rss
04/25/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Сторінка редактора \ Диявол швидкості

Наприкінці минулого року, 16-річний водій насолоджувався швидкісною їздою разом зі своїми двома друзями. Чорний Chrysler 2001-го року закінчив свій "політ" поблизу Lincolnwood, після того, як водій, не впоравшись із керуванням, врізався у величезне дерево на узбіччі. В результаті, двоє розумних і здібних хлопців 16 і 17 років, загинули. Водій в критичному стані опинився в лікарні.

6 січня цього року, 16-річний Джозе Салінас з Round Lake, викравши вночі ключі від маминої машини, разом зі своїм другом вирішив відвідати знайому дівчину в Carpentesville. Не маючи досвіду в управлінні автомашиною в нічний час, хлопець на швидкісній трасі не впорався з управлінням. Його машина, перескочивши через горб, розбилася об дерево. Обоє хлопців загинули.

19 лютого Acura TL, якою керував Джефрі Мілз, "злетіла" з дороги і також "зустрілася" з деревом. Обоє хлопців - водій і пасажир, 16 та 17 років - загинули на місці.

7 березня загинула 15-річна Анна Новак, пасажирка автомашини, якою керував її брат, Бенджамін (17 років). Їхнє авто зіткнулося з SUV.

В подібних аваріях, вже в цьому році загинули і Томас Лек (18 років), і Джастіна Тостадо (18), і Майкл Браун (17). Щороку все більше і більше американських підлітків гинуть на дорогах. Дослідження показали, що тінейджери більше, ніж усі решту, полюбляють їзду "з вітерцем", "забувають" одягнути ремені бекзпеки чи вчасно розпізнати небезпечну ситуацію. "Виростають" хрести і вінки попри дорогу, а око притягує напис на воротах кладовища: "Не спішіть, ми можемо почекати".

Практично, кожний підліток мріє якнайшвидше замінити свій велосипед на "справжні колеса". Власний автомобіль - це декларація незалежності для багатьох тінейджерів. Сполучені Штати дозволили своїм нащадкам водити автомашину з 16-річного віку. З одного боку, ніби й непогано: чим більше часу ти проведеш за кермом, тим швидше виробиш надзвичайно важливі навики керування і отримаєш потрібний досвід. З іншого боку, мозок до 16 років вже, майже, як у дорослої людини, а от емоції і поведінка...

Ти вважаєш, що посвідка водія - це хороша первірка на зрілість, холоднокровність і вміння швидко приймати рішення. Перевірка, наскільки ти готовий до вступу у доросле життя, до відповідальності за свої дії. Але невблаганна статистика переконує нас зовсім в іншому: підліток за кермом - це потенційна небезпека для усіх навколо, для його друзів і для нього самого.

Чому, запитаєш ти?

Психологи (люди мудрі, які завджи докопуються до суті) вважають такими причинами наступне:

-поруч сидить дівчина, яка тобі подобається;

-уся машина "доверху" забита твоїми друзями, які своїми вигуками і жартами "заохочують" тебе до їзди з "вітерцем";

-ти перед поїздкою трохи "підзарядився" і алкоголь підганяє тебе;

-ти молодий, здоровий і самовпевнений, тому вважаєш, що з тобою ніколи нічого не станеться.

Самовпевненість часто призводить до трагічних наслідків. Як видно із газетних повідомлень, майже ні один тиждень не обходиться без аварій, спричинених тінейджерами, чиї машини закінчили траекторію свого руху в обіймах з деревом або бетонною огорожею. А ти все продовжуєш думати: "Зі мною цього не станеться, я не такий "лопух", як дехто".

Щороку на теренах Сполучених Штатів понад 6 тисяч підлітків віком від 16 до 19 років гине в атомобільних аваріях (в 2004 році їх було 8,535). Молоді люди, згідно статистики, водять автомашину в 4 рази швидше, ніж усі інші вікові категорії.

Підлітки становлять 10% населення, але є винуватцями 14% автомобільних аварій зі смертельними наслідками. Найвищий ризик існує в перший рік отримання посвідки водія. Також, статистика вказує, що аварії стаються вже протягом перших 250 миль новоспеченого водія, після отримання driver license.

Ці цифри просто вражають! Така велика кількість аварій із фатальними наслідками?! Мабуть твої ровесники думають, що вони безсмертні. Що, готуючи на швидкісній трасі машину до "польоту", вони виглядають "крутими" і безстрашними.

Дурниці! Насправді така їзда у стороннього спостерігача може викликати лише жалість і співчуття. Тому що, йому наперед відомо, де закінчить свій "політ" Mazda, яка щойно пронеслася повз нього на швидкості 110 миль на годину.

Не укради (божа заповідь)

Iз свiтлим Христовим Воскресiнням!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers