rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Дискусії з ровесниками \ ЧИ ІСНУЄ ФОРМУЛА ЩАСТЯ?

                 "Ровеснику, привіт! Останнім часом на мене постійно    валяться якісь невдачі. Вже стомився від них. І друзі десь щезли, і в роботі проблеми. Чи існує якась можливість бути щасливим, наперекір усьому?"

З повагою Андрій.

ЩО ДУМАЛИ ПРО ЩАСТЯ МУДРЕЦІ

                              Щастя полягає не в тому, щоб багато мати,
                            а в тому, щоб вдовольнятися малим. М. БЛЕССІНГТОН

     І в минулому чимало мудрих людей прагнули збагнути, що таке щастя. Прислухайся до їх роздумів. Вони допоможуть тобі знайти свою відповідь на це питання.

      Німецький автор життєписів славетних людей Еміль Людвіг писав: "Те, що люди називають щастям або нещастям, - писав він, - є лише їх справою... Не небо дарує щастя, а сама людина готує його собі і досягає в собі свого неба. Людина має піклуватися не про те, щоб потрапити на небо, а про те, щоб небо зійшло до неї. Хто не носить його у собі, марно шукатиме його по всьому світу".

      Є події, які, здається, призначені для переживання щасливих почуттів, наприклад, виграш, а інші - для нещастя, як смерть близької людини. Проте, дехто не відчуває виграш як внутрішнє щастя, або не піддається тяжким ударам долі. Тільки від нас залежить, як використати можливості, що надає нам життя. Крилата мудрість учить: "Щасливий випадок допоможе тільки тому, хто добре підготовлений до нього".

     Уявімо собі двох молодих людей з однаковою освітою і кваліфікацією, які прийшли у солідну фірму. Один з них багато років вивчав іноземні мови, а другий вважав це зайвим. Коли на підприємство приїжджали закордонні замовники, боси використовували добре знання мов першого з юнаків, запрошувало його на переговори. І коли одного дня виникла потреба послати фахівця Із знанням іноземних мов на тимчасову роботу за кордон, перший, не зважаючи на молодий вік, був обраний. Чи міг другий вважати, що його колезі пощастило, а йому ні? Адже цією доброю нагодою міг скористатися тільки той, хто був до неї готовий.

      Стародавній філософ Сенека сказав: "Щасливий не той, кого інші вважають щасливим, а той, хто сам себе таким вважає". Хоч би й тисячі людей вважали тебе щасливим, значення має лише те, чи відчуваєш ти себе щасливим. Тому багато людей помиляється, коли заздрять іншим, гадаючи, що вони щасливі. Багато людей постійно шукають щастя навколо себе і навіть підозрюють, що інші мають такі дарунки долі, яких самі вони позбавлені. Вони не знають, що щастя можна знайти тільки в собі.

      "Щастя і нещастя приходять з нашої вини",- вважав китайський філософ Мен Цзи. Чи багато знайдеться охочих повірити в це твердження? Однак усе свідчить, що воно у більшості випадків справедливе. Хоча ми називаємо щастям приємні, а горем - неприємні події людського життя, та в дійсності людина сама є творцем свого щастя. Звичайно, це не стосується, скажімо, смерті близької людини, тілесних ушкоджень або інших подібних подій. Але каліцтво, викликане необережною їздою на мотоциклі чи автомобілі,- це нещастя, в якому винна сама людина.

      Поради для тих, хто хоче бути щасливим містяться й у творах філософа і логіка Бертрана Рассела. "Той, кому подобається спостерігати футбольний матч, має щось більше, ніж той, кому футбол нічого не говорить. Тому, хто любить читати, краще, ніж тому, хто не читає, і тут різниця ще більша, бо в житті значно більше можливостей читати, ніж дивитися футбол. Чим більше речей цікавить людину, тим більше в неї можливостей для щастя і тим менше вважає іграшкою в руках долі. Бо коли в неї не виходить якась справа, вона може взятися за іншу. Життя занадто коротке, щоб людина могла займатися тільки одною справою, аби змістовно заповнити його".

 

 "СНИ З ВІДКРИТИМИ ОЧИМА"

 Коли люди нарікають на життя, то це майже завжди    тому,
що вони вимагали від нього неможливого. Е. РЕНАН

     Зрозумівши, що без власних зусиль не можна досягти ні успіхів, ні задоволення та щастя, ти зробиш перший крок до здійснення твоїх мрій. Той, хто не усвідомлює цього, все життя чекатиме хвилини, коли доля подарує йому щастя, замість того, щоб зосередити всі зусилля на досягненні якоїсь реальної мети і досягти її.

     Дехто з твоїх друзів любить "бачити сни з відкритими очима". Вони уявляють собі, як було б добре виграти сто тисяч або стати великим актором, письменником чи винахідником.Ці "сни з відкритими очима", якщо вони не пов'язані з роздумами про те, як здійснити свою мрію, з чітким планом, є свідченням того, що твій друг не здатний нічого досягти.

      Можна уявляти себе, наприклад, видатним ученим або винахідником, але треба водночас думати, як одержати освіту, як вивчити іноземні мови, щоб удосконалюватися в обраній спеціальності. Звичайно, самі лише уявлення без відповідних дій ані на крок не наближають до здійснення мрії. Не обманюй себе! Без зусиль людина нічого не досягне. Чим вища поставлена мета, тим більших зусиль і самообмеження коштуватиме її досягнення. З другого боку, навчаючись, ти можеш дозволити собі такі мрії. Вони будуть стимулом, який допоможе витримати важке і тривале навчання.

    І той, хто має великий талант співака чи скрипаля, ніколи не стане артистом, якщо не присвятить багато годин щоденним вправам зі співу чи грі на скрипці. Трапляються талановиті люди, які вважають себе ошуканими. Вони переконані, що мають не менші здібності, ніж їх відомий колега. Вони знають його особисто, можливо, навіть разом училися... Проте, їм бракувало наполегливості і старанності, аби розвинути свої здібності. Та звинувачують вони не себе, а всіх і все довкола.

     Краще роблять інші. Аналізуючи свої успіхи і невдачі, вони з'ясовують, чому в одному разі виграли, а в другому - програли. Шукають свої помилки, щоб уникнути їх в майбутньому. Немає кращого стимулу для діяльності у будь-якій галузі, ніж успіх, якого ми досягли.

 

ПЛАНУЙ ЩАСТЯ І РАДІСТЬ

     Ми плануємо багато чого в житті - роботу, навчання, одруженя. Можна  планувати і радість. Не варто скаржитися, що життя - це буденна рутина, що в ньому нема нічого прекрасного, не зробивши нічого для того, щоб воно стало веселішим.

     Скажемо конкретніше - навчися планувати розваги й відпочинок. Наприклад, у тебе є хороший друг, з яким ти можеш весело і цікаво провести час. Зустрічайся з ним, недивлячись на заклопотаніст, хоча б раз у тиждень. Частіше ходіть в кіно, на виставки чи концерти. Вважай це святом. Одягайся у ці дні святково.

       Учися робити приємні сюрпризи чи подарунки людям, яких любиш (повір, давати надзвичайно приємніше, ніж отримувати). Не забувай дарувати квіти коханій дівчині і мамі. Навіть без усілякого приводу, просто так. Не забувай про дні народження близьких тобі людей чи друзів - їм завжди буде приємно, що ти пам'ятаєш про них.

      І ще одне.

      Один польський мандрівник розмовляв зі старим і мудрим таїтянином. Той дивувався звичаям білої раси: "Коли ви молоді, то дивитеся вперед, думаючи, що зможете зробити. Коли постарієте, сентиментально дивитеся назад. А ми тут живемо сьогоднішнім днем".

       Старий таїтянин мав рацію - тільки нерозважлива людина буде жити завтрашнім днем. Не відкладай на завтра ні роботу, ні навчання, ні чудові переживання. Завтра для ледачого чи нерішучого взагалі може ніколи не настати.

      І остання порада: будь оптимістом! Якось один молодий чоловік сказав: "На роботі я маю бути оптимістом і викликати в інших довір'я, впевненість і позитивне ставлення до життя. Моя робота не дозволяє мені мати похмурий вигляд. Тому я так старанно планую свій відпочинок і товариство, з яким спілкуюся. Мені необхідне позитивне оточення". Ще раз підкреслимо, що не самі люди і речі, а наші думки про них викликають наше щастя або горе. Коли ми не можемо змінити речі, людей і події, то принаймні можемо змінити своє ставлення до них.



                                 Підготували Іванка і Квітка Модрицькі

                                 [email protected]



БІЛЬШЕ ВЧИТИСЯ НА СВОЇХ УСПІХАХ, НІЖ НА НЕВДАЧАХ!

Не дозволяйте хвилюванню перейти у негативну емоцію, стресовий стан. Цим ви завдаєте шкоди своєму здоров'ю. Відомий в усьому світі своїми дослідженнями стресу угорський лікар Г. Шеліє твердить, що стреси є причиною більшості хвороб.

Є й інші приклади, коли пацієнти одужують значно швидше, ніж можна було б сподіватися, через те, що мають серйозні причини, які мобілізують їх, або тому, що в них життєрадісний характер. Вони принципові оптимісти і вірять у своє швидке одужання.
Будемо робити відповідні висновки з помилок, яких ми припускаємося (на помилках люди вчаться), аби їх уникати в майбутньому. Намагаймося ніколи не повторювати їх, щоб знову не страждати і не докоряти собі.


ЯК ДОСЯГТИ ДУШЕВНОЇ РІВНОВАГИ

Цілеспрямовано й систематично вчіться позитивному мисленню. Не допускайте, щоб вами оволодівали неприємні думки, а відтак і негативні емоції. Підкріплюйте свої зусилля найрізноманітнішими засобами. Одним з них можуть бути музичні записи.

Повторюйте собі, що щастя - це справа лише даного моменту. Більшість людей припускають велику помилку, чекаючи щастя десь там, у майбутньому - після закінчення навчання, після одруження, після купівлі автомобіля і т. д.... У таких І людей щастя постійно тікає у майбутнє, адже виникають усе ) нові й нові проблеми, то ж щастя відкладають все далі й далі... може, аж до пенсії. А коли людина вийде на пенсію, то раптом з'ясує, що життя минуло, не давши втіхи. Зразком такої і поведінки був Бебіт з роману С. Льюїса - втілення добропорядного американця, який постійно і без перепочинку працював, прагнучи заробити якомога більше грошей, а коли залишив роботу, аби тішитися життям, з'ясував, що воно вже минуло.

Усвідомимо, що почуття задоволеності є духовною звичкою. Тільки від вас залежить, будете ви постійно роздратованим, озлобленим песимістом чи цікавитиметеся приємними речами і підтримуватимете у себе оптимістичний настрій.

Люди майже щодня думають про неприємні речі, турботи, тривоги і рідко згадують про те, що їм вдалося, що хорошого приніс їм цей день. Де вже там думати про щастя. Поміркуйте про це. Мабуть, варто щодня хоча б кілька хвилин думати про те, що все добре, ви і ваша сім'я здорові, діти успішно вчаться, з дружиною ви живете у злагоді, що сьогодні вам вдалося зробити якісь справи і, можливо, ви одержали якусь насолоду. Психологи стверджують: якщо ви відчуваєте щось приємне або думаєте про нього, то думки про неприємне відійдуть на другий план. Найнещасніший з усіх людей той, хто постійно думає про свої кривди, нещастя й удари долі.
Перевірте себе, чи не властива вам, бодай у найменшому, ця помилка. Чи не тягнете ви за собою сумне минуле замість того, щоб жити сьогоднішнім днем і радіти навіть дрібницям?

Мудрість - уміти радіти дрібницям. Не треба лише очікувати на зустріч з великим щастям. Варто тішитися і з приємних дрібниць довкола - сонцю, що знову виглянуло після дощу, відвіданню кінотеатру, музею тощо.

Можливо, вимогливий читач, дійшовши до цих рядків, буде невдоволений. Скажімо, він чекав на якесь надзвичайне, величезне щастя, але марні його сподівання, коли він не може належно оцінити його передвістя - минулого, теперішнього щастя. Не досягнути успіху й тому, хто "велике щастя" вимірює тільки сумою грошей. Адже він ніколи не зможе сказати: "Досить, мені цього вистачить". Всі вони обминають почуття радості, доступні зразу ж, без чекання, те, що життя дарує нам щодня: пташиний спів, усмішка дитини... Для цього небагато треба - тільки настроїти себе на сприйняття усього цього.

Пошуки задоволеності, щастя не можна вважати егоїзмом, бо щаслива людина краще ставиться до свого оточення, ніж та, кому його бракує.

Висновки

Усвідомте, що щастя і горе приходять здебільшого "з нашої власної вини".

Одне з джерел щастя і задоволення життям - жити і працювати для інших.

Плануйте в житті і радість.

Навчіться опановувати свій настрій і розвіювати похмурі думки.

А ми живі, нам треба поспішати

Зробити щось, лишити по собі.

(Л.Костенко)

Гаманець, успіх, розваги і... щастя

    Відповіді на питання, що таке щастя і як його осягнути, бувають дуже різними. Для одних щастям є мати міцне здоров'я, власне авто найновішої моделі, товстий гаманець чи кредитну картку, котра будь-коли може перетворитися на джерело великої кількості грошей. Для інших щастя - це успіх у праці чи науці, блискуча кар'єра, здобуті звання і написані книжки. Ще інші шукають щастя в приємностях і розвагах, задовольняючи усі свої найвибагливіші смаки і найпримітивніші інстинкти. Дехто вбачає щастя в теплі родинного вогнища, щасливому подружжі, у добрих відносинах із ближніми, у довголітті та в спокійній старості.
    Проте всі ці перелічені погляди на щастя мають одну ваду: скінченність. Здоров'я, незважаючи на всі старання лікарів, з роками погіршується; після успішної кар'єри приходить невблаганний час іти на пенсію (наше місце займуть молодші, здібніші, перспективніші особи); невпорядковане тілесне задоволення триває лише короткий момент, опісля спогад про це пригнічує душу і позбавляє її внутрішнього спокою; гроші, немов вітер розвіються, і прийде все-таки час з ними розстатись...
    Тож чи існує справжнє і нескінченне щастя?

 

Мовчання - золото, а вміння говорити?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers