rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді

1 

  • Title75 років від дня народження Б.М.Єльцина (1931), першого президента Росії

А за сумісництвом - одиного із найвідоміших російських гумористів і маразматиків.

Ось деякі із єльцинівських перлів: Ми, звичайно, все що можна, з свого боку робимо, але не все ми можемо. Тобто ми можемо, але совість не дозволяє.

Я теж дідусь: у мене три внуки. Ой, що це я, у мене чотири внуки. Зовсім заїздився.

Щоб його переконати, що у мене серце працює як годинник, я його повів у лазню.

Грошей мало, а любити людей потрібно багато.

Народжуєте ви погано. Я розумію, зараз важко народжувати, але все-таки треба поступово піднатужитися.

Диктатури Єльцина не було і не буде, а інших диктатур я не допущу.

 

2

 

  • Народився Шарль Моріс Талейран (02.02.1754 - 17.05.1838) французький дипломат

Політична спритність князя Талейрана і уміння знаходити особисту вигоду у всьому викликали у когось обурення, у когось захоплення.

Коли він помер, дотепники коментували це таким чином: "Князь Талейран помер! Цікаво, навіщо це йому знадобилося?"

 

  • Помер Дмитро Менделєєв (08.02.1834 - 02.02.1907) найбільший хімік, що відкрив періодичний закон елементів

TitleКажуть, Періодична таблиця наснилася Менделєєву уві сні. Можливо, й так. В усякому разі, спосіб подолання недоладності, котра закралася у його таблицю, навряд чи лежить в області логіки, можливо, тут не обійшлося без модного нині "надчуттєвого одкровення". Менделєєв просто узяв і змінив атомну масу берилію, а між кальцієм і титаном поставив порожню картку, передбачивши таким чином елемент скандій.

 

3

 

  • Помер Іоганн Гуттенберг (1397 - 03.02.1468) винахідник книгодрукування

Колекціонер старовинних книг питає свого приятеля, чи немає у нього книг такого роду.

- Тепер уже немає, - відповідає друг, - тиждень тому я викинув біблію, яка валялася у мене хтозна скільки, здається, це було видання... Гут... як його... Гуттен...

- Гуттенберга? Ти викинув біблію Гуттенберга? Та це ж була перша з надрукованих у світі книг! Їй ціни немає! Зараз за один екземпляр цього видання дають 4 мільйони доларів!

- Ну, за мою, я думаю, ніхто б і ламаного гроша не дав, тому що якийсь невіглас обписав у ній всі поля. Здається, придурка цього звали Мартін Лютер.

 

4

 

  • TitleНародився Франсуа Рабле (04.02.1494 - 03.04.1553) французький письменник епохи Відродження, гуманіст, його роман "Гаргантюа і Пантагрюель" - енциклопедична пам'ятка культури французького Відродження

Сучасному читачеві важко повірити в те, що автором однієї з найвеселіших книг у світовій літературі був католицький чернець. Навряд чи знайдеться книга популярніша, ніж твір Франсуа Рабле. Тільки впродовж двох третин XVI століття і в одній тільки Франції вона була надрукована більше, ніж 100 разів!

Ось блискучі афоризми цього неординарного веселого мислителя:

Кожна людина вартує рівно стільки, на скільки сама себе цінує.

Все приходить вчасно, якщо люди уміють чекати.

Якщо ти не бажаєш бачити дурнів, перш за все розбий своє дзеркало.

Розум людини сильніший за її кулаки.

 

6

 

  • Народився Джованні Боккаччо (06.02.1313 - 23.12.1375) найбільший діяч раннього італійського Відродження
  • Народився Рональд Рейган (06.02.1911 - 06.06.2004) 40-й президент США

Якщо вірити коментарям журналістів, політологів і істориків, то ніякий інший президент після Франкліна Рузвельта не здійснив таких великих змін в американській політиці, як він. Йшлося про "консервативну революцію", і навіть про "революцію Рейгана".

 

  • Народилася Єва Браун (06.02.1912 - 30.04.1945) секретар і коханка Адольфа Гітлера

TitleБанальна зовнішність, банальне ім'я. Відома фраза її коханця, з яким вона прожила майже половину з відміряних їй долею 33 років: "У чоловіка з високим інтелектом повинна бути примітивна і дурна жінка".

 

11

 

  • У Чікаго народився Сідні Шелдон (11.02.1917 - 30.01.2007) класик детективного жанру, найбагатший письменник світу

Сідні Шелдон вважався у Голівуді визнаним авторитетом комедійного жанру. Він почав свою кар'єру з комедії, за комедійний сценарій отримав «Оскара», за комедійне телевізійне шоу був номінований на «Емі» (Outstanding Writing Achievement in Comedy). Крім того, книги цього визнаного майстра бестселера видані в 180 країнах на 51 мові 300 мільйонним тиражем.

 

12

 

  • Помер Еммануїл Кант (22.04.1724 - 12.02.1804) німецький філософ, був педантом і буквоїдом, прожив життя неодруженим і до кінця днів своїх любив хороше вино і красивих жінок.

Ось деякі аз його думок:

Дайте людині все, чого вона бажає, і в ту ж хвилину вона відчує, що це все не є все.

У будь-якій науці стільки ж істини, скільки в ній математики.

Якщо карати дитину за погане і винагороджувати за добре, то вона робитиме добро заради вигоди.

Життя людей, відданих тільки насолоді без розуму і без моральності, не має ніякої ціни.

Закон, що живе в нас, називається совістю. Совість є, власне, застосування наших вчинків до цього закону.

Мораль є вченням не про те, як ми повинні зробити себе щасливим, а про те, як ми повинні стати гідними щастя.

Хитрість - спосіб думок дуже обмежених людей і дуже відрізняється від розуму, на який зовні схожий.

 

14

 

  • Народився Клод Моне (14.02.1840 - 05.12.1926) французький живописець-імпресіоніст

Пройде багато років, перш ніж Клод Моне зможе написати цей лист:

"Сьогодні більш ніж будь-коли я бачу, наскільки протиприродній той незаслужений успіх, який випав на мою долю. Я завжди прагнув досягти кращого, але вік і невдачі виснажили мої сили. Не сумніваюся, що ви знайдете мої полотна бездоганними. Я знаю, що, коли я їх виставлю, вони принесуть мені великий успіх, але мені це байдуже, оскільки сам я вважаю їх поганими..."

 

  • Був убитий Джеймс Кук (27.10.1728 - 14.02.1779) англійський мореплавець

TitleКерівник 3 кругосвітніх експедицій, відкрив багато островів в Тихому океані. В ході 1-ої ("Індевор", 1768-1771) з'ясував острівне положення Нової Зеландії, відкрив Великий Бар'єрний риф і східне побережжя Австралії. 2-а експедиція ("Резолушн", 1772-1775), намагаючись знайти Південний материк, землі не виявила. У 3-ій експедиції ("Діськавері", 1776-1779) відкриті Гавайські острови, частина побережжя Аляски і затоки Принс-Вільям, Кука, Брістольський і Нортон. Гавайці його вбили і з'їли.

 

17

 

  • TitleПомер Тімур Тамерлан (10.04.1336 - 17.02.1405) середньоазіатський державний діяч, полководець, емір з 1370. Творець держави із столицею в Самарканді. Розгромив Золоту Орду. Здійснював завойовні походи до Ірану, Закавказзя, Індії, Малої Азії.

 

18

 

  • Народилася Марія I Тюдор Кривава (18.02.1516 - 17.11.1558) англійська королева з 1553 по 1558. Відновила католицизм, жорстоко переслідуючи прихильників Реформації, за що отримала прізвисько Кривава Мері. Страчена.

TitleДонька Генріха VIII Тюдора і Катерини Арагонської. Вступ Марії Тюдор на престол супроводжувався відновленням католицизму (1554) і жорстокими репресіями проти прихильників Реформації (звідси її прізвисько - Марія Католичка, Марія Кривава). У 1554 році вона одружилася із спадкоємцем іспанського престолу Філіппом Габсбургом (з 1556 король Філіпп II), що привело до зближення Англії з католицькою Іспанією і папством. В ході війни проти Франції (1557-1559), яку королева почала в союзі з Іспанією, Англія на початку 1558 року втратила Калє - останнє володіння англійських королів у Франції. Політика Марії Тюдор, що йшла врозріз з національними інтересами Англії, викликала незадоволеність нового дворянства і буржуазії, що зароджувалася.

 

  • Помер Мартін Лютер (10.11.1483 - 18.02.1546) Великий німецький реформатор

Лютер відчував настирливу внутрішню потребу у праведності, - в тому, чого він не міг добитися єпитиміями, чернецтвом або жертвопринесеннями. Роздумуючи над одним місцем з Послання до Римлян, він відкрив те, що почав розглядати як справжнє значення Євангелія. Це проникло у всі його учення, і він все більш критично став відноситися до католицької теології, що базується на арістотелівських принципах. У 1515 році Лютер став священиком міської церкви у Віттенбергу. Після довгих молитов він прикріпив до дверей церкви Шлосськірхе дев'яносто п'ять академічних тез "Про силу індульгенцій". Розгорілася суперечка, і Рим звинуватив Лютера в єресі.

TitleВін відразу ж був відлучений від католицької церкви. Друзі перепровадили Лютера в безпечне місце, замокнув Вартбург, тому Вормській екзит (смертний вирок) так і не був приведений у виконання.

Лютер склав в 1529 році "Великий катехізис" і "Малий катехізис". У них відображено його розуміння християнського Євангелія, і основні принципи його віри залишені для багатьох поколінь лютеран. Його коментарі до книг Буття і Галатам сталі широко відомі. Його основна робота полягала в подальшому зміцненні Реформації, і двадцять років він присвятив перекладу Нового Заповіту німецькою мовою.

Останніми роками життю Лютер страждав від хвороби, пов'язаної з травленням. Розум Лютера був надзвичайно плідним. Він твердо встановив в Європі три найбільші істини Нового Заповіту, які століттями були поховані під ритуалами і мертвим формалізмом.

 

  • Помер Мікелянджело да Караваджо (06.03.1475 - 18.02.1564 ) скульптор, живописець, поет епохи Відродження

Тривожний геній своєї епохи, улюбленець знаті і бунтар, котрого обожнювали послідовники і ненавиділи заздрісники, гнаний і усіма покинутий, закінчив свої дні на березі Порто Ерколе.

TitleЦе трапилося 18 липня 1610 року.

Досі невідомо, в чому була дійсна причина його смерті, - чи дали знати про себе старі рани, отримані роком раніше в околицях Неаполя, до ладу не вилікувані, чи фатального удару було завдано вже на самому побережжі? Чи скрутив його важкий напад малярії після двох днів безцільних і повних відчаю блукань, чи ж смертний вирок винесли пекучі промені сонця, спопеливши його хворобливий розум? Ясно тільки одне: він помер самотнім, позбавленим співчуття і любові.

Йому не було й сорока років.

 

19

 

  • Народився Микола Копернік (19.02.1473 - 24.05.1543 ) польський астроном, творець геліоцентричної системи світу, філософ, лікар

Зробив переворот у природознавстві, відмовившись від прийнятого протягом багатьох століть вчення про центральне положення Землі. Пояснив видимі рухи небесних світил обертанням Землі навколо осі і обертанням планет (в т.ч. Землі) навколо Сонця. Своє учення виклав в творі «Про обертання небесних сфер» (1543), забороненому католицькою церквою з 1616 по 1828.

 

20

 

  • Помер Ярослав Мудрий (0978 - 20.02.1054 ) великий князь київський

Title"Якщо в ненависті житимете, в розбратах і сварах, то загинете самі і занапастите землю батьків своїх і дідів своїх, які добули її працею своєю великою...".

З наказу Ярослава Мудрого синам.

 

22

 

  • Народився Джордж Вашингтон (22.02.1732 - 14.12.1799) Перший президент США

 

  • Народилася Дрю Бліс Беррімор (22.02.1975)

Їй всього 28 років, але вона вже не тільки є відомою актрисою, але і користується великою пошаною в Голлівуді, оскільки фільми, продюсером яких вона є, приносять сотні мільйонів доларів прибутку. Батьки Дрю теж мали стосунок до шоу-бізнесу, але саме вона прославила це прізвище. Картина «Ангели Чарлі», в якій Беррімор була продюсером і грала одну з головних ролей, користувалася величезним успіхом у всьому світі. Зараз вже закінчено робота над її продовженням, яке, за оцінками голлівудських фахівців, повинно бути ще успішнішим, ніж оригінал.

  • Помер Амеріго Веспуччі

(09.03.1454 - 22.02.1512) італійський мореплавець, чиє ім'я носять обидві Америки

 

  • TitleПомер Ієронім Мюнхаузен (11.05.1720 - 22.02.1797)

Прижиттєва слава вигадника принесла Мюнхаузену лише суцільний смуток і неприємності. Родичі, звинувативши барона в тому, що він зганьбив їх ім'я, відвернулися від нього. Ієронім Мюнхгаузен помер 22 лютого 1797 року самотнім і всіма покинутим. Але він залишився в літературі і в нашій свідомості на диво веселою людиною. Та він і був таким..

 

25

 

  • 135 років від дня народження Лесі Українки (1871-1913), української поетеси

 

27

 

  • Народилася Елізабет Тейлор (27.02.1932) актриса

TitleЯкби актриси Елізабет Тейлор не було, її слід було б вигадати. Бо без цієї незвичайно красивої жінки з фіолетовими очима, оксамитовими бровами, яскравим (і додамо - скандальним) характером важко уявити собі історію Голлівуду. Примхлива, свавільна, грішна, жорстока, виряджена і обвішана коштовностями, вона втілювала собою «вічну жіночність», таку привабливу в житті і мистецтві.

27 лютого легендарній зірці екрану виповнилося 75. Вона пережила пухлину мозку, алкогольну залежність, гнів Ватикану і вісім шлюбів.

«Я була дуже щасливою жінкою, - каже вона. - Я багато разів по-справжньому кохала і зробила фантастичну кар'єру в кіно. Я просто до біса щаслива жінка. Більше я нічого не можу бажати.»

Січень

Березень

Березень#92 (03/27/2008)
Березень#91 (03/13/2008)
Лютий#90 (02/28/2008)
Лютий#89 (02/14/2008)
Січень#88 (01/25/2008)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers