rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Найпоширеніші способи обману при працевлаштуванні

Відомо, що розраховувати у цьому світі краще тільки на себе (і то не завжди). А у моментах, коли ставиш себе у залежність від інших, як правило, чомусь завжди чи майже завжди «пролітаєш». Навіть коли платиш гроші за те, щоб тебе не дурили.

Вирішили звернутися до агентства з працевлаштування? Ну то ми розповімо вам, як легко, щиро дивлячись вам у вічі, вас можуть надурити. З іншого боку, можуть і не надурити. Але це вже від вас не залежить. Адже ви поставили себе у залежність від них.

Проблема співпраці з агентствами з працевлаштування полягає в тому, що, навіть зробивши передоплату, ви не можете проконтролювати виконання вашого замовлення, а часом і не наважуєтесь подати в суд за порушення договірних зобов'язань.

Найпростіший спосіб шахрайства з боку агентства такий: агентство одержало від вас гроші і спокійно забуло про ваше існування. Таке нехай рідко, але трапляється. Коли ви дзвоните і вимагаєте виконання взятих зобов'язань (якщо на той час адреса агентства залишилася колишньою), вам говорять загальні фрази типу "шукаємо", "от-от буде", "післязавтра"... список можете продовжити самі.

Складніший варіант: агентство вам дзвонить і дає адреси та телефони тих або інших "роботодавців". Прийшовши на співбесіду, ви дізнаєтесь, що одна вакансія закрита місяць тому, друга знаходиться в місті Загогулівка, переїзд у яке ніяк не входить у ваші плани, а третьої ніколи не існувало. Якщо відбулося таке, це значить, що "кадровики" просто понасмикували вакансій зі старих газет як прийдеться. Їхньою метою при цьому була не допомога вам, а створення ілюзії, що вони роблять свою справу.

Тепер про шахрайство на рівні "вищого пілотажу". Вам дзвонить працівник служби персоналу якої-небудь фірми (часом фірми з ім'ям) і, посилаючись на агентство, пропонує поговорити про наявні у них вакансії. Ви охоче погоджуєтеся, зустрічаєтеся, розмовляєте... але ніякого продовження після цього не відбувається. Зазвичай до вас звертаються тоді, коли час вашого обслуговування в агентстві (оплаченого, зрозуміло) наближається до кінця. Кілька днів потому вам подзвонять з цього агентства, запитають, як пройшла співбесіда. Через тиждень після закінчення договору на обслуговування з вами зв'яжуться знову і запропонують переукласти договір: фірма, яку ви відвідали, вирішила взяти іншого кандидата, але вони знайдуть нові варіанти... Ви знову розлучаєтеся з деякою сумою грошей, а далі... утім, ви самі розумієте, що буде далі (див. початок цього абзацу). Секрет шахрайства простий. Менеджер з персоналу фірми-роботодавця, з яким ви розмовляли, таким дійсно і є. От тільки він знаходиться в змові з агентством і одержує свою частку з кожного клієнта, якого агентство до нього направляє. Для нього цей обман зовсім безпечний - чи мало людей приходить у службу персоналу? Та й вас він бачить перший і останній раз у житті...

Нарешті, ще один, досить немудрий варіант шахрайства. У газетах з працевлаштування з'являється публікація, в якій перераховані кілька вакансій, причому найбільш актуальних на даний момент. Наприклад, після закінчення літніх іспитів можуть бути потрібні молоді фахівці з мінімумом досвіду роботи, після чергової економічної кризи - банківські працівники і т.д. Усі ці вакансії розбавляються секретарськими і менеджерськими позиціями. Але що дивно: усі вакансії йдуть на один телефон. Люди дзвонять, з'ясовують, що це агентство З ПІДБОРУ ПЕРСОНАЛУ (а не з працевлаштування), приїжджають, заповнюють анкети, проходять співбесіду - загалом, усе солідно і пристойно. От тільки треба заплатити за внесення в базу даних ("криза, самі розумієте..."), щоправда, небагато. Не настільки велика сума в порівнянні з обіцяною зарплатою. Ви платите, ідете... і на цьому кінець сценарію. Насправді всіх цих вакансій реально ніколи не існувало. Мета оголошення - одержати з вас ці кілька доларів і поповнити свою базу даних. До речі про пташок: бази даних про людей - досить ходовий товар: між агентствами - для обміну, а в компаній, що займаються прямою поштовою рекламою, - для покупки. Наші читачі можуть подумати: "Невже все так погано?"

Що ж, справи йдуть саме подібним чином, але вони не такі вже й погані. Тепер ви володієте інформацією, і єдине, що вам залишилося зробити - узяти ситуацію під контроль. У кожнім конкретному випадку дії будуть свої, а загальні рекомендації виглядають приблизно так:

Намагайтеся працювати з агентствами з підбору персоналу. Пам'ятайте, що рекрутери "старого зразку" вважають ледве не особистою образою стягувати гроші з шукачів роботи за працевлаштування.

Якщо ви вирішили спробувати платне працевлаштування, то ВИМАГАЙТЕ РЕСІТ І ПАПІР З ПЕЧАТКОЮ ЗА КОЖНУ ВАШУ ВИПЛАТУ. У випадку виникнення конфліктних ситуацій це допоможе вам виграти судовий процес.

Уважно вивчіть пропонований вам договір. В ідеальному варіанті це повинен бути не договір на якийсь період часу, протягом якого агентство пропонує вакансії, а договір, що зобов'язує шукати вакансії до досягнення результату, тобто до одержання вами роботи. У протилежному випадку ви серйозно ризикуєте втратити свої гроші.

Якщо агентство З ПІДБОРУ ПЕРСОНАЛУ, що декларує нестягування грошей з шукачів роботи, "попросить" у вас гроші "за внесення в базу даних" або під іншим не менш "зрозумілим" приводом, зажадайте документального підтвердження передачі грошей і більше туди не звертайтеся.

І остання порада. Деякі агентства пропонують інші платні послуги в сфері працевлаштування (розміщення інформації про вас в Інтернеті, складання резюме і його факсове розсилання і т.п.). Нічого поганого в цьому немає. От хіба що все це ви можете зробити самі.

Тепер зменшення доходів (а тому і кількості) нечистих на руку агентств залежить тільки від вас. Успіхів!

Сім хороших звичок або Як побудувати блискучу кредитну історію

Фундація «Україна-США» розпочала нову молодіжну програму Summer Work Travel

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers