rss
04/29/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Життя визначних людей \ Микола Міхов – самобутній український художник-аматор

  "Малюнок народжується у мені. Я просто вожу рукою.  Або хтось, ніби  водить моєю рукою".

      Історія відхилення від класичного стилю в живописі сягає своїми коренями у ХІХ століття. Власне тоді філософські роботи Ніцше похитнули усталене мислення людей. Після його слів про "мертвого Бога" світ вже не вважався таким гармонійним і таким, яким ми звикли його бачити, створений Господом. Тепер людина сама стає центром Всесвіту. Багато відкриттів про психічні властивості людини, а також швидкий прогрес викликали водночас і зацікавлення людською природою, і страх перед машинами. Усе це згодом відобразиться у роботах художників, філософів, поетів, письменників. Наприкінці ХІХ століття багато Європейських держав окупували великі простори Африки та Мікронезії, а також США встановили контроль над корінним населенням Великих рівнин (плато Міссурі, центральні Високі рівнини, плато Л'яно-Естокадо та Едуардс).  Ці культури у переважній більшості не були урбанізовані і їх мистецтво надихнуло на дуже незвичайні форми, відмінні від цивілізації, яка проживала у містах.  Використовування перебільшених пропорцій, тваринних тотемів, геометричних дизайнів та усталених контрастів стало модним. Митці у своїй творчості часто стали запозичувати неєвропейські елементи - вплив турецьких, єгипетських, іспаномовних культур. Ці тенденції називалися Екзотизм взагалі та Орієнталізм, якщо стосувалися культур Ісламського Світу та Країн Тихоокеанського басейну. Світ, у якому жили спокійно та розмірено, світ який споглядали і яким насолоджувалися перестає бути таким розміреним. Митці починають шукати нові форми для творчості. Виникає імпресіонізм, потім модернізм, кубізм, символізм, дадаїзм, авангардизм та інші.

     Одного сонячного зимового дня доля привела мене у будинок за адресою 223 N. Michigan Ave., де на першому поверсі були виставлені абстрактні картини. Деякі з них привернули мою увагу незвичайною технікою виконання. Незважаючи на свою спеціальну освіту - Компаративістика Всесвітніх Культур і на те, що в університеті я вивчала історію мистецтв - але і я не змогла одразу збагнути їхній стиль. Картини підписані українським прізвищем. Оскільки цього українця вже помітила Америка, то чому б і мені не зустрітися з ним, взяти інтерв'ю для нашої газети.

     Прошу дозволу зустрітися з ним особисто. Ось що розповів мені про свою творчу діяльність український художник, який зараз мешкає у Чікаго - Микола (Олексій) Міхов.

     Микола Міхов народився 19 жовтня 1980 року на Україні. За часів Радянського Союзу він пройшов бар'єр відторгнення як з боку професійних художників, так і оточуючих його людей. Через свої нестандартні творчість та мислення, у хлопця майже не було друзів. Як він сам каже, лише один його товариш, який багато читав, намагався розгадати та зрозуміти картини Миколи. Проте, з перемінним успіхом. У психіатра  батькам сказали, що у хлопця талант і щоб йому не заважали малювати.

     Оскільки сім'я не могла собі дозволити купувати дорогі фарби та папір, хлопець малював на всьому, що траплялося під руку: на зворотному боці фотографій, документів, плакатів тощо. Талант не завжди вимагає професійної художньої освіти. Митець передає на  картині свій внутрішній світ, так як сам відчуває, як сам бачить. До того ж, незвичайний дар Миколи відобразився і у віршах, які він пише в перервах між написанням картин. Вірші такі ж абстрактні, як і картини. Ось один з них:

А може знов все розпочати,

Думки впорядкувати мудро й справедливо,

Повірте - це усе печатки!

Печатка - мильна кулька. Пкк! Як тріснула грайливо.

     Є люди, у яких професійне вміння вдосконалюється у процесі творення. Микола - художник від народження. Він аматор і ніколи не навчався у художній школі. Хлопчина почав малювати ще в початковій школі. Якось на контрольній вчителька побачила, що хлопець малює замість контрольної роботи. Розгнівана, вона понесла його малюнки до директора школи. Хлопцю сказали, що той не здасть іспит.  Коли директор запитав, що той намалював, Микола не зміг відповісти. Тоді він почав усвідомлювати, що не розуміє сам, що малює. Декілька художників все ж таки, звернули увагу на творчість Миколи Міхова. У юнацькі роки Микола приходив до студії відомого українського художника-плакатиста Віктора Афоніна. Також, малюнки хлопця оцінила й Тамара Гордова, яка відома роботами з яскраво вираженою українською тематикою: півники, польові квіти, писанки. Ці митці допомогли відкрити "друге дихання" у хлопця і, як він сам каже, саме це стало поштовхом до подальшої творчості. Завдяки їм Микола не зупинився і продовжував малювати. Сама ж Гордова неодноразово приїздила до США із виставками своїх робіт.

       На картину Микола звичайно витрачає або багато часу, або може намалювати декілька робіт всього за декілька днів. Іноді він "народжує" картину за одну ніч. "Малюнок виникає у мені. Я просто вожу рукою. Або хтось, ніби водить моєю рукою". Іноді таке незвичайне натхнення підсилюється інтуїцією. Варто згадати, що напередодні сумнозвісної для США дати 11 вересня 2001 року Микола намалював 2 картини, насичені болем та якимось страхом. Він сказав, що щось страшне має статися. Вже після цього художник подарував три свої картини у фонд Veteran Police Association на підтримку поліційських, що працювали для усунення наслідків трагедії 11 вересня.

        З приїздом до Сполучених Штатів Америки, відношення до творчості хлопця круто змінилося. У перші роки перебування Міхова у США були складності з легалізацією. Проте, в той самий час картини митця помітили, зацікавилися його творчістю. Оскільки в перші роки перебування в Америці прибутку від продажу картин на гідне життя не вистачало, Микола почав працювати на троці. Він малював у вільний від роботи час. Зараз роботи художника-самоучки знаходяться у приватних колекціях людей з колишнього Радянського Союзу та прикрашають будинки американців. Галерея Лори Ді спонсорувала виставку робіт художника у Downtown Чікаго за адресою 223 N. Michigan Ave. У вас, шановні читачі нашої газети, є хороша нагода отримати власне враження про роботи, безперечно, обдарованого, самобутнього, своєрідного автора - Миколи Міхова.

     У митця є декілька картин, присвячених матері. Є роботи на релігійні теми. Коли Микола навчався у середній школі, то на роботах хлопця почали з'являтися релігійні символи тисячолітньої давності (не дивлячись на повну відсутність інформації), яких він ніколи не бачив за часів атеїзму Радянського Союзу - зірка Давида тощо. У Миколи є й картина під назвою "Заповіт". На ній з гори до неба тягнуться 6 рук, які уособлюють 6 кутів зірки. Для створення цієї роботи художник прочитав Кабалу. Багато робіт він написав під впливом відомого письменника Карлоса Кастанеди. В Україні Микола відвідував відому філософську школу "Ігри у просторі". Також натхненням для хлопця є музика Моцарта.

     Зацікавившись незвичайними картинами художника, які одразу ж привертають увагу, я вирішила задати Миколі декілька запитань про особисте життя, про творчі задуми, про плани на майбутнє. Виявилося, що він не одружений та сподівається зустріти свою єдину і неповторну кохану.

  • Миколо, які ваші творчі плани на майбутнє?
  • Мої плани далекосяжні. Буду писати книгу про дитинство Ісуса. Щодо картин - то я тільки почав виставлявся. Я малюю, коли приходить натхнення. Тематика невизначена. Я маю декілька стилів.
  • Як Ви можете назвати техніку свого малюнку?
  • Це абстракція. У моїх роботах є елементи сюрреалізму. На мене також справляє значний вплив східна філософія та релігія. У творчості присутні елементи Буддизму, культура ацтеків та їхня магія, філософія Ошо.
  • Миколо, як Вам подобається в США?
  • Мені дуже подобаються Сполучені Штати. Понад усе мені до душі Сан Дієго. Проте мені комфортно жити й у Чікаго.
  • Чи важко було Вам пристосуватися до американського життя?
  • Дуже важко. Складності виявилися у вивченні англійської мови. До того ж темп життя в Америці набагато швидший, ніж в Україні. Тебе постійно переслідує стрес та депресія. Ще й моя робота викликає підвищений ризик стресу.
  • Які клуби і виставки Ви тут відвідуєте? Чи любите ходити на виставки інших художників?
  • Я є членом асоціації Lake County Art League. Іноді я відвідую збори художників. Щомісяця, іноді й два рази на місяць.
  • В Америці Ви живете один чи з родиною? Чи сумуєте за Україною?
  • Я дуже сумую за Україною. Все ж таки там залишилася більша частина мого серця. Там живе мій батько і мій старший брат. А тут я знаходжуся разом зі своєю мамою. Я не одружений. У вільний час я люблю мандрувати, цікаво проводити час зі своїми друзями. В США я знайшов підтримку і розуміння у перші ж роки. Особливо я вдячний сім'ї Малишевих, які ледве не з перших днів мого перебування в Чікаго допомагали, купували мені фарби і підтримували морально.
  • Дуже вдячна Вам, Миколо, за цікаву розповідь. Ми бажаємо Вам творчої наснаги, підкорення нових вершин. Нехай Америка буде до Вас доброзичливою. Також, бажаю Вам найближчим часом відвідати й нашу улюблену Україну - джерело творчого натхнення. А читачі нашої газети можуть оглянути колекцію Ваших робіт за адресою 223 N. Michigan Ave.

 

"Я намагають трохи все змітити,

                І стогнуть в мені і страхи, і зойки

                І хочеться на полотно водою лити

        Думки у кольорових бризках розкропити".

                                                                   (Микола Міхов).

 

P.S. Абстракціонізм - це художній жанр, у якому перевага надається внутрішнім формам перед живописною презентацією.

Символізм. Цей жанр часто апелює до підсвідомості людини. Він, як звичайно, проявляє себе у символах, які несуть смислове навантаження. Символами можуть бути сни, звичайні об'єкти, як іграшковий млин, троянда тощо. Якщо у процесі розповіді образ повторюється неодноразово, він починає нести багатошарове значення. Слово символ ми вживаємо і у повсякденному житті, але не замислюємось над його глибоким значенням. Так ми кажемо про національну символіку - прапор, герб. Лев на папері - знак, імідж. А на гербі - це символ хоробрості, благородності роду. Деякі символи універсальні. Наприклад, вода є очищуючою стихією. Це старалися предати у своїх картинах художники-символісти.

Примітивізм. Цей художній стиль черпає натхнення з ранньої історії людини та дитячого мистецтва. Він часто використовує теми або стилістичні елементи з передісторичних культур, племен. Яскравим представником примітивного живопису був Поль Гоген. У музиці це Ігор Стравінський. У художників цього стилю помітні диспропорції при зображенні предметів, особливо обличчя та тіла. Часто на примітивних картинах можна знайти тотеми - комбінацію людського та звірячого. Для примітивізму характерне зображення усталених предметів - ключів, діамантів тощо. Часто змішувалися реальний світ та мрії, але між ним існувала межа.

Джек Лондон: "Я дуже люблю життя..."

Інтерв'ю з Реєм Бредбері

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers