rss
04/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Сторінка редактора \ День закоханих: Амур і наукові теорії

В Україні погода на вулицях ніяк не вирішить, в який бік повертати - на зиму, чи на весну. Вдень під ногами хлюпає, на голову крапає, під вечір можна розбити носа на льоду. А це не заважає представникам обох статей щосили бігати магазинами, вишукуючи там хоч щось, на чому намальовано хоча б сяке-таке сердечко. Що поробиш, на носі - День Святого Валентина.

Ще не так давно в школах України, особливо на Сході, про День святого Валентина знали хіба тільки з екранів телевізора. А сьогодні мій племінник-школярик старанно підбирає кілька листівок найсимпатичнішим дівчаткам класу. „Щоб ніхто не образився!" - пояснює. Щоправда, не каже, яким чином їх підкидатиме так, щоб жодна не помітила, що листівки адресуються не лише їй....

У вузах та училищах справа вже давно поставлена „на колеса прогресу". На кожен поважаючий себе факультет за кілька днів до визначної дати ставлять величезну скриньку, куди кожен охочий кидає послання. Частенько - анонімне. Зате кидай - скільки хочеш. Головне, щоб організатори заходу, котрі потім будуть розносити послання, не зауважили, скільки їх одним почерком написано...

Примхи соціологів

В ті ж дні у психологів, соціологів, біохіміків та тому подібного народу спостерігаються нові приступи наукового азарту.

От, припустімо, панове соціологи придивилися до того, що останнім часом Амур добросовісно знущається над віковими уявленнями людства про вікову різницю між закоханими. Капосна істота хоч як та підстрілить панянкам кавалера, молодшого за віком. Що для науковців, скажімо так, не зовсім звично.

Аж до останнього часу в парах з істотною (вісім-десять років і більше) різницею у віці між партнерами чоловік був, як правило, старшим. Тепер кількість пар у яких старша жінка, рік у рік зростає. Так деякі соціологи кажуть, що ледь не четвертина американок „за тридцять" зустрічається з чоловіками, молодшими від них на десять років.

Самі ж ці соціологи своє здивування і пояснюють, мовляв, то все через стереотип, відповідно до якого головну цінність жінки становлять молодість і краса. За цим стереотипом, у чоловіка наявність молодої подруги підвищує його самооцінку й соціальний престиж, а жінці у дзеркальній ситуації найчастіше буває незатишно. І тут на тобі - скільки „відступників" від теорії з'явилося.

І тут же соціологи самі собі суперечать „азами соціальної психології": будь-який стереотип якщо й несе в собі зерно істини, то тільки при дуже узагальненому, «середньостатистичному» погляді, а в кожному конкретному випадку різні люди почуваються й поводяться по-різному. Головне, „що в означеній розбіжності поведінкових реакцій чоловіків і жінок немає нічого генетично чи біологічно визначеного".

На щастя, поряд із зазначеною групою соціологів не було в той момент генетиків чи біологів. Бо, підозрюю, останні б нам щось як загнули б - Амур би достеменно затулив би вуха, схопив знаряддя і накивав би п'ятами...

Феєрверк від медиків

Медики вирішили, що Амурові кепсько живеться без їхньої колективної підтримки. І опублікували на початку лютого дослідження, яке підтверджує, що „секс з коханням значно більш корисний інший звичайний статевий акт для задоволення інстинктів". Звучить страшнуватенько, але оптимістично. Особливо для Амура, якого дядько Фрейд та сексуальна революція відсунули десь на задвірки цивілізації.

Тим часом, як підкреслюють фахівці з університету Огайо, секс з улюбленим партнером більш корисний ніж секс, наприклад, з повією. Провівши ряд експериментів, вчені з'ясували, що близькість між партнерами, які люблять один одного, приводить до значного скорочення рівня холестерину в крові. Окрім того, відбувається викид у кров допаміну, що благотворно впливає на психіку людини, виконуючи функцію своєрідного транквілізатора. Ну а той же процес без кохання призводить до вироблення організмом оксітоцину і вассопрессину, що сприяє кращому засвоєнню жирів.

Що ж, ці панове і саме кохання давненько вже визначили як хімічну реакцію організму, схожу з наркотичним сп'янінням. От тільки що її викликає, і як її підтримувати - ніяк бідаки додуматися не можуть. І Амур їм, схоже з усього, не квапиться помагати.

Потуги психологів

Вікова різниця між парами викликала ентузіазм цього року і у психологів. Однак щоб не прогадати - а раптом соціологи якісь не ті дані від Амура „підсунули", психологи вирішили вивчати обидва боки вікової різниці - і новітню тенденцію, і вже традиційні „стереотипи". Ну, щоб не прогадати.

Отже, з психологічної точки зору, потяг деяких відносно молодих чоловіків до більш зрілих жінок пояснюється тими ж самими причинами, з яких багато хто з нас шукає близької дружби зі старшими за віком людьми. Близьке спілкування з людиною, котра вже подолала випробування, страхи, тривоги й сумніви, пов'язані з етапом, який переживаємо ми, може енергетично підживлювати нас, давати впевненість. „Ця сама мотивація спостерігається і в традиційних союзах між зрілим чоловіком і молодою жінкою, попри те, що суспільство найчастіше зводить усе виключно до сексуального аспекту", клянуться психологи. Ну, щоб Фрейд не лаявся, що його не згадали. І додають: „ До того ж у більшості молодих жінок потрібен не тільки коханець і чоловік, а й батько їхніх (майбутніх) дітей, годувальник, захисник, глава родини і т.п. І далеко не всі їхні однолітки-чоловіки готові й бажають відповідати цим вимогам. Ідеальним варіантом для них є жінка, котра вже вирішила своє репродуктивне завдання або відмовилася його вирішувати". Перемудрили, одно слово...

Втім, далі у психологів - ще цікавіше.

„Чим старші партнери, тим менш помітна й важлива різниця у віці між ними. Найскладніший варіант - коли чоловік зовсім недавно перетнув поріг свого двадцятиріччя. Він ще тільки формується як особистість, почуття його мінливі, та й виражати їх він ще як слід не навчився. Стосунки з ним схожі на емоційну гойдалку й під силу тільки впевненим у собі жінкам з урівноваженим характером, які добре можуть впоратися з власним життям, незалежно від коханця. Спроби його контролювати приречені на невдачу. Тривалий і стабільний роман із ним навряд чи вийде, отже, не слід «прикипати» до нього надто сильно. Це не означає не любити. Найкращий варіант - трохи відсторонена, «споглядальна» любов."

Так і уявляється: сидить амур на віддалі у окопі, кидається стрілами, і прикривається сковорідкою. Бо ж хто його знає, що від цих неврівноважених чекати...

Тому психологи рекомендують крилатому створінню, мовляв, „легше, коли вік вашого молодого партнера близький до тридцяти". Такому партнерові, швидше за все, вже не треба втовкмачувати базові правила стосунків між дорослими людьми.

Після всього цього бідаці-Амуру нічого не лишається, як всістися за паспортний стіл і почати вивчати дати народження всіх претендентів на кохання, відбираючи 30-річних. І ні в якому разі не звертати уваги на всіх „шмаркачів", котрі 14 лютого кидаються „Валентинками".

Гіменей - Амуру: „Чим би дитя не бавилося...."

Щодо класичних „щасливих наслідків" амурових старань - то тут думки розділилися.

Американське Бюро з перепису стверджує, що, мовляв, „У біблійній дуелі між святою і світською любов'ю дедалі частіше перемагає любов тимчасова".

51% американок незаміжні. Статистика - в шоці: ніколи раніше в історії, згідно з переписом, кількість незаміжніх жінок не перевищувала кількості тих, хто живе у шлюбі. Навіть якщо 51% не можна назвати переважною більшістю, то в нашу епоху такого результату було б достатньо, щоб здобути перемогу на виборах.

Бюро з перепису стверджує, що партія прибічниць тимчасової любові складається з молодих і старих, дам середнього віку та дівиць, розлучених, професіоналок і вільних домогосподарок (у тому сенсі, що вони звільнилися від чоловіків), які відкривають для себе радість незалежності. Жодних постійних чоловіків, і «старі діви», над якими насміхалися і яким співчували тисячоліттями, тепер підсміюються над заміжніми подругами.

За даними американського бюро з перепису, жінки всіх вікових категорій дедалі частіше відмовляються від життя у парі. Молоді жінки, які нескінченно будують свою кар'єру, - через навчання у вузах, а потім через роботу; їхні доросліші подруги, котрі пережили розлучення, також відкладають або відкидають взагалі перспективу шлюбу і віддають перевагу - коли відчувають «інстинкт побудови гнізда» - якійсь формі тимчасового співжиття.

У містах, таких як Нью-Йорк, заміжніх жінок близько 40%, а серед кольорових жінок заміжня лише кожна третя. New York Times із великим соромом відзначає, що на молодих чорношкірих американок шлюбного віку немає попиту, тому що вони сидять у в'язниці. Лише жінки-азіатки продовжують позитивно ставитися до шлюбу, і 60% із них заміжні, тоді як іспанки - відповідно до стереотипів, католички і прибічниці сім'ї, здебільшого не одружуються.

А от український Гіменей тримає позиції

В Україні ситуація трошки інша. Принаймні, в цьому переконане Міністерство юстиції. Якраз в переддень Дня закоханих міністр юстиції Олександр Лавринович повідомив, що вже декілька років підряд в Україні спостерігається тенденція до збільшення кількості укладених шлюбів і зменшення кількості розлучень.

Як повідомили в прес-службі Мін'юсту, протягом останніх років відносне зменшення кількості шлюбів відбулося тільки у високосному 2004 році - за народним повір'ям високосні роки вважаються несприятливими для шлюбів.

Разом з тим, якщо в 2004 році було укладено понад 278 тис. шлюбів, то у 2005 уже понад 334 тис., а в 2006 році в Україні було укладено понад 354 тис. шлюбів.

При цьому, кількість розлучень залишається стабільною, з тенденцією до зменшення. Виключенням з цієї тенденції був тільки 2005 рік, коли в країні розлучилося близько 184 тис. пар. Однак у 2006 році кількість розірваних шлюбів повернулося до рівня 2004 року і склала приблизно 179 тис. розлучень.

Міністр також повідомив, що у 2006 році в Україні сталася досить рідкісна подія: в АР Крим було зареєстровано так зване "вдячне" весілля - 70 років спільного подружнього життя.

Крім того, "діамантове" весілля (60 років подружнього життя) було зареєстровано у Вінницькій області і 2 "діамантових" весілля - у Полтавській області.

Торік органами реєстрації актів цивільного стану було також зафіксовано 391 "золоте" весілля (50 років подружнього життя) і 468 "срібних" весіль (25 років подружнього життя).

Більше за все "золотих" весіль було зареєстровано в Черкаській (51), Сумській (32) і Кіровоградській (31) областях. Більше за все "срібних" весіль торік було відсвятковано в Кіровоградській (106), Сумській (95) і Черкаській (86) областях.

Як бачите, в Україні Амур має всі надії на те, що Гіменей його роботу не зруйнує. Тож швидесенько дочитуйте газету - і гайда шукати „валентинку"...

Примхи українського меценатства

Хронічна втома атакує молодих

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers