rss
04/20/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Як стати віртуальним студентом

Навчання за допомогою Інтернету здобуває все більшу популярність. Дистанційним навчанням можна займатися в будь-який зручний час, воно дешевше заочного й дозволяє одержати справжній диплом престижного вузу.

1. Кому це потрібно?

Насамперед, дистанційна освіта - справжній порятунок для тих, хто за якимись причинами не може вчитися у ВНЗ навіть заочно - за станом здоров'я або ж живе далеко від навчальних закладів. Крім того, це відмінний варіант для тих, хто жадає одержати другий диплом, підвищити свою кваліфікацію, пройти перепідготовку, але через неймовірну зайнятість не має часу на навчання в аудиторії. Звичайно, завдяки дистанційній освіті неможливо стати артистом цирку або актором кіно, лікарем або геологом. З іншого боку, онлайнові курси можуть стати в нагоді представникам багатьох творчих і потребуючих практичних навичок професій для підвищення кваліфікації, самовдосконалення й успішної кар'єри.

2. Хто зможе вчитися?

Щоб зрозуміти, чи підходить вам дистанційне навчання, запитайте себе чесно й відверто - чи організована ви людина, чи здатні самостійно ставити цілі, виконувати задумане й доводити почате до кінця? Чи подобається вам годинами працювати на комп'ютері та листуватися за допомогою електронної пошти? Зрозуміло, у Мережі ви будете не самотні, ваш викладач завантажить вас завданнями, ви будете спілкуватися зі студентами свого класу. Однак успішним віртуальним студентом можна стати, лише маючи тверду самоорганізацію.

3. Як це відбувається?

Технологічно навчання проводиться у формі комп'ютерних онлайнових або інтерактивних (у реальному часі, хоча й без постійного підключення до Інтернету) навчальних курсів. При цьому учень може спілкуватися з викладачем як у режимі реального часу, так і по електронній пошті. Зрозуміло, що найперша умова навчання на відстані - доступ до Мережі. Для дистанційної освіти розробляються спеціальні комп'ютерні програми. Але головне - самі навчальні курси, складені досвідченими педагогами. У світі вартість їхнього створення досягає сотень тисяч і навіть мільйонів доларів. І це вигідно.

4. Які технології застосовуються?

Навчання ведеться за трьома основними технологіями. Найпоширеніші - кейс-технології (портфельні). Для самостійного навчання студент одержує комплект учбово-методичних матеріалів на папері або на електронному носії. Нерідко таке навчання сполучається із системою денних занять за графіком. Застосування інтернет-технології має на увазі, що навчальні матеріали розміщаються на сервері й доступні після укладання договору для самостійного вивчення. Через Інтернет студент зв'язується з викладачем, проходить проміжні й підсумкові тести, у спеціальному чаті бере участь у режимі реального часу в дискусії між викладачами та студіозами. Іспити здаються очно в найближчому до студента центрі. Набирають обороти телевізійні й супутникові технології. Приміром, супутникова освітня система забезпечує цифровими й бібліотечними ресурсами більше двох сотень навчальних центрів на території країн СНД. Основні центри оснащені студіями відеозапису, де записуються лекції світил науки.

5. Як обирати ВНЗ?

Неважливо, де перебуває навчальний заклад, головне - умови навчання і якість освіти. Довідатися про це можна, з'ясувавши, скільки студентів навчається за вашою програмою й скільки людей уже закінчили ці курси. Як довго працює дистанційка? Чи пропонується повний набір дисциплін, необхідний для одержання диплома? Скільки коштує навчання? Як забезпечується його якість? Випробуйте, наскільки добре налагоджене програмне забезпечення й наскільки швидке працює система. Оцініть, які елементи дизайну й навігації використовуються. Зверніть увагу на зміст електронних курсів і їхнє наповнення. Бажаний набір - допомога з вивчення дисциплін, календарний план навчання з вимогами до виконання завдань і шкалою оцінок, навчальний посібник, тести й завдання для самоперевірки, презентації, список обов'язкових і додаткових джерел, питання й плани для обговорення у форумах і чатах. Добре, якщо курс доповнений відеороликами, флеш-анімаціями, тренажерами.

На замітку

Плюси навчання на відстані:

  • самі обираємо зручне місце й час для занять;
  • можемо регулювати їхню інтенсивність і тривалість;
  • навчання доступне людям, позбавленим можливості одержати традиційну освіту (сліпим, глухим, із захворюваннями опорно-рухового апарата);
  • є можливість максимально використовувати в навчанні нові інформаційні технології;
  • мінімум на 50% скорочуються витрати на навчання.
  • таке навчання не дає гарантії на відстрочку від армії;
  • ви позбавлені справжнього студентського життя;
  • немає екстернату;
  • мало безпосереднього спілкування з викладачами;
  • існує залежність від комунікаційної інфраструктури - пошти, телефонного зв'язку, транспорту, телерадіомовних компаній і т.д.

Словничок

Хто такий тьютор? Дистанційний студент вчиться за допомогою й під контролем різних викладачів. Однак ключова фігура навчального процесу - тьютор (фахівець із дистанційного навчання). В обов'язки тьютора входить допомога основним викладачам (предметникам) у проведенні практичних занять і контроль знань опікуваного студента. За підготовку й передачу освітніх програм адресатові відповідає інша група фахівців - педагоги-технологи.

До речі

Батьківщина дистанційної освіти - США. Найперший у світі віртуальний вуз - Університет західних губернаторів - розташований у Каліфорнії. В Америці щорічно проходять навчання більше 1 млн distance-студентів, в Австралії - близько 800 тис.  

Принципи ДО

Сьогодні дистанційне навчання розглядається як нова педагогічна технологія або комплекс, що використовує у взаємодії та взаємодоповненні всі відомі технології навчання, підлягає основним законам педагогіки (хоча і трансформує їх згідно з новими умовами навчання і вимагає певного переосмислення у межах освітніх закладів).

Фахівці у галузі дидактики стверджують, що традиційні дидактичні принципи навчання є основою для дистанційної форми його організації, а після доповнення новими умовами і критеріями нового навчального середовища трансформуються у дидактичні принципи дистанційної освіти. Такими є:

Принцип креативного характеру пізнавальної діяльності піл час розв'язання задач освіти та саморозвитку. Креативні інформаційні технології інтерактивні, оскільки вони вимагають від слухачів власних дій і трансформації інформації із зовнішнього світу.

Принцип відповідності фундаментальності освіти пізнавальним потребам слухачів. Цей принцип висуває певні критерії до психологічних потреб слухачів, а саме: висока мотиваційна потреба слухача; спрямованість його особистості на досягнення поставленої мети; достатньо висока здатність до комунікації; прагнення до саморозвитку і самокоригування; відповідність зовнішнього освітнього продукту слухача Його внутрішнім особистісним потребам.

Орієнтація на конкретний, заздалегідь відомий результат, який не залежить від індивідуальності того, хто навчається, яка притаманна традиційній системи освіти, трансформується в орієнтацію на його особистісні освітні зміни.

Продовженням цього принципу у дистанційній освіті є принцип вільного вибору отриманої інформації шляхом певної діяльності (участь у дискусіях, телеконференціях, робота з пошуковими програмами, порівняльний аналіз інформації у WWW тощо).

Принцип індивідуальної освітньої діяльності слухачів, відповідно до якого їм надається можливість вибору на всіх етапах навчального процесу: під час постановки особистих освітніх цілей, виборі домінантних напрямів занять, форм і темпів навчання у різноманітних освітніх галузях.

Принцип урахування індивідуальних особливостей слухачів у процесі розробки дистанційного курсу передбачає модулі, заздалегідь розраховані на індивідуальні особливості особистості слухачів за трьома рівнями: психофізіологічним, психологічним і соціально-психологічним, а також за рівнем їх базової підготовки до навчання дистанційно.

Для забезпечення наочності у дистанційному навчанні використовується принцип віртуалізації освіти та системного структурування інформації, де активно задіяні різноманітна символіка, відеофільми, комп'ютерні навчальні програми, інтерактивні методики тощо.

Принцип пріоритету діяльнісних критеріїв оцінки результатів навчання перед інформаційними, відповідно до якого оцінюється передусім саме процес навчання, його характер, особливості взаємодії слухачів з викладачем, Індивідуальна траєкторія вивчення окремих модулів, міра відмінності отриманих освітніх результатів від стандартних і загальнодоступних даних.

Принцип створення слухачами особистісної освітньої продукції за тими модулями, що вивчаються. Ефективним засобом мотивації і освітньої самореалізації є можливість поповнення веб-сайту його особистими матеріалами. Творчі роботи слухачів можуть також стати предметом наступних освітніх комунікацій.

І, нарешті, принцип інтерактивності у спілкуванні з інформацією. Він розкриває провідну вимогу дидактики дистанційної освіти, відповідно до якої слухач має реально відчувати протягом навчання присутність викладача. З цією метою широко застосовуються такі заходи, як діалог, дискусії, телеконференції тощо.

 

Корисні поради

Вивчайте матеріали курсу систематично

Систематичне вивчення матеріалу курсу, участь у роботі web-конференції дуже корисне для Вас. Великий розрив у часі вивчення приводить до того, що матеріали курсу стають для Вас складними, а обговорення актуальних тем у рамках web-конференції незрозумілим. Дані досліджень показують, що матеріали курсу необхідно вивчати 5-6 днів на тиждень, витрачаючи при цьому від 4 до 15 годин на тиждень на вивчення кожного курсу.

Комунікації через листування

Дистанційна освіта - це навчання через листування. Ви пишете есе, контрольні роботи, e-mail і розвиваєте свої письмові навички. Пам'ятайте, що виклад своїх думок на папері систематизує розумову діяльність.

Самомотивування і самодисципліна

Дистанційна освіта надає вам більшу свободу та гнучкість, ніж заняття в реальній аудиторії. Проте дистанційне навчання - це насамперед освіта для власного особистісного та професійного росту.

Беріть участь у роботі web-конференції

Беручи участь у роботі web-конференції, Ви не почуваєте себе ізольованим учасником навчального процесу. Пам'ятайте, що спілкування з іншими студентами, які вивчають той же курс, може збагатити Вас новими знаннями та ідеями.

"Анонімність"

Дистанційна освіта дає Вам "анонімність", на відміну від реальної аудиторії Ви можете витратити більше часу на обмірковування та формулювання Ваших ідей. Більше того, займаючись дистанційно, Ви в набагато меншому ступені зазнаєте впливу поведінкових стереотипів.

Будьте ввічливі

Не забувайте, що незважаючи на дистанційну форму навчання, Ви вступаєте в комунікації з реальними людьми. Ви досягнете більшого результату, спілкуючись у позитивній обстановці зі своїми колегами та тьютором Вашого курсу.

Застосовуйте на практиці ваші знання

Тільки застосовуючи отримані знання на практиці, Ви можете повною мірою усвідомити їхню важливість і корисність для рішення виникаючих у Вас професійних проблем.

Критичне мислення

Розвивайте в собі критичне мислення, уміння приймати рішення не лише на основі Вашого життєвого досвіду, але й використовуючи факти та нові знання, отримані під час вивчення курсу.

Говоріть про виникаючі проблеми

Якщо Ви зіштовхнулися із проблемами під час вивчення курсу, звертайтеся до Вашому тьютора. Якщо виникли адміністративні питання - до адміністратора системи або технічного консультанта.

"Ходіння в школу не повинне заважати моїй освіті" - ця фраза Геккельбері Фіна, героя Марка Твена, стала девізом "заочників".

На думку експертів, сучасний учень засвоює 20% з того, що бачить, 50% - з того, що бачить і чує, і 70% тієї інформації, яку здобуває самостійно.

Обираємо професію або Як поцілити в яблучко?

Дотягти до диплому: Mission impossible?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers