rss
06/16/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ

Роман Яремчук є агентом з нерухомості та очолює компанію EXIT Realty Group. Якщо Ви хочете здійснити будь-яку операцію з нерухомістю або у Вас виникли запитання, потрібна порада, телефонуйте 773-865-0631, а також пишіть на електронну адресу: [email protected]

Добрий день, шановні читачі нашої газети.

Останнім часом я отримав багато запитань про податок на нерухомість і тому хочу ще раз розглянути цей аспект.

Отже, як сплачується податок і які існують пільги на податок на нерухомість.

Податок на нерухомість сплачується двома способами:

Перший - власник нерухомості є повністю відповідальний за сплату податку. Що це означає? Річна сума податку розбивається на дві суми і поштою приходить до власника два рази на рік, як правило, у вересні і квітні.

Другий спосіб - банк, у якому ви отримали позику, є відповідальним за сплату вашого податку. Це означає, що власник будинку кожен місяць разом із платежем позики сплачує і 1/12 суми річного податку до банку, а вже банк є відповідальним за сплату податку державі. Якщо банк з якоїсь причини вчасно не сплатив ваш податок, то за якийсь час ви отримаєте рахунок на сплату податку. Але не поспішайте платити, попередньо не поговоривши із банком, щоб не сталось такого, що ви заплатите податок, а потім і банк його заплатить. Ваші гроші, звичайно, нікуди не зникнуть, але займе якийсь час отримати їх назад.

Ну і найгірший випадок - якщо ви не заплатили податок взагалі. Тоді держава має право виставити ваш будинок на продаж. Як це відбувається? Фактично відбувається аукціон на продаж не самого будинку, а податку на будинок (tax sale). Якщо хтось купить ваш податок, то через два роки через суд може отримати право власності на ваш будинок. На протязі цих двох років власник будинку у будь-який час може викупити свій податок назад. При цьому потрібно буде заплатити суму податку плюс якийсь відсоток. І звичайно ж на протязі цих двох років власник будинку буде отримувати від county листи з нагадуванням про можливу втрату будинку.

Повний перелік будинків, які виставляються на продаж через несплату податку на нерухомість друкується у центральних газетах кожного штату.

Існують декілька видів пільг щодо сплати податку на нерухомість. Основною і найпоширенішою є Homeowner Exemption. Це пільга, яку може мати кожен власник, якщо дана нерухомість являється основним місцем його проживання.

Що це за пільга і як взагалі нараховується податок на нерухомість? Далі наведена формула розрахунку податку на нерухомість, яка використовується в Cook County.

 

How To Calculate Your tax bill

$100,000 

 Market Value

 X16

 Residential Assessment Level(16%)

 $16,000

 Assessment Valuation

 X2

 Equalization Factor

 $32,000

 Equalized Assessed Value

 - $5,000

 Homeowner Exemption

 $27,000

 Adjusted Equalized Assessed Value

 X0.05

 Sample Tax Rate (5%)

 $1,350

 Yearly Tax Bill

Market Value - вартість нерухомості на ринку.

Residential Assessment Level (16%) - _ відсоток оцінки вартості нерухомості (для однородинних, апартаментових будинків і кондо. Він становить 16% в Cook county).

Assessment Valuation - оціночна вартість нерухомості.

Equalization Factor - коефіцієнт, який визначається кожен рік Illinois Department of Revenue. Може бути різним у кожному штаті і county.

Equalized Assessed Value - вартість нерухомості з урахуванням коефіцієнту.

Homeowner Exemption - 7% знижка від суми.

Equalized Assessed Value, мінімум = 5,000, а максимум = 20,000.

Adjusted Equalized Assessed Value - кінцева сума для розрахунку податку.

Sample Tax Rate (5%) - процентна ставка податку на нерухомість. Визначається діленням суми коштів, які необхідні місцевому уряду на загальну вартість нерухомості у даному районі.

Yearly Tax Bill - річна сума податку.

Більш детальну інформацію можна отримати на сайті кожного county.

Cook county сайт - www.cookcountyassessor.com

DuPage county сайт - www.co.dupage.il.us

Lake county сайт - www.co.lake.il.us

Для того, щоб скористатися даною пільгою, потрібно заповнити спеціальну форму. Це можна зробити, зайшовши на сайт county або виславши таку форму поштою.

Що стосується Cook county, всю інформацію можна отримати тут:

Cook County Assessor's Office (Main)

3rd Floor of County Building

118 North Clark Street,

Chicago, IL 60602

(312) 443-7550

Senior Citizen Exemption (пільга для людей пенсійного віку)

Власники нерухомості, які отримують дану пільгу, автоматично отримують і іншу пільгу Homeowner Exemption (ми розглядали її ву попередньому номері).

Senior Citizen Exemption зменшує суму податку на нерухомість шляхом пониження податкової вартості нерухомості на 3,000 що у подальшому зменшує суму податку. Це зменшення суми податку враховується у платежі за другу половину року.

Вимоги класифікації

1. Ви повинні мати 65 років або більше станом на рік, коли заявляєте про отримання пільги.

2. Ви повинні бути власником нерухомості або мати контракт, який робить вас відповідальним за сплату податку на нерухомість.

3. Дана нерухомість повинна бути основним місцем вашого проживання.

Якщо у майбутньому ви плануєте переїзд на інше місце проживання, ви можете отримати пільгу, пропорційну кількості днів вашого проживання в даній нерухомості.

Для отримання пільги потрібно надіслати такі документи:

1. Заповнити форму встановленого взірця.

2. Копію документа купівлі-продажу (closing or settlement statement).

3. Копію останнього рахунку про сплату податку на нерухомість.

4. Копію документів, які підтверджують ваш вік і місце проживання.

Процедура подання документів

Заповнити форму Senior Citizen Exemption Application Form. Інформацію про Permanent Index Number and Township ви можете знайти в рахунку на сплату податку.

Ви такоє мусите надати таку інформацію:

1. рахунок на сплату податку за минулий період. Це буде підтвердженням місця вашого проживання і PIN-номеру. Якщо ви не маєте рахунку на сплату податку за попередній період, вам необхідно вислати документ, який підтвердить вашу адресу. Це може бути реєстраційна картка для голосування, права водія або ідентифікаційна картка (ID) з адресою даної нерухомості.

2. підтвердження віку. Надішліть тільки один офіційний документ з підтвердженням вашого дня народження. Це може бути Driver's License, Illinois Identification (ID) Card, Alien Registration Card, Social Security Form 2458, Naturalization Papers, Passport or Birth or Baptismal Certificate. Жінки, що подають документи із своїм дівочим празвищем, повинні також надіслати свідоцтво про одруження.

3. Власники кооперативів повинні також надіслати Stock Certificate, Occupancy Agreement or Trust Agreement.

Якщо ви відсилаєте документи поштою, висилайте тільки копії. Документи, посланні вами, назад не повертаються.

Якщо ви несете документи особисто в Assessor's Office, то всі документи будуть вам поверненні.

Відповідь, чи ви класифікуєтеся на отримання пільги, прийде вам поштою. У разі, якщо ні, кожного наступного року ви будете отримувати Форму для поновлення пільги. Вам необхідно поставити свій підпис і відіслати форму назад в Assessor's Office.

Senior Freeze Exemption

Senior Freeze Exemption - інший вид пільги для людей пенсійного віку. Ця пільга дозволяє зафіксувати оподатковану вартість нерухомості на рівні того року, який передує року отримання даної пільги. Тобто, кожного року оподаткована вартість нерухомості змінюється (як правило зростає), оскільки зростає ринкова вартість. Якщо ж ви отримали дану пільгу, то оподаткована вартість вашої нерухомості не буде змінюватися. Так, скажімо, якщо ви звернулися за пільгою у 2004 році, то оподаткована вартість вашої нерухомості буде "заморожена" на рівні 2003 року.

Також слід розуміти, що не змінюється тільки оподаткована вартість вашого будинку, а не сама сума податку. Якщо у формулі розрахунку податку (розглядали в попередньому номері) змінюється якийсь інший показник, наприклад, ставка податку, то сума податку теж зміниться.

Хто кваліфікується?

1. Особи, котрі мали 65 або більше станом на 2004 рік.

2. Мали загальний дохід (total household income) не більше 45,000 у 2003 році.

3. Були власниками нерухомості або мали легальний інтерес на 1 січня 2003 року і 1 січня 2004 року.

4. Були відповідальні за сплату податку на нерухомість за 2002 і 2003 роки.

5. Використовували дане житло як основне місце проживання станом на 1 січня 2003 року і 1 січня 2004 року.

Куди звертатися за даною пільгою?

Власники нерухомості, котрі отримують пільгу Senior Citizen Exemption автоматично отримають форму на заповнення для Senior Freeze Exemption. Якщо ви не отримаєте дану форму до 1 лютого 2005 року, ви повинні звернутися до свого county. Останній термін подання документів - 27 квітня 2005 року. Контактний телефон для Cook County Assessor's Office Taxpayers Services Department at 312-443-7550.

Home Improvement Exemption

Дана пільга дозволяє збільшити ринкову вартість вашої нерухомості максимально на 75,000 у разі, якщо ви витрачали гроші на покращення житла, без збільшення податку на нерухомість протягом 4 років.

Хто кваліфікується?

Власники однородинних будинків, кондомініумів, кооперативів і будинків із кількістю апартаментів не більше шести.

Як це працює?

Наприклад, ви хочете добудувати додаткову кімнату вартістю 75,000. Ця сума при нормальному розрахунку збільшить оподатковану вартість вашого будинку на 12,000 (75,000 * 16%). Відповідно сума податку на нерухомість збільшиться на 1,475. Але з пільгою Home Improvement Exemption податок на вашу нерухомість не збільшиться як мінімум на 4 наступні роки. І ви зекономите 1,475 за кожен рік. Дана пільга отримується автоматично з отриманням дозволу на добудову. З цієї причини через 4 роки після здійснення добудови рахунок на податок може істотно збільшитися.

Пошкодження житла

Home Improvement Exemption може допомогти власникам нерухомості при серйозних пошкодженнях житла, як наприклад, тріщина фундаменту при затопленні.

Пошкодженням житла не вважаються ті, що спричиненні нормальним зносом.

Куди звертатися?

County, в якому розташоване дане житло. Для Cook county звертатися в Cook County Assessor's Office at 312-443-7550.

Потрібна консультація - телефонуйте, буду радий вам допомогти.

Хай Вам щастить, до наступної зустрічі.

 

Важливе Значення Кредитної Історії

Найнеобхідніші кроки при переїзді у нове житло

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers