rss
04/18/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Як обрати СВОЮ школу

Отже, рішення прийнято. Все ясно, треба змінювати своє життя, треба йти вчитися... Але ось тут і починаються проблеми.

В Америці сьогодні налічується N-на кількість шкіл. Кожна пропонує, умовляє, гарантує. У кожної найкращі викладачі і найсучасніші програми, а відсоток працевлаштування вже перевалив за 100! Вражає? Авжеж! Але придивишся і починаєш розуміти, що чогось не розумієш...

Наприклад, у деяких школах навіть пропонується англійська мова. У той же час викладання ведеться російською. А є ще школи, які гарантують роботу у себе або у партнерів при успішному закінченні курсів. При цьому не зрозуміло, що це означає - "успішне закінчення". Сюди ж беруть усіх підряд, тільки плати. І що, усі без винятку «успішно закінчують»? А є ще школи... Та що там говорити, шкіл багато. Спробую подивитися на все це з точки зору людини, котра приймає серйозне рішення у своєму житті, - зміну кар'єри, людину, яка не орієнтується у величезній кількості інформації про навчальні заклади і програми, що існують в штаті Іллінойс і тому вимушена довіряти тій інформації, яку пропонує сама школа, тобто практично вірити «на слово».

Що ж таке школа? Це свого роду сполучна ланка між вами і вашою майбутньою роботою. Репутація школи серед компаній і фахівців грає вирішальну роль. Такі речі як вартість навчання і попередній відбір є для компаній показником рівня школи. У той час як ми всі вже зрозуміли, що високі ціни це не гарантія високої якості, вперте правило про те, що за хорошу якість треба платити, ніхто не відміняв.

Є ще й інший критерій - викладачі. Вважається, що школа настільки хороша, наскільки хороші інструктори. Це, звичайно, правда. Хороша школа гарантує високий рівень викладання, а кожен її співробітник - професіонал.

Як же все-таки підійти до вибору своєї школи?

1.Обов'язково відвідаєте День Відкритих Дверей (Open House), безкоштовні семінари або презентації, які пропонують практично всі школи. Подивитеся, наскільки професійно вони були підготовані: і з погляду пропонованої інформації, і з погляду організації.

2.Запитаєте шкільний каталог (Catalog) і уважно його прочитайте. Каталог - це брошура, яка містить основну інформацію і про школу, і про всі пропоновані нею курси.

Зверніть особливу увагу на розділ "Policy & Procedure". Адже саме тут міститься інформація про оплату, навчальний процес, відвідуваність, повторення навчання і т.д. Якщо щось не зрозуміло, попросить пояснити.

3.Призначте зустріч для персональної бесіди або консультації. Не намагайтеся все з'ясувати телефоном, якщо не знайомі з тим, з ким говорите. Під час бесіди почніть з розповіді про себе. Почніть з освіти, потім опишіть свій досвід роботи, потім вашу проблему або завдання і ситуацію в кінці - мета вашого візиту. Уважно вислухайте, що вам говорять. Буде дуже добре, якщо ви підготуєте наперед питання, які вас хвилюють найбільше. Запишіть їх, тому що в розмові можна легко щось забути або упустити. Ніколи не відмовляйтеся подивитися школу і взагалі роззирнутися навколо, якщо вам це пропонують, або запропонуєте самі, якщо ні. Адже це завжди і додаткова інформація і можливість побачити студентів за роботою. Якщо ви точно знаєте, що ви хочете вивчати, розпитайте конкретно про цю програму, якщо ні - з'ясуєте, яка програма підходить вам і чому.

4.Зустріньтеся із відповідальним за ваше працевлаштування. Не довіряйте простому "ми вас влаштовуємо на роботу", а з'ясуйте, хто конкретно цим займається. Подивіться, чи має школа список відкритих позицій, котрий їй присилають компанії, або влаштування на роботу, - це просто приписування собі неіснуючого досвіду роботи.

Вас цікавить, хто представляє вас в компаніях, і яким чином відбувається цей процес. Я вважаю, що школа зобов'язана вам допомогти і в складанні резюме, і в підготовці до проходження інтерв'ю. Добре, якщо школа має спеціальний відділ з улаштування на роботу, якщо його немає - те хоч би один службовець мусить займатися цим повний робочий день. Хто ця людина, як вона виглядає, який у неї досвід роботи - все це має величезне значення для вас.

5.Не поспішаєте записуватися в школу. Прокрутіть усі варіанти, які у вас є. Переконаєтеся в тому, що ваше рішення на сьогоднішній момент найправильніше і найлогічніше. І лише після цього реєструйтеся. Не дійте імпульсно, під впливом друзів або реклами про те, що в класі залишилося всього декілька місць. Завжди буде наступний клас. Але і не тягніть дуже довго, маркет не стоїть на місці.

Реєстрація - це процес підписання контракту або договору. Це ваше боргове зобов'язання. Тому, якщо ви не упевнені, що розумієте все, що там написано, візьміть додому і уважно вивчіть, перш ніж підписати. Вам також треба знати, як ви можете перервати процес навчання, якщо щось раптом трапилося. Які обов'язки будуть у вас, які у школи. Що відбувається, якщо контракт уривається з вини одного з учасників?

Якщо школа має ліцензію штату, то вона підкоряється певним законам, і ви застраховані від різних неприємних випадків, таких як банкрутство школи, або відміна класу під час навчання, без уваги не залишаться також і ваша незадоволеність навчанням або неетичною поведінкою працівників школи. Треба розуміти при цьому, що ліцензія - це не гарантія професіоналізму школи або вашого успішного результату.

Якщо школа не ліцензована штатом, то ви в деякій мірі знаходитеся на милості цієї школи. Якщо школа не повертає вам суми грошей, що гарантується законом, ви можете її отримати тільки через суд. А це доволі дорого коштуватиме. Я б вам рекомендувала в цьому випадку запропонувати неліцензованій школі поступову оплату вашого навчання.

Перевірити, чи має школа ліцензію можна за телефоном 312-814-2220 в Illinois State Board of Education.

Ще одна перевага ліцензії полягає в тому, що ви можете отримати грошову допомогу від Штату на навчання. Цією інформацією я із задоволенням поділюся з вами на нашій зустрічі.

6.Ну і останнє - місце розташування. При всіх рівних обставинах час, витрачений на дорогу, теж грає важливу роль. Адже вам треба бути в школі вчасно. І увечері повертатися здалеку не дуже приємно. А якщо щось трапилося з машиною? Та і взагалі втрачати час на дорогу не хочеться, й так завжди його не вистачає.

Якщо школа, яку ви вибрали, знаходиться поруч - вам дуже пощастило. Хоча ми говоримо тільки про 6-8 місяців навчання. Адже ви ж не відмовитеся від першої роботи, навіть якщо у вас забиратиме 2 години в день на дорогу і це не на один місяць. Тому, якщо школа, яку ви вибрали, знаходиться достатньо далеко від дому, подумайте, як вам найбільш продуктивно використовувати час в дорозі. Можливо, має сенс приносити на лекції диктофон, а потім прослуховувати записи в машині або в автобусі. Можливо, вам краще розслаблятися і слухати приємну музику, а може покращувати англійську. Загалом, можливості використовувати цей час є, було б бажання.

Зі свого досвіду знаю, що створити ідеальні умови для всіх не можливо. Тому ваше завдання, знайти ту школу, яка вже має добре продуману систему, і ви в неї добре вписуєтеся.

Подумайте, чи для вас це?

Спробуйте зібрати інформацію. А проаналізувати її і зробити правильний вибір я допоможу вам при зустрічі. Успіхів вам.

Ella Zibitsker. President & CEO

Computer Systems Institute

8930 Gross Point Road, Suite 100

Skokie, IL 60077

Tel. (847) 967 5030 ext.104

Fax. (847) 967 5066

[email protected]

www.CSInow.com

www.CSIJobBoard.com

www.CSICorporateTraining.com

МВА - “понти” чи важливий щабель до вершин бізнесу?

Обираємо професію або Як поцілити в яблучко?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers