rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді

1

День знань

1632. Лаврську школу об'єднано з Київською братською школою в Київську колегію, що дістала назву Києво-Могилянської. Під цією назвою ввійшла в історію вітчизняної культури як перший вищий навчальний заклад України, Росії і Білорусії.

1898. Відкрився Київський політехнічний інститут.

1919. УНР і Польща підписали остаточний договір про перемир'я.

1939. Нападом фашистської Німеччини на Польщу розпочалася Друга світова війна. Тепер цього дня відзначається Всесвітній день миру.

1985. В Атлантичному океані американсько-французькою експедицією знайдено рештки "Титаніка" - найбільшого пасажирського судна початку ХХ ст. (Велика Британія).

1995. Виведено у космос перший український супутник "Січ-1".1996. В Україні введено в обіг нову грошову одиницю - гривню.

3

  • 150 років від дня народження Луїса Генрі Саллівена (1856-1924), американського архітектора
  • 70 років від дня народження Р.М.Миха (1936), українського архітектора

7

  • День Незалежності Федеративної Республіки Бразилія. Національне свято
  • 100 років від дня народження Дезидерія Милого (1906-1971), українського художника

9

  • День українського кіно (2-га субота вересня)
  • 100 років від дня народження І.А.Михайлюка (1906-1988), українського письменника

10

  • 100 років від дня народження І.М.Постникова (1906), українського вченого, електротехніка

11

  • Відсічення голови Івана Хрестителя. Усікновення
  • 70 років від дня народження І.Є.Мірошниченка (1936), українського поета

12

  • 85 років від дня народження Станіслава Лема (1921), польського письменника

13

День Комп'ютерщика

mol#56
  • День Комп'ютерщика відзначають у 256-й день року. 13-го ці улюбленці долі проводять масові розпродажі комп'ютерів, безкоштовно роздають свіжі дистрибутиви, приймають участь у народних гуляннях і ритуальних спалюваннях дискет, заражених вірусами.

 

  • 1909 - Народжується наука генетика. Вже відкрита ДНК; Вільгельм Людвіг Іогансен в Нідерландах вводить термін "ген"; у США - Томас Хантів Морган працює над хромосомною теорією спадковості.

Це давнина, а сьогодні за допомогою генної інженерії генетики вчать кишкову паличку виробляти нові антибіотики; вчать терапевтів підбирати дози препаратів; розшифровують частини ДНК доісторичних тварин; замахуються на теорію походження людини; клонують тварин.

А нещодавно дослідження британських учених показали, що зрада жінки або чоловіка... успадковується! Ці унікальні дослідження дозволять серйозно підходити до подібних проблем, які нерідко стають загрозою сімейному щастю і приводять до розпаду сім'ї. Якщо дані досліджень підтвердяться, і буде виявлений ген, відповідальний за зради, то у принципі, суспільство зможе досягти ідеалу досить швидко - вже до народження дитини ген зради може бути "вимкнений", і в майбутньому подружжя буде вірне тільки один одному.

 

  • 1848 - У Львівському університеті створена кафедра української мови.
mol#56
Спочатку університет складався з двох відділів (факультетів) - філософського і богословського (теологічного). Навчальний процес відбувався латинською, польською та німецькою мовами.

У 1787 р. при теологічному факультеті університету почав функціонувати studium Ruthenum - українські ("руські") курси з дворічним навчанням українською мовою. Вони діяли до 1806 р.

У 20-30-х роках ХІХ ст. пожвавилися дослідження в галузі краєзнавства та гуманітарних наук. Вихованець університету І.Могильницький підготував першу в Галичині граматику української мови, видану у 1829 р. Її передмова "Відомість о руськім язиці" містила стислий огляд історії України, визначала українську мову як самостійну серед східнослов'янських мов. Професор Львівського університету І.Лаврівський уклав шеститомний українсько-польсько-німецький словник.

До зародження й розвитку української філології у Львівському університеті причетні Я.Головацький (заснував у 1848 р. кафедру української мови та літератури), І.Вагилевич, М.Шашкевич, І.Франко, О.Огоновський, К.Студинський, В.Сімович, В.Щурат, І.Свєнціцький, Ф.Колесса, М.Возняк та ін.

 

  • 1965 - У США вийшов сингл "Бітлз" - "Yesterday".

mol#56Сингл підійнявся на перше місце у всіх хіт-парадах США, протримавшись на вершині чарта Billboard протягом одинадцяти тижнів.

На батьківщині групи в Англії "Yesterday" не виходив синглом аж до 1976 року, підійнявшись тоді на восьму строчку англійського хіт-параду. Крім Сполучених Штатів сингл став першим так само в Бельгії, Канаді, Данії, Фінляндії, Гонконзі, Голландії, Новій Зеландії, Норвегії і Іспанії.

Сингл був записаний в період з 14 по 17 червня 1965 року в лондонській студії на Abbey Road. З серпня 1965 по серпень 1966 року пісня виконувалася живцем на концертах двох північноамериканських і одному англійському турах, а також на концертах в Німеччині, Японії і Філіппінах.

Відтоді "Yesterday" звучала в ефірі американських радіостанцій майже сім мільйонів разів, ставши, таким чином, найтрансльованішою композицією в історії музики.

Того ж дня у Рінго Старра народився син Зак.

 

  • 1991 - Вмирає кращий друг дітей Фреді Крюгер. На екрани США виходить шостий і останній фільм про страшні пригоди на вулиці В'язів "Фреді мертвий. Останній кошмар".

Так, раніше при слові "Фредді" перед очима вставав Крюгер (зараз встає Меркьюрі).

Один з найпопулярніших персонажів жанру жахів взагалі. Швидше навіть - найпопулярніший. Раніше був Дракула, монстр Франкенштейна, а зараз ось, однозначно - Крюгер. Дуже оригінальний персонаж. Обгорілий гуморист з ножами на пальцях, що живе і "творить" в снах! І придумав же таке хтось! Складно сказати, який з фільмів кращий, але у першого завжди перевага - він перший.

"Кошмар на вулиці В'язів" режисера Уеса Крейвена - свого роду шедевр і предмет численних наслідувань. Популярність картини свідчить про те, що ідеї Фрейда дійсно просочили американське суспільство як губку - якщо вони без жодного опору адаптуються в масовому жанрі фільму жахів. Ірраціональне і страшне вторгається в дуже вже урівноважене і милостиве життя "вулиці В'язів" в типовому передмісті.

  • 1766 - Народився Семюель Уілсон (1766 - 31.07.1854), американський торговець, завдяки якому народився національний символ Америки - Дядько Сем.mol#56

Чому американські збройні сили називають "дядько Сем"?

"Дядько Сем" - поняття більш широке, і відношення до американської армії має лише непряме. Так називають, по-перше, самі Сполучені Штати Америки і їх уряд; по-друге, представників державної юстиції; по-третє, ФБР і його агентів.

Звідки цей дядько узявся? За загальноприйнятою легендою, цей персонаж дійсно існував. Жив та був у ХІХ столітті американець на ім'я Семюель Уїлсон, який володів бойнею і забезпечував м'ясом армію США. Він відправляв туди величезні партії м'яса в бочках, на яких через трафарет були надруковані дві великі букви: U.S., що означало United States - Сполучені Штати. Одного разу якийсь жартівник припустив, що за цими літерами ховається "Uncle Sam" - "дядько Сем" Уїлсон. Жарт дуже швидко став популярним і послужив основою для асоціації "дядько Сем - федеральний уряд".

Під час Першої Світової війни з'явився знаменитий нині плакат, де дядько Сем, тикаючи пальцем в обличчя глядачу, грізно запитує:"«А ти записався добровольцем?!". Переклад, зрозуміло, не дослівний, але сенс дуже близький.

 

  • 1953 - З цього дня (а не з 5 березня) починається "ера Хрущова".

Відразу після смерті Сталіна в Кремлі розвернулася запекла боротьба за владу. На місце, що звільнилося, претендували всесильний начальник МВС і КДБ Берія, улюбленець Сталіна Маленков і Хрущов. Берію боялися всі, тому його заманили в пастку, засудили і стратили. Енергійніший і спритніший Хрущов здолав Маленкова і став во главі партії і держави.

Потеплення політичного клімату в СРСР після смерті Сталіна одержало назву "відлига" за однойменною повістю Іллі Еренбурга "Відлига".

1954-1959 - Освоєння цілинних земель було одним з найбільш крупних загальнодержавних заходів, здійснених за роки радянської влади.

1956 - Головною політичною подією "ери Хрущева" став XX з'їзд КПРС (14-25 лютого 1956 року), на якому перший секретар ЦК виступив з викриттям культу особи Сталіна.

1957 - Початок космічної ери. 4 жовтня 1957 року з космодрому Байконур був проведений запуск ракети-носія "Супутник 8К71ПС", яка вивела на навколоземну орбіту Супутник №1.

1962 - Початок Карибської кризи. Найбільше загострення відносин між СРСР і США. Кілька днів світ балансував на межі ядерної війни.

1964 - Незадоволеність державного і партійного апарату привела до усунення Хрущова зі всіх займаних ним постів.

14

  • 100 років від дня народження Л.А.Ярошевської (1906-1975), українського композитора, педагога

19

  • 130 років від дня народження О.Й.Горовиця (1876-1927), українського піаніста, педагога

21

  • Різдво Пресвятої Богородиці. Друга Пречиста
  • 140 років від дня народження Уеллса Герберта (1866-1946), англійського письменника

23

  • 1648 - У битві під Пилявцями військо Богдана Хмельницького розбило польську армію.

Польською армією командували воєначальники Острог, Заславський і Конецпольський. Українські полки пішли в наступ на центр королівського війська, польська кіннота була розбита і розпорошена, зазнали поразки Мазовецький і Сандомирський полки, а після вступу в бій татарів поляки в паніці почали втечу з поля бою і зупинились аж у Львові.

  • 1846 - Відкриття планети Нептун.

Працюючи в Берлінській обсерваторії, німецький астроном Йоганн Готфрід Галле на підставі теоретичних розрахунків французького астронома Урбана-Жана-Жозефа Ле Вер'є відкрив восьму планету Сонячної системи - Нептун. Свою назву планета отримала за традицією на честь античного бога.

 

  • 1928 - Помер Руаль Амундсен (1872 - 1928), норвезький полярний мандрівник і дослідник.

Першим пройшов Північно-західним проходом на судні "Йоа" від Гренландії до Аляски (1903-06).

Керував експедицією до Антарктики на судні "Фрам" (1910-12).

Першим досяг Південного полюсу (14.12.1911).

У 1918-20 пройшов уздовж берегів Євразії на судні "Мод".

У 1926 керував першим перельотом через Північний полюс на дирижаблі "Норвегія". Загинув в Баренцовому морі під час пошуків італійської експедиції У. Нобилі.

  • 1889 - Помер Уїлки Коллінз (08.01.1824 - 1889), англійський письменник ("Жінка в білому", "Місячний камінь").

24

  • 110 років від дня народження Ельзи Тріоле (1896-1970), французької письменниці
  • 110 років від дня народження Френсіса Фіцджеральда (1896-1940), американського письменника

25

  • 100 років від дня народження Д.Д.Шостаковича (1906-1975), російського композитора, педагога

27

  • Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього
  • 110 років від дня народження Т.Л.Бойчука (1896-1922), українського художника

28

  • 120 років від дня народження М.І.Мандрики (1886-1979), українського поета і літературознавця діаспори

29

  • 140 років від дня народження М.С.Грушевського (1866-1934), українського політичного діяча, історика, літературознавця, письменника
  • 80 років з часу створення Києво-Печерського історико-культурного заповідника (1926)

30

Іменини Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії

Липень

Жовтень

Березень#92 (03/27/2008)
Березень#91 (03/13/2008)
Лютий#90 (02/28/2008)
Лютий#89 (02/14/2008)
Січень#88 (01/25/2008)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers