щоб було більше шансів отримати схвальне рішення, продумай концепцію майбутнього малюнка. Важливо, щоб він прикрашав інтер'єр, можливо, був пов'язаний із темою навчання.

Утім, ти можеш використати стіни інакше: організувати в коридорі чи аудиторії виставку плакатів або фотографій. Для цього тобі так само треба буде погодити це з адміністрацією (кафедрою, деканом, ректором чи кимось іще). Голова Студпарламенту історичного факультету КНУ ім. Шевченка Олексій Руденко ділиться досвідом: «Коли ми клеїли плакати від Інституту національної пам'яті до Дня захисника України, то комендант нас насварила та наказала їх зняти. Ми її не послухали, але частину плакатів згодом зняли без нашого відома».

Або лавку. Або якийсь декоративний елемент у внутрішньому дворику. Загалом тут така сама процедура: звертаєшся до адміністрації, профкому, студради чи керівництва факультету.

Олексій Руденко коментує: «Усе залежить від того, де саме студент захоче поставити новий предмет. Якщо біля гуртожитку, то варто звертатися до Студради студмістечка. Якщо біля корпусу, то це залежить від особливостей кожного з корпусів».

Зазвичай узгодженням займається саме ректорат, але можливо, тобі доведеться подати звернення від імені якоїсь студентської організації. Інколи рішення приймає господарський відділ факультету чи університету.

Інші заходи

Наприклад, ти студент, але хочеш провести захід від громадської молодіжної організації, яка не має прямого стосунку до твого університету. Скоріш за все, процедура узгодження буде така сама, як і для подій від імені організації з твого вишу. А навіть якщо ні, то більшість університетів дозволяє за певні суми орендувати приміщення для подій, тож у будь-якому разі ти матимеш змогу провести захід.

Автор: Ірина Ладика

Джерело: «Студвей»

 

 

Враження від «Work&Travel»: Аляска – дикий край із вільними людьми

Стипендіальні програми у США

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers