rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Дискусії з ровесниками \ Небезпечні зв’язки

Матуся знову пильно дивилася на твою подругу і вираз її обличчя явно був явно промовистим: вона мені не подобається. А бабуся, коли ти прибігла з новою приятелькою після занять, трохи не висловлювала вголос своє несхвалення... Ну чому вони так ставляться до твоїх знайомих? Одна здається їм надто вульгарною, інша - занадто зухвалою, третя - дуже недалека... Але ж це твої подруги, а не твоїх предків! І, нарешті, чого вони так хвилюються через дівчат, з якими ти товаришуєш: які складнощі можуть виникнути через дружбу з ними, адже це не хлопці! Як не дивно - неприємності все ж таки можуть трапитися. Не завжди вони носять явний і гострий характер. Частіше вплив подруги позначається через багато років, коли навіть ім'я її вже забуте. Отже, можливо, батьки, чий життєвий досвід набагато серйозніший, ніж твій, відчувають небезпеку, котра іде від твоєї подруги. Інша справа, що у них не завжди є час і уміння з'ясувати з тобою всі психологічні нюанси цієї дружби. А ми разом із психологом спробуємо розглянути деякі "небезпечні зв'язки".

«Добродійниця»

Ця подруга - ну просто тобі янгол. Вона ходить з тобою по магазинах, допомагає прибирати в будинку. Вона дає тобі переписати реферат і підшиває поділ твого плаття. Хоча бабуся називає її "тихим болотом". Чимось вона бабусю насторожує. Але взагалі-то таке тихе болітце, як правило, подобається батькам дівчат. Вона скромна, охайна, ввічлива. І вона стільки всього робить для тебе і замість тебе. Це дуже зручно. І поступово ти звикаєш командувати подругою: "Принеси!", "Налий!", "Розбери!". На перший погляд нічого страшного в цьому союзі немає: подумаєш, одна дівчина допомагає іншій! Але чи так це?

Коментар психолога

Звичайно, такі стосунки можуть здаватися тобі вельми зручними: ще б пак, хтось робить за тебе купу роботи! Але зверни увагу, що твоя "добродійниця" цілком може називатися твоєю служницею або рабинею. Схоже, що це вже не дружба, а щось інше. Навіщо тобі такі відносини, зрозуміло, але навіщо вони їй? І тут можливі варіанти:

* у неї проблеми з батьками, вони її не хвалять, не цінують, а у твоїй сім'ї вона отримує те тепло, котрого їй бракує вдома;

* у власному будинку матеріальна обстановка її не влаштовує, і вона відчуває себе комфортно у вашій квартирі, тому прибирає і миє посуд, фантазуючи, що все це належить їй;

* вона дуже дорожить вашими стосунками і боїться тебе втратити, тому хоче стати потрібною і незамінною.

«Та, що розбиває серця»

Ви дружите з глибокого дитинства. Душі не чаєте одна в одній. Ви разом робите уроки, їсте і дивитеся телевізор. Ще в школі вона не підпускала до тебе інших дівчат: "Люба така злюка!, а "Тіна просто злодійка!"... Та тобі не дуже-то й були потрібні інші дівчата. Але тепер, коли з'явилися хлопці, вона, виявляється, просто здатна на підлість. Вона повідомляє твоїх предків: "Ох, Таня так багато пропускає уроків! Я так переживаю за неї. Але вона не винна. Це все її новий хлопець. У нього такі друзі жахливі!" В результаті батьки забороняють тобі зустрічатися з "жахливим" хлопцем. Подруга ридає, звинувачує себе у всьому і, отримавши твоє прощення, бере на себе функцію голубиної пошти. Але пошта ця з деяким дефектом: вона приносить тільки неприємні слова. Приходячи зі свіжими вістями, подруга довго мнеться і нарешті видає що-небудь типу "він сказав, що ти взагалі-то не в його смаку..." А ти у відповідь рішуче заявляєш, що він сам - повний відстій... В результаті неминуча сварка з приятелем. А подруга вірна поряд з тобою, утішає тебе, розповідає, що в твоєму шанувальнику і хорошого взагалі-то нічого не було.

Коментар психолога

* Ти представляєш для неї якусь цінність, і вона не хоче ділити тебе з іншими. Визнач яку?

* Вона сприймає тебе як власність, отримуючи при цьому якусь вигоду. Визнач яку?

* Вона закохана (таке іноді зустрічається) і просто ревнує. Виріши для себе, як тобі потрібно поговорити з подругою, щоб не образити її, але твердо пояснити, що подібні стосунки не для тебе.

* Вона заздрить, що у тебе є хлопець, а у неї немає. Спробуй попросити свого хлопця познайомити її з другом. Якщо і це не допоможе, потрібно прийняти якесь рішення.

«Екстремістка»

Такий тип частіше зустрічається серед хлопців. Але трапляється, що дівчата теж обожнюють ризиковані заходи і сумнівні веселощі. Іноді "екстремістка" схожа на "свого хлопця". Вона рано починає палити, вхожа до компаній хлопців, відважно лихословить і може побитися. Втім, така дівчина-"свій хлопець" буває глибоко нещасна. Хлопці сприймають її як приятельку і рідко звертають на неї увагу як на дівчину. Буває і інший тип - красива і самовпевнена. Отакий собі маленький розбійник. Хлопчаки бігають за нею зграйкою, і вона здатна підбити їх на будь-яку божевільну пригоду. "Екстремістка" любить узяти подругу на "слабо". "А слабо тобі стрибнути з даху? Я вже стрибала. Сергію, підтверди". Сергій підтвердить все, що завгодно, хоча взагалі-то історичного стрибка ніхто не бачив. Іноді справа і не доходить до таких жахів. Просто це саме вона протягує тобі першу сигарету. І ти не відмовляєшся, тому що "екстремістки", як правило, дуже люблять висміяти подругу у присутності інших. Саме вона наливає твій першу склянку алкоголю. Вона каже: "Бідна дівчина не знає, що таке травичка..." І в її голосі стільки єхидства, що поспішаєш спростувати це твердження практичними діями. Вона здатна втягнути тебе в історію з виразним кримінальним характером. Оскільки сама вона володіє ситуацією і інформацією краще, ніж ти, їй часто вдається вийти сухою з води. А ось тобі може і не пощастити...

Коментар психолога

Причини, з яких твоя подруга грає таку роль, можуть бути двоякими:

* Можливо, дівчина через якісь причини не сприймає "жіночі" манери, поведінку і правила. Можливо, просто тому, що дівчатка в дитячому садку не хотіли з нею бавитися. А, можливо, на те є глибокі психологічні причини. Тому вона тепер принижує представницю своєї статі.

* Або таким чином вона завойовує увагу хлопців. Принижуючи подругу, вона ніби показує: "Всі дівчата такі, слабкі, боязкі. Навіщо вони вам? У вас є я". І до певного часу такий механізм спрацьовує. Втім, чоловіки холонуть до подібного типу жінок вже до двадцяти-двадцяти трьох років.

Підтримуючи відносини з такою дівчиною, треба пам'ятати, що ти для неї лише засіб для досягнення мети. Мета - захоплення молодих людей. Значить, у будь-який момент вона може тебе "підставити" або виражаючись цивілізовано, скористатися тобою, щоб підкреслити свою перевагу.

«Чесна дівчинка»

Чесна подруга - справжня кара для невпевнених у собі дівчат. "Сюзі, мені гарно у цьому платті?" Ох, дарма ти це у неї запитала. Вона вже зморщила носик і, оглянувши тебе інквізиційним поглядом, вимовила своє коронне "якщо чесно"... "Якщо чесно, тобі не можна носити обтягуюче". Вирок прозвучав. І тепер у тебе вічна проблема з платтями. Не можна те, не можна се... Та якби тільки плаття! Вона вмудряється сказати своє "фе" з приводу сережок і стосовно кольору твого обличчя. Вона своїм чіпким оком обов'язково відзначить ледве помітний прищик на твоєму носі і скаже про диск, який ти тільки но дістала, що це страшний "несмак" і що тільки ще... Вона вмудряється знецінити будь-яку радісну подію твого життя, повідавши, що у неї було те ж саме, тільки краще...

Років десять опісля ти виявиш, що глибоко укорінене в тобі небажання носити яскраве і обтягуюче, виросло з її "фе". А тобі якраз і йшло все життя яскраве і обтягуюче. Ти півжиття можеш провести в святій упевненості, що шия у тебе коротка, а ноги товсті, волосся ріденьке, а зуби як у коня. Гаразд, не панікуй: розібратися в цьому ніколи не пізно.

Коментар психолога

У чистому вигляді такий тип зустрічається рідко. Частіше він поєднується з «Позичальницею» або «Тою, що завжди попереду». Але такі відносини побудовані на основі відчуття заздрості і суперництва. Подумай, чому думка подруги має для тебе таке значення? Адже навколо близькі люди, котрі хочуть тобі добра. Їх рада буде щирою.

«Позичальниця»

Типаж по суті нешкідливий. Ну, подумаєш, узяла топік і джинси. Так, але віддала через півроку - і в якому вигляді! Мабуть, найприкріше в цій ситуації не те, що гроші за одяг платила ти або твої батьки (втім, не це істотно). Але тобі було неприємно кожного разу питати у неї: "Машка! Ну ти віддаси мені завтра джинси? Хочу одягти їх дискотеку!" А Машка кожного разу робила круглі очі: "Ти чого, подруго? У тебе що, одягти більше нічого?" І ти відчувала себе страшною скнарою, яка труситься над своїми ганчірками. А страшна сцена, коли ти не дала їй свою білу куртку? Вона подивилася на тебе просто з презирством: чи можна бути такою скупою і так трястися над кожною дурницею. І загадковим чином саме ти, а зовсім не вона, відчуваєш себе винуватою у чомусь, умовляєш її не ображатися, посилаєшся на мамину заборону давати дорогі речі і отримуєш нову порцію презирства: "Так це твої речі або твоєї матусі?"

Коментар психолога

У дорослих людей такі проблеми теж не рідкість. Але виглядають вони інакше: "Дай переписати курсову", "Допоможи зробити звіт". Потім чужі ідеї будуть видані за свої. Можливо, ти ще зіткнешся з цим в інституті або на майбутній роботі.

Зрозуміло, що в умовах матеріальної нерівності ми повинні допомагати своїм друзям, ділитися і підтримувати їх. Але коли ця підтримка сприймається як твій обов'язок, вже йдеться про споживацьке, корисливе ставлення до тебе. Не слід заохочувати її егоїзм і розвивати свою слабовілля.

«Сорока-злодійка»

У повному цвіту ця дівчина буде пізніше. Поки це все так - проба пера. Звичайно, вона абсолютно чесна людина і ні про яку реальну крадіжку не йдеться. Просто вона любитель чужих шанувальників, кавалерів, в згодом - чоловікав. Звичка ця схожа на клептоманію - її практично неможливо викорінити. Вона просто жити без тебе не може, години без твоєї компанії не проведе, а вже яка корисна і послужлива! Правда, Віті твоєму вона не подобається. Він говорить, що вона нав'язлива.

Але ти переконуєш свого друга, що Світланка - справжній скарб. А вона у ваших загальних розмовах нахвалює тебе, розповідає, яка ти розумна і хороша. Ну хіба що іноді трохи пожартує над твоїм невмінням зварити борщ або злегка зіронізує над твоєю звичкою гризти насіння перед телевізором. А потім вона з'являється все рідше і рідше, поки зовсім не зникає кудись. А слідом за нею пропадає твій приятель... Через півроку вона з'явиться як ні в чому не бувало "випасати" наступного претендента. Втім, бувають і простіші варіанти. Скажімо, ти повинна зустрітися зі "свіжим" кавалером. І вона, знаючи, що у тебе побачення, приходить розряджена, як новорічна ялинка. Виявивши реакцію твого нового хлопця, говорить: "Ти бачила, як він на мене дивився? І це на першому побаченні з тобою! Звичайно, такий бабій нікому не потрібний - ні мені, ні тобі!"

Коментар психолога

Такі відносини можуть тягнутися з дитинства і майбутня "сорока-злодійка" може бути у минулому "добродійницею". Та схожий такий зв'язок скоріше на суперництво і заздрість, але вже ніяк не на дружбу. Аналізуйте і вирішуйте.

«Королева»

Красуня. Всі так вважають. А головне - вона сама в цьому впевнена. Ти ж уже давно звикла бути номером два, а то і двадцять. Хіба тобі змагатися із нею - прекрасною і розкутою. Ти не умієш відкрутитися від її запрошень на день народження або на вечірку, де навколо неї в'ються усі хлопці. Іноді вона "підкидає" тобі когось з обридлих кавалерів. Але як тільки бачить, що він тобою захоплюється, повертає його на місце, "до ноги". Тобі не дуже приємно виступати в свиті своєї подруги, але ти як заворожена знов і знов повзеш "за її мантією"...

Через багато років ти зрозумієш, що була нітрохи не менш цікава, ніж твоя подружка. Але роки підуть на викорінювання звички бути завжди другою, а не першою.

Коментар психолога

Такі відносини важко назвати дружбою. "Королева" використовує принцип контрасту. У зрілі роки це може обернутися проти неї самої. Припустимо, зараз в її "свиті" є розумна, але не дуже яскрава подруга, або хороша, але дуже сором'язлива дівчина. Може скластися так, що за кілька років їх безперечні достоїнства будуть оцінені. І контраст зіграє не на користь "королеві", а проти неї.

«Та, що завжди попереду...»

Не встигла ти заїкнутися про нові штани з вишивкою, як вона вже купила такі самі. І якщо, плюнувши на подібність, ти все ж таки теж купуєш це вишите диво, вона неодмінно скаже: "Могла б не мавпувати." Якщо ти задумала піти на шейпінг або в секцію східного єдиноборства, вона неодмінно запишеться туди першою, щоб із задоволенням констатувати: це я перша!

Дружба в юності має величезне значення. Мабуть, ні в дитинстві, ні в зрілості ми не сприймаємо її так гостро і не переживаємо так глибоко. Ймовірно, тому, що ми вже вийшли з-під опіки батьків і набули деякої самостійності, але ще не обзавелися своєю сім'єю. Дівчина потребує компанії ровесниць, їй дуже потрібна своя "зграйка". Вона отримує перший досвід соціального спілкування. Важко переоцінити ту роль, яку грає в цьому віці дружба. Це найважливіший духовний і душевний досвід, це урок терплячості і доброти, це усвідомлення своєї особи. Тому не поспішай навішувати ярлики на своїх подружок. Навіть якщо якась із них дивно нагадує один з перелічених у статті типів, подумай: чому саме ти, а не інша дівчина, з нею дружиш? Можливо, причина криється у твоєму власному характері? Адже недаремно говорять: "Скажи мені, хто твій друг, і я скажу - хто ти".

Коментар психолога

Трапляється, що молодість, нестача досвіду і інформації, невміння аналізувати ситуації заважає тобі сісти і задуматися, що ж рухає тобою і твоєю подругою. Та все ж, якщо тебе або твоїх близьких щось насторожує у ваших відносинах, постарайся відповісти на питання:

1. Навіщо і чому подруга робить щось для тебе?

2. Що вона отримує від тебе натомість?

3. Поговори з рідними і уточни, що саме їм не подобається в подрузі.

4. Виклич подругу на відверту розмову і дізнайся, чому вона так поводиться.

Якщо щось відбулося одного разу, це - випадковість. Двічі - збіг. Три рази - вже закономірність. Роздумуючи про ситуацію, пригадай, скільки разів вона повторювалася.

Завжди легше прийняти рішення, визначивши всі "за і проти". Навіть якщо рішення, не дивлячись на негативні моменти, буде на користь збереження дружби, можна буде уникнути якихось неприємностей, адже ти будеш до них готова. Пам'ятай найголовніше: дружба - це відносини на рівних.

 

Невеличка драма на три дії

Підцензурне питання:все про мат

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers