rss
04/29/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Комп’ютерна сторінка \ Сайт своїми руками. Детальний посібник зі створення скрінкастів. Запис відео, кодування у Camtasia Studio та публікація на YouTube

Від редакції:

У минулих номерах ми вже дізналися про те, як створити своїми руками блог (а точніше – блог на WordPress). Цього разу ми дізнаємося про те, що таке скрінкасти, як їх зробити і виставити у своєму блозі чи на YouTube.

Скрінкаст (від англійського screencast) – це відеозапис того, що відбувається на моніторі комп’ютера з можливістю додавання звукового супроводу та коментарів, пише Ярослав Федорак на сторінках «Української блогосфери».
У деяких випадках використання скрінкастів буває зручнішим, ніж текстовий опис дій, оскільки у автора з’являється можливість не лише розповісти, але й показати в реальному часі те, що він хоче донести до читача.
Інструменти для запису скрінкастів
Оскільки мета цієї статті – у стислій формі показати, як створити якісний скрінкаст від запису відео до публікації на YouTube – я не буду витрачати ваш час на ознайомлення з численними інструментами запису. Скажу лишень, що досить детально проштудіював наявну в Інтернеті інформацію щодо програм запису і зупинився на найзручнішій, на мою думку, Camtasia Studio. Основна її перевага полягає в тому, що окрім власне «захоплення» відео, ця програма володіє всім необхідним набором інструментів для створення скрінкастів (редагування, додавання аудіо-доріжок, відео-ефекти, кодування тощо). Втім, є і недолік – програма платна. Ознайомитися з можливостями даного інструменту можна, завантаживши trial-версію на 30 днів. Зробити це можна на офіційному сайті Camtasia Studio: http://www.techsmith.com/camtasia.asp.
Втім, заради справедливості, відзначу, що існують і безкоштовні інструменти для запису скрінкастів. Зрозуміла річ, що їх функціональність набагато скромніша:
Одна із найрозповсюдженіших Open Source програм CamStudio: http://camstudio.org/.
TipCam 2.0 (http://www.utipu.com/app/)– ще одна безкоштовна програма для запису відео, яка окрім власне інструментів запису дає можливість розміщувати скрінкасти на власному сервісі. Втім, наскільки я зрозумів відгуки, розміщувати відео ви зможете тільки на цьому сервісі. Намагання перенести їх на YouTube призводить до жахливої якості відео, що особисто для мене є величезним мінусом.
Тому тут і далі ми будемо працювати з першою згаданою програмою – Camtasia Studio.

Запис відео з допомогою Camtasia Studio

 Title 
  

Відразу після входу в програму ви отримаєте вікно-запрошення, в якому буде кілька опцій роботи з Camtasia Studio. Нас цікавить кнопка запису відео з екрану (Record the Screen).
Натиснувши на неї, ви відкриєте панель запису відео у правому нижньому кутку екрану. Натисніть на кнопку rec і запис відео почнеться (при під’єднаному і налаштованому мікрофоні буде записуватися також звук). Для зупинки запису потрібно натиснути клавішу F10.
Коли запис зупинено – автоматично з’являється вікно для перегляду щойно відзнятого скрінкасту з трьома опціями: зберегти для редагування (Save and Edit), кодувати відео (Produce) та видалити (Delete). Оскільки наразі нас не цікавить редагування (я ще повернуся до цієї теми у одній з наступних статей) – клікаємо на іконку Produce. Вибираємо папку, куди зберігатиметься відео та формат.camrec (внутрішній формат Camtasia Studio, який потім можна обробляти). Тиснемо на кнопку «Зберегти».
Після того, як ми зберегли наш проект, Camtasia Studio автоматично видасть нам вікно кодування відео у необхідний формат. Втім, перш ніж ми почнемо кодувати наш скрінкаст – потрібно переконатися, що формат ідеально підходить для того сервісу, на який будемо завантажувати скрінкаст після створення. В нашому випадку це YouTube.
А найкращий спосіб досягнути максимальної якості – налаштувати власний профіль кодування відео. На щастя, Camtasia Studio дає нам таку можливість. У випадаючому меню вибираємо опцію Add/Edit preset, після чого тиснемо «далі».

Title  
  

У наступному вікні вводимо назву свого профілю, його короткий опис (можна залишити порожнім) та вибираємо формат файлу, який отримаємо після кодування. Для YouTube найкращим форматом буде MP4. Тиснемо «далі».
У наступному вікні переконайтесь, що розмір відео по висоті складає 768 пікселів. Тобто обраний вами формат повинен складати 1024х768, якщо ви записували відео на звичайному моніторі, або 1280х768, якщо у вас широкоформатний монітор. Вимоги до висоти відео продиктовані розумінням HD-формату на YouTube. Саме відео 768 пікселів за висотою сприйматиметься цим сервісом, як HD (High Definition) і ви зумієте досягнути найвищої якості. Тиснемо «далі».

  Title
  

Наступний екран можна залишити без змін, після чого зберігаємо щойно створений профіль. Тепер серед списку випадаючих профілів буде і ваш власний – ідеально оптимізований під вимоги YouTube. Вибираємо його і тиснемо далі. Вводимо назву майбутнього кліпу, вибираємо папку, в якій він зберігатиметься і після кліку на кнопку «Готово» бачимо, як кліп кодується.
Після закінчення кодування у вказаному вами місці з’явиться папка з цілим набором файлів. Нас цікавить файл формату.mp4. Саме його ми будемо завантажувати на YouTube
Якщо у вас ще немає облікового запису на YouTube, створіть його. Обліковий запис також можна прив’язати до аккаунту Google. Після того, як залогінитесь, клікніть на лінк Upload у хедері. Тепер можна приступати до завантаження файлу.
Тиснемо «Upload video» і вибираємо підготований нами mp4-файл. Поки триває завантаження та процесінг відео, заповнюємо необхідні поля (назва, опис, теги, категорія, налаштування приватності) і тиснемо «Зберегти зміни» (Save changes). Зміни вступлять у силу, коли відео буде завантажене повністю.
Вітаю – ви завантажили відео на YouTube. Тепер воно доступне у переліку ваших відео в профілі. Останнє, що я дуже радив би налаштувати для досягнення максимальної якості – це налаштування програвання (Playback setup), які знаходяться в меню Account Settings. Поставте галочку навпроти опції Always choose the best option for me based on my player size (Завжди вибирати найкращу якість відео в залежності від розміру плеєра). Ви також можете вибрати опцію, щоб відео автоматично переходило у формат HD при ввімкненні повноекранного режиму, але я поки-що не ризикнув цього робити, оскільки знаю, що далеко не у всіх користувачів Інтернету в Україні достатня швидкість зв’язку, щоб безболісно пережити такі зміни у розмірах відео.

Title

 

 

Як вбудувати відео YouTube формату HD (high definition) у свій сайт чи блог

Вбудувати скрінкаст у власний сайт або блог ви можете, скориставшись автоматично згенерованим кодом. Якщо ви встановили опції програвання на вибір найкращої якості в залежності від розміру плеєра – тоді якість, яку бачитимуть ваші відвідувачі, напряму залежить від розміру плеєра, який ви будете вбудовувати.
Зверніть увагу, що існує мало кому відомий і не прописаний у генераторі коду для вставки спосіб примусово вказати YouTube вбудовувати HD (High Definition) відео незалежно від розміру плеєра. Для цього вам потрібно додати код &hd=1 в кінці url відео в полях value= та src=
Тобто, якщо YouTube згенерував вам код:
>div style=«text-align:center»<>object width=«425» height=«344»<>param name=«movie» value=«http://www.youtube.com/v/K9mJ8gsDXa4?fs=1&amp;hl=en_US&amp;color1=0x234900&amp;color2=0x4e9e00»<>/param<>param name=«allowFullScreen» value=«true»<>/param<>param name=«allowscriptaccess» value=«always»<>/param<>embed src=«http://www.youtube.com/v/K9mJ8gsDXa4?fs=1&amp;hl=en_US&amp;color1=0x234900&amp;color2=0x4e9e00» type=«application/x-shockwave-flash» allowscriptaccess=«always» allowfullscreen=«true» width=«425» height=«344»<>/embed<>/object<>/div<
його потрібно змінити таким чином:
>div style=«text-align:center»<>object width=«425» height=«344»<>param name=«movie» value=«http://www.youtube.com/v/K9mJ8gsDXa4?fs=1&amp;hl=en_US&amp;color1=0x234900&amp;color2=0x4e9e00&amp;hd=1»<>/param<>param name=«allowFullScreen» value=«true»<>/param<>param name=«allowscriptaccess» value=«always»<>/param<>embed src=«http://www.youtube.com/v/K9mJ8gsDXa4?fs=1&amp;hl=en_US&amp;color1=0x234900&amp;color2=0x4e9e00&amp;hd=1» type=«application/x-shockwave-flash» allowscriptaccess=«always» allowfullscreen=«true» width=«425» height=«344»<>/embed<>/object<>/div<
Параметр &amp;hd=1 не працює, якщо серед опцій вашого відео недоступний перегляд у HD-форматі (тобто якщо оригінал завантажуваного вами відео мав занадто низьку роздільну здатність (менше 768 пікселів по висоті).
Що ж, вітаю, тепер ви вмієте знімати скрінкасти, оптимізувати їх для YouTube та публікувати. Далі ми детальніше розповімо про можливості редагування відео, додавання спецефектів та аудіо-доріжок у Camtasia Studio.

Автор: Ярослав Федорак

Сайт своїми руками: Як зрозуміти внутрішню структуру і змінити «обличчя» блога на WordPress?

Сайт своїми руками. Як встановити кнопку «Like» для Facebook на своєму WordPress-блозі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers