rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Сторінка редактора \ Американська молодь: новий сенс єгипетських написів

Те, що молодь нині не слухає старших, зневажає традиції і майже повністю деградує, було написано ще єгипетськими мудрецями у їхніх нетлінних творіннях. Однак ті ж самі слова стосовно американської молоді не лише у США, а й у світі сприймаються з деякими побоюваннями. Навіть із жахом. А все тому, що по цілій планеті увійшло в традицію непокоїтися за американську молодь. Непокоїтися часом навіть більш активно, ніж сама Америка. І, скажімо так, непокоїтися небезпідставно. Отже, статистичний портрет американської молоді: що є, що може бути, хто винен - і що робити, щоб, як кажуть в одному з анекдотів, «такого неподобства більше не було».

Ну здавалося б, що світові до того, що американські школярі не уміють рахувати, не знають історії, до того, що молоді американці влаштовують теракти у школах, б'ють своїх викладачів, масово скуповують зброю, розстрілюють своїх однолітків...

Але світ думає про завтра і розуміє, що ці нинішні школярі - завтра дорослі американці у бізнесі і при владі. А дурень з ініціативою - річ шкідлива, і не лише для довкілля, а й для себе самого.

Сьогоднішня «Золота американська молодь» і справді якісно дуже не схожа на покоління бейбі-бумерів та пацифістську молодь часів сексуальної революції. І хоча секс, наркотики і музика (хай це давно не рок-н-ролл) все ще перебувають на вершині списку інтересів, це уже не ті широких поглядів хіппі, не ті запеклі анти-расисти і... просто не ті американці.

Отже, американська молодь під мікроскопом соціології - про....

 

...Секс

 

Не варто, звичайно, сприймати надто серйозно «Американський пиріг», але молоді люди такої випічки - не міф серед американської молоді. Загалом, аналізуючи ситуацію і статистику за останні 15-20 років, слід констатувати, що молоді американці стали цнотливішими.

За даними Washington ProFile, середній вік початку статевого життя для молоді США - 16 років і 5 місяців для дівчат і 16 років і 4 місяці для хлопців. Число підлітків, що вступили у сексуальний зв'язок до 13 років, знизилося з 10.2% в 1991 році до 6.6 % у 2001 році. Примітно й те, що після досягнення 24-річного віку певна частина молодих американців все ще незаймані. Серед чоловіків таких незайманих 10%, а серед жінок - 11%.

Втім, дана тенденція не стосується іспаномовних американських підлітків, котрі, як і раніше, активно практикують безладний секс у шкільні роки.

Дивно, що тоді як Америка й надалі залишається однією з найліберальніших країн у ставленні до сексу, і молодь отримує величезну кількість "сексуальної" інформації, рівень сексуальної освіти американських підлітків знаходиться на межі із відвертим неуцтвом.

Майже 30% тінейджерів вважають оральний секс заняттям менш інтимним, ніж звичайний статевий акт, тому ставлення до цього типу сексуальної активності доволі поверхневе і несерйозне. Кожен п'ятий сексуально активний тінейджер у віці 15-17 років не знає про те, що під час занять оральним сексом можна заразитися хворобами, що передаються статевим шляхом. При цьому чверть всіх сексуально активних підлітків зізналася, що до цього типу сексу вони вдаються, коли хочуть уникнути традиційного сексуального акту.

Далі - більше: четверо з кожних п'яти підлітків 15-17 років переконані, що молоді люди їх віку займаються коханням не інакше, як після кількох чарок спиртного або під дією наркотику. Одна п'ята американської молоді все ще практикує перерваний статевий акт як один із способів "безпечного" сексу, абсолютно не думаючи, що ця практика може довести до зараження сифілісом або СНІДом.

Не зважаючи на те, що в американських школах старшокласникам викладають основи сексуальної культури і роздають безкоштовні презервативи, багато хто із старших школярів насилу засвоює знання про безпечний секс і правила контрацепції. Майже 50% молодих американців відзначили, що пропозиція скористатися презервативами в інтимний момент сприймається як прояв недовіри і навіть підозри в "нечистому" сексуальному минулому.

Щорічно в Сполучених Штатах близько 3 млн. підлітків заражаються венеричними захворюваннями. Щорічно в країні здійснюють близько 2 млн. абортів, з них 20% - неповнолітніми.

Безрадісна статистика, загалом. Сумно, страшно і нудно. Втім, дорослі у США це розуміють - якщо не на державному рівні, то бодай на громадському.

Цього року у День закоханих американській молоді було запропоновано відзначити День цнотливості. Цьогорічна ініціатива проведення такого дня була висунута громадською організацією "Liberty Council", яка виступає на захист релігійної свободи, пропагує життя у цноті і традиційні сімейні цінності.

Але, як показав досвід цих «першопрохідців», отак «з розгону» переконати тінейджерів у потребі дотримання вищезгаданих цінностей не вдалося - акція пройшла зі скрипом у школах при церквах, решта школярів її успішно провалили.

Таке завершення було цілком закономірним - хоча б з тієї причини, що, за всіма ознаками, американські дорослі не зовсім добре розуміють масштаби «стихійного лиха» і потребу комплексного підходу до вирішення проблеми.

Отже, стихійне лихо, аспект перший - телевізор.

Країни «розвиненої демократії», в яких на телеекрані можна побачити все, що завгодно, тільки зараз починають - та й то місцями - розуміти, що вони за своєю грою у демократію і свободу пропустили одну вельми важливу річ... Вони забули про те, що людина вчиться. Точніше: людина по-перше, вчиться,

по-друге - вчиться все життя,

по-третє - вчиться дуже швидко, (особливо поганому, хороше складніше помітити),

по-четверте - вчиться на наочному прикладі.

На малих дітях це видно дуже швидко - вони у свої кілька рочків уже копіюють поведінку героїв реклами. Дорослі теж  - навіть не завжди свідомо - вчаться на наочному прикладі. Вчаться бути успішними, сміливими, «крутими». Це менше помітно збоку - але тільки тому, що дорослі бачать набагато більше фільмів, і злапати їх за руку на жестах одного героя і міміці іншого трошки важко. Для цього треба дивитися хоча б одні й ті ж фільми

Окрім того, дорослому важче відтворити трюки Бетмена чи Джеймса Бонда. Але вони намагаються...

А тепер - увага! Контрольне запитання: чого вчиться молодь, якій показують в телевізорі «Секс і місто», новини про пригоди Періс Хілтон та бойовики, в яких головний герой не пропускає жодної спідниці. Втім, бойовики - це взагалі фантастика, особливо в країнах, де можна вільно дістати зброю...

Так от, виходів з цієї скрути, насправді, є два.

Перший - запустити цензуру на кіно і ТБ. Порівняно дієво, але, як показує історичний досвід, довго не триває, і через кілька поколінь призводить до абсолютно протилежного ефекту. Втім, цей варіант всім відомий: пригадуєте - в СРСР сексу вже не було - і чим то наразі скінчилося...

Інший вихід - набагато цікавіший, але вдвоє складніший. Паралельно з кіно і ТБ, які прославляють негативних героїв (а це майже весь Голівуд, бо не можна назвати позитивним героя-бабія, який вбиває направо і наліво) - запустити фільми і серіали з кардинально іншими цінностями. Створити образ вірного і доброго героя, якого - що найголовніше і найважче - варто було б наслідувати...

Це, вазагалі-то важко. Але - можливо. Справа в тому, що ідеальна людина - не така вже й приваблива, а от людина з невеличкою кількістю шкідливинки - якраз те, що треба. Але спробуй його вгадай ту оптимальну кількість шкідливинки....

Втім, якщо вас дуже непокоїть американська молодь у цьому питанні, і то не якась абстрактна молодь, а ваші діти чи ваші сусіди, то ви можете не чекати реакції Голівуду.

Бо, як відомо, найкраще - і найлегше - виховувати людину власним прикладом. Тож якщо вас щиро непокоїть молодь - вперед, тільки не переборщіть зі шкідливинкою...

Якщо ж вас непокоїте Ви самі - і Ви самі ще молодь - то тоді нічого не вдієш, треба буде займатися самовихованням.

Як мінімум - виховувати в собі вірність і стару добру порядність.

Втім, аргументи для нього - досить серйозні. От, приміром, такий: вчені - і не лише вони - кажуть, що на ДНК дитят впливає пам'ять мами про її коханців. Впив той малопомітний - але таки присутній. Тож вже маємо аргумент для того, щоб ставитися до того процесу принаймні розбірливо.

Другий аргумент - то вже більше для чоловіків. Як згадувалося раніше у «Молодіжному перехресті», секс із людиною, котру кохаєш, на здоров'я впливає позитивно. А от якщо ви партнера не кохаєте - то ефект буде швидше нездоровим...

Втім, аргументів для здорового способу життя можна знайти досить багато. Але перед тим, як йти і «просвіщати» себе або інших - зверніть увагу на ще кілька дрібниць. Справа в тому, що на статеве дозрівання молоді впливає досить багато факторів - і окрім телевізора. І один із цих факторів, як це не дивно - зайва вага. Діти із зайвою вагою, зокрема, дівчатка, дозрівають у статевому розумінні набагато раніше, ніж їхні стрункі однолітки.

Опублікований у журналі Pediatrics звіт клініки Mott Children's Hospital Мічіганського університету свідчить про те, що дівчатка, які потерпають від надлишкової ваги, досягли статевої зрілості вже до 9 років.

Ці дані підтверджують припущення вчених про те, що тенденція раннього дозрівання американських підлітків пов'язана з проблемою огрядності, яка набуває загальнонаціонального масштабу. З 324 дівчаток, які брали участь в експерименті, тих, що досягли статевої зрілості у віці 9 років виявилося 168. Майже в двадцяти дівчаток пубертатний період наступив ще в 7 років.

Раннє статеве дозрівання, за словами вчених, може бути пов'язане з низкою негативних наслідків, зокрема психічними порушеннями, ранньою пристрастю до алкоголю і вступом у статеве життя, підлітковими вагітностями, ожирінням у зрілому віці і раковими захворюваннями репродуктивної системи.

На проблему зайвої ваги американська держава вже звернула увагу. Будемо сподіватися, що поряд згадають і проблему, скажімо так, раннього сексу. Бо ліки для цих двох стихійних лих спільні: пропаганда здорового способу життя, скажімо так, направо й наліво. І, до того ж, талановита пропаганда.

 

(Далі буде)

Хронічна втома атакує молодих

Американська молодь: новий сенс єгипетських написів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers