rss
04/28/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Молодим батькам \ Ростемо разом: дитячі вірші та вправи для розвитку мовлення малюка

Для того, щоб ваше маля швидко навчилося розмовляти, а згодом і читати, потрібно починати займатися з ним якомога раніше. Бажано починати ще… під час вагітності. Отже, розвиваємо здібності…

Вже в животику в мами дитина розрізняє голоси батьків і реагує на них спалахом радості. Маля розуміє інтонацію, вловлює настрій співрозмовників. Якщо оточуючі, особливо мати, балакають нервово і роздратовано, у малюка помітно частішає серцебиття. Коли тон розмови стає спокійним, частота серцевих скорочень нормалізується. Деякі дослідники висувають гіпотезу про те, що дитина, перебуваючи в материнській утробі, фіксує мову, якою говорить мати і люди біля неї. Саме цю мову буде найлегше засвоїти дитині. Навіть якщо малюка після народження усиновлять іноземці, він з легкістю вивчить мову, якою говорила його справжня мама.

Навіть до народження

Батьки можуть розвивати здатність до сприйняття звуків мови у ще ненародженої дитини. Просто якомога більше розмовляйте з малюком, який знаходиться в животику, співайте йому пісеньки, розповідайте вірші. Пояснюйте свої дії: якщо сталося щось неприємне, погладьте живіт і спробуйте словами заспокоїти малюка. Дуже корисно для дитини спілкування з батьком.
Один тато провів такий експеримент зі своїм ще не народженим сином: він читав уголос «Одіссею» Гомера, перебуваючи поруч зі своєю вагітною дружиною. Коли хлопчикові виповнилося сім років, йому запропонували вивчити напам’ять два уривки з цього твору. Один уривок був узятий з тієї частини, яка була йому прочитана кілька разів ще до народження, інший – був зовсім незнайомий. У результаті виявилося, що знайомий уривок дитина вивчила удвічі швидше, ніж незнайомий.
На другому місяці немовля починає агукати.

 Title 
  

А´укання досягає максимуму звичайно до трьох місяців. Спочатку дитина вимовляє голосні: «о», «а», «е», «у». Потім додаються гортанні звуки. Виходять поєднання «ГУУ-ГУУ», «аагу-аагу».
Малюк «дізнається», які комбінації горла, губ і язика дозволяють вимовляти різні звуки. Характер і тривалість а´укання залежать від реакції матері. Якщо вона позитивно реагує на звуки, які вимовляє дитина, а´укання посилюється, набуває все більш емоційного характеру. Приблизно з шести місяців дитина починає лепетати. Емоційні прояви стають більш різноманітними. Дитина здатна відшукувати очима ті предмети і тих людей, які називає мама. Якщо а´укання – це звуки, що нагадують голосні, то лепетання являє собою поєднання звуків, швидше схожих на комбінації приголосний + голосний (ма-ма-ма, бе-бе, гу-гу-гу, да-да-да). Про голосні звуки тут можна говорити лише умовно, оскільки звукові комплекси ніяк не пов’язані зі змістом. Маля тренує свій мовний апарат: знаходить один-два звуки і повторює їх в одному і тому ж поєднанні знову і знову.
Помилка багатьох батьків в тому, що вони сприймають ці сполучення за перші слова, хоча насправді дитяче лепетання є мимовільним.
А коли з’являться перші слова, дитина буде вчитися контролювати вимовлені звуки, щоб вони відповідали акустиці образів, які передають йому дорослі. У дев’ять-десять місяців дитина має великий пасивний словниковий запас – знає, як і що називається, очима стежить за названим предметом. Малюк знає своє ім’я, обертається на поклик, «заперечує», якщо ви забираєте в нього іграшку. До року він вже вимовляє два-три слова.

Допомагайте малюкові

* З перших днів намагайтеся якомога більше розмовляти з дитиною. Показуйте йому предмети і називайте їх, коментуйте, пояснюйте свої дії та дії інших людей і тварин.
* Агукайте разом з дитиною, посміхайтеся їй у відповідь, повторюйте за нею звуки, можете їх урізноманітнити, повчити малюка нових варіантів, різних інтонацій.
* Хваліть дитину, називайте ласкавими словами.
* З малюком краще розмовляти чітко, розбірливо, доказуючи всі слова до кінця. Говоріть простими, але повними реченнями, а не так, як ми спілкуємося між собою – розмовляємо, обриваючи фразу, жмакаючи закінчення.
* У перші місяці робіть наголос на емоційність, а пізніше (з 5-6 місяців) – на простоту вашої мови.
* Розмовляйте з дитиною, дивлячись їй в обличчя: малюк повинен бачити вашу артикуляцію.
* Навчіть його складати «губки трубочкою».
* Переставляйте місцями слова і вимовляйте поруч різні форми: «Де наш тато?» – «Ось наш тато прийшов». – «Ми любимо тата». Залишайте «місце» для відповідної репліки, ніби немовля може вам відповісти. Потім відповідайте за нього: «Яку ми шапочку надінемо? Правильно, ось цю!» Говоріть про себе і про малюка в третій особі (поки він ще не розуміє понять «я»,»ти»): « Зараз мама Оленці поміняє памперс».
* Дитина дуже любить, коли ви видаєте різноманітні звуки – кукурікайте, гавкайте, гарчіть. Це розвиває увагу і просто веселить. Коли переодягаєте малюка, буквально з перших днів розповідайте: «Киця нявкає – няв-няв, корова мукає – му-му». Багатьом дітям це настільки подобається, що вони припиняють вередувати. Пізніше дитина почне повторювати за вами – спочатку буде беззвучно відкривати рот, щоб вловити вашу артикуляцію, а потім і вимовляти щось.
* Спонукуйте дитину вступати з вами в контакт. Іноді навіть потрібно розіграти нерозуміння або змоделювати маленькі життєві ситуації або сценки з іграшками, щоб дитина відчула потребу стати учасником комунікації. Спочатку вона зуміє висловити своє прохання або протест за допомогою жесту, плачучи, а потім і за допомогою слова.
* Якомога раніше почніть читати дитині вірші. Якщо ви ще не вивчили дитячі вірші, читайте будь-які – малюкові важливо відчути ритм. Поплескуйте його в такт вірша або відбивайте ритм його ручкою. Підберіть віршики, в яких римуються слова, різні за змістом, які відрізняються одним тільки звуком, де багато повторів.
* Не бійтеся говорити з дитиною, використовуючи слова: гав-гав, гам-гам, бай-бай. Ці століттями відпрацьовані звукові комплекси дуже допомагають малюкам на першому етапі розвитку мови. Помічено, що діти, батьки яких не використовують такі слова, починають говорити пізніше.

Виникли проблеми?

Дитина може трохи відстати від норми в результаті стресу (хвороба, переїзд та інше), згодом вона швидко надолужить згаяне. Але якщо відставання стабільне, не можна залишати це без уваги! Обов’язково проконсультуйтеся у лікаря – можливо, справа в порушеннях нервової системи, родовій травмі або в чому-небудь ще. Перед тим, як кинутися по допомогу до лікаря, виключіть такі причини, як відсутність розвиваючого середовища (мало спілкування), спадковий фактор (розпитайте маму і бабусю про свій власний розвиток), темперамент. Якщо у вашій сім’ї росте дитина, якій потрібна допомога, пам’ятайте, що не лише педагоги і лікарі повинні вирішувати проблему, головні помічники дитини – її батьки. Навіть якщо у малюка щось не виходить, він повинен бути впевнений, що ви його любите.

Віршики для малят

 Title

КОЛИСКОВА ДЛЯ ЛИСИЧКИ
Спить у ліжечку лисичка,
Вмила на ніч гарне личко.
Бубликом скрутилася,
Хвостиком укрилася.
Сняться їй руденькі сни.
Спи, лисичко, міцно спи.

Н. Замрія

ЦУЦИК

Цуцик, цуцик – куций хвіст,
Він цукерки гарно їсть.
Як на задні лапки стане –
Дуже високо дістане.
З’їм одну цукерку сам,
Другу цуцику віддам.

А. М’ястківський

ОЛІВЦІ

Під ялинкою у лісі
Гноми поселились,
А під сонячним промінням
Квіти розпустились.
Гноми пензлики взяли
І роботу почали:
Розфарбовують ялинку
І суничку, і малинку,
І ромашку, і дзвіночок,
І чорницю, і дубочок.
Розфарбують цілий ліс –
Перейдуть на сінокіс.
Подивіться, любі друзі,
Вже вони малюють в лузі.
Наче милі промінці,
Ці чудові олівці.

Н. Бугай

КОНИК – СТРИБУНЕЦЬ

Скаче коник-стрибунець
З кукурудзи на чебрець,
З конюшини на бузок,
Подає свій голосок.
Скаче коник вже півдня,
А уся його рідня,
Зелененька і прудка,
Цвіркотить біля ставка.
Н. Бугай

КАЗОЧКА
До нашої теплої хати
Приходила казочка спати,
Та чи спала, чи не спала –
Колисанку колихала.
А як рано діти встали,
То гостинці гарні мали:
Тому – зайчик-стрибайчик,
Тому – котик-воркотик,
А найменшому – Іванку –
Дала казка вишиванку.
А. М’ястківський

ЧАРІВНІ СЛОВА
До всіх сердець, як до дверей,
Є ключики малі.
Їх кожен легко добере,
Якщо йому не лінь.
Ти, друже, мусиш знати їх,
Запам’ятать не важко:
Маленькі ключики твої –
«Дякую» й «Будь ласка».
І. Січовик

МАМА І МУРКО
Мама в’яже нам шкарпетки.
Впав клубок із табуретки,
А Мурко його догнав
І на себе намотав.
Ми спіймаємо Мурка
І змотаємо клубка,
Бо шкарпетки у негоду
Стануть нам завжди в нагоді.
Н. Бугай

ЦИБУЛИНИ
На городі цибулини
Відзначають іменини.
Повсідалися в рядочки,
Одягли нові сорочки,
Запросили Буряка,
Диню, Моркву, Огірка.
І танцюють, і співають,
Боки сонцю підставляють.
На городі – веселини:
Всі святкують іменини.
Н. Бугай

У МИШКИ НОВОСІЛЛЯ
Мишка в нірку поспішала,
Мишка нірку прикрашала,
Наносила в нірку зілля –
Нині в мишки новосілля.

В. Кравчук

Як впоратися з дитячою агресією і навчити малюка чекати

Опозиційно-Зухвалий розлад. Що робити з маленьким месником?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers