rss
04/19/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Прогноз ринку нерухомості на 2007 рік

Американське населення з підвищеним острахом очікує змін в Real Estate у 2007 році. І для цього є поважні причини. Економісти передбачають, що цей рік не буде легким для ринку нерухомості.

Щоб оцінити, як буде виглядати ринок нерухомості у 2007 році, були опитані економісти значних дослідницьких компаній з нерухомості. Їх прогноз не є надто оптимістичним: ціни на житло будуть і надалі падати на деяких ринках, а в більшості регіонів процес зростання цін сповільниться, тобто, ціни залишаться на тому ж рівні, чи навіть трохи підвищаться (на процент інфляції). Зменшення кількості продажів призведе до ще одного етапу спаду цін в 2007- 2008 роках. Кількість Foreclosure буде продовжувати зростати. Навіть ті, хто намагатиметься втримати житло, зазнають втрат, оскільки вартість житла буде залишатись такою ж, або навіть нижчою, в порівнянні з тою ціною, за яку це житло було куплене. Процент на позику буде далі зростати. Знецінення нерухомості, найбільше з 1991, буде продовжуватися.

Але не зважаючи на те, як прикро це все звучить, передбачається і багато позитивних моментів, і майбутнє може бути не таким вже й похмурим, як прогнозувалось:

- процент на позику і надалі залишається історично низьким;

- деякі райони не зазнають цінових змін;

- для багатьох, таке врегулювання цін, дозволить здійснити свою мрію - придбати житло, тому що більшість житла за останні роки стала недоступною для покупців;

- в цілому по країні ціни будуть залишатись на тому ж рівні з незначним ростом (в середньому тільки на 0.10% - 1%) в 2007р.;

- в той час як нові продажі зменшаться, ті ж, що є на даний момент, залишаться без змін;

- ринок не зазнає таких суттєвих змін як на початку 80-х чи 90-х років;

- для сьогоднішніх покупців, 2009 р. може стати найкращим часом для отримання дивідендів з інвестицій в нерухомість при продажу.

Самоочисний маркет

В деяких районах останнім часом зростання цін на нерухомість досягло 50%, в порівнянні з нормальним ростом близько 4%- 6%. Таке значне зростання цін було спричинене спекуляцією. Користуючись низьким процентами на позику і добрим економічними умовами, інвестори швидко позбувалися придбаної нерухомості, що призвело зростання цін в першій половинні десятиліття до нових висот.

Але оскільки процент на позику почав зростати, відповідно зменшилась і різниця між прибутком і житловими витратами, покупці так ніколи і не матеріалізувались, як очікувалось. Інвестори змушені виставити їх власність на продаж, за зниженими цінами, поповнюючи вже і так насичений ринок, і спускаючи ціни до реалістичнішого рівня.

Time Lag

TitleЗгідно висновків економістів, ціни на житло будуть найнижчими в кінці 2007- 2008 рр. і почнуть зростати в 2009. Ці висновки були зроблені беручи до уваги, що, житло, запропоноване на ринку і його попит був збалансований - тобто рівень цін був узгоджений з місцевими демографічними тенденціями і сімейним прибутком. Потім розглядалися різниця між передбаченою ціною і реальним рівнем цін. Якщо ціни нижчі, від передбачуваних, прогноз - ціни будуть зростати. Якщо ж ціни набагато вищі, від передбачуваних, очікується значне падіння цін.

Дієта для новобудов

Це пояснює, чому колишні "гарячі" ринки в Південній Каліфорнії, Флориді і Лас-Вегасі, які відзначались найшвидшим зростанням цін між 2001 і 2005, побачать найбільший спад цін в 2007. Маямі з передбаченим спадом в 15.16% займе перше місце у списку по зниженню цін. Далі йде Лас-Вегас - 9.15% і Лос-Анджелес, з 7.1% спадом цін.

Техас не зазнав такого значного росту цін, тому передбачається, що ціни в Далласі і Хьюстоні зростуть у 2007 р на 4% і 3.3% відповідно.

Само собою зрозуміло, що ринок новобудов прямує до різкого падіння цін в 2007 р. Згідно National Association of Home Builders (NAHB) загальне падіння цін на новобудови складе 13.5%. Останній раз, коли країна бачила спад такої величини, був у 1991, коли початкові ціни опускались на 15% рік за роком.

Як з цінами і продажами, тенденції з новобудовами драматично відрізняються в залежності від району. Найнижчі ціни будуть спостерігатися у Детройті, різко падаючи на 18.3% через нестійкі економічні умови. Сіетл, наприклад - єдиний район, який побачить зростання цін (4.7%), перш за все через стабільний робочий ринок з такими компаніями як Microsoft і Боїнг, розміщеними в цій місцевості.

Як не дивно це звучить, але низький рівень цін на новобудови може бути доброю новиною для ринку нерухомості взагалі. Оскільки буде будуватись набагато менше, маркет буде змушений використовувати вже існуючі ресурси, що призведе до балансування між пропозицією і попитом, що, в свою чергу призведе до збалансування цін.

Чи майбутнє буде кращим?

The Mortgage Bankers Association of America очікує, що The Federal Funds Rate (процентна ставка, за якою банки позичають гроші один одному на один день) залишитися в районі - 5.3% на протязі всього 2007 р., а процентна ставка на 30-річну фіксовану позичку зросте від 6% до 6.6%. в той час як процентна ставка на однорічну позичку не зміниться, і буде залишатись в районі 5.8%. Прогнозується, що The Federal Funds Rate на початку 2008 р впаде до 4.8%, 30-літтній підвищиться до 6.7%, а однорічна позичка впаде до 5.5%.

Таким чином дуже добре видно, що інтерес і процент на позику є, і залишатимуться, на достатньо низькому рівні. Економіка в цілому знаходиться не в найгіршому стані, рівень безробіття є відносно низьким - 5%, а фондова біржа знаходиться на дорозі до підйому.

"Закон пропозиції і попиту, більш ніж що-небудь, буде рушійною силою, яка триматиме ринок на відповідному рівні на протязі року", прогнозують економісти. "Оскільки, очікується, що економіка покращуватиметься, ціни на рент будуть зростати , процентні ставки залишатимуться відносно низькими , сповільнений маркет 2007р відкриє нові горизонти для яскравіших прогнозів в 2008".

Світлана Кордонська, Чікаго

Sky Realty Group

847-561-4285

773-279-0007

За матеріалами досліджень американських економістів

Медичне страхування у США

Як знайти класну роботу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers