rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Обережно: віруси від Святого Валентина

Новий комп'ютерний "хробак" поширюється в „любовних" електронних листах. Один з провідних розробників антивірусних програм Лабораторія Касперського повідомляє про бурхливу активність масових розсилань віруса-хробака Zhelatin.o, що поширюється у вигляді вкладень в електронні листи.

"Заражені листи з тілом "хробака" розсилаються по всіх знайдених у комп'ютері адресах електронної пошти", - йдеться у повідомленні Лабораторії Касперського.

Текст і заголовок листа, що містить шкідливу програму, складені таким чином, щоб спонукати користувача відкрити вкладення в лист, зазначається в повідомленні.

Теми заражених листів можуть бути наступними: "I Always Knew", "I Am Lost In You", "I Believe", "I Can"t Function", "I Dream of you", "I Give to You", "I Love Thee", "I Love You Mower", "I Love You So", "I Love You Soo Much", "I Love You with All I Am", "I Still Love You", "I Think of You", "I Win with You", "I Woof You".

Імена вкладених файлів можуть бути такими: "Postcard.exe", "flash postcard.exe", "greeting card.exe", "greeting postcard.exe".

При відкритті зараженого вкладення "хробак" копіює себе на диск і при наступному завантаженні зараженої машини запускається автоматично. Після зараження шкідлива програма збирає адреси електронної пошти з зараженої машини і робить розсилання своїх копій. Шкідливий функціонал "хробака" включає також відключення настроювань програм і антивірусних сервісів на зараженому комп'ютері. Крім того, вірус використовує відомі серед вірусописачів технології для приховання присутності "хробака" у системі.

"Хробак" заражає exe-файли, що виконуються, і файли екранних заставок (.scr), знайдені в системі, шляхом копіювання свого коду в дані файли.

У зв'язку з епідемією вірусу Лабораторія Касперського рекомендує не відкривати вкладення в електронні листи, отримані від невідомих адресатів.

Але цілком можливо, що вірус знайшов вашу адресу в комп'ютері котрогось із ваших знайомих - можливо, саме того, від якого ви й очікуєте хоч якогось натяку на День Валентина. Тож якщо у вашій скринці опиняться листи з „валентинками" від вашого давнього знайомого - першим ділом вмикайте „антивірус". Нагадаємо: „стягнути" безкоштовний антивірус для домашнього комп'ютера можна тут: http://www.free-av.com/

 

Чиста правда: цього року інтернет може зупинитися

У 2007 році в інтернеті може статися ряд криз і навіть повних "блекаутів", пов'язаних з перебоями зв'язку між континентами.

Мережі може не вистачити пропускної здатності для передачі стрімко зростаючих обсягів переданої інформації, попереджають експерти аудиторської компанії Deloitte.

З'являється усе більше користувачів, все більше з них обмінюються великими пакетами інформації - наприклад, відеофільмами. У той же час провайдери не зацікавлені в розширенні каналів.

Відповідно до звіту Deloitte, обсяг світового інтернет-трафіку стрімко збільшується: у 2006 році обсяг інформації, яка проходить через найбільший світовий інтернет-вузол в Амстердамі (на нього припадає 20% усього європейського трафіку), зростає на 7,4% щомісяця.

Є дві причини такого бурхливого росту: збільшення кількості користувачів світового Інтернету і ріст популярності відеоконтенту. За даними сайту InternetWorldStats.com, у вересні 2006 року кількість користувачів інтернету у світі перевищила один млрд людей.

Багато хто з них активно обмінюються через мережу відеофільмами - за даними компанії CacheLogic, у 2006 році близько 30% усього інтернет-трафіку припадало саме на пересилання відео.

При цьому вартість передачі трафіку падає, так що в провайдерів немає стимулу вкладати гроші в розширення пропускної здатності магістральних каналів, пишуть у звіті експерти Deloitte. Вони пророкують, що вже в 2007 році користувачі можуть зіштовхнутися з перебоями .

Отже, коли будете пересилати сусідові через дорогу домашнє відео - згадайте слова експертів...

 

Провокації

Інтернет від часу свого „входження в народ" славився провокаторами. Дехто із його жителів навіть на власних веб-сторінках попереджують, мовляв, „провокатор другої категорії", „провокатор першої категорії". Ше більше громадян, в яких схильність до провокацій в інтернеті вже в крові, але повідомляти про неї першому зустрічному вони не збираються. Ну і ще більше в інтернеті людей, які вірять тому, що їм кажуть дві попередні категорії інтернет-жителів. На підставі діяльності перших, других і третіх і було складено рейтинг провокацій року, що минув. Пропонуємо вам ознайомитися з цими шедеврами провокаційної думки - хоча б для того, щоб не потрапляти на гачок... Отже, десять найскандальніших мережевих обманів:

1. PIN-код тривоги

На першому місці в рейтингу легенд - чутка про те, що якщо при використанні пластикової картки у віконці банкомату набрати свій PIN-код у зворотному порядку, то банкомат дасть сигнал, і приїде поліція. Ця чутка поширилася у вересні. Насправді, він не відповідає дійсності, однак подібний спосіб таємно викликати правоохоронні органи був навіть запатентований у 1998 році в Чикаго. При цьому залишалися питання, як чинити у випадку, якщо PIN-код є паліндромом, і чи приїде поліція, якщо набрати, наприклад, "2002".

2. Неіснуючий вірус Олімпійський смолоскип

У Мережі поширювалися електронні листи, у яких закликалося ні в якому разі не відкривати лист із темою Запрошення (як варіант - Олімпійський Смолоскип). Як стверджували невідомі провокатори, цього не належало робити тому, що лист містить непереможний комп'ютерний вірус Олімпійський Смолоскип. Він "спалює" всю інформацію на твердому диску. Такого вірусу не існує в природі.

3. Терорист-листоноша

Терористи одержали у своє розпорядження велику кількість уніформ, яку носять службовці міжнародної пошти UPS. Зрозуміло, це була чутка, яку компанія UPS згодом спростувала.

4. Путін помер (В англомовному варіанті - Бен Ладена схоплено і повішено)

Електронні листи з темами "Усаму бен Ладена схопили" або "Усаму бен Ладена повішено" повідомляли про цю "гарячу" новину з посиланням на телекомпанію СNN. Як доказ пропонувалося відкрити вкладені в лист заархівовані фотографії. Однак присланий файл містив у собі "троянського коня" - програму, що дозволяє завантажувати на комп'ютер жертви будь-який шкідливий код за бажанням її автора. Точно таким же шляхом пішли хакери в Росії, з тією лише різницею, що вони повідомляли про смерті Володимира Путіна. Однак російський варіант обдурювання в рейтингу не згадується - можливо, тому, що воно було точною копією американського, та й не досягло необхідних масштабів.

5. Зникла дівчинка Ешлі

Масове розсилання закликало знайти зниклу 13-літню дівчинку Ешлі Флорес. Фотографія додавалася. На повідомлення відгукнулися багато хто, тому що тільки за один день - 19 травня 2006 року - було зареєстровано понад 25 тисяч спроб знайти Ешлі за допомогою пошукових систем. Але цей заклик, мабуть, був фальшивим, правоохоронні органи розцінили його саме так. Аналогічний випадок розташувався на 25-й позиції в рейтингу, але там шукали хоча б реально існуючу дівчинку, яка справді пропала на певний час. Потім її знайшли, а буча продовжилася.

6. Врятуй себе від реклами

Якийсь електронний лист закликав американців зареєструвати номер мобільного телефону в спеціальному агентстві. Тим самим нібито можна позбутися від настирливих дзвінків рекламних агентів. Для того, щоб зробити це, потрібно було подзвонити за вказаним номером. Чутка відповідає дійсності, але тільки почасти: щоб позбутися від рекламних дзвінків (винятком є звернення благодійних і фінансових організацій) з 2004 року можна зареєструвати номер свого домашнього телефону. Однак американські закони так чи інакше забороняють рекламні дзвінки на мобільні.

7. Ресторан роздає подарунки

Американці надзвичайно зацікавилися повідомленнями про те, що відома мережа ресторанів Applebee's роздає подарункові грошові сертифікати, кожен на суму 50 доларів. Такого змісту повідомлення гуляють в інтернеті з 1997 року. Їхню правдивість дуже легко перевірити, прочитавши повідомлення уважно, - у більшості випадків автори листа, що видають себе за власників цих ресторанів, помиляються навіть у написанні назви їхньої компанії.

8. Життя прекрасне

Повідомлення про те, що нешкідливий файл під назвою Життя Прекрасне з розширенням .pps (створений у програмі презентацій Power Point) містить найнебезпечніший вірус. Це чистої води фальсифікація. Такі повідомлення вперше з'явилися португальською мовою в 2002 році, трохи пізніше вони були перекладені англійською і російською мовами.

9. Білл Гейтс роздає гроші

Кожний може одержати грошову винагороду від компанії Microsoft і AOL. Для цього всього-на-всього потрібно переслати отримане електронне повідомлення своїм друзям. Як стверджують автори провокації, у такий спосіб компанії налагоджують програму, призначену для виявлення спамерів. Ці помилкові чутки ходять у Мережі вже майже 10 років.

10. Поганий магазин Target

За допомогою розсилання жалісливим американцям розповідають про те, що відома мережа магазинів Target "не обслуговує ветеранів, належить французькій компанії, дає знижки тільки геям і лесбіянкам, дискримінує резервістів, прикликаних до військової служби" і тому подібне. Серед усього розмаїття дивних звинувачень ховається єдиний правдивий факт: торговельна мережа справді забороняє активістам Армії порятунку перед своїми магазинами просити милості.

 

Quo vadis, Homo Internetus?

Skype me! Розмови в мережі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers