rss
04/27/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Студентська палітра \ Немає нічого неможливого або Чи має наш студент шанс навчатися в американському університеті?

На адресу "Молодіжного Перехрестя" продовжують надходити листи з проханнями розповісти про правила прийому в американські коледжі та університети. Також, нам телефонують батьки, дідусі та бабусі наших амбіційних ровесників, які навчаються в Україні і мріють продовжити навчання в Сполучених Штатах Америки.

Сьогодні наша розповідь - саме для вас! Готуйтеся, дізнавайтеся, обирайте та навчайтеся.

Щоб отримати відповідь на це питання, Вам необхідно знати деякі особливості американської системи освіти та процесу вступу до навчальних закладів.

Головною з них є децентралізація. В США не існує єдиного учбового плану всіх навчальних закладів. Випускники американських шкіл можуть мати різний рівень знань. В зв'язку з цим учбові програми вищих навчальних закладів Америки відрізняються одна від одної за рівнем складності, і, відповідно, за рівнем складності вступу. Кожен абітурієнт має широкий вибір коледжів та університетів - їх у США понад дві тисячі. Важливо пам'ятати: обираючи спеціальність в університеті, слід поцікавитися також рейтингом цієї спеціальності, а не лише загальним рейтингом університету. Так, наприклад, загальний рейтинг університету може бути дуже високим, а рейтинг програми "Адміністрування в Бізнесі" - низьким, і навпаки.

Зараз в США навчаються близько 40 тисяч іноземних студентів, що свідчить про достатню кількість навчальних місць. Однак, освіта не безкоштовна. Рішення про прийом студентів приймається незалежно від рішення про оплату за навчання. Середня вартість одного року навчання 15000 доларів. 20% студентів одержують часткову чи повну фінансову підтримку від університету чи від приватного фонду. Конкурс на отримання фінансової підтримки у будь-якому університеті чи фонді дуже високий. Допомога надається лише найкращим та найбільш здібним абітуріентам. Ймовірність отримання фінансової підтримки залежить, також, від рівня, що на нього вступає абітурієнт: на рівні аспірантури фінансову підтримку отримати простіше.

Перш ніж Ви почнете звертатись до американських навчальних закладів, радимо потренуватись у складанні стандартизованих іспитів ТОЕFL, SАТ, GRЕ, GМАТ, необхідних для вступу. Якщо Ваші бали середні або низькі, то Ви маєте мало шансів для отримання фінансової підтримки, і, таким чином, Вам необхідно краще підготуватися до іспитів. Однак, слід пам'ятати, що результати іспитів хоча й відіграють суттєву роль в рішенні про прийом студентів, не є вирішальним фактором. Критерії, що впливають на рішення про прийом та надання фінансової підтримки, залежать від політики університету. Ваші анкети для вступу, в тому числі рекомендаційні листи, Реrsonal Statement, оцінки у попередніх навчальних закладах, Ваша громадська діяльність, досягнення в науці або спорті, професійний досвід так само важливі, як і високі результати іспитів.

Рішення про зарахування студентів приймається спеціальною комісією (якщо абітурієнт вступає як undergraduatе), чи факультетом (graduatе рівень) того університету, до якого абітурієнт збирається вступати. Такі фактори, як, наприклад, кількість місць, конкурс при вступі, розмір фінансової допомоги, змінюються щороку.

Зважаючи на вищевказане, неможливо сказати точно, чи буде Вас зараховано до університету, та чи зможе університет надати Вам фінансову підтримку. Але за уважного вивчення інформації про університети Ви матимете більше шансів обрати той учбовий заклад, для вступу до якого Вашого рівня підготовки та результатів іспитів буде достатньо. Для цього слід вирішити для себе наступні пигання:

-Який рівень моїх знань?

-Які мої академічні досягнення?

-Наскільки добре я володію англійською мовою?

-Як я можу скласти іспити ТОЕFL, SАТ, GRЕ, GМАТ?

Чесно відповівши на ці питання, Ви самі зможете визначити свої шанси при вступі.

Хто має більше шансів отримати фінансову допомогу? Завжди слід пам'ятати, що рішення про прийом та надання фінансової підтримки приймаються університетами незалежно одне від одного. Студент може бути зарахований, але без фінансової підтримки, навіть якщо він попередньо звертався до університету з проханням надати її.

В основному, фінансова допомога надається вступникам до АСПІРАНТУРИ (Graduate level), особливо в галузях технічних, точних та природничих наук. Приватні фірми та американські державні підприємства цікавляться дослідженнями, що проводяться в цих галузях, і виділяють значні кошти університетам чи факультетам для проведення подібних досліджень. Ці кошти надаються кращим студентам у вигляді Research Assistantship чи Felloshiр. Також необхідно знати, що в Америці приблизно 40% ступенів Рh.D. в галузях точних чи інженерних наук надаються іноземним студентам. Значно менше можливостей в галузях гуманітарних та суспільних наук: лише деякі аспіранти отримують можливість працювати помічником викладача і отримувати за це допомогу у вигладі Теасhing Assistantshір.

Навчальні програми для студентів (Undergraduate Level) не мають такої вузької спеціалізації і зазвичай не включають дослідження. Саме через це ймовірність одержати фінансову підтримку від університетів чи приватних фондів значно менша. Найчастіше фінансову допомогу іноземним студентам надають невеликі приватні (Liberal Arts) коледжі. Рішення про прийом та надання фінансової підтримки залежать не лише від рівня знань, але й від наявності інших здібностей (до музики, спорту і т.ін.), інакше кажучи, коледжі зацікавлені в прийомі гармонійно розвинутих особистостей.

Студенти, що хотіли б вивчати бізнес, право та медицину, повинні мати на увазі, що ці професії в Америці є дуже престижними. Конкурс для вступу на дані спеціальності дуже високий. Середня вартість навчання, порівняно з іншими галузями, - найвища, а розмір фінансової допомоги - надзвичайно малий. Американські студенти, що навчаються за вказаними спеціальностями, звичайно беруть в банку позику на термін навчання, котру повертають протягом певного періоду після закінчення учбової програми. Іноземним студентам такі позики не надаються.

Етапи вступу до американських університетів

Особливості процесу вступу до університетів США:

-Можна подавати заяви для вступу одночасно до кількох університетів (кількість необмежена);

-Особиста присутність при вступі не вимагається, вступити можна через листування;

-Іспити можна складати в Україні;

-Процес вступу триває щонайменше 15 місяців;

-Процес вступу однаковий для всіх незалежно від академічного рівня (undergraduate/ graduate/ post-graduate), але суттєво відрізняється для тих, хто бажав би отримати освіту з таких спеціальностей, як: право, медицина та стоматологія.

ВИБЕРІТЬ УНІВЕРСИТЕТИ, ВИКОРИСТОВУЮЧИ ДОВІДНИКИ, що знаходяться в Advising Center. Кількість має велике значення, якщо Ви сподіваєтесь отримати фінансову підтримку. Обравши більшу кількість університетів, Ви збільшите свої шанси на отримання підтримки. При відборі університетів, врахуйте наступні критерії:

-наявність учбової програми на відповідному рівні (undergraduate/graduate/doctoral);

-рівень складності вступу, та, відповідно, рівень престижності університету;

-вартість навчання та наявність фінансової підтримки для іноземних студентів;

-загальна кількість студентів в університеті;

-географічне положення (штат, сільська місцевість чи місто) і т.ін.

НАДІШЛІТЬ ЛИСТИ ДО УНІВЕРСИТЕТІВ з проханням надіслати Вам офіційні аплікаційні форми та більш детальну інформацію про програми та наявність фінансової допомоги для іноземних студентів. В листі стисло викладіть інформацію про себе, в тому числі, яку освіту Ви вже отримали, який досвід роботи маєте та яку спеціальність Ви хотіли б вивчати в США. Максимальний обсяг листа - 1 аркуш. Зразки листів можна отримати в ІЕАС.

Зареєструйтеся до вступу і підготуйтесь до тестів в жовтні-листопаді

ЗРОБІТЬ ОСТАТОЧНИЙ ВІДБІР УНІВЕРСИТЕТІВ на основі відповідей, отриманих від університетів.

ВИ ПОВИННІ ВИРІШИТИ, в які університети Ви відішлете повний пакет документів. Ви маєте право відіслати свої документи в необмежену кількість університетів, однак оплата тестів та application fees значно звузить Ваші можливості.

СКЛАДІТЬ ІСПИТИ

Пам'ятайте, що результати Ви зможете отримати не раніше ніж протягом 6-8 тижнів після дати складання іспитів.

ПІДГОТУЙТЕ ПОВНИЙ ПАКЕТ ДОКУМЕНТІВ, що включає:

1.Акуратно і точно заповнені application та financial aid forms;

2.Personal statement та інші твори, які вимагаються окремими університетами;

3.Transcript, тобто список всіх вивчених Вами учбових курсів з інформацією про оцінки, разом з англійським перекладом;

4.Копію диплому/атестату необхідно: перекласти на англійську мову і завірити;

5.Рекомендації викладачів, в котрих Ви навчалися;

6.Чек на оплату application fee. Якщо Ви не маєте змоги зробити це, додайте лист з поясненням ваших фінансових можливостей і проханням розглянути вашу заяву без грошового внеску.

ВІДІШЛІТЬ ПАКЕТ ДОКУМЕНТІВ ДО УНІВЕРСИТЕТІВ. Робіть це заздалегідь, щоб встигнути до deadline.  

ЧЕКАЙТЕ ВІДПОВІДІ ВІД УНІВЕРСИТЕТІВ. В тому випадку, коли Ви одержите кілька позитивних відповідей, виберіть один університет, а пропозиції інших негайно відхиліть. Звичайно університети мають deadline для отримання офіційного підтвердження згоди або відмови поступити до навчання.

ЗВЕРНІТЬСЯ ПО ВІЗУ. Умовою для отримання візи є Certificate of Eligibility (I-20 або ІАР-66), що висилається навчальним закладом після прийняття рішення про Ваше зарахування. Для вирішення питань стосовно Вашого прибуття, розміщення і т.ін., зв'яжіться з куратором роботи з іноземними студентами у даному учбовому закладі.

Система вищої освіти в США:

1. "Undergraduate Education". Цей рівень можна порівняти з відрізком в системі вищої освіти, що має два обмеження: закінчену середню овіту та ступінь бакалавра (в США), або диплом про закінчену вищу освіту (в Україні). Хто може поступати на Undergraduate рівень? Всі, хто має закінчену середню освіту, тобто випускники середніх шкіл, професійних училищ (музичних, педагогічних) та технікумів. Окрім того, студенти, що навчаються на початкових (1-му, 2-му та 3-му) курсах вищих учбових закладів України, також мають право поступати як "transfer students", тобто, "переводитися" до навчальних закладів США. Питання про те, на який курс буде зараховано таких студентів, вирішується коледжем чи університетом при розгляді їх документів.

Навчання на Undergraduate рівні може продовжуватися два або чотири роки, відповідно у дворічних або чотирьохрічних коледжах. Випускники дворічних коледжів одержують ступінь Associatr in Arts (А.А.) / Sciences (А.S.), що приблизно дорівнює вітчизняному диплому молодшого спеціаліста (випускника технікуму). Випускники чотирьохрічних коледжів чи університетів одержують ступінь Васhelor of Arts (В.А.)/Sciences (В.S.), що приблизно відповідає українському диплому про закінчену вищу освіту.

2. "Graduate education". Цей рівень приблизно відповідає рівню аспірантури у вітчизняній системі освіти. Навчатися в американській аспірантурі мають право особи з закінченою вищою освітою. Випускники вищих навчальних закладів України також мають право подавати документи і бути зарахованими до аспірантури в США. Випускник американської аспірантури одержує ступінь Master of Art(M.A.)/Sciences (M.S.). Звичайно вважається, що МS/МА це ступінь для тих, хто не збирається займатися наукою, але бажає підготувати себе до практичної роботи, наприклад, в галузі бізнесу (Маster of Business Administration - МВА). Ступінь МS/МА приблизно відповідає ступеню "Кандидат Наук" від навчального закладу України. Особи, що вже мають ступінь кандидата наук, також можуть поступати до аспірантури, але їм слід спитати себе, чи мають вони необхідність повторювати аспірантську програму.

Ступінь Рh.D. (doctor of Philosophy) - найвищий академічний ступінь в США, що приблизно відповідає ступеню "Доктор Наук" в українській системі. Необхідною умовою вступу на програму, що веде до ступеня Рh.D є наявність ступенів кандидата наук або МS/МА. Звичайно ступінь Рh.D можна отримати в разі успішного закінчення трьохрічних програм навчання та захисту дисертації (оригінального дослідження).

Слід мати на увазі, що в навчальних закладах США існують комбіновані graduate програми М/РhD, термін навчання на яких звичайно 5 років. Особа, що має ступінь бакалавра або диплом про закінчену вищу освіту, може вступити на таку програму, отримати ступінь МS/МА після двох років навчання, і, не перериваючи навчальний процес, продовжити роботу для отримання ступеня РhD.

     3. "Роst-Doctoral Research". Ті, хто має ступінь доктора наук, можуть звернутися до американських університетів чи дослідницьких центрів, щоб поїхати на стажування для виконання дослідницької роботи чи викладання.

     Пам'ятайте, процес вступу триває щонайменш 12 місяців! Тому радимо розпочати підготовку раніше. Учні 10-11 класів можуть розпачати процес вступу в "Undergraduate Programs" (вибір університетів та ін.), а студенти 4-5 курсів - в graduate рrograms.

Зверніть увагу: всі американські навчальні заклади є незалежними. Кожний навчальний заклад має власну політику і, таким чином, умови вступу та програми навчання в університетах можуть відрізнятися.

Служитель Вакха, "Мученик науки": середньовічний студент

Оксфордський університет: мрії та реальність

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers